Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia
Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?
ja by som na tvojom mieste ešte nejaký ten čas počakala... ja som po pôrode povedala, že nikdy viac a o rok som už chcela druhé 😀 ono som asi dospela k tomu, že chcem aj druhé dieťa a strááášne som po ňom zatúžila... preto počkaj či si to ešte nerozmyslíš a či nezatúžiš aj po druhom, teraz sa necítiš na druhé bábo, možno preto, že máš ešte toto malé... a z názorov , že zrušením zavraždíš si nerob ťažkú hlavu... to je blbosť ak hrom... držím palce 🙂
Neviem naco sa tu vsetky tak rozculujete a krituzujete ked zakladatelka novej temy nie je schopna sem ani raz prispiet 🙂 To asi aby sa nenudil cely modry konik 🙂 🙂 🙂
No vyšlo mi odpovedať po správnom príspevku... Mám totiž dieťa a nejaké tie povinnosti a hoci sa mi obzvlášť dnes nedá veľmi rozmýšľať o inom, čas napísať som si našla až teraz. Aj čítanie zabralo nejaký ten čas. Ak to niektoré osoby uspokojí (a verím, že áno) - trasú sa mi ruky a som ....no nie práve šťastná. Na MK som svojho času našla veľkú oporu a kopec super báb. Nuž tento raz -nie je každý deň "posvícení". Mám 35, synček sa narodil pred dvoma rokmi a myslela som si, že časom zozbieram sily na ďalšieho potomka. Bol tu názor, že som už rozhodnutá. Nie som. Som pomerne bezradná,ale aspoň som pochopila, že tu to nevyriešim. Chcem sa veľmi poďakovať všetkým, ktorý prejavili aspoň pochopenie. Pre mňa táto situácia nie je otázkou vieri. Nie som veriaca. Ale milé veriace, hoďte kameňom, ktoré ste bez viny. Nemyslím to teraz všeobecne, len tým s kameňom v napriahnutej ruke. Rešpektujem vieru iných, ja som tento dar nedostala. No umelé oplodnenie považujem za cestu aj pre veriace osoby, rovnako, ako ktorúkoľvek inú liečbu od lekárov. Vidím, že baby, ktoré si prešli, tak ako my s manželom rokmi márnych pokusov o počatie, potom chodením po lekároch, podstupovanie mnohých vyšetrení, keď nie všetky sú bezbolestné(odhliadnuc od toho, že ste každú chvíľu na gyn.koze a snažíte sa stále si pripomínať, že vtejto nie práve intímnej polohe ste,lebo strašne túžite po bábätku). Potom sa prepracujete do finále, picháte si 3 injekcie denne, cíte sa všeliako, všeličoho sa obávate, ale všetko to robíte s vidinou dieťatka. Stojí to všetko nemalé peniaze, ale nakašľať na to. POtom narkóza a info, koľko vajíčok máte. Pri prvom pokuse mi vložili dve embrya ale neuchytili sa. Mrazáčikov sme nemali. Čo by som vtedy za ne dala. Tak po spamätaní sa, znova boj. Injekcie, vyšetrenia, narkóza. Tento raz vložili jedno embryo a teraz je to náš milovaný synáčik. A mali sme aj mrazáčikov. Bola som za ne šťastná, lebo som nevedela, či sa drobec v brušku usídli a ak áno, či ho donosím. Niekto mi tu pripomínal, že aj môj syn bol taký zhluk buniek. Ale ja to viem, preto som sem napísala. Nebyť tohto vedomia, tak som rozhodnutá. Ale ja svojím spôsobom ľúbim aj tých ostatných drobčekov. Myslela som si, že mi ďalšie názory pomôžu nájsť správnu cestu. Možno to vyrieši čas. Je mi ľúto, že táto téma vyvolala toľko zlých emócií a už nebudem obťažovať. Všetkým vám však želám, aby ste nemali v svojom živote takéto dilemy a hlavne, buďte zdraví a pokiaľ možno šťastní.(PS. ospravedlňujem sa za prípadné preklepy a gram. chyby- fakt sa mi to nechce po sebe čítať.)
Stredovek fakt asi neskoncil!
Ze "zmrazenie deti" 😀 niektore ste tak pobluznene az to nie je normalne, odporucam psychologa - ano vam moralistky.
