Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia
Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?
@victory1 Tazko s tebou komunikovat, ked mas v sebe tolko zlosti. Myslim ze poznam cirkev zvnutra, lebo som jej sucastou. Cirkev nie su knazi ale vsetci pokrsteni. K evanjelickym fararkam sa vyjadrit neviem, lebo som katolicka. Nerozumiem len tvojmu hnevu. Preco niekolkokrat ta otazka "preco farar je prostrednikom medzi mnou a Bohom. Kto mu dal na to pravo"? My krestania verime, ze Boh ich ustanovil za prostrednikov (je to aj v Biblii). Ale pokial sa ty neratas medzi veriacich, nerozumiem potom tvojmu rozhorceniu. Preco ti to vadi? Rozhodujeme sa predsa slobodne. Mnoho zien tu vyjadrilo postoj, v ktorom su za zivot. Zaujimave je, ze tie veriace tu hned niekomu kolu oci a uz sa kyda na cirkev. A pokial kvietok47 a jej podobne povazujes za fanaticky, kvoli tomu ze sa tu priznaju k viere a snazia sa ukazovat na pravdu... tak k takym "fanatikom" sa potom kludne prihlasim aj ja. Fanatizmus je nieco celkom ine...
@ywet72 v Amerike nech si robia, čo chcú? a dúfaš,že tu nebudeme?
a kde žiješ?
veď tu sa to UŽ dávno robí...či?
počula si o darcovstve spermií a vajíčok?
takže pri takomto niečom je tiež veľká pravdepodobnosť, že sa raz stretnú nevlastní súrodenci ako partneri, resp. sa stanú rodičmi
dobré ráno 😉 🙂
Nuž ja o týchto iných metódach otehotnenia neviem, nakolko som nebola nútená k nim siahnuť,ale zaznel tu aj názor,že by sa tie embryjká mohli darovať.táto informácia mi zarezonovala v duši,pretože ja by som toto nespravila.Neviem si predstaviť,že by niekde bolo moje a mužove dieťa...
Čo sa týka detí a jedináčikov-tak ja som vyrastala so "súrodencami" /aj detský domov/ale na svete som fakticky sama 😢
Nie je to bohvieaký pocit.Vy máte švagriné a sestry,bratov...máte si s kým odfrknúť a postažovať sa napr.aj na spoločného nepriateľa-svokru 😀
Ja nepoznám tzv rodinné grilovačky.Spočiatku mi to nevadilo,ale ako idú roky,tak to dosť pociťujem.Nuž a aby som to dotiahla do dokonalosti,tak som sa aj rozviedla.Zrejme to tak má byť a nič s tým nespravím.Proste ťažká karma 😀
@seraa ja sa na vieru neobraciam-vydis to niekde??
preco by aj neveriaci,pripadne ineho vyznania nemohol byt proti takym veciam??
neznamena,ze ked je niekto proti vrazde,potratu atd...je automaticky katolik...tieto veci su o moralnom zmyslani jednotlivca a moralku neucia len v kostole 😉
@jaghvali 😀 a ako si prisla na to, ze som "plna zlosti? " Z coho si usudila, ze nie som veriaca???Len preto, ze s tebou nesuhlasim? Len preto, ze mam iny nazor, iny pohlad na vec a ine skusenosti? K evanjelickym fararkam som neziadala, aby si sa vyjadrila...
Ano, cirkev je organizovane spolocenstvo vsetkych veriacich krestanov. Nakolko je organizovane, ma svoje pravidla, hierarchiu organov a ustrednych, nizsich a regionalnych predstavitelov. Jej clenovia by mali mat urcite prava a povinnosti...
Ty ako clen cirkvi mozes o niecom rozhodnut? /myslim v prospech celku spolocenstva, nie seba...okrem zbierky na strechu kostola - prepac, musim to napisat - NEZDANENU zbierku//..Mozes nieco ovplyvnit? /opat myslim spolocenstvo.../ . Zucastnujes sa na riadeni spolocenstva? Ake mas prava? A najzavaznejsia otazka...Kto v spolocenstve urcil pravidla? ....neodpovedaj, len sa zamysli....to je vsetko...
