Je tu veriaci manželský pár, ktorý podstúpil umelé oplodnenie?
Milé žienky, je tu nejaká (praktizujúca veriaca), ktorá podstúpila umelé oplodnenie? Som silno veriaca a každý deň zvažujem čo urobiť. Či ísť, či neísť..... necítim sa psychicky dobre, strácam zmysel života a to napriek mnohým aktivitám. Na druhej strane viem, že Cirkev je proti a aj chápem prečo. Rada by som počula názor veriaceho páru, prečo sa napokon rozhodli ísť na UO. Veľké ďakujem.
@snowflakenel ak kvoli transplantacii zavrazdia ineho cloveka, pretoze i to sa robi, tiez ide o tazky hriech. Ak sa na ceste zabije motocyklista a jeho organy transplantuju, je to moralne pripustne. Avsak to sa ivf netyka ani okrajovo. Tam ide len o svojvolu "ja chcem", tak si to kupim a urobim vsetko, aby k tomu doslo, preto sa oplodnuju viacere vajicka, potom "zle a nepotrebne" zabiju, samozrejme k oplodneniu nemusi ani prist, alebo ich zamrazia, co je tiez moralne nepripustne.
Pri ivf ide vzdy o zivoty deti, tam nie je z moralneho hladiska nic, co by bolo ok.
Sama si pisala, ze z 10 tich ti dali 1 a co myslis, co s tymi 9 bolo? Tie nie su tvoje deti? Ak doslo ku spojeniu spermie a vajicka, v tom momente mali dusu.
@katharines ako? Zabiju? So robis srandu. Nezavadzaj, sama som podatupila ivf a garantujem, ze ziadne sa.nezabiju.
Moooje nervy, to mas odkial, zas jedna co tomu nerozumie.
Opakujem, len niektore su vhodne na vlozenie. Ano mne vlozili 1, pretoze ostatne sa postupne prestali vyvijat- delit. Same. A to z,dovodu manzelovej diagnozy. Taketo ceci sa normalne deju.
Prosim, nastudij si imformacie ,proces a potom sa mozeme rozpravat.
@snowflakenel ja procesu rozumiem. Takze nasilne bolo povolanych k zivotu 10 deti, z toho sa 9 prestalo vo vasom pripade vyvijat. Takze 9 deti zbytocne zomrelo, lebo za normalnych okolnosti by zrejme ani nedoslo k oplodneniu.
To je vsak vas pripad.
V inych pripadoch sa aj zdrave pocate deti (a nepouzivam eufemizmy ako embryo), bud zabiju (teda vyhodia sa), alebo sa zamrazia a neskor mozu byt pouzite na vyskum.
Ale diskusia sa ma tahat inym smerom, a to, ci veriaci par moze podstupit ivf, a zaver je, ze urcite nie. Moze vsak vyuzit sluzby Naprotechnologie v CR, na Slovensku, alebo Polsku a odstranit priciny neplodnosti.
@makodob ja ten nazor nezdielam. Pocatie nemoze ist od diabla. To potom odkial je ta dusa dietatka? Z pekla? Nedeje sa nic, co je proti Bohu... Pravdaze mame slobodnu vôľu a preto sa deju aj veci, co sa deju... Ale neverim, ze clovek dokaze, alebo diabol, aby prisla dusa, a uz vobec nie, ked dava vela lasky.
@ailiba pocatie je Bozi dar a ide od Boha, zalezi vsak od ludi, ci na ten dar pockaju, alebo ho ukradnu, ako sa to robi pri ivf. V kazdom pripade, dieta za to nemoze, tak ako ani pri znasilneni.
@katharines pracujete v tej oblasti? Ak nie, radsej ukomcime tuto debatu, lebo by to nikam neviedlo. Pretoze tak, ako sa prestanu vyvijat pri procese ivf, tak isto sa milion a miluony prestanu vyvijat v tele matky este prwdtym, ako sa,zena vobec dozvie, ze je tehotna..
@snowflakenel mozno, ale je toto tajomstvo je ukryte v zene a nevystavuje sa na oci.
A dam ti hypoteticku otazku, co ak by sa rovnako vyvyjali vsetkych 10 deti (embryi)? Co by si potom robila?