Ze sa vam nepaci ako sa "hrame na boha" a "vyrabame deti v skumavke podla farby vlasov"
Uz vas napadlo ze ak by ivf bolo total "proti prirode" tak by sa to v "skumavke" nedalo vobec spravit??!! Ak by to bolo tak neprirodzene, oplodnenie a nasledne uhniezdenie sa v maternici ani tehotenstvo by nebolo mozne dosiahnut. Ale mozne to je - takze to je prirodzene!!!!!
Aby vas tie vase pochabe slova co ste tu napisali raz v buducnosti neukusili vo vlastnu rit! Fuj, som vlastne dost zhnusena ze takym osobam bolo vobec dopriate byt matkami! Ze take zeny "vychovavaju" buducu generaciu!! ☹
@nechsazadari ahoj.....nečítam celú diskusiu......ja neviem čo by som robila JA......ja nikoho neodsudzujem......skús ešte počkať ak sa dá...možno o také 4 roky to budeš brať ináč......veď si ešte mladá...........držím palce ja obdivujem tú snahu........ 🙂
@nechsazadari ja som z tvojho úvodného príspevku pochopila, že ťa to trápi a nestaviaš sa k tomu ľahostajne. že prah tvojej citlivosti je vysoký, že o odložených embryjkách premýšľaš ako o svojich deťoch.
a neriešila som, či si veriaca alebo nie, lebo toto podľa mňa nie je len otázkou viery - myslím v Boha, ale viery človeka ku všetkému "živému"
preto som nemala potrebu ti písať,lebo som nič také nezažila
len ti prajem, rozhodni sa správne, podľa toho, na čo sa cítiš
a keďže si teraz v takejto fáze,že nevieš, tak daj tomu čas
ten naozaj niekedy pomôže 🙂
želám všetko dobré 🙂
@preshibana nasmu knazovi nesiahas ani po clenky moja 😀 nehovorim o knazoch ale o viere vseobecne, a to, ze si jedinacik oooooooo chudatko 🙄 pri nas knaz istotne nesedel pri milovani, ale bola by si prekvapena co o nas vedel a pritom nas videl 2. krat v zivote.
@victory1 🙂 zijes na Slovensku a nevidis si na spicku nosa, otvor oci a chod par tisic kilometrov dalej a bude ti z toho zle kolko je ich za hranicami a ver mi, ze vo svojej zemi by ich odsudili ale v zahranici maju vacsie prava ako RODINA. Pojem RODINA sa o par rokov stane bezpredmetnym............. lebo uz pary viac ziju v partnerstve ako v rodinnej harmonii.
@preshibana dalsia vec tebe to do svojej hlavicky neprislo, ze autorka clanku ma 1 dieta ach niekto si sedi na vedeni a moje prispevky nikdy nie su zcestne!!! Takze bude jedinacik!!!!! kedze ona uz dalsie dieta nechce.
@anexis budem s tebou nesuhlasit knaz pracuje s ludmi je to najhorsia praca to vieme nie? Zevraj za malo driny ....... to posudit neviem ale mas aj lekarov, pravnikov tiez dostavaju plat za malo driny takto by som to neporovnavala. Je obrovsky rozdiel medzi Evanjelickou cirkvou a Katolickou ale to nejdem rozvadzat (sama som bola pritomna pri krstne v Evanjelickom kostole)
Dalsia vec ten kto chodi do fitka je samolubi clovek proste ma sam seba radsej ako ostatnych ludi to viem.......... Ja istotne nechodim do kostola kazdy tyzden, mozno raz za 3 mesiace, ale vieru stale mam v sebe a nikto mi ju nevezme. Neprirovnavala by som to k sekte......... co maju dochodcovia robit vo volnom case, ked vlastna rodina na nich nema cas? Sme uponahlani, stale v praci, s detmi a na starych proste nemame cas.
@nechsazadari moja 1. reakcia bola prehnana, pretoze som nevedela o tebe nic, vzhladom k veku dalsie dieta sa neodporuca aj ked by si mohla, ale bolo by to obrovske riziko. Ako sa rozhodnes takto bude, nemam s tym skusenosti, a celkovo neuznavam umele oplodnenie. Ale istotne lepsie urobis ak ich darujes ako ich zlikvidovat.
Na margo tejto temy by som chcela napisat, ze pred ivf som tiez rozmyslala nad touto otazkou...preto aj ked mi bolo odobranych vajicok viac, nechala som oplodnit iba 2, zvysok vajicok som nechala zamrazit....vlozit som si nechala oba a som za to nesmierne stastna, cakam chlapceka a dievcatko. Keby sa oplodnenie nezdarilo, vytiahli by sme dalsie 2 vajicka a dali oplodnit znova. Prislo mi to rozumnejsie, ako za kazdu cenu urobit kopec embryi a potom nad tym takto rozmyslat. Dnes uz sa da dohodnut na vsetkom.
