Kresťania so skúsenosťou s IVF
Zdravim. Rada by som sa spytala na formovanie vasho krestanskeho postoja po absolvovani IVF. Napriklad. spovedali ste sa z toho? Pripadne ste prestali chodit na spovede, do kostola a podobne?
Prosim, aby sa nevyjadrovali, taki, ktori nemaju skusenost. Nechceme tu hadky.
Ja som to pri spovedi spomenula, ale nie tak ze spovedam sa z hriechu, ale spomenula som to. Ivf je umele vytvorenie veľkého poctu embryi, a (aj) clovek rozhoduje, ktore sa vložia a ktore uhynu a toto je to, co cirkev odmieta. Nuz ale cirkev napr odmieta aj masturbaciu takze to by sa dalo tiez polemizovat... Farar mi na to povedal nieco take, ze uz sa stalo a ze sme sa tak rozhodli a teraz teda poprial nech je babo zdrave.
2 páry krestansky zalozene, su bezdetne, asi to tak už i ostane a vidim, ze s tym nie su zmierene.. Smútok, lutost.
@petricka22 co robi cirkev poza chrbat? Nemyslis vazne tuto otazku. Je to take iste ako s lekarmi - su kreteni a ti s ludskym pristupom a stdcom. Cirkev ma k urcitym udalostiam ako pedofilia zaujat stryktny postoj. Ale nie, oni si svojho pedofilneho knaza ochrania a prestahuju do inej dediny. A moze veselo ucinkovat dalej. Kdezto ked uroby hrubu chybu lekar, straca atestaciu. Chapes uz? Netreba zatvarat oci pred realitou. Cirkev ako taka v jej podstate uz davno neexistuje. Su to takmer vsetko len matriosky v rukach svetskych vladcov. Dokonca sluzia urcite kostoly na rozdelovsnie si deti z domov pre rozmych duchovnych ci inych hodnostarov.
A sby bolo jasno, poznam aj osobne zopar fajn knazov, ktori Bohom ziju a rovnako aj veriacich. Tych, ltori nevnucuju neveriacim kamaratom svoju vieru ale maju ich radi aj ako neveriacich.
Nie tych farizejskych anjelickarov, ktori by Krista z kriza ale o ludskosti a laske k bliznemu nemaju ani ponatia.
Netreba sa tvarit, ze cirkev je svata a vsetko je enonuno.
@nevenka aj ja som nad tým rozmýšľala, ísť si dať vložiť každé bez toho, aby som jedla lieky, aj keď na druhej strane som si po zdravotnej stránke istá, že keď nebudem jesť lieky tak neotehotniem, takže je to tiež z mojej strany taká falošnosť (alebo neviem ako to nazvať) proste urobím to pre svoj lepší pocit, ale aj tak viem že spokojná nebudem, lebo viem že bez liekov nemajú šancu.
@katuskamala1 áno rozumiem. 😢 Je to ťažké rozhodnutie. Stále si hovorím, že je to ako sedem potratov a neviem sa s tým vyrovnať. Nemyslím na to stále, ale tak pár krát do mesiaca na mňa príde totálna depka, dúfam, že aj ja raz budem pripravená sa rozhodnúť.
@nevenka nahodou to vyslo tak ze ziadne sa neuchyilo, 2 vklady neuspesne, treti vysiel, jedno sa ujalo. . Uz ani ziadne ine nemaju embrya, ale aj keby mali - nikdy ich nebolo 20. Vzdy to bolo iba par, pocet deti ktore s radostou prijmes. Nebolo ich 20 - asi 3, 4.... zial len jedno sa ujalo.
Sme veriaci, na umelé sme nešli...čiže zatiaľ to vyzera na zivot bez deti...ci sa niekedy stane zázrak...neviem..😏
@66simonka66 presne tak, samotné oplodnenie nieje taký ťažký hriech, skôr tie embryá ktoré čakajú čo s nimi bude ďalej.
@66simonka66 chapem ta velmi velmi... Ja som si nasla taku chvilku, oplakala som to, prihovorila sa im, vysvetlila im to a poziadala o odpustenie. V tom zrazu na mna velky luc slnka, verim, ze to bolo znamenie, zimomriavky po mne a uz som zmierena. Velmi tazke velmi.. To je ta odvratena stránka ivf.. :(
@66simonka66 drzim ti palce..
Ciste moj pohlad , ani IVF nie je zarucene, ze vyjde. Tak ako tehu celkovo. Proste ked Boh nechce, tak dieta na svet nepride, vzdy je to zazrak do poslednej sekundy a aj ked sa narodi. Cim viac si toto clovek uvedomuje, tak berie dieta ako velky dar. Hoci aj z IVF. Co sa tyka odberu vajicok, poviem to tak blbo, ale slabsi material by nikdy cez 12tt nepresiel, cize aj tak by to vajicko zlikvidovala sama priroda, len by sme o tom vobec nevedeli. Vzdy je to o tom, ci chces mat dieta. Uz ako sa s tym vyrovnate a ci si to nechas sama pre seba je Tvoja vec. Mna dokonca veriaci gyn upozornil, ze mozno skoncime na umelom. Nastastie sa podarilo zazrakom prirodzene. Ale keby nie, tak skoncime na umelom.
