Odstránenie vajíčkovodov - laparka

nikolajka2
10. aug 2015

ahojte, chcem sa spytat ci Vam niektorej odstranili vajickovod z dovodu nefunkcnosti. Mne povedali,ze ak vajickovod je nefunkcny tak je lepsie ho odstranit, lebo potom neskor moze nastat mimomaternicove tehotenstvo. Idem na laparku a rozmyslam co mam robit a ci s tym suhlasit, lebo mozu ho nechat aj tam. Viem , ze jeden mam zle priechodny ( neviem ci je aj nefunkcny).A este 1 otazku, myslite , ze po laparke mozem ist k moru na dofcu?prip. sa aj kupat. Dakujem za vsetky odpovede.

perzefona
10. aug 2015

Nepriechodny vajcovod nema vyznam aby tam bol.... Otehotnies jedine po ivf a ak by tam ten vajcovod zostal hrozi mimomaternicove tejotenstvo. Takze urcite s nimi von. Dovolenka zalezi kolko po operqcii

paskolinka
10. aug 2015

@nikolajka2 ja by som určite nedala odstrániť, niekedy sa vajcovody tvária ako nepriechodne kvôli kŕču, príp sa časom spriechodnia, ak pominie príčina. Ak ti ich odstránia, tak už inak ako umelo nikdy neotehotnies.

dionyzka
10. aug 2015

@nikolajka2 no toto iste mala moja susedka. Dlho sa jej nedarilo otehotniet a mala s tym velke problemy. A zrazu, ma 3 deti, rok po roku - prirodzene, bez umeleho oplodnenia. Tak neviem.

perzefona
10. aug 2015

@dionyzka tvoja susedka mala laparoskopiou potvrdene nepriechodne vajcovody???? Tak neviem potom o com je rec potom lebo to ze sa niekomu nedari otehotniet nemusi mat s vajcovodmi nic spolocne... To su zase tie rady susedka povedala atd. Hruza......

@paskolinka prosim ta krc? Tak ked baby maju tazke saktosalpingy, zrasty z endometrioz, chlamydii ard a ma to laparoskopicky potvrdene tak nejde o ziadny krc.... Takze zasa tieto rady ach jaj....

@nikolajka2 pokial si bola na laparoskopii kde sa to potvrdilo nie je na co cakat..... Ak si nebola treba ju podstupit.

nikolajka2
autor
10. aug 2015

@perzefona - bola som ina na sono s kontrastnou tekutinou,kde mi pozerali ci su priechodne. Jeden bol priechodny a do druheho tekutina sa nedostala. na zaklade toho mi odporucil ist na laparku, aby to vysetrili poriadne, lebo Dr nemohol poriadne vysetrit kvoli tomu ,ze to bolo robene pri plnom vedomi. V IVF centre mi hovoria,ze vajecniky, vajickovody nepotrebuju pozerat, lebo pri umelom potrebuju iba maternicu. U mojho gynekologa, mi hovoria,ze niekedy aj pri umelom oplodneni ,to embrijko vie stiahnut vajecnik a vznikne mimomaternicove tehotenstvo. Tak teraz sa neviem rozhodnut,kazdopadne nemusim suhlasit s odstranovanim v pripade,ze take nieco potvrdia.

mircalla
10. aug 2015

Ahoj sa som mala nepriechodne oba,dala som ich preco kvoli sacto...znizovalo to uspesnost ivf.a pomohlo.operacia to bola dost jednoducha.ale k moru nie 4-6 tyzdnov

mircalla
10. aug 2015

@perzefona presne ako pises rady typu susedka...teta...sesternicina kamaratka povedala🙂

nikolajka2
autor
10. aug 2015

@mircalla - ahoj, dakujem za odpoved . Potom IVf sa podarilo na prvy krat? Ja som bola uz 3x na IVF , ale nic sa neuchytilo. A co mi je cudne,ze napr v IVF centrach ich priechodne,nepriechodne vajickovody netrapia.

mircalla
10. aug 2015

@nikolajka2 ano...ak mas jeden OK,tak si ho nechaj,ale nefunkcny robi len problem.u mna to tiez zacali riesit az v 3. CAR

paskolinka
10. aug 2015

@perzefona hej kŕč, to sa reálne stáva. Ale asi o tom veľa vieš a na rady si tu jediná. Ja by som si vajcovody odstrániť nedala a tak aj radím.

