Mám skoro 35 rokov, som slobodná a túžim po dieťati. Môžem ísť na umelé oplodnenie bez chlapa?
Potrebovala by som radu. Som slobodná, mám pomaly 35 rokov a veľmi túžim po dieťati. Šialene. Zabezpečiť ho viem, rodina by mi pomáhala, mám stabilnú, dobrú prácu. Je nejaká možnosť podstúpiť umelé oplodnenie bez chlapa? Viem, že naša legislatíva to neumožňuje, ale zdá sa mi to nefér. Neviete mi niekto poradiť ako to je v českej republike? Ak by mal niekto reálnu skúsenosť, to by bolo najlepšia. Ďakujem 🙏
@breznica nezdielam názor že by dieťa nutne potrebovalo vzor ako to má doma fungovať, môj svokor sa nikdy o deti nestaral, poriadne ho ani nevideli a keď áno tak to neboli pekné situácie, viac ich stresoval ako motivoval, a môj manžel je perfektný otec nápomocný aj v domácnosti, ako vzor mu stačila mama
Treba si dať v prvom rade co najskôr zmraziť vajicka
@dominika1234567891 tak ja mám opačnú skúsenosť, nám sa tatko ako deťom venoval 100% a verím tomu, že môj brat bude rovnako skvelý otec, vidím to už teraz na jeho vzťahu k môjmu synovi
Presne tak, najskôr zmraziť vajíčka. Po 35-ke už ich počet žalostne ubúda
@annm81 je množstvo rodín kde žena nie je samoživiteľka, manžel je v poriadku teda pracuje, stará sa o deti , v rámci možností majú všetko čo treba. A napriek tomu , viacdetné matky sú tu často hejtované , lebo dieta nemá vlastnú izbu , nemá akože to svoje súkromie , nosí veci aj po súrodencoch . A ani sa nečudujem že také ženy tú nepíšu napr. že by radi ušetrili na dovolenku pri mori ale akosi to nejde, no to by sa strhlo teda , že na jeden PC sú dvaja. Toľko sprostých a primitívnych komentárov čo by tu bolo že až , načo si robili dve - tri deti . Ale úplne v poriadku je podľa vyjadrení byť ako tak zabezpečená a neumožniť dieťaťu ani len spoznať svojho otca , teda aby to aspoň vedelo že toto je môj otec. Otec pri výchove dieťaťa je potrebný, odstrániť ho hneď na začiatku nie je v poriadku a určite nie za situácie lebo matka túži.
Zasa len ja, ja, ja, jenom ja ! Ja chcem dieta. Nemam partnera ? Nevadi, tak hoci aj bez partnera...A kde je to dieta ktore ma pravo na milujucu mamku a ocka ? Aaach jaj zvlastna to sebecka egoisticka doba. Sak hadam asi pre nieco to je dobre ze najprv sa par spozna, zamiluje sa a z ich lasky sa rodi dietatko....ci ? Uz aj toto je stereotyp a nieco strasne nemoderne a zastarale ? A opat superextra moderne premudrele ludstvo vymyslelo novinku...mat dieta za kazdu cenu a hoci aj bez otca...
@silvike a co by ste robili keby mate 35 a nemate partnera a zatuzili by ste byt matkou? Zmierili sa s tym, ze nemozete mat deti? Precitajte si este taz autorkin prispevok, kde spomina ze ma blizku rodinu co by vedela pomoct. A zaroven nikto netvrdi, ze nemoze partnera spoznat aj ked bude mat dieta. Byt vsak prvorodickou po 40tke nemusi byt bezpecne ani pre babatko ani pre pani - prvorodicku.
@21oktober ano, je idealne mat matku a otca, ktori prirodzene pocnu. Nie vsak kazdy ma take stastie. Su pary co su zabezpecene, lubia sa a nedari sa im. Su pary, ktore chcu ist od seba, ale maju dieta, lebo sa mylne domnievaju, ze vyriesi ich vztahove problemy. Mame pary, ktore maju obmedzene financie a pritrafi sa im viac deti. A mame aj zeny, bez partnera, slusne a zabezpecene, ktore by chceli mat deti. Tak skusme hned neodsudzovat, ked niekto nie je v tej idealnej situacii.
