icon

Liečba PCO bez úspechu a následná úspešná IUI

1. feb 2021

Dievčatá, prosím vás, už skoro rok beriem Clostylbegyt, Pregnyl a Duphaston na podporu otehotnenia, mam PCO a anovulacne cykly. Folikulometriou mam každý mesiac potvrdenú ovulaciu, folikuly vďaka liecbe pekne rastu. Spermiogram mame dobrý. Aj napriek tomu sa nám bábätko nedarí.

Bola ste niektorá v takejto situácii, a pomohla vám IUI? Rozmýšľam, či to nebude "to isté", ved tiež sa tam rovnako stimuluje a spermie budú tiež rovnako kvalitné 🙂 čiže rovnako dokonale podmienky.

Ďakujem za vaše skúsenosti 🙂

milka1988
1. feb 2021

Snáď neberies 12 mesiacov teda každý cyklus ten clostil 😱

lilyianka
1. feb 2021

No neviem, ale ja som ani pco nemala, a hneď ma supli na ivf, žiadne iui

autor
1. feb 2021

@milka1988 beriem 7my cyklus, viem, aj lekár mi prízvukoval, že sa môže 6x, preto ak to nevyjde teraz, dáme pauzu a budeme riešiť zase až o pár mesiacov. Mam relatívne dlhé cykly aj s liečbou, takže u mňa 7 cyklov rovná sa 10mesiacov 😅

Ale zaujíma ma, či má niekto rovnakú skúsenosť. Nech sa poteším príbehmi so šťastným koncom.

autor
1. feb 2021

@lilyianka môže byť, ja som zatiaľ s lekárom žiadnu inú možnosť nepreberala, uvidím, čo povie on. Ale tu cesta nie je, ako to mame teraz. Nerozumiem, všetko funguje ako ma, a aj napriek tomu nič. A to sme aj relatívne v kľude, žiadna panika a stres, len taky prirodzený.

milka1988
1. feb 2021

Lenze on sa moze za cely zivot brat max 7x ci 6x neviem presne pretože potom už môže spôsobiť aj rakovinu. Neviem ci o tom vies ale aby si neriskovala uz zdravie :(

stanzi
1. feb 2021

To beries naozaj strasne dlho ten Clostil... K tvojej otazke, ja som tiez brala clostil + progestanelle (tri mesiace), prirodzene sa nepodarilo...potom par mesiacov sledovania, odsledovana ovulacia ktora bola niekedy aj bez liekov, ale prirodzene sa stale nedarilo... A potom nam vyslo tretie IUI, takze za mna to nejaky zmysel ma. Stale mozes mat vo svojom plodnom hliene protilatky proti spermiam, IUI toto “prekona” (tie protilatky ti bezne nezistia, az na reprodukcnej imunologii to vysetruju)... Inak ja som pri IUI stimulovala uz Letrozolom, je vraj “jemnejsi” ako Clostil (ale myslim ze iba CAR ho vie predpisat, nie bezny gynekolog).

lilyianka
1. feb 2021

Ja poznám hneď pár prípadov, kde ženy mali pco, jedna odmietala umelé oplodnenie a žiadne lieky neužívala a po myslím 2 alebo 3 rokoch prirodzene otehotnela. Aj to tak,že mali styk druhý deň cyklu.
Kolegyňa tiež pco, boli rozhodnutí podstúpiť aj liečbu ak by bolo treba, neskôr aj ivf, ale povedali si,že to budú riešiť až po lete a v auguste zistila, že je tehotná.... to na povzbudenie

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
janulka2805
1. feb 2021

Ahoj 🙂 bola som na tom podobne.... Nebrala som síce lieky tak často a tak dlho ale tiež mi pomohli a šli sme na IUI a podarilo sa na prvýkrát 😊 Teraz som akurát v 30+3 tt 🥰 Takže za mňa, na inseminaciu nedám dopustiť 😊😊😊😇

bebotka
1. feb 2021

Ahoj, ja mám tiež pco a tiež som pol roka brala clostyl, ale mne to nepomáhalo a nedokázal folikul narásť do takej velkosti, aby dozrel a praskol. V centre mi dali merional a boli sme na inseminácii, folikuly pekne narástli aj praskli, ale nepomohlo nám to. My máme problem aj so spermiogramom, tak sme po dvoch neuspešných IUI skusili dva krát aj IVF a nič. Nakoniec som sa rozhodla pre laparoskopiu a drilling vaječníkov. To my pomohlo rozbehnuť znovu cylkus a začala som mať pravidene ovuláciu no nedarilo sa nám otehotnieť a umelé som už nechcela podstupiť. nakoniec sa nám podarilo po 11 rokoch snaženia. teraz máme 15 výročie a máme tri deti, štvor, troj a jeden a pol ročné takže ide to len sme sa načakali 🙂

mikasz
1. feb 2021

Urcite sa zameraj na podrobnu diagnostiku. To, ze mas ovulaciu a spermiogram je dobry, este nic neznamena.
Mozes mat nepriechodne vajcovody, nehostinne prostredie v maternici, ze tvoris protilatky napr.proti spermiam, ovariam ci zona pellucida. Daj si urcite vysetrit tsh, vit.D, problem moze robit aj skryty zapal v tele, neliecena celiakia, hematologia, genetika ci kopec inych veci...
Navyse clostyl sa moze brat max 3x za zivot, je to fakt nebezpecny liek, urcite by som navstivila car a dala sa komplet vysetrit.

