icon

Môžem ukončiť stimuláciu v procese IVF?

27. feb 2025

Ahojte dievčatá. Možno si teraz o mne pomyslite že som hlúpa ale s mužom sa už 2 roky snažíme o dieťatko, zatiaľ neúspešne tak sme koli tomu minulý rok navštívili CAR kde nám spravili vyšetrenia. Povedali nám že jediné IVF. Tak teda som povedala ze to skúsim. Začala som zo stimuláciou dnes je to tretí deň. Rozhodla som sa to ale ukončiť. Myslíte že sa to ešte dá? Je mi hrozne zle,boli ma hlava,vraciam a dokonca mi hrozí OHSS.Cely deň som premýšľala a až teraz som si uvedomila že robím niečo proti môjmu telu,že je to nasilu,proste to tak cítim 😪 chcem sa naďalej milovať normálne zo svojim mužom a ďalej sa o to pokúšať. Dá sa to ešte stopnúť keď už som začala pichať? Prosím komentáre typu mohla.si na to myslieť skôr a podobne si odpustite,proste som sa asi zľakla

osky
27. feb 2025

Autorka,hlavne si uvedom,ze aj bez deti sa da plnohodnotne zit.
Az mi je smiesne,ze to pisem prave ja...
Ale trvalo mi to velmi dlho,kym som toto pochopila a akceptovala.
Treba sa proste nastavit inak.
Nechat tomu volny priebeh.

44janica44
27. feb 2025

@krasneleto kontroverzné to je v tom ze napr máš 2 deti a 5 zamrazenych embryí a dáš súhlas na likvidáciu lebo uz viac detí nechceš.... keďže cirkev je proti zabitiu dieťaťa v akomkoľvek štádiu života a teda aj proti zabitiu embrya.... ako som písala vyššie pri soft to väčšinou nehrozi.
Ale súhlasím s tým ze Boh dal lekárom možnosť pomôcť v prípadoch kde príroda zlyhala a par nemôže mať prirodzene dieťa. Dokonca som čítala aj názor kňaza ze bez Boha by sa ani to umelé nepodarilo lebo by sa tie embrya nevyvijali po oplodneni, ze tam mudi byt bozia vola.....
To už ako si každý vysvetli....ak sa tu hráme úplne na prirodzene počatie a donosenie dieťaťa tak aj lieky na udržanie tehotenstva sú potom proti kresťanstvu keďže sa umelo-liekmi udržuje tehotenstvo ktoré by bez liekov už dávno skončilo prirodzeným potratom.

krasneleto
27. feb 2025

@osky pozeram sa na to trochu jednoduchsie... embrya, ktora sa znicia- neprezili by ani keby sa vlozili... jednoducha selekcia... a tie ktore sa namrazia... a nepreziju mrazenie... tak to funguje aj v tele... tak to vnimam. ze do 12 tt pride potratu prave kvoli "nedobremu" materialu... telo sa zbavi... nevidim v tom ja osobne vacsi rozdiel..

lgpd_nika
27. feb 2025

Ahoj, za mnansi veľmi silná už tým ze si sa takto rozhodla, niekedy je naozaj najlepšie počúvať svoje telo... nenechaj sa zbytočne ovplyvniť inými...
Zasielam ti moju skúsenosť.. tiež sa nám 2 roky nedarilo a v CAR aj kamaráti nás tlačili do IVF ... my sme si povedali ze to nie je naša cesta, nechcem byť pánom nad životom, a skúšali sme ďalej, keby to nešlo asi by sme šli do adopcie, ale mali sme šťastie a podarilo sa nám prirodzene 🙂
Aj ja som mala a teda stále mam to šťastie ze môj muž je úžasný podporujúci a dôveruje mi, našťastie zdielame aj názory na IVF a z tohoto hľadiska bolo pre nás jednoduché sa rozhodnúť... horšie boli tie tlaky okolia
Ver sebe, svojmu telu, svojmu rozhodnutiu, len ty si žiješ svoj život 🙂

krasneleto
27. feb 2025

@44janica44 ano a presne takto nazor bol odprezentovany knazom aj mne.

