icon

Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia

nechsazadari
21. aug 2013

Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?

abbie
21. aug 2013

to co to tu riestite, ved to nie je este ani plod!!! je to spermia vlozena do vajicka ... sa trosku zobudte

froschka
21. aug 2013

kocky je podla mna otrasne kam az tato veda a doba dospeli...Nic proti umelemu oplodneniu, ale to kto mal taky napad odlozit si embrya do mrazaku na neskor? ako nejake maso ktore nezjem tento tyzden ale o tri... to je lacnejsie mat zamrazeny geneticky material ako ist znovu na umele oplodnenie z cerstvych vajicok a spermii? prosim vysvetlite mi nech tu netraposim.....
Toto je pre zlozite chapanie, koniec koncov sa musis rozhodnut sama a vycitky ti ostanu do konca zivota...co je spravne a co nie musis vediet ty..

ifkael
21. aug 2013

@tajomna21 moje myslenie je v norme....

neodsudzujem ludi co podstupili ivf... sama poznam niekolko rodin a neopovazila by som sa ich odsudzovat...

ale namrazim si embrya a potom sa rozhodnem ze ich nechcem...tak to mi pride egoisticke a sebecke...ale to je na kazdom, aby zil s dosledkami svojich cinov...

a pleties sem socialne pripady, ktore pytaju pomoc- o tom sa tu nikto nebavil.

ifkael
21. aug 2013

k zivotu treba mat respekt...viem o com hovorim. len tolko... odmietam to tu dalej rozvadzat, lebo to co sa Vam hodi si viete zargumentovat a ospravedlnit same pred sebou...

warholette
21. aug 2013

@sissy27 suhlasim. oplodnene vajicko ma potencial, ale nie je ziva bytost.
@hajajanka preco je podla teba embryo ziva bytost? nema dychaciu sustavu, nema nervovu sustavu, mozog, telo ani nic podobne. je to zhluk buniek, ktory sa za urcitych okolnosti stane clovekom. nie vzdy a nie v stave, v akom je.
@nechsazadari platite za uschov nieco? ak to nie je vysoka suma, pockaj este, mozno zmenis nazor v buducnosti.

ifkael
21. aug 2013

@warholette cize ked pojdes v 6tt na potrat je to v poriadku? zijeme si spokojny zivot bez vycitiek dalej?

warholette
21. aug 2013

@ifkael ano. moje myslenie nie je ovladane dogmou, ktora je tisicrocia nastavena na utlacanie zien.

diusik
21. aug 2013

asi ma tu teraz uplne ukamenujete,ale podla mna cele toto je hrozne,toto vyrabanie deti v miskach.Ja som tiez nevedela ci budem moct mat deti,mala som nejake problemy,ale na ivf by som v zivote nesla,v tom som mala jasno.
teraz zmrazene embrya a co s nimi?Boze moj to je hrozne.Tak ked uz tak,nedala by som si tolko narobit,ked si nie som ista co a ako bude...

abbie
21. aug 2013

@ifkael ty vobec nevies o com pises, ako mozes porovnavat spermiu vlozenu do vajicka a plod??!! na tvojom mieste by som trosku pouvazovala

ifkael
21. aug 2013

@abbie embryo - sa zacne delit vajicko, cize ma potencial aby bol z toho clovek... ak nahodou nenatrafi na niekoho, pre koho je potrat jednoduchsie riesenie... a ak ho na zaciatku niekto zamrazi a potom sa rozhodne ze ho nechce- je to normalne.

smutna diskusia...kam to ludstvo speje. 😔

kvietok47
21. aug 2013

@lalinko2010 To, ze sa kazdy rozhoduje SAM a ma uplne SLOBODNU VOLU vie hadam kazdy. za rozhodnutia cloveka predsa nemoze medium, ale on sam. takze splietanie katolickeho radia a konania osob je uplne bezpredmetne. je to len dalsia urazka na katolicku cirkev. vsetci, ktorym nieco na nej prekaza jej vedia nahadzat vinu za vsetko co sa zle udeje, ale na seba samych sa nikto nepozrie.

silvik1
21. aug 2013

@froschka umelé oplodnenie´= cca 1400 euro (dosť veľký zásah do organizmu + narkoza pri vyberaní vajíčok a možné vedľajšie účinky ako je OHSS). KET - vklad rozmrazenýh embryí = cca 270 euro.