@katharines Tvoj názor....
@snowflakenel ja by som šla do toho jedine s tým, že sa oplodni jedno vajíčko. Chytí sa ok, nie, tak nie. Našťastie som toto nemusela riešiť. Ale mame č rodí e pár, ktorý má takto dieťatko.
@katharines to je omyl, ze neriešia príčinu
Mam osobnú skúsenosť, kde sa nám snažili pomôcť liečbou, až keď sa ukázalo ze bez efektu, tak nám odporučil lekár umelé. Akože ak by sa oplodnilo len to co sa vloží, nevidím na tom nič zlé, ved každý hovorí ze prirodzene. Ale aj keď človek sleduje stále plodné dni a napchava sa kadejakymi vitamínmi ani to není prirodzene, tiež sa to plánuje.
@martinka13
@cicka33 ja mam dceru po ivf a teraz po 12 rokoch mame prirodzene. Aj zazraky sa deju povedali lekari.
@katharines . Mala som 8 embrii. Niektore sa vyvijali dobre, ine to vzdali, nedelili sa uz dalej. Dosiahli 8-10 buniek, blastocystu a stop. Z tych 8 ostali 3. Najprv mi vlozili 1, uchytilo sa, v 7 tt potrat. Vkozili sme druhe, to sa mi v tele neujalo vovec. Posledne sa chytiko, zas v 8-9 tt potrat.
To boko prve kolo ivf. Nasledovala zas stimulacia, zas odber, mala som 3odobrate a oplodnene. Ostalo len jedno jedine a.z.toho mame dieta.
Vies, v tomto procese sa moze speriuami oplodnit aj10 vajicok, no nikdy nepreziju vsetky do stadia delenia, ktore je vhodne na vklad. Vraj cim vyssi pocet oplodnenych- nastimulovanych vajicok, tym nizsia kvalita. Som sa na to pytala. Vela zohrava aj vek vraj. No tomu veku moc neverim, kedze teraz mame druhe prirodzene. Zazraky sa deju.
A ak by aj boli vhodne na vklad, niektore nepreziju v tele matky a potratia sa. Co sa deje aj prirodzene
@martinka13 da sa to, v native cykle, cize bez stimulacie hormonmi. Si sledovana lekarmi a ked pride vhodny cas, odoberu ti oocyt z prirodzeneho nestimulovaneho cyklu. A nasledne oplodnia za predpokladu, ze vajicko je vhodne na oplodnenie
@rebeka6615 je to tazke rizhodnutue, viem. Nikdy som sa na toto nepozerala z pohladu viery ale vedy. Je to zlozite, hlavne v tejto chulostivej otazke. Moj nazorje, ze nikto nema pravo vam odopriet moznost mat vlastne dieta. Hlavne, ked niektore v tomto fore budu argumentovat tym, ze sa zabijaju embrya a su nasilne splodene....ake zabijanie????ake nasilie? ???
Napisem to este raz.. keby to Boh nechcel, tak by nedal tuto moznost ako moznu cestu k dietatu.
Nech sa rizhodnes akojolvek, drzim silno palce.
@mimi3008 ahoj. Ano dievcata maju pravdu. Boli sme osamely bezdetny par. 5 rokov. Napriek lekarskym prognozam som v marci 2021 porodila prvu dcerku a v maji 2022 druhu dcerku.
@rebeka6615 va, tak to je super, ze sa vam podarilo.Co pomohlo? Nemysliet na to?
@snowflakenel hned po oplodneni ziskava clovek dusu a ako som pisala vyssie, deti po ivf su ziskavane nasilnou formou, teda stimulaciou a in vitro oplodnenim. Moment pocatia je velmi dolezity a tuto otazku riesi prenatalna psychologia.
Nepisala si nikde, ci vobec si veriaca, ale ak si napr. Katolicka, z moralneho hladiska sa po ivf nesmie pristupovat k sviatostiam, co zial mnohi ani neriesia a tak stavaju hriech na hriech a spolocnost je tam, kde je.
Dieta predsa nie je tovar, na ktory mas narok a pravo, ale dar.
A preto priprava krestanskych rodicov na prijatie dietata ma byt modlitba a post, sviatostny zivot a dovera Bohu.