A rozhorcena nie som..cakala so argunenty..ale nie take, co sa dozvies pri kazni, ale take, pri ktorych musis zapojit aj svoju sedu koru mozgovu... 😉
A davam ti za pravdu, kaslime na to, zakladatelke diskusie toto skutocne nepomoze...
😠
Ani som to sem nemienila písať, ale ak by to pomohlo upokojiť vášne. Pôjdeme za nejaký ten mesiac pre mrazáčika. Uvidíme, ako to dopadne, po rozmrazení sa nemusia vôbec ďalej vyvíjať (rovnako, ako sa to často stane v brušku mamky, ktorá ani nemusí postrehnúť, že počala). Ale ak sa zadarí, tak nás bude doma viac 🙂 Ak sa dá, tak by som týmto tému uzavrela. Poďakovala za záujem a rozlúčila sa 🙂
Ahojte ja mám 13r dieťa ešte pred 11 rokmi som bola skalopevne presvedčená že mi stačí 1 dieťa ...no teraz s istotou viem že 1 dieťa je málo .-) túžim po druhom.Myslím si že časom aj ty prídeš do štádia že chceš a túžiš po 2 dieťati 🙂
@diusik suhlasim. preco zeny ktore prirodzene nevedia otehotniet sa o to snazia stoj co stoj v laboratornych podmienkach? vidim v tom kus egoizmu. skutocne je dolezite ze su to ich bunky co sa namiesaju v miskach? pritom je tolko deti, ktore su opustene a mohli by byt adoptovane.ja viem, niekto teraz napise ake su adoptovane deti take a onake....ale nie je to tak. ja mam adoptovanu sesternicu a vela ludi sa ma v detstve pytalo ci sme sestry, ze velmi sa na seba podobame. ale sranda je, ze my sa vobec nepodobame, len sme vyrastali v jednej rodine, cize mame skor povahove crty podobne. proste ludia si myslia ze sa divaju cloveku do tvare, skumaju ho, ale v skutocnosti si vsimaju skor vyraz tvare, sposob reci a podobne, nez aby si vsimali tvar celuste, usnic alebo nosa. 🙂
neviem si predstavit vzdat sa embrya svojho dietata. ked som splodila svoju dceru nevedela som ze sa narodi jedna, mohla som splodit aj trojicky. preco teda ked ide zena na IVF tak je to inak? tiez nevie kolko vajicok bude oplodnenych, ale tie ktore budu, uz su zivotaschopne. ked to otocime z druhej strany, zena by na IVF si mala nechat oplodnit max. tolko vajicok kolko deti je schopna prijat.
@nechsazadari drzim palce! 😵
Osobne chapem silnu tuzbu zeny po dietati, aj ked nie vsetky metody su pre mna prijatelne. Ale co mna najviac zaraza a mam z toho skutocne tazko na dusi, je zvlastny postoj niektorych zien, ktore kym tuzia a snazia sa ( staci nahliadnut aj do mnohych tem tu na MK) rozplyvaju sa, placu, tesia sa a modlia, tie zhluky a embrya doslova pestuju vo vaticke a nachystane maju v izbicke takmer kazdy detail a akonahle je ich tuzba naplnena, dokazu bez problemov otocit kartu a zrazu uz ide o prebytocny material, zopar trapnych buniek, potreby su nasytene... Kdysi som mala pocit, ze taketo rozhodnutie je jedno z vobec najtazsich rozhodnuti v zivote zeny, ale ako citam prispevky a dokonca prispevky zien, ktore mali problem vobec vlastne dieta mat, nevychadzam z udivu, ake to moze byt pre niekoho v podstate uplne jednoduche....