diusik
21. aug 2013

@abbie a plod prosim ta ako vznika,nie nahodou spermiou vo vajicku???pre mna je spojenie spermie a vajicka zaciatok zivota a nech si to uz nazyvaju ako chcu...

abbie
21. aug 2013

@ifkael po vlozeni je strasne mala sanca, ze sa vobec ujme a usidli ... ten potencial beries moc vazne

ifkael
21. aug 2013

@abbie "Šanca na otehotnenie po jednom IVF je pri úspešnom prenose asi 25-30%. Ako počas prirodzeného tehotenstva, tak aj po IVF môže žena dieťa potratiť. Po 4 liečebných cykloch donosí svoje dieťa asi 50-60% žien. Navyše po 35. roku veku nádej na úspech výrazne klesajú."

toto velmi mala sanca pre mna nieje...

lalinko2010
21. aug 2013

@kvietok47 nemám nič proti propagande kresťanstva, ale kočka chcela riešiť niečo a nie moralizovanie!

tinki
21. aug 2013

zaujímavé je to, že práve tí, ktorí sa najviac otáčajú a oháňajú Bohom a kresťanskými zásadami a hodnotami, zabúdajú na jedno základné prikázanie 8. prikázanie: Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu.

Pravda je to, čo máme hovoriť. Nemožno o druhých zle hovoriť, osočovať ich, odsudzovať, posudzovať, hovoriť klamstvá a poškodzovať ich dobré meno a česť. Ak človek oklame, má to napraviť. Nemožno krivo svedčiť.

Vy ste kto, že môžete sa takto správať..? Je to jej rozhodnutie..Prišla sa poradiť a nie počúvať kázanie..

abbie
21. aug 2013

@diusik je kazdeho osobna vec, ze ide na IVF, niektore zeny nemozu mat inak deti a je len tvoj problem, ze ty by si radsej nemala ziadne ... nezazijes-nepochopis

kvietok47
21. aug 2013

@lalinko2010 ja viem, preto som sem dala ten link na dvd. za ucelom pomoci sa rozhodnut.

abbie
21. aug 2013

@tinki to su super matky, ktore z neba spadli 😀 pani dokonale

lalinko2010
21. aug 2013

@kvietok47 ona chcela jasnú odpoveď na otázku, a nie nejaké odkazy a tak.
podľa mňa je už kočka rozhodnutá.

zeleny_cajik
21. aug 2013

@nechsazadari
Je to rozhodnutie o tom, s čím dokážeš žiť. Nikto ti nevezme ani nezmierni výčitky svedomia a nutíši myšlienky "čo by bolo keby" ak sa "mrazáčikov" zbavíš a rovnako nikto za teba nevynosí, neporodí a nevychová ďalšie 4 deti.
Dobre si to rozmysli, neviem, ako dlho sa štandardne uskladňujú, ale netlačila by som sa do rozhodnutia, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Že sa na ďalšie dieťa necítiš teraz, neznamená, že tá túžba nepríde za 2-3-5 rokov. Nechaj si čas, aby v tebe to správne rozhodnutie dozrelo.

kvietok47
21. aug 2013

@tinki pre mna to vyznie smiesne co si napisala. ja som zakladatelku temy neosocovala, no to, ze ivf a cela tato debata okolo toho je hranie sa na BOHA lebo my ludia uz mozeme vsetko vratane vyrabania si novych zivotov mimo prirodzeneho sposobu tak to je uplne v poriadku. zial, aj takto ludia v 21.storoci zmyslaju lebo si myslia ved sme v 21. storoci ved sa ludia zobudte vsakze?? mozme si navzajom predavat ludske zivoty, dat zmrazit, ist na potrat ved to nema dychaciu sustavu tak ani nevie ze ho zabijeme. mne je z tohto vsetkeho fakt smutno a je skoda, ze sme ovplyvneni prave tymto 21.storocim a ulohou medii ktori nam to predkladaju ako uplne normalne a my im to vsetko zobeme z ruky. a ohananie sa nejakym osocovanim je fakt smiesne ked tu ide hlavne o zabitie. ale to su prilis silne slova pre niekoho kto nechce prijat skutocnu pravdu.

