Máte skúsenosť s metódou PICSI?
Ahojte,
máte už niekto skúsenosť s metódou PICSI (ICSI s použitím špeciálnej látky, ktorá by mala vedieť vybrať najzdravšie spermie)?
@eliska11 ahoj aky mate spermiogram ked chces skusit PICSI? mate zlu morfologiu? pytam sa lebo tiez mame zlu morfologiu 96-99% zlych a zatial kazdy lekar povedal ze je to "len zhorsena hodnota"!!! 😠 neviem co sa potom povazuje za ZLU hodnotu-asi len ked sa ziadna spermia nenajde...
My máme 0,9ml a koncentraciu 74 mil/ml, a morfologiu 96-99% vysomar ma z toho prosim 😅
Iba 0,9 ml? Nie je to trochu málo? My máme 4-5 ml, ako kedy. Takto 74 000 000 x 0,9 x 3% = 1 998 000 dobrých.
Nie, zatial neplánujeme.
Ahojte, možno som trochu mimo témy, ale chcem sa spýtať - má zmysle dať si robiť PICSI/ al. ICSI ak máme 21% fragmentáciu sp. a aj FISH genetika spermií nám vyšla blbo? (hoci spermiogram je v norme). Teda vlastne má zmysle ísť ešte na IVF s vlastnými spermiami? Díki za názory.
@eliska11 @holly74 ahojte, tiez by som sa rada pridala s podobnym problemom, prave sme si dali robit fragmentaciu a FISH genetiku spermii i napriek tomu, ze zakladny spermiogram je NORMALNY a vysledky 22% fragmentacia a trojnosobne vyssi pocet chromozomov, zevraj s tou fragmentaciou sa da nieco robit, ale s chromozomami nie.....dvakrat som prirodzene otehu, ale obidva pripady skoncili MA v 7. tyzdni....zatial sme neboli v CAR toto sme si dali robit sukromne a tiez este cakame na dalsie vysledky inych vysetreni, ale mam obavy, ci mame este nejaku moznost....zatial co som si precitala, tak je velka pravdepodobnost choreho dietatka....
Ahojte,
bola som tento tyzden v Iscare na konzultacii s embryologickou ohladne PICSI, a velmi ma odhovarala, nemaju s tym dobre skusenosti, uz to prakticky nerobia. Hovorila, ze tie spermie, ktore takto vyberu tak dobre neoplodnuju vajicka a vznikne ovela menej embryi ako pri ICSI. A ze ked to konzultuju s inymi centrami, tak je to podobne, tiez im to nezvysilo uspesnost. Tak neviem...
@silvia371 ahoj, myslim, ze je to skor naopak, s chromozomami sa da nieco urobit (vylucit embrya so zlym poctom chromozomov pomocou predimplantacnej genetickej diagnostiky - PiGD, pripadne neskor urobit amniocentezu), ale s tou fragmentaciou bohuzial nie. Embryo s fragmentovanou DNA sa nevyvija, alebo sa potrati, alebo v pripade velmi malinkej fragmentacie sa moze narodit postihnute dieta. Tiez mam velku dilemu. Moj muz ma framentaciu nieco cez 50%. Dufala som, ze PICSI by mohlo pomoct, zda sa, ze nie.
Dakujem za odpoved, bola si v Iscare v BA? My mame zajtra konzultaciu s genetickou, ktora nam robila tie testy a zrejme nam odporuci cetnrum, ale neviem vobec pre ktory CAR sa rozhodnut, si tam spokojna?
@silvia371, @eliska11 Ahojte, nám práve genetici vraveli, že užívaním antioxidantov sa fragmentácia môže zlepšiť, hlavne aspoň 1000 mg céčka denne. Tiež nám vraveli, aby sme IVF skúšali ďalej, a dali si PGD, ale nie ICSI, ani PICSI, keďže príroda vie tieto anomálie sama najlepšie vyselektovať....Zase na druhej strane názor môjho gynekológa na PGD je taký, že nie je záruka že sa ujme ani to embryjko, ktoré by vyšlo ako dobré a že sú to vlastne vyhodené peniaze... (a "zlé" embryjko sa neujme tak-či tak)..ale je to samozrejme na našom zvážení...a finančných možnostiach...
