icon

Máte skúsenosť s umelým oplodnením v 45. rokoch?

mia9911
1. máj 2016

Ahojte sme s partnerom už 5 rokov spolu, môj vek je hraničný 45 rokov on je o 10 r. mladší, už sa 3 - tí rok pokúšame a nič. Máte skúsenosť aj v takomto veku s um.oplod. ? Ja už 1 dospelé dieťa mám, ale on je bezdetný.

lucia20
3. máj 2016

@mia9911 na jednej strane ta ako matka a zena chapem. ta tuzba dokaze byt strasne silna. ale ja ako dieta starsich rodicov sa na to divam aj inak. 😒 viem, co som prezivala cely zivot. mam perfektnych rodicov, o to pokoj, su uplne uzasni a snazia sa uz byt aj pokrokovi. 😀 (ale mi to dalo prace 😀 ) , ale osobne viem ake to je, ked ty koncis strednu a tvoji rodicia su uz v dochodku alebo tesne pred. dnes mam 30, tatino ma coskoro 71 a mamina je kusok za nim. o tom, ze moji surodenci su odomna strasne daleko, vekovo, ani nehvoorim. som dospela a oni pomaly tahaju na 50 a vyssie. :-/ vzdy som si myslela, ze sa to casom zrovna, ale nezrovnalo. ked som ja dospela a mala deti, oni uz mali deti velke... a tak sa stale miname a v podstate ako keby som nemala ziadneho surodenca. ☹ medzi rodicmi a detmi uz vznikaju ozaj priepastne rozdiely, generacne.
to neni nejaka hana teba, alebo tvojho rozhodnutia, ale ono by bolo mozno treba aj pouvazovat nad tym dietatom. preto ja som povedala, ze 33 rokov je pre mna hranicny vek. neodsudzujem ziadnu co ma dieta neskor, to nie... dieta je dar vzdy a v kazdom veku... ale co si budeme klamat... ja mam teraz 30 a keby som mala teraz este raz zacat rodit, tak uz mam asi len 1 - 2 deti. viac by som asi nedala.

kazdopadne nech sa akokolvek rozhodnes, drzim palce v zdrave babatko, pokojne tehu a hlavne nezabudaj ostavat "pokrokovou" maminkou. 😀 😀 😀 😀 😀 drzte sa.

mamulka211
3. máj 2016

@lucia20 super nazor

vierka1112
3. máj 2016

@lucia20
Nechcem byt ustipačná ,ale uvažovala si teda aj nad tým,že keby nebolo tvojich rodičov tak tu jednoducho nie si?

mamulka211
3. máj 2016

@vierka1112 ked niekde nie si,tak ti to niekde chyba? Ty lutujes,ze si nikdy neochutnala specialitu nejakeho kenskeho kmena? A lutujes,ze tvoj syn Jozko,ktoreho nemas, ti nepovie mama?

vierka1112
3. máj 2016

Skúsenosti s umelým oplodnením nemám, ale celkovo sa táto diskusia zvrhla na vek autorky. Ja si myslím že je to na nej, ak sa cíti a chce mať dieťatko, tak prečo nie?Moj otec sa narodil keď mala babka 45 rokov ako osme dieťa, nebol plánovaný ale ako často rozprával starší súrodenci ho rozmáznavali a mali radi, pomohli mame so starostlivosťou. Majú ako rodina nádherný vzťah, je smiešne ako osemdesiatroční poučujú "iba" päťdesiatnika.

lucia20
3. máj 2016

@vierka1112 ustipacna mozes byt... v pohode. cakala som cosi take. ano viem... nebola by som tu, ale tym padom by ma to asi ani moc netrapilo... povedzme si pravdu... to dieta sa neziada na svet... tu ide o uspokojenie potreby rodica. preto som pisala, ze ju ako zena chapem.... ale zase na druhej strane si prosim ta netvrdme, ze uspokojit si tuzbu po dietati v kazdom veku je dobre. toho dietata sa nemozes spytat, ci chce mat na strednej skole rodicov v dochodku. alebo ci chce s nimi byt "len" 20-30rokov (neriesme teraz tragicke a nahle smrti hej? beriem to v uvahu) ale je predpoklad, ze kazde dieta chce, aby malo co najdlhsie rodicov, aby ho videli vystudovat, aby mu boli na svadbe, aby poznali jeho deti.... a co si budeme klamat. vitalita 30rocnych a 55rocnych nie je vacsinou totozna.
ale vratim sa k tvojej otazke.... myslis si, ze keby som tu nebola, tak ma to trapi, ze som tu neni? preco si moji rodicia robili mna vo vyssom veku... lebo ONI po tom tuzili. ja som im ziadnu kolkovanu ziadost neposielala. samozrejme som im vdacna za zivot, ale podla mna je uplne nepodstatne, co sa pytas.... ale ak by si sa ma spytala, ci by som chcela, aby ma mali v mladsom veku... ANO, rozhodne by som to chcela. v mladsom, vitalnejsom, v produktivnom veku....