domin85
21. aug 2013

@nechsazadari suhlasim s tym, ze si mas nechat cas na rozmyslenie. Teraz je snad vsetko cerstve, mozno o rok budes na veci pozerat inak. Ak aj nazor nezmenis, svet sa neprestane tocit len preto ze "predsa radsej nie" 😉
Co sa tyka bab ktore tvrdia ze ide o vrazdu a podobne nezmysly: v akom stadiu su ti "mrazacikovia"? Je to aspon blastula, ma to uz zarodocne listy? Nemyslim, ide len o zygotu a v tom pripade by ma zaujimalo ako prezivate kazdomesacnu menstruaciu, ktorou nicite dalsiu moznost na splynutie dvoch buniek a vznik zivota? Nikdy nemozeme presne vediet v akej situacii sa kto nachadza, preto ho neodsudzujme!

diusik
21. aug 2013

@abbie jasne je to kazdeho osobna vec,ale ked sa niekto nieco pyta tu takto verejne,tak musi pocitat s roznymi nazormi.Pre nu toto asi nie az tak "osobna vec" ked to napise tisicim zenam tu.
@lalinko2010 myslis si za na takuto otazku je jednoduche dat "jasnu odpoved?"Temy vyvolavaju emocie a vsetko nie je len cierno biele...

ifkael
21. aug 2013

@kvietok47 absolutny suhlas

katrinka8
21. aug 2013

@nechsazadari - ahoj, asi sa ma tato tema velmi netyka, kedze som to nezazila. Ale keby som bola na Tvojom mieste, asi by som predsa len s tym rusenim pockala. Mozno naozaj neskor zmenis nazor na pocet deticiek plus, ako tu uz niekde vyssie zaznelo, nedajboh sa nemusi hned vsetko vydarit na prvykrat... Su to tazke veci na rozmyslanie veru ☹ Ale hovorim, neviem presne, ako to funguje cele. Asi sa za to "uskladnovanie" plati, ze? Je to velka suma penazi? Asi preto premyslas o tom zruseni? Prepac, ak su to velmi osobne otazky, nemusis odpovedat, ak nechces.

prahaxx
21. aug 2013

prepac, ale toto sa naozaj neda vyriesit hromadnou diskusiou, citis to velmi dobre, ako velky problem, obrat sa, prosim, na kompetentneho, nejaka anonymna poradna chaos nevyriesi, iba ho zvacsi.. pohladaj na zaciatku hoci aj na nete knaza, krestanskych lekarov, alebo organizacie venujuce sa tomuto problemu, vela veci sa da vyriesit, no zial nie vsetky, preto je potrebne rozmyslat vopred, co a ako bude
mnoho "neplodnych" parov prave kvoli tomuto moralnemu momentu odmieta centrum, ktore by nepristupilo na poziadavku jedneho max. dvoch oplodnenych vajicok.. tiez to maju, dovolim si tvrdit, rovnako tazke sa s tym zmierit a dalej verit.
ak nevies vyhladavat na nete, tak mi pisni IP, pokial mas problem komunikovat s knazom, tak aj ten treba najskor vyriesit, nastavit sa smerom k Bohu v nadeji na riesenie
zaverom len tolko: pride nestastny otec za gynekologom, ze zena je zase tehotna a oni uz stvrte nechcu.. zena je zrutena, tak prisiel prosit doktorov, nech daju to male v zarodku prec..
lekar rozmysla, co mu na tu sprostost povedat, nakoniec odporuca otcovi dat prec to prve, druhe alebo tretie dieta, ze to stvrte sa hadam najlepsie vydari... bude z neho lekar? zachranar? opatrovatel? vynalezca lieku na rakovinu?

lucinocka
21. aug 2013

pochybujem ze zakladatelka temy planuje mat este 4 deti, takze tak ci tak nieco z toho skonci v biologickom odpade..

lalinko2010
21. aug 2013

@diusik nie, preto som jej ja ani nedala jasnú odpoveď, rozhodnutie je na nej, ale mám pocit, že možno aj ľutuje že sem napísala, niečo tak osobné, pretože nikto jej nedá jasnú odpoveď. toto je len jej rozhodnutie. je škoda že nenapísali baby čo týmto prešli a ako to riešili, lebo na konkrétnu "vec" môže dať jasnú odpoveď len ten ktorý tým konkrétnym prešiel a ako sa zachoval! čiže my čo sme tým neprešli tak len nejasné nekonkrétne odpovede môžme dať. vlastný názor, ale keby sme boli v takej situácii tak by sme konali inak ako sme sem napísali!