icon

Je tu veriaci manželský pár, ktorý podstúpil umelé oplodnenie?

rebeka6615
8. apr 2019

Milé žienky, je tu nejaká (praktizujúca veriaca), ktorá podstúpila umelé oplodnenie? Som silno veriaca a každý deň zvažujem čo urobiť. Či ísť, či neísť..... necítim sa psychicky dobre, strácam zmysel života a to napriek mnohým aktivitám. Na druhej strane viem, že Cirkev je proti a aj chápem prečo. Rada by som počula názor veriaceho páru, prečo sa napokon rozhodli ísť na UO. Veľké ďakujem.

andulka126
8. sep 2019

@katharines ja som bola tiez na dne ked som prisla o babatko a dlho sa nam nedarilo...ale aj keby som silno veriaca tak v prvom rade sa divam na nas nie co si o tom myslim ako VERIACA preboha nebudem sa trapit kvoli sprostej cirkvi ked sa sama trapim kvoli tomu ze nemam babatko a velmi ho chcem...niektori ludia beru cirkev velmi vazne az na ukor seba...predsa aj sex je pre farara katolickeho istym hriechom...preto ho nema ani on...a plodit deti len v manzelstve nie mimo neho...boze kde to zijeme🤦... Je mi trapne...tak rozmyslajte nad tym co mi povie nato BOH a deti mat nebudem...🙄🙄🙄pre mna su deti na prvom mieste som stastna ze ich mam...a keby to neslo prirodzenou cestou,ktora v mojom pripade nebola tiez hladka, tak to riesim inymi moznymi sposobmi...ale ako citam nechavaju to na Boha no ok nechavajte🤦...

katharines
8. sep 2019

@andulka126 ty nie si panom zivota ani smrti. Ani to dieta, ktore mas ti nepatri nie je tvojim majetkom.
A ked si si nevsimla, Cirkev brani predovsetkym ludsku dostojnost, ktoru mnohi zahadzuju, a potom ukazuju prstom na Boha, hoc sa neriadili Jeho prikazmi.
Lebo taki hrozienkovi, liberalni krestania (vyberiem si, co sa mi paci), narobia mnoho skody sebe aj inym.
A hoc tuzba, mat deti, je prirodzena a dobra, nie je jedno, ako k tym detom prides, ako si spominala hoc aj za kazdu cenu.

vvveron
8. sep 2019

@andulka126 napisem ti to ako budem vediet najlepsie... cirkev vznikla preto lebo Niekto - Bozi Syn Jezis Kristus prisiel na zem, aby zomrel za moje/tvoje hriechy na krizi a tym mi/ti umozil prist k Bohu... je to dar, ktory moze kazdy prijat vierou... a tak uz nepatrim sama sebe ale moj zivot je v Panovi a kedze Pan nechce aby sme hresili tak skumame co sa Bohu paci a v tomto pomaha veriacemu clovek cirkev, ktora skuma rozne oblasti zivota a hovori a radi ako by sme mali fungovat napriklad v tejto problematike UO, takze mas pravdu, to rozhodnutie moze vizerat ze je na ukor seba, ale kedze moj zivot je v Bohu tak chcem zit ako sa to Jemu paci (napriklad plodit deti iba v manzelstve) lebo "nezijem uz ja, ale zije vo mne Kristus" (Biblia) a Boh vie co je pre mna najlepsie aj ked teraz to tak nemusi vizerat... preto pre autorku prispevku je dolezite toto rozhodnutie (ktore uz urobila) lebo vie ze Bohu na tom zalezi ako sa rozhodne...

pupavka345
6. mar 2022

Aj ja som veriaca, tiez ma vela veci trapi, ze idu mimo vieru a co by sa malo. Stale sa vsak pytam, ci Boh chce aby sme boli nešťastní. Podla mna chce aby sme boli šťastní a nie naopak. Viem ze pravidla sa maju dodrziavat, ale tato skutocnost vo mne prebija to ostatné. On chce aby sme bolo šťastní, čiže rob to co ta stastnym urobí.