@kvietok47 Ja ti musim zablahozelat k tvojmu idealnemu pohladu na knazov a cirkev ako taku. Myslim, ze nik tu netvrdil, ze vsetci knazi su pedofili. Ono nazory na knazov nie su len z medii..staci sa kamkolvek pozriet, tak ked vidim tych nadmerne zaobleny panov, dovolujem si pochybovat o ich asketickom zivote. A ze maju narocne povolanie? No, herci maju asi narocnejsie, ti maju jednu premieru a cca 30 repriz, a sup, musia zas ucit nove texty na nove divadelne predstavenie, kdezto knaz ma premier mozno 5 rocne a reprizy tie iste raz do tyzdna. Ale ok, za malo penazi, malo muziky...Pises, ze aj knazi su len ludia a preto su hriesni..nuz, ked su "len" ludia, preco sa potom pasuju za sprostredkovatela medzi tebou, tiez obycajnym clovekom a Bohom? Kto im dal na to pravo? Ta vystudovana skola?
A cirkev?...cirkev je proste skostnanena, dnesnej dobe absolutne neprisposobena organizacia. Sama ak rozmyslas objektivne, vies, ake tam prebiehaju intrigy, ako cachruju s majetkom, ako sa vsetko strasne taji.../a ake este hnusne tajomstva maju, ked vzdy vsetko cirkevni hodnostari potvrdia a riesia, az ked sa "to" prevali, ked to vystracha nejaky novinar, popripade si nejaky ambiciozny knaz neda pozor na usta.../
A papez? Hm..ano, posobi ako charizmaticka osobnost...ale mas pocit, ze naozaj o vsetkom rozhoduje on? A naozaj prezentuje svoje nazory? Alebo je to zas len tlak vysokych a vyssich hodnostarov..? Ze je to obycajna, sprosta politika...len pod inym nazvom. Vies, aj Jan Pavol posobil velmi charizmaticky, vyzarovalo z neho dobro a laska...ale ked som pocula jeho striktne bububu, ked niekto chcel robit osvetu a rozdavat kondomy v krajinach, kde sa AIDS siri rychlostou blesku a zomieraju nielen matky, ale aj novorodenci, s odovodnenim, ze maju sulozit len vtedy, ked chcu robit deti...je viac nez chore...Je to zle a surove, pretoze tie deti su v tom nevinne. A potom si ja kladiem otazku..Kto sa tu chce hrat na Boha??? A akym pravom??? 😠
@nechsazadari a co tak darovat ich niekomu inemu? ja by som sla asi touto cestou...
ale v prvom rade by som ich pouzila pre svoju vlastnu potrebu, lebo nie som zastanca jedinacikovania v pripade, ze je mozna este ina cesta. v tvojom pripade je este zrejme mozne opät oteho asist. repro. 😉
asi by som ich nenechala splachnut, ale to je moj nazor, nemusi sa zhodovat ani s tvojim, ani s inym nazorom.
podotykam, nie som zatazena ziadnou vierou 🙂
@nechsazadari a prave preto,kedze vies,aka je cesta k detom tazka,by si sa nemala uspokojit len s jednym dietatom...mas moznost (mas dalsie odlozene)...mat dalsie...tak preco ich "zahodit" ??
@irin12 Kokos a ty nemas nahodou milovat blizneho svojho??? Odkial prameni ta tvoja neskutocna nenavist ku gayom a lesbam? Ublizili ti nejako? Zviedli tvojho muza, ci?? Farar nepovedal, ze zi a nechaj zit?? Ci si citala nejaky Carnogurskeho roman o tom, ze je to choroba...alebo kukas politicke dianie na SK a pocuvas Kuffu na STV2..???