To, ze po ivf trpi i vela zien aj postabortivnym syndromom ti asi ani nemusim pripominat, nehovoriac o velmi negativnych ucinkoch hormonalnej stimulacie na zenu, ale aj jej vztah.
@snowflakenel a k tomu (ne)zabijaniu embryi, mnohe by neboli do zivota povolane vobec, nebyt ivf, kde zomieraju "prirodzene", alebo i nasilne pri selekcii, mnohe deti. Boh dal dar plodnosti ludom, ale ludia nim opovrhli, alebo zneuzili. A je naozaj otazkou, ci naozaj zomiera skutocne tak vela deti v skorych stadiach tehotenstva, akoby asi na to prisli, ked mnohe zistia najskor v 2. - 3. mesiaci, ze su vobec tehotne? Ako to asi zistovali? Alebo je to len ivf propaganda na prekrytie si svedomia? A ak zena ma skutocne problem donosit dieta, lebo i take su, treba riesit zdravotny i duchovny stav zeny.
@ailiba nerozumiete, čo hovorím. Sú isté zákonitosti, ktoré fungujú v prírode a aj duchovnom svete a diabol o tom vie. A ak to oplodnenie neprichádza prirodzene, ale cez UO, tak v duchovnej rovine to ovplyvňuje diabol. Nehovorím, že dušu a život nedáva Boh, dáva, lebo je Všemohúci. Ale! Je aj spravodlivý a toto počatie je už duchovne ovplyvnené zlým. Lebo takáto forma počatia, nie je Božia voľa. Tak isto ani vojny, vraždy, znásilnenia, hladomor atď. Nič z toho nie je Božou voľou. Ale deje sa to napriek tomu, pretože ľudia žijú hriešne životy bez nasledovania Boha a Jeho prikázaní. Robia si v podstate, čo chcú a to je svojvola. V Písme Boh hovorí, že svojvoľa je čarodejníctvo. K tomuto to Boh dal za rovné. Je to dosledoch našich hriechov a Boh to dovoľuje, lebo je dokonale spravodlivý! Ale žiada si to diabol ( prečítajte si Jóba). A ak nečiníme pokánie a nie sme pod ochranou Kristovej krvi, tak si diabol aj žiadať može a aj to dostane. Preto, tak mnoho ľudí a aj kresťanov náhle zomiera, majú rozne choroby, atď…, lebo nerozumejú Božím princípom a duchovnému svetu, ktorý ma svoje isté a nemenné zákonitosti. A nevedomosť ľudí neospravedlňuje.
Tie,ktore si tymto nepresli by sa ani vyjadrovat nemali,lebo nemaju tusenia..
Nam ostalo niekolko embryii a poviem ti,ze dalej ich uz nedrzat v mraze bolo asi najbolestivejsie rozhodnutie a ano,doteraz ma to trapi. Ivf ako take nelutujem,pri prvom ivf som dala sancu kazdemu embryjku,ale pri tom druhom nie. Ja by som ti poradila ist cestou nativneho ivf. Ano,je tam sanca nizsia ale nemas naozaj tolko embryii,skus si postudovat o tom,ak nahodou nevies,pripadne prebrat tuto moznost v centre.
A drzim ti palce.
@ailiba ja žijem podľa Božieho Slova, snažím sa Boha nasledovať z celého srdca. Vačšinu mojho života som žila ako som chcela, čo som si myslela, že bolo dobré, tak som to tak aj robila. Ale opak bol pravdou, žila som v takom hriechu a ani som to nevidela. Až kým som nespoznala Božiu lásku a On natoľko zmenil moj život, že vďaka Božej milosti som schopná žiť život pre Neho. Lepšia nie som ako ty, len nasledujem Boha a viem to, čo som predtým, ani netušila. Dobrý je len Boh a my možme mať Božiu milosť skrze Ježiša. A ak si nasledovanie Boha pletieš s pýchou, tak to mi je ľúto. Ja vydávam svedectvo o tom, čo mne Pán odkryl, lebo tento svet je plný diablovho klamstva a zvodu. A každý kto pozná pravdu, je povinný vydávať svedectvo, tak ako o tom hovorí aj Ježiš v Písme. No ale aj každý má možnosť otvoriť Bibliu a skúmať pravdu. Raz sa každý postavíme sám za seba pred Boha. Ja sa pred Ním neobhájim, ale Ježiš mňa áno, skrze Jeho obetu a krv. Nie každý Ho však pozná, žiaľ a ani Ho mnohí nehľadajú.