makodob
24. sep 2023

@rebeka6615 ja som praktizujúca kresťanka a v srdci cítim, že to nie je dobré ísť na UO. Neviem či počuješ Boha, ale ak nemožeš otehotnieť musí tam byť duchovný problém, prečo to nejde. Božia voľa je, aby si bola tehotná. Boh povedal Adamovi a Eve, aby sa plodili a množili a aby naplnili zem. Teda skús sa pýtať Boha, čo to je za problém. On ti to nejakým sposobom dá vedieť. Može to byť kliatba, može to byť nevyznaný hriech, nečinenie pokánia, čoho sa diabol chytil a može si žiadať tvoju neplodnosť ako si žiadal všetko u Jóba. Ja som presvedčená, že otehotnieš ❤️ Nech ťa Pán požehná 😊❤️

rebeka6615
autor
25. sep 2023

@makodob Mam 2 zdrave dievcatka 🙂 2roky a 1 rok 🙂

rebeka6615
autor
25. sep 2023

@makodob uplne prirodzene som zabudla dodat

makodob
25. sep 2023

@rebeka6615 vau, tak to sa veľmi teším 😊 buďte požehnaní celá rodinka 😊❤️

zuzada29
29. sep 2023

@rebeka6615 a mozem sa opýtať, ako s odstupom času vnimas svoje myšlienky o UO?

rebeka6615
autor
30. sep 2023

@zuzada29 Necitila som sa na to. Som rada, ze sme neboli.

cicka33
12. dec 2023

@martinka13 a nedá sa to spraviť tak, aby urobili iba to co aj vložia?

katharines
12. dec 2023

@cicka33 ako beries istotu, ze prezije? To, co spominas sa vola "nativ", avsak z moralneho hladiska je rovnako nepripustna taka technika.

lenkakamen
Autor odpoveď zmazal
cicka33
12. dec 2023

@katharines no co viem tak vyčítajú najmä to, ze sa tie ostatne zabíjajú ako nepotrebné, preto sa pýtam, ja osobne v tom rozdiel vidím. Co na zo cirkev to neviem

katharines
12. dec 2023

@cicka33 ved aj Cirkev v tom problem vidi. Dieta je umelo vyvolane, bez prostredia lasky v labaku, okrem ineho vacisou neriesia ani pricinu neplodnosti a tak taketo deti i tak zomieraju, za co vsak priamo zodpovedaju rodicia. Ludia nie su panmi zivota a smrti.
A pri beznom ivf je moralna zodpovednost vsetkych zucastnenych este vacsia, lebo tam zomieraju miliony deti, alebo su zneuzivane na "vedecke, medicinske, kozmeticke ucely".

martinka13
12. dec 2023

@makodob keď pán Boh bebude chcieť, ani z UO nič nebude. Ja by som šla s tým, ze len jedno vajíčko oplodnit a vložiť. Žiadne mrazenie 10 embryí . Nevidím na tom nič zlé, alebo hriešne.

martinka13
12. dec 2023

@cicka33 osobnú skúsenosť nemám, ale nevidím dôvod, prečo by to tak nešlo.

mimi3008
12. dec 2023

Mas dve dcery, pozeram. Tvoj prispevok znie, akoby ste boli osamely bezdetny par.. ci tam ide ciste o to porodit chlapca - buduceho knaza???

mima172
12. dec 2023

@mimi3008 Autorka to písala v čase, kedy boli s manželom bezdetní (v roku 2019) 🙂

monika_123
12. dec 2023

@mimi3008 tema bola zalozena 4roky dozadu ked bola bezdetna 🤦

ailiba
12. dec 2023

@katharines prepac, ale nesuhlasim s tebou. Akoze pri uo su deti bez lasky vyvolane? A ked zenu niekto znasilni a ona otehotnie, kolko je v tom lásky? Prakticky, je to sex a nie laska, co treba k dietatu.... Navyse suhlasim, ze ludia nie su panmi stvorenia a to ani nie su. To, ze niekto podstupy uo neznamena, ze pride zivot, iba to, ze sa spoji spermia a vajicko. Ale ci to bude fungovat a bude z toho babo, ziva bytost s dušou, to rozhodne vzdy Boh. To lekar, ani rodicia neovplyvnia.

mimi3008
12. dec 2023

@monika_123 ok, pardon dievcata, mne to vyskocilo medzi cerstvymi temami a vobec som si nevsimla zalozenu diskusiu, pozrela som len poslednych asi 5 komentarov a tie boli z dnesneho vecera😅😅😅prebdena posledna noc sa mi odzrkadlila🤣🤣🤣ozaj sorry, smejem sa sama.na sebe

makodob
13. dec 2023

@martinka13 tak potom, keď Pán Boh chce, tak treba počkať, kým dá 😊 UO nie je prirodzené a procesy, ktorým prechádza ženské telo pred UO sú úplne v rozpore s Bohom a Jeho princípmi. Je tam mnoho zlého duchovne.

