icon

Je tu veriaci manželský pár, ktorý podstúpil umelé oplodnenie?

rebeka6615
8. apr 2019

Milé žienky, je tu nejaká (praktizujúca veriaca), ktorá podstúpila umelé oplodnenie? Som silno veriaca a každý deň zvažujem čo urobiť. Či ísť, či neísť..... necítim sa psychicky dobre, strácam zmysel života a to napriek mnohým aktivitám. Na druhej strane viem, že Cirkev je proti a aj chápem prečo. Rada by som počula názor veriaceho páru, prečo sa napokon rozhodli ísť na UO. Veľké ďakujem.

katharines
14. aug 2019

@vedvieskto a okrem ineho, ivf v Polsku nie je hradene zdravotnymi poistovnami ako u nas, takze prirodzene je pocet ludi podstupujuci ivf nizsi. Ved to zas bolo v tvojom clanku 😉.

gita17
14. aug 2019

@rebeka6615 tak a co si cakala,ze to budu robit zadarmo? zaujimave,ze ti je luto penazi, sak si zaplat ked si taka veriaca vkladanie po 1 embriu,to ti je luto,ze? lepsie je neako si to v hlave ospravedlnit ako pustit peniaze, nehnevaj sa ale 2tis eur zas nie tolko penazi,keby vam to aj vyslo az na 10ty pokus,tak stale to je len napr 1 auto, 1 izba z bytu,par drobnych mesacne v 30 rocnom uvere... atd atd ziadna az taka velka hodnota ako dieta alebo svedomie krestana

katharines
14. aug 2019

@gita17 zivot cloveka ma obrovsku hodnotu. A ked ho niekto predava, ako Judas, tak to za stratu svedomia ozaj nestoji.

marca12
15. aug 2019

@katharines nastastie az tak daleko nie som,ze by som mala depresiu a potrebovala lieky. Vnutorne som vysporiadana,mna len okolie vie rozhadzat,ked to riesia a vypytuju sa,preco nemame deti alebo ak ma niekto zacne ponizovat,lebo nemam deti. Raz by som sa chcela dostat do fazy zivota,ze mi to bide jedno,co si kto hovori

ctrl
15. aug 2019

@rebeka6615 no ty že si veriaca ? no pochybujem zamyslela si niekedy nad tým prečo asi ten tvoj boh Vám nedoprial deti no ty si sa musela dobre previnit k nemu alebo nie? Alebo si mysliz že má nejakú čarovnú paličku alebo nebodaj že duch svätý do teba vstúpi No čakaj 5, 10, 15, rokov ale nečakaj že IVF alebo IUI ti spravia po 39 roku .

sardinka32
15. aug 2019

@rebeka6615 Skus sa pomodlit modlitbu za uzdravenie rodu, mozno pykas za nieco, co spravili Tvoji predkovia. Ja Ti rozumiem a prajem Ti vela sil.

ctrl
15. aug 2019

@sardinka32 ďalšia fanatická žena chúďatko .

sardinka32
16. aug 2019

@ctrl ja ti tvoj ateizmus neberiem, tak ty sa laskavo vykasli na mna a moj fanatizmus...pisala som zakladatelke temy.

stevlikova
16. aug 2019

Už ste skúsili užívať zelené riasy, pomáhajú k lepšie otehotnieť a aj manželovi by som ich odporučila, zrýchlili by sa spermie + ovocie a zelenina, prípadne šťava z nich, ale z čerstvého ovocia, nie kupovana šťava. Viac o Tom píše Katarína Horáková. Držím palce 😊 A nebojte sa, ešte máte čas na dieťa

sardinka32
16. aug 2019

@rebeka6615 Este som si spomenula, jedna znama neda dopustit na uzivanie jacmena a chlorelly od GW, nie tej z drogerii. Tiez nemohli dlho otehotniet, toto brala niekolko mesiacov a otehotnela. Ona to pripisuje tomuto. Nie je to sice k teme umeleho, ale tak snad to nevadi.