@silvia371
Ahoj, ja som už v Iscare zvyknutá, ale ľudia si viac chvália GYN-FIV. Keď som s týmto celým v roku 2006 začínala, GYN-FIV sa len rozbiehal a Iscare mal lepšie služby, preto som šla tam. V Iscare je to dosť na bežiacom páse, robia proste biznis. Ja si vždy informácie zisťujem z viacerých zdrojov, a keď sa potom pýtam konkrétne veci, dostávam odpovede, s ktorými som spokojná (poučila som sa, nebolo to vždy tak). Keby som ale bola úplný laik, neviem, či by som tomu celému procesu rozumela len z ich vysvetlení.
@holly74
Ahoj, s tým vitamínom C je to možné, aj môj muž bral svojho času Profertil (teda jeho zložky kúpené zvlášť, čo bolo asi o 60% lacnejšie). Nepomohlo to, ale poznám 2 mužov, ktorým to zlepšilo spermiogram (skúšku fragmentácie DNA si nedali robiť, ale trochu to zlepšilo počet a morfológiu), takže to podľa mňa stojí za skúšku, len to treba brať aspoň 3 mesiace pred pokusom.
Čo sa týka toho ICSI, verím, že príroda spraví svoju prácu lepšie, ale to sa dá tak spraviť, iba keď má muž viac ako 5 mil. spermií na ml. Inak sa vraj veľa vajíčok neoplodní, čo je škoda (zvláštne, že? človek by povedal, že keď sú spolu v tej miske, bude stačiť aj niekoľko sto spermií, že by sa mali násjť, ale nefunguje to tak).
PiGD samozrejme nie je záruka ujatia embrya, ale zvyšuje šancu. A poviem ti pravdu, tie dva týždne čakania, či sa ujmú, nie sú práve príjemné. Zažila som to 3x. Radšej by som vedela, že žiadne nebolo dobré, než povedzme mať 10 pekných embryí a postupne si ich dávať vkladať a nič z toho. Ušetrí to čas aj telo. Ale samozrejme tie prachy sú hrozné. Nám sa zatiaľ vždy spravili len dve embryá (ja vyrobím málo vajíčok + tie chúďatá spermie), takže som genetiku nedávala robiť, ale v budúcnosti už budem (píšem nižšie).
A inak nie je pravda, že "zlé" embryá nie sú životaschopné. Väčšina áno, zastavia sa v raste, ale tieto kombinácie sa vedia uchytiť:
- trizomia (namiesto 2 takých chromozómov sú 3) 18, trizomia 13 - ťažké postihnutie, potrat v 2. polovici tehotenstva, prípadne smrť krátko po narodení
- trizomia 22 - potrat v 1. trimestri - veľmi časté
- trizomia 23 - Downov syndróm - mentálne postihnutie, veľmi mierne až ťažké - veľmi životaschopné embryá
- iba jeden X - Turnerov syndróm - normálny intelekt, nefunkčný hormonálny systém - pri liečbe od detstva normálny vzrast aj výzor, ale neplodnosť
- XXY - Klinefelterov syndróm - mierne postihnutý intelekt, zvlášty výzor
Keďže som pri prvom tehotenstve mala podozrenie na Downov syndróm, absolvovala amniocentézu a zažila ten strach, druhý krát by som sa tomu rada vyhla.
Čaute, držím palce.
Ahojte, pridávam skúsenosť s PICSI. Aj ja som od viacerých počula, že výsledky s PICSI nie sú dobré a že je na ústupe. Ale mne sa takto oplodnili všetky vajíčka, čo sa mi pri normálnom ICSI bez PICSI nikdy nestalo 😨

No to je teda fakt podraz. Moj muz je po chemoterapii (davno), spermie su naozaj dost zufale, dufala som, ze toto PICSI by mohlo priniest lepsi vysledok...