michaelaj174
27. feb 2025

Určite máš kontakt na nejakú nonstop linku. Zavolaj, povedz ako ti je...komunikuj. Predtým ako urobíš unáhlené závery, komunikuj s lekárom. Na kontrole si ešte nebola asi, keď si tretí deň stimulácie, to mi príde skoro na závery typu OHSS??, ale keď ti je zle, asi ti niečo z liekov nesedí. Ak sa nakoniec rozhodnete pre STOP, stále viete vyskúšať tabletky + jednu injekciu na spustenie ovulácie a snažiť sa doma - to mi príde tak najviac easy...prípadne IUI. Ja som prešla všetkým :-/

Mne celý IVF proces stojí za to, za tú šancu mať dieťa. Keby som bola múdrejšia skôr, nepremárnila by som toľko času čakaním na zázrak a počúvaním hlúpych kecov. Jeden mesiac stimulácie sa dá zvládnuť. Ja som teda bola ok - bála som sa OHSS a nakoniec som sa modlila, aby som vôbec mala niečo na oplodnenie. A to si predstav, ten psychický stres, či to nerobíš zbytočne a budeš mať aspoň jeden vklad. Keby som nevyskúšala všetko pre to, aby som dala môjmu mužovi a sebe rodinu, vyčítala by som si to neskôr do konca života.

Nežiadúce účinky - na každej jednej tabletke máš popísané nežiadúce účinky, lebo sa musia kryť. Keby čítam všetko, tak si nedám ani tabletku od bolesti. :D

Pozri, snažíte sa ešte len dva roky. Ak sa nebude dariť ďalej a túžba po dieťati bude veľká, za pár rokov to začne byť frustrujúce v každom smere. Buď sa na to vykašlete úplne, alebo zmeníš pocity na IVF.

nikola81
27. feb 2025

Pokial v hlavne nie si stotoznena urobit pre to vsetko tak na to kasli. Bola som na IVF 2x.
Prvy krat ked cela tato metoda bola este v plienkach, mala som aj OHSS, potratila som.
Potom dlha prestavka (rozvod + druhy partner) s nim snazenie 9 rokov. Mam PCO mimochodom. Isla som na to druhy krat, vysiel prvy pokus. Mam 9 rocneho syna. Ked mal 2 roky otehotnela som prirodzene. Isla som na interupciu. Nechcela som druhe dieta. Proste som to tak citila aj ja aj manzel. Zmrazne embrya ktore nam zostali som dala na likvidaciu. Nikdy som nelutovala, neplakala, netrapila sa koli tomu. So hrozna hriesnica. Dala som zivot, vzala som zivot. Ale je to len moja vec a pokial ty nie si stotoznena s tym ze musis pre to aj nieco obetovat, mat aj zle dni pocas stimulacie a nedoverujes lekarom tak na to kasli. Ale s PCO mas velmi nizku sancu ze otehotnies prirodzene. Toto je a bude stale tema ktora bude kontroverzna a budu vzdy tabory ktore sa ohanaju vierou, a neviem cim este.

krasneleto
27. feb 2025

@michaelaj174 ja som mala OHSS stredneho typu... par dni v nemocnici a bola som ok .

bejbs123
27. feb 2025

Ak si stotoznena aj s tym,ze mozno nebudes mat nikdy deti,tak stopni proces,rozhodnutie je na tebe…mozno si popytaj na soft ivf,kde su nizsie davky hormonov,ale potom ani to mnozstvo oocytov nie je tak vysoky…a ake vysoke davky mas,ked mas 3.den injekcie a uz spominas ohss? Ano pri pcos je vacsie riziko,ale nemusis ho mat,poznam zenu ktorej odobrali 30 oocytov a nemala ohss

lienka.7
27. feb 2025

@autorka mas môj neskutočný obdiv 👍 urobiť, ako myslíš a cítiš ty. A rozhodne sa nedaj ovplyvňovať rečami typu, že toto bola jediná možnosť mat dieta🤦‍♀️. Ono, aj zázraky sa niekedy dejú. Drzim palce ✊🍀