ctrl
16. aug 2019

@sardinka32 určite nepoznáš pocity byt matkou to mi je jasne . A tie tvoje bludy - modlenie, pykanie výplod chorého mozgu 😀

terezka1947
16. aug 2019

@ctrl pozri...este,ze ty neveris,neznamema,ze mozes urazat.
Kazdy ma slobodu....aj veriaci,aj neveriaci...tak mier.

ctrl
16. aug 2019

@terezka1947 a kde som písala že neverím?

terezka1947
16. aug 2019

@ctrl ok,tak napisem inak....ak nie si praktizujuca veriaca

mravvcek
16. aug 2019

Pasik sv.Dominika a netoda podla Mojzisovej 🙂

sardinka32
16. aug 2019

@ctrl Kravka...chod sa navazat do niekoho ineho. Dakovala.

nini1010
26. aug 2019

@rebeka6615 Teraz tak uvazujem.Rozmyslala si niekedy o tych zenach,ktore podstupili UO a nie su takto silno veriace?mnohym to vyslo,porodili babo,ziju stastny pokojny zivot.Chapem ako to myslis ze Boh vie preco ty zatial este babo nemas ale tie dievcata ktore to tak neprezivaju nabozensky ako ty proste vdaka UO to dietatko maju a nebol na ne zoslany nejaky Bozi hnev...Ty si vyrabas problemy svojim pristupom sama.Ved aj Jezis Kristus kedysi uzdravoval chorych.A ti chori mu nepovedali,ze nechaj nas tak,Boh rlzhodol ze mame byt chori a vie preco sa tak deje.Oni tiez prijali pomocnu ruku a dar uzdravenia.Tebe dava Boh pomocnu ruku prostrednictvom moznosti UO a ty odmietas,take uz to nie je vola Bozia ale tvoja.Keby si vedela ake je to nekonecne stastie a laska mat dieta,nevymyslala by si hluposti a podakovala Bohu za prilezitoet prist k babatku.

katharines
26. aug 2019

@nini1010 neda mi nereagovat.
V prvom rade plati "nezabijes", comu sa pri UO takmer neda vyhnut. Tento skutok je o to zavaznejsi, ze dusu clovek ziskava po splynuti vajicka so spermiou, kedy je uz dane, aky jedinec to bude. Po 2. Pri UO nejde ani o liecbu a ani o uzdravenie. Ide len o obidenie problemu, ktory zena moze mat s pocatim.
Ako vies, ze zeny po UO nemaju problemy? Maju, nezriedka fyzicke, psychicke, ale i duchovne, no len maloktora si to da do suvislosti.

katkalubkova
28. aug 2019

@judar Ludia sa zdebinuju sami, Cirkev ludi spaja

jumansta
28. aug 2019

@rebeka6615 Obdivujem ťa a veľmi držím palce...
Jn 16,33 😊😉

zuzkamp
5. sep 2019

@rebeka6615 dlho som bola v podobnej situácii a poznám pár, ktorý na vytúžené bábätko čakal niekoľko dlhých predlhých rokov... svedectvo Veroniky nájdeš tu:

https://www.youtube.com/watch?v=A3gPRbHkDSk

- ich čakanie sa naplnilo tento rok v máji, kedy im Otec požehnal krásnu a zdravú dcérku

a moje svedectvo bude zverejnené prvý raz tu...