Ahoj sme veriaci a išli sme do umelého oplodnenia, pred IVFkom sme sa s manželom dohodli,s čím sme ok čo sa týka nášho svedomia a s čím už nie. U nás to bolo tak, že sme dopredu vedeli, že všetky embryá, ktoré vzniknú, si chcem dať vložiť, tak sme to aj povedali lekárovi. Nakoniec pri mojich problémoch to vyzeralo tak, že budeme radi aj za jedno embryo. Aktuálne po 3 cykloch umelého oplodnenia, čakám svoje prvé bábätko a nakoniec sme mali nie jedno ale 3 embryá, čiže dve ešte čakajú na svoj čas (so zmrazením sme boli obaja v poriadku). Ja strašne dúfam, že sa všetkým trom podarí dotiahnuť to do úspešného konca a budeme mať 3 deti. Ono je to celkom zvláštne, kedže sme vždy túžili po troch deťoch, čiže za mňa to bol veľký zázrak. Tebe poradím len toľko ujasni si s manželom, čo je pre vás prijateľné čo už nie a podľa toho jednajte. Všetko si dopredu premyslite, lekári tiež nemôžu urobiť nič bez vášho súhlasu, dá sa to.
Vieš je tu možnosť aj soft cyklu, alebo natur cyklu, kde pri prvom vzniká menší počet vajíčok ( berieš nižšie dávky hormónov ), pri druhom je to jedno vajíčko v rámci cyklu neberieš hormóny. Nie je to ľahká cesta, že hop a na prvý cyklus máš deti. Prešla som si tým 3krát, ale neľutujem, pri treťom raze som bola zmierená a pripravená prijať veci, tak ako sú a naučila som sa ten celý proces brať s ľahkosťou.
@kiki68 z duse mi hovoris.
@66simonka66 chapem, joj...😪
@selena_luna dakujem za odpoved, poznam tiez jeden par, ktory to mal podobne...
@petricka22 ty si ocividne slepa a nevnimas svet...kazdu chvilu hladka neaky knaz decko po rici ...tak otvor oci....a na to,ze si tvrda krestanka,tak sa dost spravas nekrestansky ... a a apropo,ja som od malicka bola vychovava ako krestanka,ale ked vidim tie falosne ksichty pri otlari ako si dovoluju veci ,tak mi je na grc z nich....vodu kazu ,vino piju ....
@nevenka no lenze clovek nikdy nevie ako to dopadne. Ja prve IVF - odobrate 4vajicka a len 3zrele a sice sa vsetky oplodnili ale do piateho dna to dalo len jedno embryjko a ostatne sa prestali vyvijat. A s tym jednym som bola tehotna ale potratila. Druhe IVF, 4vajicka odobrate, 4oplodnene a 4blastocysty. 3transfery ktore boli neuspesne. Mam posledneho mraziacika. Poznam baby ktorym bolo odobratych 12vajicok ktore oplodnili ale na 5dnovu blastocystu to dali len 3 alebo menej. Keby na zaciatku si povedali ze oka tak oplodnite len 4vajicka mozno by nemala ziadne embryjko. Je to vzdy velke riziko kolko blastocyst nakoniec sa podari. A potom by sla zbytocne na dalsiu stimulaciu.
@petricka22 jaaaaj lebo kazdy den novy pripad ked farar zneuzival deti. Chlapcov, dievcata. Takze pedofilia je v poriadku a taky farar bude niekomu hovorit ci je IVF hriech alebo nie. Z takych fanatikov ako vy je mi zle.
@66simonka66 presne toto by trapilo aj mna.
@66simonka66 Skus ich darovat ♥️ To je super napad, dostanu sancu...asi by som to tiez tak riesila, nevedel by som ich zabit. Aj ked som pocula, ze sa to robi aj tak, ze daku do maternice 3. Vajicka a a ak sa uchytia viac ako jedna, dalsie idu na potrat...🙈 ale neviem nakolko je to pravda, skus si načítať viac o tej teme.
@zacharovi nedajú sa darovať, už som sa na to pýtala. 😢
@zacharovi nie toto medicínsky nie je mozne. Nedá sa potratit jedno dieta v maternici a druhe sa necha.
@katuskamala1 je to medicinsky mozne, v USA sa to robieva
To som nevedela.. Strasne volaco. No na slovensku co viem, tak ak zena potratila 1 z dvojcat, muselo ist aj to zdrave prec. I ked mozno ak su 2 placenty da sa.. V kazdom pripade by slo o nesmierny šok pre to zdrave babatenko :(
Nemam s tým skúsenosť, ale teraz chodím do kostola s dcérou bude mať prijimanie,, som veriaca ale z veľa vecami sa nestotoznujem co počúvam,,, pre mňa kostol nejak není o Bohu ale o nich co rozkazu co môžeš a co nie,,, raz odsudzoval nenapadne rodičov co nežijú ako. Manželia tak nemôžu krestansky vychovávať dieta
@katuskamala1 to si kde nasla tak? Moj synovec tak zije.
@148terka148 nenasla. Skusenost 2 kamaratiek (teda jedna moja kamoska a jedna od sestry). No asi to je individuálne, neviem, nie som lekar.. A ani neviem presne o co tam slo, iba viem, ze 1 sa nevyvíjalo

@66simonka66 akoby si o mne pisala uuuplne rovnako. No uz sme rok po nasom rozhodnutí.. Uprimne, kebyze to rocne neni take drahe, to uskladnenie, platim navzdy.. Oplakala, nesmierme, ale pomohlo mi presvedcenie, ze to je moje rozhodnutie a ja som sa tak rozhodla kvôli sebe, nie ze sebecky ale ano sebecky ak rozumies co tym myslim..