icon

Je tu veriaci manželský pár, ktorý podstúpil umelé oplodnenie?

rebeka6615
8. apr 2019

Milé žienky, je tu nejaká (praktizujúca veriaca), ktorá podstúpila umelé oplodnenie? Som silno veriaca a každý deň zvažujem čo urobiť. Či ísť, či neísť..... necítim sa psychicky dobre, strácam zmysel života a to napriek mnohým aktivitám. Na druhej strane viem, že Cirkev je proti a aj chápem prečo. Rada by som počula názor veriaceho páru, prečo sa napokon rozhodli ísť na UO. Veľké ďakujem.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines veď aj ten jeho výrok je tendenčný, nikto nepovedal že z tých 43000 embrii nebudú ďalšie deti a za ďalšie polsko má 38M obyvateľov, to je 7x Slovensko takže u nás by malo byť 30 deti z IVF? Asi aj szulzove čísla su trošku od brucha

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto pise o roku 2014. A nie je to jeho jediny clanok. Pisal, ako si ivf kliniky upravovali statistiky. A dobre vie porovnat ivf vs Naprotechnologiu.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines a keď prešiel na napro tak musí hovoriť pravdu a nie je tendenčný, tak mi chceš povedat, že.ti to nepríde na 38M Poľsko kde sa narodí asi 350 000deti ročne 214 málo? Ako vážne?

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto 43 000 zárodkov = 2 599 tehotenstiev = 214 detí, ano je to malo a to hovoril len priemerne cisla, pretoze nie je vynimkou, ze sa uvolni aj 18 vajicok, ktore vsetky oplodnia.
A tebe sa zda malo 42787 deti zabitych?

jamatkaroka
14. aug 2019

@rebeka6615 Čo ak Boh neexistuje? Budeš sa trápiť celý zvyšok života dvoverujuc mu že on má s tebou iné plány než byť matkou? Mne sa to zdá byť smutné.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines ale ja myslím na 350 000 deti čo sa v poľsku narodí, či ti toto číslo nepríde ako blud?

Ale tie embyá pre teba deti nie sú zabite, sa budú moct pouzit v budúcnosti, takže mne to príde 42786 zachovaných embrii

ctrl
14. aug 2019

@rebeka6615 nechápem naco sa nad týmto vôbec zamýšľas ak chceš mat deti chod na uo ak nie tak o veľa prichádzaš a ži si v tom veriacom bludnom kruhu ktorý ta ovplyvňuje a manipuluje s tebou .

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto zachovanych? Skutocne? Vies ty naco sa nechcene embrya vyuzivaju? Vies, ze sa mnohe manzelstva pri podstupovani ivf rozpadaju? Vies, ze zeny podstupujuce ivf maju niekolkonasobne vyssie riziko rakoviny?
A to som o moralnych, etickych a teologickych aspektoch ani nezacala rozpravat.

katharines
14. aug 2019

@jamatkaroka a co ak Boh existuje? A vies, ze zabitie, ktore je pri ivf beznou sucastou, je tazky hriech proti laske a zivotu?.
Ona nema co stratit, ak sa na Boha bude spoliehat a vyuzije trebars tu Naprotechnologiu.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines jasné vakcíny, do mäsa to dávajú, do žuvačiek, Soros z toho migrantov klonuje a stavia sa armáda tretej ríše na Antarktíde

A manželstvá kde sa nedarí počať dieťa sa akože nerozpadávajú a nerozpadávaju sa preto, že su neplodni ale že podstupujú IVF, krásna bias (mám vysvetliť, čo to znamená?) v tvojej argumentácií

Toto asi nepôjde, ja som sa pobavila na večer, s fanatikmi prolife je ťažké sa rozprávať, obzvlášť keď máš deti a splodila si ich prirodzene, lebo asi nikdy nepochopíš druhú stranu, ale pamätaj si, že absolútna pravda neexistuje 🙂 obzvlášť vo viere