krasneleto
27. feb 2025

@lienka.7 ano zazraky sa deju, ale v kombinacii diagnoz autorky su velmi nepravdepodobne... bohuzial

elenkalen
27. feb 2025

Urcite nebude problem stimulaciu stopnut ale ja by som ti poradila zastavit sa, vydychnut si, ukludnit sa a dat si myslienky dokopy, lebo mi z tvojich slov pride ze si sa strasne vystresovala a bolesti hlavy a zvracanie mas hlavne zo stresu a nie z vedlajsich ucinkov stimulacnych liekov. Nadych, vydych ❤️ IVF je narocny a dlhy proces. Si este len na zaciatku stimulacie, nemysli nad OHSS, ten sa ta vobec nemusi ani len dotknut. Ja som ho mala pri prvom IVF a dost zly ale pri druhom IVF som ho nemala a to sme mali ovela viacej vajicok. Neplati tu ziadna rovnica. Kazda liecba so sebou prinasa nejaky risk, nie len IVF, snaz sa nezameriavat na risky ale na to, co krasne moze z toho vzniknut. Ja som si po prvom spackanom IVF povedala ze uz nikdy. Dala som si dva roky pauzu, babatko vsak stale neprichadzalo, znovu sa mi vratila endometrioza a ja som vedela ze musim prekonat svoje strachy a pustila som do toho znovu. A aktualne ma deli 8 tyzdnov od stretnutia s mojim vysnivanym dievcatkom na ktore sme si pockali 5 rokov a ja sa denne spetne pozeram na kazdy jeden krok ktory sme podstupili aby sme sa az sem dostali a viem, ze by som nic nespravila inak a vsetko to narocne cim som si presla ci uz po psychickej ale aj fyzickej stranke by som podstupila znovu. Lebo to proste stoji za to. Kazdy den dakujem, ze mi bolo dopriate otehotniet (aj ked nie prirodzene) a dostat sa tak daleko tam kde prave som. Je to pre mna zazrak, ktory by pravdepodobne bez IVF nikdy neprisiel. Ja ti prajem vela sil, nech sa rozhodnes akokolvek, hlavne musis byt ty v klude ❤️ je vyborne ze muz ti je velkou oporou, spolocne to zvladnete 😊

carduelis
27. feb 2025

Prestuduj si stranku plodar.sk, venuju sa liecbe neplodnosti celistvo, spolupracuju aj s vybornym urologom z Puchova, teraz mal clanok prave o neplodnosti u muzov. Vyhladaj si Dr Slobodnik - postoj.sk, alebo aj liecba neplodnosti clanok s Dr Gerovou - postoj.sk. Mam kamosky co vdaks tejto liecbe a PCO otehotneli

dasa234
27. feb 2025

@osky ...neprečítala som všetko, ja len toľko, že medicínu s kňazom riešiť nebudem, kňaz nemá medicínske vzdelanie. To je cele 😀😊, pekný deň želám...

bejbs123
27. feb 2025

@osky som veriaca,mam dieta z ivf,cesta a boj bol naozaj narocny,mala som aj ohss aj potrat aj dost neuspesnych vkladov,no nic z toho nelutujem,praveze dakujem Bohu,ze mi dieta touto cestou doprial

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
janetinka27
27. feb 2025

Ahoj, ak sa necitis na ivf, skus naprotechnology
Pri niektorych diagnozach ti na klinike povedia, ze nikdy nebudes mat dieta bez ivf, co vsak nemusi byt pravda
Nemusis sa zmierit teraz s tym, ze dieta mat nikdy nebudes. Nie je koniec sveta a stale mas moznost hladat riesenie

luccija
27. feb 2025

Podľa mňa si sa skôr zľakla a máš úzkosť z toho, že sa niečo deje.Skus sa zajtra porozprávať s lekárom nič ťažké a dôležité nejde ľahko vždy si musíš niečo odopriať, byť silná, prekonávať sa...či kariéra, vzťah, dieťa..ak cítiš, že dieťa nechceš ukončis to.Tu musí byť silnejšia psychika ako fyzicno

osky
27. feb 2025

@janetinka27 naprotechnologia je na dlhe lakte...ale tiez jedna moznost..no

janetinka27
27. feb 2025

@osky tak hlavne je to metoda eticka a ovela setrnejsia k telu zeny.osobne som absolvovala a mozem len odporucat.