No a este k tvojim invektivam, ohladne mojich fyzickym a cestovnych anomalii: Na spicku nosa si vidim..ked zaskulim... 😀 ...ano, zijem na Slovensku, ale zila som aj 3 roky v Pittsburgu a rok v Mnichove....nepocitam 6 rocne studium v CR, lebo to su bratia 😀 , aj ked podstatne liberalnejsi a tolerantnejsi ako my... A ty ako? Sup z Kezmarku do Ameriky...a plne letisko duhovanych? Ci? 😝 😒 ...trauma?
dovolim si ta zacitovat
Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku.
myslim ze same tvoje srdce ti hovori ze to nie je len prebytocny biologicky material ale Zaciatok noveho zivota, ja by som bud pockala a vyuzila ich pre seba /skusila dalsie KET/ alebo darovala inemu paru
urcite by som sa nevystavila riziku postaborcneho syndromu, kedze z tvojich riadkov vidiet ako vnimas svojich "mrazacikov"
@anatalia77 ta uz prebieha dost dlhu dobu 😀 par krat som mala tu cest sa do nej zacitat, ale radsej som sa zdrzala komentara 😀 😀 😀
@victory1 Ked uz si tu tak viac rozvinula debatu o cirkvi. Je to pohlad mnohych, ktori ju poznaju len zvonka. Zial. Dalo by sa obhajovat a pisat napr. o tom, ze prave v tej Afrike a chudobnych krajinach ma cirkev tak vela misionarov, ktori zakladaju nemocnice, vzdelavaju a staraju sa o ostatnych. Rovnako ako mnohi tu na Slovensku. Utoky vzdy boli a budu. Nemusim vsak povazovat ludi v cirkvi za dokonalych, aby som do nej patrila. Som v nej kvoli Bohu 🙂
@maznacik007 suhlasim s tvojim prispevkom
@irin12 Mila irin,na margo diskusie o jedinacikoch ti poviem len tolko,ze bude dobre,ak si este raz precitas vsetky prispevky tykajuce sa tejto diskusie (vychova-splodenie jedinacikov) ,zjavne mas problem s porozumenim precitaneho textu.
A co sa tyka toho,ze nesiaham tvojmu ujovi fararkovi ani po clenky? No jasne,ja sa totiz k svojim chybam a prehreskom hlasim a neskryvam sa za cirkev a jej slepe dogmy.... tolko z mojej strany k tebe.
Prajem ti kraaaasny plnohodnotny zivot prezity podla tvojich predstav (aj ked by to mali byt katolicke dogmy,budis).
@irin12 Aaaale,predsa len mi napadlo,ze mozno je VAS fararko voyer, ked o vas vsetko vie, nerozmyslala si o tom? 😀
@nechsazadari Je mi luto, ze sa nachadzas v takej tazkej situacii. Sama v poslednom prispevku pises, ze "lubis aj tych ostatnych drobcekov". Zda sa teda ze v sebe neriesis dilemu ci to zivot je alebo nieje. Niekto ti tu odporucal obratit sa na krestanske organizacie. Bolo to tu sice zle pochopene, ale nebolo to myslene poslat ta zaklopat k najblizsiemu fararovi. Pokial si neveriaca, neviem si ani velmi predstavit preco by si to robila. Mozno by som ti ale odporucila obratit sa na Forum Zivota. Poznaju urcite tento problem a maju odbornikov, vedia poradit konkretne a nemusis byt veriaca 🙂. Je vela zien, ktore su v podobnej situacii ako ty, mohla by si sa na niekoho skontaktovat a porozpravat v pokoji. Velmi ti drzim palce a verim ze riesenie najdes.
@jaghvali Ja som len reagovala na fanatizmus jednej pisatelky....
Nuz ano, poznam cirkev len zvonku a prostrednictvom ludi, ktori su veriaci, chodia do kostola a su moji priatelia, prostrednictvom spoluziacky zo strednej, ktora bola mniska ..a prostrednictvom pravnika, ktory sa venuje cirkevnemu pravu.
A cirkev poznas len zvonku aj ty, pokial nie si evanielicka fararka. Nepopieram zasluhy duchovnych pri ich praci v nemocniciach..tych, co to beru ako poslanie /zvacsa mnisi, ze?...ziadny biskup/, presne tak ako lekari a sestry... Ale na druhej strane, ked si precitas par knih, ci uz od knazov, alebo novinarov, ktori sa zaoberali misionarmi prave v Afrike..nuz, ten zaciatok s nasilnym pokrestancovanim tych, ktori o to nestali, sa mi nezda prave najstastnejsim...
Pises, ze si v cirkvi kvoli Bohu...hm...ja zas davam klobuk dolu pred ludmi, ktori prave kvoli Bohu v tej cirkvi radsej nie su....