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto absolutna pravda je zjavena. A pravdou je, ze zivot zacina splynutim vajicka a spermie.
Ty tu pises zmes fabulacii, co vyplyva z tvojej velkej nevedomosti. Ja ti vsak pisem fakty a skutocnost je ovela, ovela horsia. No chapem ta, ze moj nazor neprijmes, zvlast, ak si ivf podstupila, alebo podstupujes. No najdu sa mnohe zeny, ktore na zlo, ktore z ivf prameni prisli po jeho absolvovani.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines ja tu nepíšem žiadnu zmes fabulacii ja poukazujem na elementárne nedostatky tvojho uváženia, rozpad manželstva, kde je pár sterilní a podstupuje IVF pripisovať IVF je veľká chyba.

Za ďalšie myslieť si, že existuje absolútna pravda je smiešne, jasné vy bigotní kresťania pokladáte svoje za pravdu a ste kvôli tomu ochotní prehliadať prešľapy cirkvi

Za ďalšie, ja tu nikoho o ničom nepresviedčam, ukázala som článok ty si sa ozvala nazvala to bludom, mne prídu bludné tvoje čísla od dr Poľskýginekolog čo robil IVF a zrazu vypocitavo prešiel na NaPro a osočuje IVF (to osočovanie si mohol nechať, keď chcel byť odborník mohol konštatovať, že má to svoje výsledky ale nie je to.pre všetkých aká je aj pravda)

A na koniec ja som IVF nepodstúpila, ale viem si predstaviť aké je ťažké takto žiť a veľmi chápem autorku ako ju to musí bolieť obzvlášť keď sa jej jej sestra postavila chrbtom a preto mi je jej ľúto a nie tu cez mŕtvoly niečo prezentovať

rebeka6615
autor
14. aug 2019

@katharines vdaka, teraz nic nepotrebujem. Vdaka Bohu, staci mi denna modlitba 🙂

rebeka6615
autor
14. aug 2019

@jamatkaroka Ano budem. Co je to mozno 50 rokov mozno menej oproti stastiu a laske Boha vo vecnosti ? A existuje, denne s nim hovorim 🙂

rebeka6615
autor
14. aug 2019

@vedvieskto je to tazke, ale ako som zacala zit viac s Bohom nie nemozne. Nesudim tych, co podstupili IVF, mam aj blizku kamosku, ktora bola. Viem, ze to je tazke ....nesudim ich...maju vlastne svedomie....

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto hormony pri ivf ovplyvnuju psychiku mnohych zien velmi vyrazne. Je to psychicky napor nielen pre zenu, ale aj pre muza. Takze takyto napor emocii pri uzivani hormonov nezvladne kazdy.

Pisem zatial stale len v rovine medicinskych a biologickych faktov, takze tvoje pejorativne slovo "bigotni krestania" je absokutne bezpredmetna. To, ze sa v sucasnej dobe potlaca pravda i zakladne biologicke fakty, ako je to pri gender a inych veciach, prameni z moralneho upadku.

A je zaujimave, ze pises o doktorovi ze "vypocitavo", odporujes si, pretoze si pisala, ze pravda je relativna, zvlast, ked ho nepoznas, tak, ako ani mna a pises svoje nepravdive zavery.

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto tu najdes aj statistiky naprotechnologie, ktore "vraj" nie su dostupne (ako pre koho, vsak?)
https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/pod...