s manželom, ktorý je inak presvedčený ateista, sme spolu začali chodiť pred deviatimi rokmi... päť rokov sme spolu chodili, kým ma požiadal o ruku... chodila som medzi tým do kostola, do spoločenstva, bola som aktívna medzi mladými vo farnosti... povedal, že on niečo ako Boha necíti a nepríde mu správne, aby sa týchto mojich aktivít zúčastňoval so mnou... potom logicky nastala otázka, či on bude schopný akceptovať sviatostné manželstvo v kostole, na ktorom mne veľmi záležalo... povedal, že má dôveru vo mňa a ak je to pre mňa dôležité, tak on si z toho vezme zákonný záväzok, ktorý mu tým manželstvom vznikne... dostávala som veľa varovaní od kňazov k tomuto vzťahu, ja som však cítila, že tohto muža mi vyvolil Pán na začiatku stvorenia a vedela som, že nám predurčil byť spolu...
V auguste 2019 sme oslávili tretie výročie svadby, o bábätko sme sa začali pokúšať v septembri 2017... mesiac, čo mesiac bezvýsledne... bolo to frustrujúce pre mňa, čo som vždy všetko zvládala, čo som si plnila jeden cieľ za druhým, čo som mala pocit, že som milovaná božia dcéra... niekedy vlani pred Vianocami, pri svätej spovedi som sa s celým tým neúspešným kolobehom zverila aj svojmu spovedníkovi... povedal mi, že mám skúsiť silu modlitby... hovorila som si, že sa predsa modlím každý deň, že to asi nemá zmysel... svätá omša bezprostredne po spovedi, kde v kázni zaznelo: "Nadarmo žije, kto nikomu nepomáha" sa obrovsky vryla nielen do mojej mysle, ale najmä do môjho srdca a spustilo to v ňom obrovský vodopád sĺz a pokory... kde som si uvedomila, že sa nemôžem predsa pozerať len na to, v čom zlyhávam a nevidieť všetky ostatné požehnania a milosrdenstvá, ktoré od Otecka dostávam každý deň...
V ten večer - bolo to 21.12.2018 som sa začala modliť - za môjho manžela... nechápem, prečo mi to za celých tých 8 rokov, čo sme spolu chodili vôbec nenapadlo, prečo som čakala až dovtedy... a modlila som sa nepretržite každý jeden večer...
Aby sa ho Pán dotkol, ako sa dotýka mňa... Nech otvorí aj jeho srdce, aby po ňom túžil ako po svojom Pánovi, ako ho potrebujem ja... Nech nás oboch mocne požehnáva a nech napĺňa naše manželstvo takým ovocím, ktoré podľa neho máme priniesť svetu - nie podľa mňa...
Neprestala som sa modliť doteraz... a on sa začal meniť... veľmi pomaly, veľmi postupne a bude to pre nás ešte veľmi dlhý proces, ale cítim tam posun každý deň...
Myslím, že niekedy v tých dňoch vo mne dozrelo rozhodnutie, že umelé oplodnenie nie je pre nás správna cesta... že ak máme byť rodičmi, tak nimi budeme z vôle Otca, nie z vôle muža alebo ženy... ani nie z vôle lekára... a ak máme podať nejaké svedectvo, tak ho vydáme...
Manželovi som to s plačom vysvetľovala na Štedrý deň... asi s obrovskou Božou milosťou, alebo ja neviem vďaka čomu inému, povedal, že on si vybral mňa - a či už deti budeme mať alebo nie - ostane so mnou, lebo som jeho manželka...
Neustále som všade nachádzala odkazy o tom, že Boh koná a pripravuje pôdu (Vo svojom živote som na kapitole, kde ma Boh robí silnou, pred tým ako ma urobí šťastnou.)... Že sa mám za svojho muža neustále modliť a žehnať mu - že je to to najlepšie, čo pre neho môžem urobiť...
Myslím, že som toto celé potrebovala prestať riešiť a so zlomeným srdcom to odovzdať do božích rúk, ktoré sú najlepšie a On najpresnejšie vie, čo presne a v ktorej presne chvíli potrebujeme...
29.1.2019 sme počali našu dcéru... keď mi na Valentína vyšiel pozitívny test, neverila som v úžase vlastným očiam a musela som si urobiť ešte dva ďalšie... Naše dievčatko by malo prísť na svet v októbri a bude to najväčší dar, ktorý s manželom dostaneme 🙂
Boh koná - lebo je Bohom zázrakov a koná tie zázraky mocne a presne v tom čase, kedy ich potrebujeme - nie vtedy, kedy si myslíme, že ich potrebujeme...
Možno nás chce naučiť pokore, možno nám chce dokázať, že iba ak mu plne veríme, že pretvára naše životy... Že bez neho si nevieme pomôcť... Ale ON skutočne koná mocné zázraky vo svojej nekonečnej láske k nám 😇