@victory1 ja viem, ze cirkev nie je idealna, nikto nie je idealny ani ona sama kedze ju tvoria opat len ludia. ale preco sa na nu vsetci stale pozeraju len negativne? v nasich TV nedavaju nic dobre co cirkev robi, ale ked je nejaky skandal tak sa to pretriasa vsade. a to je akoze spravne? cirkev sa snazi pomahat tam, kde to stat vobec nerobi ale o tom sa nehovori, lebo by sa tym kazilo nieco na com je postaveny cely svet. na biznise, a media hraju obrovsku ulohu v tomto vsetkom. ano urcite su tam veci, ktore nie su spravne, pravdu sa celu asi nedozvieme, ale aj tak tu ma cirkev dolezite miesto, hlasa pravdu, ktora je v tejto dobe podla teba skostnatena, ale podla mna to tak nie je. ved sa staci pozriet kam sa ubera politika EU a vsetkych chce tahat so sebou, kam to vsetko speje. ludia su v tejto dobe len nejakym nastrojom na ziskavanie cielov-ziskov, uz to davno nie je o ludoch ale len o ziskoch. cely svet sa toci okolo biznisu a moj nazor je, ze aj IVF ci HAK je len biznis. ja nechcem odsudzovat nikoho kto ide na asistovanu reprodukciu ci uziva HAK, ale suhlasit s tym nemozem. jeden gynekolog sa vyjadril, ze HAK su jedy...dalsi gynekolog, ktory robil velmi vela potratov za den teraz propaguje to zlo co sa pri potratoch robi.. kazdy ma sancu na zmenu, len treba byt otvoreny milosti. co sa tyka AIDS to je zas kapitola sama o sebe. ty si myslis, ze taky problem ako je AIDS sa vyriesi obycajnym kondomom? ved je to vsetko o nezriadenom zivote, o takmer ziadnych hodnotach a v neposlednom rade ake miesto ma zena v takej spolocnosti.....tam je ovela hlbsi problem aby sa to vyriesilo kondomom, ale opat co robia politicke velmoci, dame im tam kondomy a cirkev ma na miestach v tychto oblastiach svojich misionarov, ktori sa snazia ludom pomahat, ukazovat im ako si vypestovat urodu, staraju sa o nakazenych, o deti, stavaju skoly a cely ich svet sa snazia budovat a nie "lepit problem kondommi". a k svatemu otcovi, vravi sa strom poznas po ovoci, a jeho kroky mozes sledovat na http://sk.radiovaticana.va/ , Jan Pavol II. tu zanechal posolstvo, ktore ani nevieme obsiahnut... prepac, ja sa tu uz vyjadrovat nebudem, uz som to olutovala, ze som sem vobec pisala, nechcem tu nikoho sudit, len nesuhlasit s tym, s cim sa neda suhlasit. prajem kazdemu, aby zili nie len pre tento svet, lebo ten raz pominie...
no čítala som len jednu stranu ALE nesuhlasim ako jedna písala že v Amerike dávaju takéto ,,odvrhnuté" zamrazene deti, bunky, buducich ludi a neviem čo dalej na adopciu
potom sa to bude páriť brat so setrou a ani nebudu o tom vedeť, postihnuté deti, vady, chyby
šak ked si takto vynosi matka zamrazene cudzie dieťa a dalších milion to tak spravi jasne že sa nájdu surodenci medzi sebou nie??? šak to je chore, v amerike nech si tam robia čo chcu, dufam tu nad takým niečim nik uvažovať nebude 🙄
Aaaa tak sme opät v 15 sotorci a upalujeme bosorky 😀 😀 😀
@irin12 citujem ta: "Dalsia vec ten kto chodi do fitka je samolubi clovek proste ma sam seba radsej ako ostatnych ludi to viem" Moj kamarat je knaz- katolicky, doobeda ide do fitka, potom do solarka, potom cosi povybavuje po meste, pride na faru, gazdina mu uz upratala a navarila, potom poobede oddychuje, pripadne ma nejake stretko, o piatej ma jednu omsu, a o siedmej druhu v susednej dedine. Nenarobi sa, to je fakt, ale z coho si usudila, ze je samolubi clovek, ktory ma radsej seba ako sotatnych teda fakt neviem. Jaaaj uz viem, z toho, ze chodi do fitky. A z akeho dovodu si myslis, ze teologia je tazka skola? Studovala si ju? Bola si v seminari inkognito? 😀
@nechsazadari bola som niekolkokrat na ivf a predtym sme sa rozhodovali co v pripade, ze budeme mat mrazacikov. Ak chces napis mi IP. Tu to nebudem rozoberat. Drzim palce.

@anatalia77 napodobne 😉 plus krstny by boli ineho vierovyznania 😉 ako keby to nebolo jedno...