autor
27. feb 2025

Ja strašne dieťatko chcem baby,aj môj manžel 😏 sme spolu už 9 rokov,mame bývanie prispôsobené rodine ale asi naozaj vo mne hra najväčšiu rolu strach 😪
Ešte mi prosím napíšte že sa nemusím báť narkozy a že sa z nej zobudím 🙏🙏🙏

autor
27. feb 2025

@elenkalen ďakujem za nádherné slová ❤️

elenkalen
27. feb 2025

Nemas zac ❤️ no a samozrejme ze sa zobudis z narkozy! 😃 toto je velmi slaba narkoza v ktorej budes len par minut, to nie je ziadna velka operacia. Opisala by som to ako skvely spanok po ktorom ked sa zobudis ta nic neboli 😃 strach je prirodzeny. Ja som mala velky strach napriklad z embryo transferov, ze to bude velmi boliet cez krcok a tak… a musim uznat ze to nic nie je 🙂 tesne pred aj po transfere som si vzdy zasla na akupunkturu ktora ma okrem ineho super ukludnila, takze odporucam zaradit tiez.

autor
27. feb 2025

@elenkalen ja sa najviac bojim toho OHSS..
.mam PCOS a dnes mi lekárka volala a zničila mi dávku lieku tak dúfam ze už sa čosi nevytvára keď mi to znížila 😪

really8
27. feb 2025

Ak mas taketo bobky uz teraz asi to nie je pre teba. Tehotenstvo sa neda zastavit a to tiez nie je nic prijemne. Z porodu takisto nevycuvas. A toto vsetko je ta lahsia cast

autor
27. feb 2025

@really8 ved toto je to... ako si napísala...z pôrodu nevycuvam ale z tohto sa dá a možno keby sa nedalo tak nešpekulujem 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

really8
27. feb 2025

Tak nespekuluj. Predpokladam ze rozhodnutie ist do ivf ste nespravili za 2,5 dna.

autor
27. feb 2025

@really8 veru nie moja... len iné je sa o tom doma rozprávať a iné je to realizovať 😞 mrzí ma ze som taká..sme rôzne.. niekto má väčší strach a niekto menší..ja som žiaľ panikar roka to vie o mne každý...pomáha mi sa tu pozdielať o mojich pocitoch...tiež som sama zo seba sklamaná, myslela som si ze som silnejšia ale som slaboska

michaelaj174
27. feb 2025

Neboj sa. dobre bude. Kedy máš prvú kontrolu, ultrazvuk?
Narkoza, to je úplna pohoda, je to 10 min záležitosť, ja som si dobre zdriemla a doma som ešte zaspala na dve hodiny 🙂🙂 Taký dobrý matroš mi aj domov mohli dať :D
Ten strach z OHSS, tomu úplne rozumiem, ja som mala bobky len z tohoto.....Ale, komunikuj s doktormi, pýtaj sa na to, uisťuj sa ako to vyzerá, pi veľa vody, nech telo rýchlo vyplaví hormóny a jedz veľa bielkovín.

mariska1989
27. feb 2025

Si sama o sebe silná že ste sa do toho s mužom pustili . A ver že je v tebe ešte veľa síl a zvládneš toho omnoho viac . Skus myslieť pozitívne že teraz je možno peklo pre teba ale potom mude radosť. Ja verím ze sa nevzdaš a dotiahneš to do konca a potom už len test ktorý potvrdi ze sa to ujalo a všetko to stalo za to . Potom príde obdobie nosiť poklad pod srdcom a priviesť ho na svet . Potom si len spomenieš ze si to chcela skončiť na začiatku. Držím ti veľmi palce