Mat 20,32:
,,Každého tedy, kto mňa vyzná pred ľuďmi, vyznám i ja pred svojím Otcom, ktorý je v nebesiach. 33 A kto by mňa zaprel pred ľuďmi, toho i ja zapriem pred svojím Otcom, ktorý je v nebesiach.”
@katuskamala1 ivf by podstupit nemala ziadna, a preto, aby to nerobili, treba uviest veci na spravnu mieru. Nemusim strcit ruku do vriacej vody na to, aby som zistila, ze mi ostanu popaleniny 3. Stupna, ale napriek tomu, mozem inych upozornit, aby to nerobili.
@rebeka6615 Blahozelam, je to zazrak😍
Ja teda nie som veriaca v tom zmysle, ako to berie cirkev, ale bez ohľadu na to, ja by som na umelé oplodnenie nešla, pretože si myslím, že ak dvaja nemôžu mať dieťa, tak je tam nejaký dôvod. Poznám vcelku dosť párov, ktoré buď toto podstúpili a teraz riešia nalomene zdravie detí vzniknutých umelo. Alebo sa rozišli, našli si iných partnerov a majú s nimi deti, čiže z môjho pohľadu to proste tak malo byť. Verím vo veci medzi nebom a zemou a proste ak sa dieťa nedarí, tak ten dôvod tam nejaký je.
Prave som si pozrela dokument o ivf a teda je to strasne. Tolko zmarenych zivotov, tolko klamstva, ktore sa tym zenam predklada.... Ja vsak viem, ze je to omnoho horsie.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/14810037650...
Uprimne je mi luto zien, ktore sa nechali oklamat a podstupili ivf.
V zavere mal pan problem, ci su zvysne embrya niekto, alebo nieco. No pre ludi, ktori tomu skutocne rozumeju su rozhodne "NIEKTO", kto si zasluzi uctu a respekt a nie kupcenie, nicenie a zneuzivanie na vedecke ucely.
@rebeka6615 som veriaci ale nemôžem sa pozerať na to ako sa trápiš kvôli svedomiu. Chápem, že z pohladu viery je embryo už človek. Neviem aké veľké to embryo je. Nie je to len zhluk buniek? Ťažko hovoriť o utrpení toho embrya v takom rannom štádiu. Áno, je to už rozbehnutý proces, čiže kocky sú hodené ale celé sa to stopne kvôli výberu. Ale veď tak funguje aj príroda. Nemala by si sa trápiť aj Cirkev mení svoje postoje s časom. Pomaly a ťažko ale mení. Vieš, najviac mi vadí tá vina ktorú v tebe vyvolava. Neobvinuj sa to nie je život. Ini hrešia až sa hory zelenajú a dobre spinkajú. Ty žiješ morálne a nevyužije možnosti ktoré medicína ponúka kvôli pocitu viny. Určite chod na to umelé oplodnenie. Poznám ženu čo tak prišla k dieťaťu a nikdy nemala partnera. Ani som netušil že o to môže požiadať aj slobodná žena. Ale ona nie je veriaca. Nie som s ňou ani v kontakte no viem že ppsledne bola šťastná a spokojná so svojim rozhodnutim.
@belllinka netusim, ci take nieco existuje, ale ja si to v okoli vsimam, proste vela deti, ktore poznam a maju nejaky zdravotny problem a vacsinou pomerne vazny a bude ich sprevadzat cely zivot, tak boli pocate umelo. Je mi jasne, ze moja vzorka je prilis mala na vyvodzovanie nejakych zaverov, ale podla mna to nie je nahoda, proste tie deti by normalne nevznikli a priroda vie preco..

A co takto transplantacie? Zachranujuce zivoty. To tiez nie je prirodzene, vlozit nieco cudzie do tela.
Pritom pri procese ivf sa vklada,embryo partnerov. ( ak nie je darcovske..).