autor
2. feb 2021

@milka1988
@stanzi
@lilyianka
@bambulienka25
@janulka2805
@bebotka
@mikasz
Ďakujem krásne, odpíšem vám takto hromadne, snáď nevadí.

Absolvovala som viacero vyšetrení, štítnu žľazu mam v poriadku, na lepok alergiu snáď nie, nemám žiadne ťažkosti s tým spojené, môže existovať aj "bezpriznakova" alergia, že by práve tá bránila otehotneniu, ale inak by som nemala naozaj žiadne iné problémy? Po lepku mi nebýva zle, nenafukuje ma, nemávam zhorsenu pleť, nič.

Problemy mam so zrazanlovostou krvi, niekoľko krát som mala liečbu fraxiparinom. Ale som sledovaná na hematologii práve v súvislosti s tehotenstvom, výsledky mam aktuálne už dlhšie dobre, ale ak sa nám podarí, budem určite pichať fraxiparinom celé tehotenstvo. Hematologicka sa vyjadrila, že s výsledkami, ake mam, moja krv nie je prekážka k otehotneniu.

Ďakujem za tip na vit D, doplním, inak beriem kyselinu listovú a v prvej polovici cyklu inofolic.

A ano, spermiogram sme mali ten komplexný.

Psychologickú blokádu myslím ze ešte len začnem mat 🙂 nie, naozaj, doma to berieme tak, že od začiatku sme poznali môj zdravotný stav, takže sme prvé mesiace neboli sklamaní, že to nevyšlo, lebo sme s tým počítali. Bolo nám jasné že to nepôjde rýchlo. Nie ze by sme boli nastavení negatívne, to nie. Len skôr tak realisticky. A realisticky to chcem riešiť aj do budúcna, preto ma zaujímajú vaše skúsenosti, viem, že na fore je tu toho dosť, aj som "všetko" prečítala.

Ale práve ma zaujímajú takéto iste skúsenosti, že liečbou "všetko" nastavene, a aj tak sa nedarí.

Určite skúsim to CAR, mate prosím dobre skúsenosti s nejakým v BA alebo okolí? Dakujem

mikasz
2. feb 2021

Ono niekedy aj ked vsetko vyzera fajn, je to na vyssich silach, ze mozno prave vtedy nie je ten spravny cas...
Kamoska ma pco, prvy syn im vysielasi po pol roku, brala 2.bal clostylu, odvtedy preslo 6r a dalsie sa im nedari ani za svet, ani ivf, pricom ziaden iny problem nenasli...
Nam vysiel syn po 4.r, po niekolkych ivf pokusoch, teraz sme chceli surodenca a tiez sa nedari. 😔🤷🏼‍♀️
Kazdopadne by som skusila car, pokial nie je iny problem, moze pomoct aj iui, my chodime do iscare, ale dalsia kamoska ma velmi dobre skusenosti s brnom. Pozri si recenzie, pripadne si dohodni konzultaciu, to je nezavazne a rozhodnes sa podla pocitu...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
autor
2. feb 2021

@bambulienka25 ano, rozumiem, v inom komentári bola celiakia, tak preto som písala aj o tom 🤗

miirka123
25. feb 2021

Pco sa nedá liečiť. Hormonami a liekmi sa dá jedine docielit to aby narastlo max3 folykuli, ktoré dokazu vypustiť zdravé vajíčko. Pri iui je väčšia šanca na oplodnenie ako keď skúsate doma s liekmi nakoľko Vám vložia spermie bližšie a dokonca tie spermie (aspoň v centre kam ja chodím) nejakým spôsob vyberali najlepšie. Už si to presne nepamätám akým😃 keď už beriete tie lieky šla by som do toho na 100% a začala by som iui nech čím menej času užívate hormóny. Podľa mna toto je len strata času pre vás pri pco. A nech je pravdepodobnosť čím vyššia keď už tie lieky brat treba. Pco sa sa ale zmierniť vyradením cukru, čokolády, zmenou stravy viac jesť bielkoviny a zeleninu ani veľa ovocia sa neodporúča ale to je tiež proces nie na 1 mesiac ale na životný štýl, teda dlhodobejšie sa tak stravovať