makodob
13. dec 2023

@ailiba človek si nenesie len genetickú výbavu od rodičov, ale aj duchovnú, je veľmi doležité ako je dieťa počaté, ako rodičia žijú. A áno, ak je žena znásilnená to dieťa duchovne ovplyvní a odrazí sa to na jeho živote, pretože to je aj duchovne ovplyvní matku a okrem iného nesie to dieťa DNA muža, ktorý spáchal násilie. A bunky s ktorými je manupilované ako s vecami pri UO sú tým tiež poznačené. UO je jedna duchovná katastrofa, ale ukáže sa to neskor. Avšak dá sa to zvrátiť, ak idú rodičia celým srdcom za Bohom, počúvajú Ho a činia pokánie. Verím, že rodičia, ktore podstúpili UO, to bolo pre nich náročné rozhodnutie a proces, ale nič to nemení na fakte, že aj tu našiel diabol skulinku ako sa vnútiť do života človeka od počatia. Boh dal jasne do manželstva intímny život a k tomu patrí aj potomstvo počaté prirodzeným sposobom. To, že diabol pozná principy počatia, by Vás nemalo prekvapiť, totiž ani Kain nebol z Boha. A rodokmeň Adama začína nie Kainom, ale až Setom. A UO určite nie je z Boha, aj keď by si to mnohí priali. Je smutné, že to niekto považuje za Božie a neskúma.

makodob
13. dec 2023

@ailiba ty si veriaca? Ak áno, tak na základe čoho? Toho čo si myslíš, alebo toho čo Boh dal a určil? Lebo v Písme jasne Boh určil, že človek bude vládnuť nad zvieratami na súši, vode a vzduchu. Je to v Písme! Takých ľudí tu už bolo, čo sa nazvali kresťanmi a žijú si podľa svojich vlastných pravidiel a túžieb.
Genezis 1,27-30:
,,A Bôh stvoril človeka na svoj obraz, na obraz Boží ho stvoril, mužské a ženské pohlavie ich stvoril. 28 A Bôh ich požehnal a Bôh im riekol: Ploďte sa a množte sa a naplňte zem a podmaňte si ju a vládnite nad morskými rybami a nad nebeským vtáctvom i nad každým živým tvorom, ktorý sa plazí na zemi. 29 A Bôh riekol: Hľa, dal som vám každú bylinu, ktorá plodí semä a ktorá je na tvári celej zeme, i každý strom, na ktorom je ovocie stromu, ktorý plodí semä. To všetko vám bude za pokrm. 30 A všetkým zvieratám zemským a všetkému vtáctvu nebeskému a všetkému, čo sa plazí na zemi, v čom je živá duša, dal som za pokrm všetko zelené byliny. A bolo tak.”

martinka13
13. dec 2023

@makodob podľa mňa nie. Je to posun v medicíne, ktorý môže párom pomôcť. Ako sa vraví človeče pomôž si, aj pán Boh Ti pomôže. Nikomu sa tým neubližuje. Samozrejme ak sa nedá "vyrobit" 10 embryí a použije sa jedno. O tomto nehovorím....

katharines
13. dec 2023

@martinka13 posun v medicine by sa dal nazvat len NaproTechnologia, ktora riesi priciny neplodnosti. UO je vylucne svojvola a teda je moralne nepripustna.

makodob
13. dec 2023

@martinka13 áno presne ako si povedala, ako vravia ľudia- nie Boh. Boh hovorí, že ak Ho milujeme celým srdcom, tak Ho aj počúvame a dodržiavame Jeho Slovo, z toho vyplýva Božie požehnanie a z hriechu prekliatie. Treba čítať Písmo a nie sa riadiť sebou.

snowflakenel
13. dec 2023

Mala som jednu kamosku, ktora je veriaca a este strasne zaujata proti ivf, ako to skodi, nie je to prirodzene.....a blbe reci okolo toho celeho.( hlavne, ze sama chodi na botox 🙂) . Tak som jej povedala raz
do oci, ze keby to Boh nechcel, ani moznost ivf by nedopustil...odvtedy mam s nou pokojj. Ani raz sa o tom uz nezmienila.

snowflakenel
13. dec 2023

@martinka13 no ale ak sa aj podari ,,vyrobit,, 10 embrii, moze sa stat, ze z tych 10 prezije, teda uchyti sa len jedine....tak,ako mne a aj mnohym inym zenam. Nie vsetky su vhodne na.vklad.