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines stále si ale neodpovedala či ti to nepríde málo 214 IVF na 350 000 narodených detí a nemyslíš si že to číslo je vymyslené

A slovo bigotní nie je perojativne, nadmerne kresťansky založený nie je nič pejorativne

Pozri základný biologický fakt je, že nemôžu mať spolu dieťa a existuje viac možností ako to dosiahnuť a je na človeku, ktorý si vyberie. Keby som chcela byť sarkastická poviem pani nech vymení semienko a môžu byť všetci šťastní a možno najrýchlejšie a najlacnejšie ale zas to asi nie je etické

@katharines porovnateľný = menej účinný ale nie až o toľko

Prajem pekný večer

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto cislo 214 sa tyka narodenych deti z ivf pri 43000 oplodnenych a ano, je to velmi, velmi malo. Lenze reproklinijy uvadzaju za uspech uz otehotnenie, nie zivo narodene deti.
A "vymenit semienko", to je nielenze neeticke, ale aj hlupe. Niekto to semienko hlada a ani nezisti, ze sa stala lahko dostupnou koristou pre dravcov.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines ty si jak pokazená platňa, nepríde ti to malo na všetky deti čo sa v poľsku narodia? Nemyslíš si že je to blud? Či slepo tomu veríš. Na slovensku sa ročne narodí 50000-55000 deti, Poľsko má 7x viac obyvateľov, takže cca 350000 deti sa v poľsku narodí a tento doktor povie že je 214 z IVF? Fakt to to nepríde málo? Že je to celé vymyslené?

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto a zrejme sme sa zle pochopili. Tych 214 narodenych deti je len z 1 ivf kliniky.
Takze ak pises o 350000 deti narodenych prostrednictvom ivf v Polsku, nechcem si ani predstavit cislo zabitych deti, kym sa tieto narodili.

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto to su realne cisla z kliniky, kde pracoval, preco by mali byt vymyslene?

vedvieskto
14. aug 2019

https://mkskimgmodrykonik.vshcdn.net/uUd1ySMgDV...

Podľa informácií ministerstva bolo zaradených, nič sa tam nepíše o jednej klinike

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto a nemozes miesat narodene deti, pocate prirodzene a deti z ivf, lebo aj v tvojom clanku porovnavali ivf vs napro, to znamena, ze riesili len pocet narodenych deti u parov, ktore mali nejaky reprodukcny problem.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines ved ja som to brala z tvojho článku, sám ten žilinský doktor povedal že je to porovnateľne (rozumej nie tak úspešné) a pridal tam čas

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto ak to aj myslel na Polsko, tak preco by to cislo narodenych deti nemalo byt realne? Pretoze deticky pocate ivf maju ovela pocetnejsie zdravotne problemy, vyssi pocet predcasnych porodov a pre pretrvavajuce zdravotne problemy matiek, ktore sa hormonmi mozu prehlbit, zial aj mensi pocet zivo narodenych deti.

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto ano, mozes porovnat ivf a napro, kedze sa tam vyzaduje zasah, ale nie ivf vs prirodzene pocate deti, kde zasah nebol potrebny.

vedvieskto
14. aug 2019

@katharines 214 deti? Toľko sa rodí na SR

https://www.novinky.cz/zena/deti/clanek/rocne-s...

V cechach máš 2400 deti

vvveron
14. aug 2019

@rebeka6615 ahoj, idem ti len napisat k tomu co si pisala a ako uvazujes a ako si sa rozhodla... Uprimne tesim sa z tvojho rozhodnutia ze si to predsa nechala na Bohu aj ked je to teraz tazke, vzdy sa viac oplati verit Mu aj ked zdanie moze klamat ako si to aj sama citala v prispevkoch... Verim ze tvoje rozhodnutie je spravne a Boh na teba nezabudne a zaroven dolezite pre vecnost... Prajem ti vela sil, radost v Panovi, pokoj c dusi a babatko od Pana v case kedy On uzna za vhodne...
A este svedectvo kamaratov za ktorych som sa modlila, tiez zvazovali uo ale rozhodli sa ako ty, na babatko cakali sedem rokov ako sa zacali snazit no a teraz maju dvojicky (modlila som sa za dvojicky 🙂 aby mali), ale neni to o tom v prvom rade je to ze Mu doverujeme... 🙂

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto musis porovnavat rovnake roky.