takže k tejto teme by som sa vyjadrila asi tak, že to nie je vraždenie deti!!!!!!!!!!ja som prave po 1 ivf a zmrazených mám 6 zdravuckých vyvíjajúcich sa zarodkov, to akože mám byt podla vás matka 7 detí?!Mnohým ženám sa piodarilo oplodnit aj viac ako 10 ci 20. neviem kolke z vás ktore sa tu snažia radit k tejto teme umele oplodnenie a vsetko s tým spojene absolvovali a tak isto pocit nemoct mat dieta. ja mam 23 rokov a podstupila som to a som stastna. napriek tomu, ak sa to podarí, chceme asi 1 dietatko. Nie je to vraždenie, je to presne to, ako ked každý mesiac cakate, ci to výde a ani nemusite vediet, že ste pár dní možno aj oplodnená bola no nakoniec sa neuhniezdilo a dostanete menstruáciu. nie je to vraždenie! presne tuto temu som riesila aj z doktorkou po IVF a toto mi k tomu povedala.
@nechsazadari
@tajomna21 nie su to deticky?? este nie,,ale budu ak sa podarí,,,TOTO PRIROVNAVAM K POTRATU,,,,, ved aj ked je to bublinka--uz to tu predsa je nie???
@canama
@bipsy ak som spravne pochopila, tak vy taky problem nemate...neabsolvovali ste umele oplodenie, neviete co je to nemoc pocat dieta prirodzenou cestou, co si vytrpi zena pri IVF je tak? Tak prosim Vas radsej nic nehovorte. K teme adopcia, ja som chcela len a len nase dieta, dieta zo mna a z mojho muza, mohla som mat dieta z inym muzom (keby som sa rozviedla) mohla som mat dieta z domova (keby som chcela) nemusela som mat vobec dieta (keby som nechcela) ale ja som chcela to nase (aby mal manzelove oci, moje odstavajuce usi 🙂, muzovu povahu, moju silu atd). Robila som preto vsetko mozne aj nemozne (podla niektorych som zabila 13 deti lebo 14 sa ich oplodnilo ale 13 ich aj neprezilo) az nakoniec mam moje vysnivane dietatko. Kto ma chce sudit? Kto ma nazve vrahynou? Oplakala som ich vsetky tak ako sa postupne prestali vyvíjat ale dodnes neviem odpovedat na otazku co by som spravila keby som mala este dake zamrazene. Ono je tazke pri oplodnovani vajicok povedat chcem mat len jedno dieta tak oplodnite len jedno vajicko, na to ako to dopadne po oplodneni nevie odpoved nik. Takze vtedy ano ste stasna ked ich je co najviac, aj ja som skakala tri metre, ze ich mam na 1.IVF 7 a nakoniec hrozilo, ze mi nevlozia ani jedno. Na druhy pokus ich bolo zase 7 a zostali mi dve. Kolko pokusov by som musela absolvovat ak by mi oplodnili vzdy len jedno? Podstupila by to jedna z vas? Ale co sa pytam, ani jedna z vas nevie o com hovorim, moze si to predstavit ale nevie to. Len aby ste boli v obraze je to vysse mesiaca pichania inekcii dve denne, hormony, nervy, strach, obavy, zufalstvo a v neposlednom rade peniaze (minimalne 700 € za jeden pokus) vynasobte si to mojimi 14 embyami a polozte si ruku na srdce kolko krat by ste boli ochotne nechat si oplodnit vzdy len jedno? A druha vec ked mi zostate 7 oplodnenych mam ist po vsetky, je nerealne si mysliet, ze zo vsetkych budu deti ale aj tak pojdem si po vsetky a stanem sa mozno 3-4 nasobnou mamickou vo veku cca 40 aj ked nemam na to moznosti, prostriedky a jednoducho tolko deti nechcem. Ale toto fakt najviac poburuje a trapi tie zeny, ktore to nezazili, su mudre co by robili oni, sudia a odsudzuju. Nehovorim, ze my nerozmyslame co s tymi embryami, alebo nemame vycitky svedomia, ale jednoducho je to tak, ze chces mat jedno dve deti a nie napr. 8.