@silvike ano ale ak mam 35 a milujuceho otca svojich deti som nenasla, tak mam cakat dalsich 5/10/20 rokov?
Podotykam ja mam milujuceho partnera, mala som stastie, nie vsak kazdy co ma partnera musi mat aj stastny vztah a mat partnera z nudze cnost je snad horsie ako ho nemat vobec.
A nemôžeš si niekoho nájsť? Normálneho partnera, ktorý tiež túži po rodine a dieťati, ktorý ťa bude ľúbiť? Ja som mala 39 rokov, keď som otehotnela prvý raz, dlho som bola sama, nechcela som len tak hoci koho a bavila ma iba moja práca, tak som len kariéra, kariéra a nič iné, potom som sa nad sebou zamyslela.....ale tiež som si povedala, že čo má byť bude a keď nebude, tak sa s tým zmieriť treba. Stretla som potom milujúceho dobrého muža, ktorý je teraz veľmi dobrý otec a partner...išlo to rýchlo po mojom zamyslení , že ja niekde robím chybu😏....A teraz vidím ako dobre som urobila, že nič lepšie sa mi nemohlo v živote stať a žiadna kariéra, ani moja sebestačnosť a ambicióznosť nestála za to, čo mám teraz🙂
@makova333 viem ze ta zmluva nie je oficiálna. To.len ako.dohodu pre nich dvoch. Ze on nebude žiadať právo na dieťa, ona ho nevedie do RL a nebude žiadať výživne.
Samozrejme je tam riziko ze dieťa sa narodí a chlap.prejavi záujem. Alebo žena zisti ze to sama nedáva....tak bude žiadať výživné.
Ja napríklad mam kamoša, ktorý takuto "službu" jednej babe spravil. A.je s tým uplne okej.
@silvike ako vies, ze bude milujuci ocko?
@alka234 ale nie kazdy ma nastavenie ako ty, ze ak nenajdem, tak "keď nebude, tak sa s tým zmieriť treba." Vies, ze ludia prezivaju rozne situacie rozne? Ze to, co je dobre pre teba je pre ineho neakceptovatelne a naopak? Neexistuje spravne riesenie, existuje iba riesenie prijatelne/neprijatelne pre daneho cloveka. Ludska psychika nie je sablona.
@makova333 nenapadlo,ti, ze ľudia môžu mať aj mentálnu výbavu, ktora spôsobuje, že dohody dodržiavajú, aj keď nie sú právne vymožiteľne?
Ze existuje česť? Sľub, ktorý dodržím, pretože som čestný človek?
Neviem ako ty, ale keď sa ja raz s niekym na niečom dohodnem, tak to pre mňa platí. A moje slovo má pre mňa väčšiu váhu ako overený podpis na matrike. A je mi jedno, či je to manžel, dieťa, kamoš alebo okoloidúci, či anonym na MK.
Akože nechápem. V každej téme sa vždy nájde nejaká Debbie Downer. Chce ísť žena na potrat, zle je. Chce dať dieťa na adopciu, zle je. Nechce ísť na potrat, zle je. Chce ísť na IVF, zle je. 😂
@ckatka tak skusim znovu. To, ze ja som cestny clovek a nikoho by som vedome nepodrazila a mam "mentalnu vybavu" a som čestna, to neznamena, ze som hlupa a budem verit na mentalnu vybavu a čestnosť protistrany. Ja sa viem zarucit za seba, nie za to, ze ma nikto iny nepodrazi. A na to, aby som si poistila druhu stranu su zmluvy overene notarom/sudom/matrikou. Pravne vymozitelne zmluvy sa nerobia preto, ze ja sa mozem zachovat necestne.