vierka1112
3. máj 2016

@lucia20
No ale život je o inom, nie o tom čo chceme my, to by bolo na veľmi dlhú debatu. Ja som nechcela vyrývať, len z tvojho pohľadu som pochopila ti vlastne vadilo to, že ťa mali v staršom veku.Ja by som sa takou "hluposťou" ani nezapodievala, nakoľko by som bola rada, že mám rodičov a vážila by som si ich takých akí sú.Či starší, či mladší. Teraz je úplne iný trend, aj keď som teda písala že aj môj otec je potomkom starších rodičov, ale teraz v dnešnej dobe je bežné že štyridsiatničky majú deti.Takže či budem mať na stužkovej 58 ročnú mamu alebo 63 ročnú mamu nie je vari podstatné. Najmä ak si decká urobia stužkovú von za hranicami bez prítomnosti rodičov.

vierka1112
3. máj 2016

@mamulka211 Nerozumiem reči tvojho kenskeho kmena, sorry

mamulka211
3. máj 2016

@vierka1112 aby si chapala, proste,keby tu nebola,tak by jej to bolo jedno...

vierka1112
3. máj 2016

@mamulka211 No ale veď áno, ale keby sa tí rodičia nerozhodli ju mať tak tu ani nie je.Nie je tu, nevidí tento svet, nemá vlastné deti a rodinu.Neviem či sa rozumieme.

charlie1980
3. máj 2016

Jaaaaaj, to je aky Argument, ze : "Tu jednoducho nie si "? Vari Name deti nato, aby sme ich mali ? A tam to konci ??? Deti mame preto, aby sme sa o ne starali, rozvyjali ich, uspokojovali ich potreby, tuzby, vychovali z nich samostatnych jedincov.
Mimochodom, prave na to som myslela, ze by bolo dobre, keby sa ozvalo dieta nejakych starsich rodicov, a hla, ako na zavolanie. Treba sa na to pozriet aj ocami dietata, nie len tymi nasimi. To je presne ten mnou spominany egoizmus. Ved tuzba je tak silna predsa....😉

mamulka211
3. máj 2016

@vierka1112 rozumieme...proste by to neriesila,lebo by tu nebola 😀

mamulka211
3. máj 2016

@charlie1980 neviem,ci pises mne,ale mna zarazil jej argument,se co nadava,ze ma starych rodicov,keby ju nemali,tak by tu nebola a ze ako by to bolo, keby tu nebola pre nu? No asi nijako by to pre nu nebolo,keby tu nebola. Ci jak?

charlie1980
3. máj 2016

@mamulka211 Nie, nie, Vierke. Varim, tak nestiham 😃😃😃

bobricek1979
3. máj 2016

@jadelka úplne kruté čo si napísala nemám slov bez ohľadu ,aby si vedela viac si ju doslova odsúdila ..prepáč nechápem taký názor,ako máš ty!Tebe to určite bude jfno v podstate ,ale aspoň si to prečítaš.Bolo to fakt kruté

vierka1112
3. máj 2016

@mamulka211 OK, tak by tu nebola a nesťazovala sa že má starších rodičov.

jadelka
3. máj 2016

@bobricek1979 Ja co na srdci to aj na jazyku a nejako mi moje prispevky pridu normalne. Takto som to myslela,takto som to povedala a vzdy mam taky nazor. Nebud taka uzkostliva. Ja mam sama rada radsej krudsiu pravdu,ako jemne oblbovanie.