canama by si asi adoptovala ale potom preco mas vlastne preco si si neadoptovala? Ci ta ktora moze mat deti prirodzenou cestou tuto povinnost nema ale tak co sa jej nedari tak by mala? A adoptovat si mozes aj teraz tak preco si neadoptujes?. Ak si si tak sa ti vopred ospravedlnujem.
bipsy tebe som prave odpovedala, preco sa tesis 10-20 oplodnenych a preco potom nevies co s nimi
@katti77 cize je to zasa o peniazoch ano? keby toto nebola otazka, tak by si si kludne nechala robit IVF len po jednom vajicku, ano? a podla toho ako by to cele dopadlo by si postupovala dalej. cize etika ano, ale nie je postavena nad financie. co sa tyka toho "mat" dieta. ja by som normalne zakazala pouzivat slovo mat v suvislosti s detmi. oni nie su kusy, nie su nas majetok, ci maju alebo nemaju nase oci, vlasy, postavu, su to NEZAVISLE osobnosti. my mame len rodicovske prava, nie vlastnicke. neviem co je to nemoct mat vlastne dieta, ale o jedno uz som prisla, dovod sa nezistuje, cize bolo bolo mojom zivote obdobie, kedy tu realne ta otazka visela, ze ci mozem alebo nie. aj vdaka tomuto obdobiu viem ze by som sa na IVF nikdy nedala. neznasilnovala by som situaciu, lebo mne ide o to aby moje dieta bolo stastne, dohadovat sa na koho sa podoba nepotrebujem. 🙂 ale nijak ti to nevycitam. co sa tyka adopcie, este sme tym nepresli ale ked bude nasa trochu starsia je to otvorene.
@canama jaaaaj zase si si vybrala len to co ti vyhovuje....nie je to o peniazoch, citaj pozorne...pichanie inekcii, hormony, pocit beznadeje, viera a zase zufalstvo milion pocitou ktore ty nikdy nezazijes a ano v neposlednom rade aj tie peniaze... nie aj keby to nestalo ani euro nedala by som si oplodnit len jedno vajicko, to ti hororim tak ako to je..proste nechcela by som zazivat tie pocity 14x ... jednoducho nevies o com pisem a ani o com pises ty sama, lebo si to nezazila...ja som zazila 2x potrat, raz dokonca som pocala prirodzene ale bohuzial potratila som....no prepac ale ja si myslim, ze moje dieta je moje vlastnictvo, ale asi v inom zmysle ako to chapes ty...jedine boh moze rozhodnut, ze uz nebude moje...to ze ty by si sa na IVF nedala neznamena, je to len tvoje presvedcenie, kazdy sme iny...a to ze ja chcem aby dieta bolo moje, podobalo sa na mna je prirodzene (nesnaz sa tu zo mna urobit zlu matku, len preto, ze chcem aby som mala vlastne dieta) ja od prvej chvile ako sa maly narodil sa snazim urobit ho stastnym, spokojnym dietatom a budem to robit kym budem zit, budem pre neho dychat, vsetku bolest keby sa dalo zoberiem na seba, ale nemozem dnes povedat ako by to bolo keby som si adoptovala "cudzie" dieta...jednoducho to neviem, lebo som to nezazila a preto sa o tom nebudem bavit na forach ohladom adopcie, lebo neviem o com by som pisala...