@makova333 som len tým chcela povedať, že nech si autorka skúsi niekoho nájsť , pustí do svojho života lásku, iné nič... Prirodzene. Nemusí ak nechce, je to jej rozhodnutie. Tiež som bola náročná nikto mi nesedel , ten bol taký, ten nenormálny, ten nemal rozmýšľanie... Upustila som od nárokov a pustila do svojho života lásku. Ja viem, čo to je vyrastať bez otca napríklad. Nie je to prechádzka ružovým sadom. Aj keď moja mama je silná osobnosť a zvládala všetko sama..., Dala mi všetko lásku, starostlivosť, materiálne zabezpečenie, vzdelanie. Mala som deda, ten mi nahrádzal otca vlastne, venoval sa mi a všetko, ale bol to človek s veľmi silným morálnym princípom ešte k tomu bol veriaci a ja som potom mala taký vzor muža napríklad....
@carambolos to nenapisala
Nehádajte sa prosím. Áno sľuby a dohody sa majú dodržať, ale ja viem sľúbiť iba za seba, nie za druhého. A naozaj by som nechcela takúto láskavosť od nikoho známeho. Maximálne, že by mi zahral snúbenca keby to už inak nejde. Lenže ako podpisuje papiere, tak by asi tiež skončil v rodnom liste, nie? Či to nemá súvis? Ja som len chcela vedieť nejaké reálne skúsenosti a možnosti, nie súhlas s prepáčením cudzích ľudí. Viem, že to nemyslite zle, ale pobavili ma otázky, či si nemôžem nájsť partnera. Samozrejme, že je to ideálny model. Máte pravdu. Ale čo keď toho pravého stretnem o 10 rokov? Možno som sebecká, ze chcem mať dieťa, hoci aj sama, ale malo by veľa lásky, veľkú rodinu kde by mal aj mužské vzory. Koľko chlapov opustí tehotnú partnerku a ich dieťa ich nepozná? Tak prosím, prestaňte zo mňa robiť obludu, čo ide ublížiť dieťaťu že ho oberie o otca. Koľko tém tu vidím, ako otec nepomáha, nenosí peniaze, roky sa nezaujíma... Nevravím, ze je každý taký. Bolo by viac fér sa nechať pretiahnuť od neznámeho? Navyše v tomto covidovom období. A nie, nie som zakomplexovana z mužov a vzťah s otcom mam dobrý, rovnako aj s mamou. A keďže nemám súrodencov, tak aj im chcem dopriať vnúča.
@alka234 ja som vyrastala s toxickym otcom a ver, ze v detstve by som bola rada, ak by bola moja mama slobodna mamicka. A to sme si zili naozaj velmi nadstandardne financne aj spolocensky. Navonok idealna milujuca rodina. A k tomu, ze nech si autorka skusi niekoho najst. Ja verim, ze v rokoch to skusala a nie raz. Len to proste nevyslo. A mozno to vobec nebolo vysokymi narokmi, len proste sa stretli dve nekompatibilne osoby.
*35 rokoch
tak sa zmier s osudom,niesi povinna zabezoecit vnuca,rodicia tiez mohli mat viacej deti a tym padom viac sanci na vnuca.
Ved skus este tu zoznamku,tam sa da najst aj niekto solventny na vztah,nielen sex.Ale ty asi si uz zakopala vsetky sance na normalni rodinu.Ved aj tu mas par prikladov ze si takto zeny nasli muza.Na slovensku nieje umele mozne bez partnera,tak co ine ti ostava?Bud to este skusis alebo naozaj ti prejde ten cas dufanim,ze obides zakon.
A dalej ti tu aj pisali ze s ato da v rakusku,nemecku,tak si to pozistuj.

@21oktober Koľko je reálne diskusií, že sa žena sťažuje len a len na financie a nepripojí k tomu, že je samoživiteľka, že muž sa nefláka s kamarátmi a podobne? Aj keď sa to nie každému bude príjemne počúvať, realita je, že rodiny, kde absentujú financie na základné potreby, sú zvyčajne aj rodiny, kde absentuje ideálna rodinná situácia. Nemyslím si teda, že ženy tu preferujú materiálno pred ideálnymi otcami.