Buďte požehnané 😇

rebeka6615
autor
5. sep 2019

@zuzkamp dakujem za toto nadherne svedectvo! 🙂

elementissa
5. sep 2019

@rebeka6615 je mi ľúto, že sa vám nedarí... Ale sama si napísala, aké mate diagnózy... Proste biologicky mat deti nebudete (alebo sa stane zázrak a budete), ale keď má muž zlý spermiogram, ty máš možno aj geneticky zle vajíčka - ako myslíš, že sa im podarí vytvoriť to ebryo? A keby ich vytvorili aj desať, koľko sa ich reálne môže ujať? To, že katolícka cirkev s tým má problém - to nerieš. To je obyčajná ľudská inštitúcia. Ak naozaj veríš Bohu, tak hľadaj hlbší zmysel - nemáme vlastne deti, prečo? Možno pre vás Boh chce inú cestu, možno je to znamenie, aby ste sa stali ukazkovymi rodičmi pre dieťa, ktorého jeho biologicki rodičia nechceli. Ja viem, písala si, že manžel nechce adopciu? Prečo? Pre vlastnú pýchu, vysokej ego? Lebo chce vychovávať iba svoju krv? Veď keď túžim po dieťati, tak chcem vychovávať dieťa - malého človiečika, ktorému chcrm dat svoju lásku, starostlivosť, zázemie. A keď naozaj chcem dieťa, tak by mi snáď malo byt jedno, či je to dieťa poskladané z mojich génov alebo nie....
Pozri, ja ťa nebudem odhovarat od UO- aj tak spravíš tak, ako to cítiš. Ale keď máš potrebu sa na to pýtať, tak asi s tým nie si stotoznena úplne. Ja viem, že chceš aj manželovi vyjsť v ústrety, ale zasa, kvôli tomu, že "on chce vlastne dieťa a nie cudzie" sa zadĺžiť a ešte to aj nemusí vyjsť a nebodaj mať nejaké výčitky a nevyrovnanú morálnu dilemu sama v sebe... Stojí to za to?
Však skočte sa vyrozprávať za psychológom, aspoň na jedno sedenie, tam sa ukážu manželove skutočné motívy. Neverím, naozaj neverím, že muž, ktorý tak extrémne túži po dieťati, že až plače (a túži po dieťati zo správnych dôvodov), že kategoricky bude odmietať adopciu. Poznám veľa párov, čo majú adoptovane deti a u nich je jasne, ze oni chceli DIEŤA. Nie svoj klon, nie pokračovanie svojich génov. Chceli dieťa, o ktoré by sa mohli starať, ktorému by dali všetko. A tak sa k tým deťom aj správajú. Sú ich svet.
Tak aj ty s manželom ešte preberte, aký je váš motív mat dieťa. To je už iba medzi vami.