@katti77 neviem preco by som ta mala lutovat za to co si si vytrpela pocas IVF, bolo to totiz tvoje dobrovolne rozhodnutie ze to ides podstupit. kazdy mame svoje problemy, jeden si vytrpi to iny ono v zivote. okrem toho za urcite percento neplodnosti moze zivotny styl partnerov, nie je to len o genetike, cize take baby co 15 rokov hltaju bez rozmyslu HAK a potom vyplakavaju ze nejde to, tak co s nimi? ved to je ako notoricky alkoholik co sa stazuje na problemy s pecenou?!
je naozaj smiešne porovnávať baby, ktoré plodia a rodia bez mihnutia oka a tie, ktoré to skúšajú roky a neúspešne. nesúďte a buďte rady, že tým nemusíte prechádzať.... právo na názor má samozrejme každý...
@dorotka66 tiež som to nepochopila,o čom to je toto pranierovanie
@canama ja nepotrebujem aby si ma lutovala, preto aby som mala svoje vlastne dieta by som spravila cokolvek, a vytpela si cokolvek aj bez tvojho lutovania... to ja teba lutujem, ze nemas v sebe kuska citu, rozpravas a urazas tu zeny ktore ani nepoznas a ani nevies co prezivajú...
zapoj sa radsej do temy adopcia deti a sprav to co radis nam, ktore nemozme mat deti prirodzenou cestou, adoptuj si dieta a potom mi tu kaz a hlavne naco si mala svoje vlastne ked je tolko deti v detskom domove? Co si ty vlastne o sebe myslis, zato ze ty mas dieta prirodzenou cestou si viac ako ta co ho ma cez IVF?
prirovnavat zenu ktora nemoze mat deti ( vecsinou neplodnost nie je zapricinena HAK) k alkoholikovi je tak bezcitne, ze uz sa k tebe nebudem ani vyjadovat, nestojis mi zato...
@nechsazadari ja sa tu cudzm ludom do diskusii velmi nezapajam, ale toto mi nedalo. Ja som jedinacik, moji rodicia sa velmi snazili, aby mi nic nechybalo, najma ocino tazko pracoval, aby som mohla mat vsetko co som potrebovala. realita vsak bola taka, ze bohuzial nikdy mi nemohli dat vsetko, pretoze jedine po com som skutocne tuzila a tuzim dodnes je surodenec☹ ja mam jedneho synceka a snazime sa o druhe, lebo som si povedala, ze aj ked s financiami si velmi nevyskakujeme, tak nedopustim, aby aj on bol jedinacik. ak sa nepodari babo, tak aj adoptujeme, len aby nebol sam. cize aj ked sa na druhe dietatko mozno necitis, skus sa radsej zamysliet, co to bude znamenat pre tvojho synceka.
Byt jedinacik je krute ☹
@katti77 pises vela a dost utocne, ale co si vlastne chcela napisat? Ja len jednoducho vidim rozdiel v pristupe zien k ich vlastnym embryam, kym sa este len snazia a potom, ked uz su sstastne maminy a ostanu im zive embrya.. Takisto porovnavas tu samovolny potrat k tomu, ze tvoje embrya proste neprezili a ja v tom vidim dost velky rozdiel oproti rozhodnutiu vyvijajuci sa zivot usmrtit, ci uz je embryo v maternici alebo v mrazaku....
Kolkokrat zeny, ktore maju problem mat vlastne babatko pisu v temach o UPT, ake to je zle a ako si tie zeny nevazia, co maju a vzapati sa dozvedame, ako po uspesnom pokuse idu ostatne embrya kamsi... Ja chapem, ze pokial je ich viac, nie je vmoznostiach zeny vsetky skutocne vynosit a aj vychovat, mne len proste vadia niektore vyjadrenia a zlahcujuci pristup k celej veci....

@nechsazadari my mozno tiez nebudeme mat inu moznost ako mat vlastne dieta, len cez ivf, ale ak by sa stalo, ze by som sa dostala do podobnej situacie ako si ty, asi by som uvazovala o darovani inym parom... (necitala som vsetky predchazdajuce prispevky... skoncila som asi na 4 strane kde sa to zacalo zvrhavat inym smerom 🙂)