charlie1980
3. máj 2016

Inak Baby, ktorym sa chce odpovedat😃 Co by ste robili, kebyze vam v 45r. "ujde" ? 😃 Lebo ja sa nad tym skusam zamyslat aj takto😃 Samozrejme, rozdiel by bol v tom, ze prirodzene. Ako u mna, si myslim, to asi neprichadza do uvahy, Ale jeden nikdy nevie 😃 Snazim sa totiz priblizit viac k autorkinmu zmyslaniu 😃

robin_claire
3. máj 2016

@charlie1980 a ty davas ake - ze take zeny su egoistky?pripadne argumenty o tom, ze take matky znicili ich detom zivot? zeny, zeny, nechutne ste...niektore fakt tazko sa to cita

mamulka211
3. máj 2016

@charlie1980 Asi si to necham.

papricka33
3. máj 2016

@lucia20 moja mama mala 35 a otec 38 ked som sa narodila ako 4 dieta. Presne viem o com hovoris. Vyrastala som skoro ako jedinacik, s tym, ze rodicia uz riesili len svoje skoro dospele deti 🙂 Samostatna jednotka. Ja som mala dcerku 26 rocna a potom sa mi nedarilo donosit. Ale bojovala som kvoli dcerke. Chcela som, aby mala surodenca. Podarilo sa az v 38. Ale tak strasne sa z neho tesime, ze ked niekto naznaci, aky je medzi nimi velky rozdiel, s takym negativnym podtonom, nechapem. Ja som bola pripravena na horsi variant. Ze bude sama. Pre mna je syncek obrovske pozehnanie a som za neho neskutocne vdacna. Vela zalezi na okolnostiach. Ci je dieta len "nahoda" (poskrabok 🙂 alebo je vymodlene, ziadane... Teraz mam 40 a maly ma udrziava v kondicke 🙂 Snazim sa sportovat, frcat.... Nezakrpatiet 🙂 Verim, ze vo vyssom veku, ak by sme mu uz nerozumeli, bude tu mat svoju velku sestru, ktora ho skor pochopi a bude sa moct o nu opriet.
Na druhej strane, do poslednej chvíle som chcela aby to bolo prirodzené. Nie som zástancom umelého oplodnenia. Len naozaj z funkčných dôvodov. Ja som urobila strašne veľa zmien, dokonca som kvôli tomu bola rozhodnutá zmeniť prácu. Verila som, že ak je to moje telo schopné a pripravené, tak to ešte dá. A výsledky som mala naozaj ukážkové. Problem bol v strese a vyššej zrážanlivosti. Pre mňa bola tá hranica 40 rokov. Za ňu už by som kvôli riziku vývojových porúch bábätka nešla. Nechcela som sa dostať do rozhodovania o interupcii ☹

charlie1980
3. máj 2016

@robin_claire To som nebola ja, co argumentovala znicenym zivotom, to si si ma splietla 😜 A egoistky.....ano, stacilo mi precitat ako to vnimala mamicka vyssie a ano, vdaci im urcite za zivot, aj starostlivost, Ale boli to rodicia, ktori boli tak strasne "daleko"

bobricek1979
3. máj 2016

@jadelka ja tiho neberiem..to nieje úzkostlivosť len asi kus tej ľudskosti..nemusíš tomu človeku pliesť medové motúziky no aj inak sa to dá povedať.Toť vsio

vierka1112
3. máj 2016

@charlie1980 Nazývať túžbu po dieťati egoizmom? Som vôbec na fóre pre mamičky?

jadelka
3. máj 2016

@bobricek1979 kazdy hovori,ako uzna za vhodne,nepoucuj ma. Ja ta tiez nepoucujem.

vierka1112
3. máj 2016

@charlie1980 No ja osobne kebyže mi "ujde" v 45, tak mám dieťa ktorému som dala živoť a možnosť vidieť tento svet. Čo je na tom také strašné? nebudem prvá a ani posledná. A naučím ho hodnotám, ktoré tu zjavne niekomu veľmi chýbajú.

charlie1980
3. máj 2016

@vierka1112 Bohaca, ty co mas na hlave ? Kvadrat ???? Stale sa bavime o materstve v 45.r Poñala ?

charlie1980
3. máj 2016

@vierka1112 A Mozno aj v 46, 47, az v nedohladne.

mamulka211
3. máj 2016

@charlie1980 niektore ženy fakt vedia vytočiť 😀

bobricek1979
3. máj 2016

@jadelka to by som si nikdy nedovolila na čo by mi to bolo.