Nečítala som celú diskusiu, takže ak ste medzitým už boli na UO a podarilo sa, tak blahoželám a držím palce, nech to dotiahnete do zdarneho konca

zuzkamp
5. sep 2019

@rebeka6615 hoci sme sa my pre umelé oplodnenie nerozhodli a chceli sme počkať, tak dúfam, že ťa toto aspoň trošku povzbudilo v nádeji... posielam modlitby, nech Pán požehná aj vám 😇

Veronikina dcéra dostala nádherné meno Krista... Tú našu čaká meno Ariana - čo je odvodené od gréckeho "Ariadne" a znamená - najviac svätá 😇
Verím, že aj vášmu bábätku dáte nejaké krásne meno... rozmýšľaj o sebe ako o matke - a nech už sa staráš o kohokoľvek vo svojom živote, spoliehaj sa na Otca, že On má moc Ťa materstvom požehnať 🙏

rebeka6615
autor
8. sep 2019

@elementissa Ďakujem za názor, neboli sme ani nepôjdeme. Nechávame to na Boha a tešíme sa z detí okolo nás.... 🙂

andulka126
8. sep 2019

Za ten cas co vysedavas v kostole a v rukach si prehadzujes ruzenec vidis zmysel v tom ze verit v boha ma zmysel? Ja teda nie zjavne ti pan boh nedopraje dietatko ale modlit sa k nemu to ano... Kebyze BOH existuje, tak k comu sa aj modlis aj dopraje...nerozumiem tychto ludi...ziju v jednej velkej krestanskej bubline, ist ci neist na umele ked nemozem mat prirodzenou cestou, ak chcem dieta kaslem na cirkev a snazim sa roznymi sposobmi ako ho mat!

katharines
8. sep 2019

@andulka126 ano, "kaslat na to", ved predsa ked zena chce a chce dieta, zabije mnohe ine a ani k tomu 1 sa nemusi vobec dopracovat. Hlavne nech sa stane MOJA vola.
Zabudla si napisat, ze ak pridu negativne nasledky, zdravotne, duchovne, dusevne, ktore su pri ivf caste, tak potom co?

daness
8. sep 2019

Ja trošku ešte doplním vnímanie cirkvi na to,prečo umelé nie-nejde len o to,zezvysne embrya ,,sú zničené,, nemajú šancu na život...ale ide aj o to,že je to umelým spôsobom,neprirodzeným,že človek je ten,ktorý sa snaží tehotenstvo spraviť,hoc umelo...a nenecháva to na Boha,kedy sa to ,,má podaritt,, ...ešte by som skúsila porozprávať s viacerými kňazmi,lekármi a pod. Viete prečo sa vám nedarí prirodzene?je stanovená diagnóza?problém?ak áno,treba riešiť...ak ste úplne ok,len sa nedarí,potom treba riešiť a spoznávať ovulácie.u jednej ženy plodnosť 24hodin...u inej 1hodina...no traf sa. Dr.Orlovsky-stara Ľubovňa. Veľmi sa v týchto veciach angažuje,zaskoluje páry,zúčastňuje sa na predmanželský v naukach...je to lekár,silno veriaci.mnoo veci vysvetlí,orzrejmi... A veľmi viem,aká je túžba po bábätku,a poviem ti...poznám manželov,ktorý majú svoje(adoptovali si medzitým)bábätko po 17rokoch!! Ja som veriaca,a skutočne,netreba sa hrať na Boha.viem,že ak mu odovzdas svoju túžbu,a budeš sa spoliehať na Jeho cesty,budete určite požehnaný,a ťa neskutočná radosť so zázraku😊🤗

sleepyo
8. sep 2019

zaujimave ako vie viera niektorym ludom dvihat zlc, pritom im moze byt srdecne jedno ci niekto veri alebo nie 🙂
za mna k tejto diskusii len tolko ze my sme si na dieta pockali sedem rokov. Jurko ma dnes styri a pol mesiaca a je to zijuci zazrak, vie to kazdy kto nas pozna. Je to svedectvo, dokaz Bozej lasky a ja by som to nikdy nechcela inak - pchat peniaze do priemyslu s ludskym zivotom a hrat sa na Boha. Kde beru ludia pravo na dieta? Boh nam deti dava a moze nam ich aj zobrat, o tom by tiez vela zien vedelo rozpravat... vtedy pochopis, ze ty nie si panom zivota. Skoda, ze niektorym to dojde az ked zivot odchadza.