dionyzka
10. aug 2015

@perzefona bolo to tak, ze najprv sa snazila otehotniet prirodzene. Po roku navstivila lekara, ze nejde to a zacali sa vysetrenia. Okrem beznych vysetreni jej a jeho bola vysetrena priechodnost kontrastnou latkou, nasledne laparoskopia. Vysledok bol, ze nepriechodnost. Navrhli jej umele oplodnenie - to odmietla. Takze sa im zdalo bezpredmetne to dalej riesit, kedze k otehotneniu prirodzenou cestou nebolo mozne otehotniet a umelym nechcela, takze mimomaternicove nehrozilo. Po tretom roku sa podarilo prirodzenou cestou.
Co robila, aby to bolo lepsie - no nic, vrhla sa na karieru a prestala riesit, ze sa stane matkou. Co sa udialo, nevie, neriesila to a ani lekari sa k tomu nevracali, ze ako sa to podarilo.

mircalla
10. aug 2015

laparoskopia je operacia brusnej dutiny, pri ktorej sa robi priechodnost kontrastnou latkou a aj ine zakroky....nie ze nasledne laparoskopia
prepac, ze neverim tomu ani slovo, ze pri nepriechodnych vajcovodoch ma 3 deti rok po roku...bud ich mala ciastocne priechodne, alebo mala nepriechodny len jeden...tomu by som este uverila....ale uplne nepriechodne vajcovody a za 3 roky 3 deti...no asi nie....to sa same od seba nespriechodni, kedysi sa robili tzv. prefuky, ale uz sa od toho dost upustilo

paskolinka
11. aug 2015

@mircalla mohli robiť najskôr hsg a potom následne laparku, je to bežný postup. A stáva sa že pri opakovanom vyšetrení napr. po pár mesiacoch alebo rokoch sa pôvodne zistená nepriechodnost už nepotvrdí. Prípadov kedy žena s údajne nepriechodnymi vajcovodmi otehotnela prirodzene je viac.

mircalla
11. aug 2015

@paskolinka

Ak su uplne nepriechodne, tak urcite nie. Predpokladam, ze lekari jej potvrrdili uplnu nepriechodnost .....preto sem pise...mne detto...sanca nula

Otehotnieť môžete aj s nepriechodnými vaječníkmi

Ak je nepriechodný iba jeden vajíčkovod, môžete bez problémov otehotnieť cez druhý. Takisto sa niekedy podarí oplodnenie, ak sú zrasty len nepatrné. V prípade, že sú rozsiahle a pevné, alebo je narušená ich funkcia, nedajú sa operačne vrátiť do normálu. Šance na otehotnenie po operačnom zákroku na spriechodnenie vajíčkovodov sú tiež len veľmi nízke. Preto sa od nich ustupuje a nahrádzajú sa metódami umelého oplodnenia v niektorom z centier asistovanej reprodukcie.

nickyva
11. aug 2015

@nikolajka2 mne odstránili pravý vajcovod laparkou kvôli mimomaternicovému tehu... pravdou je, že mi umolom oplodnení je vyššie riziko mmt ako pri prirodzenom počatí. takto mi to vysvetlovali, keď som sa pýtala, že ako a prečo sa to stalo... otehotnieť sa dá aj jedným funkčným, to viem na 100% aj keď nám to trvalo po 3 mesačnej pauze ďalší skoro pól rok

sono2
11. aug 2015

@perzefona lenže ak tam nemá zápalovú tekutinu, neni dôvod ich dávať preč. Prečo by malo byť z toho za každú cenu mimo maternicové. Ja som ten prípad. Pravý vôbec a ľavý slabo. Ale vajcovody sú pekné. A sama doktorka, v rakusku podotýkam mi povedala, že som sa dobre rozhodla, že som si ich nechala. Že takto by som sa pripravila o šancu mať prirodzene dieťa. Že všetko je možné.
@nikolajka2 ak budú v poriadku nechaj ich. Povedz dr ktorý ťa bude operovať, že len ak budú v zlom stave..teda ako chceš, ale ja som sa sama takto rozhodla. No a kúpať sa neviem. Neviem ako sa ti hoja rany ale ja za seba by som šla až po prvej Ms. Predsa to je zásah a sama dr ti povie že len sa sprchovať a rany hneď osušiť.

dionyzka
11. aug 2015

@mircalla toto je jej verzia, ktoru mi povedala. Samozrejme, ze nechcem nikoho zavadzat. Pravdou je, ze toto riesila, ked zili v Nemecku a deti sa narodili v Rakusku. Ale to, podla mna, nic neznamena, ved na Slovensku zdravotnictvo az tak zle nie je - i ked si to mnohi myslia. Pravdou je, ze ja mam osobne pocit, ze na Slovensku, co sa tyka gynekologie, sa hned vsetko rado riesi, rezanim, cisarskymi rezmi, umelym oplodnenim - ale toto je cisto moj osobny nazor, ktory nie je nicim podlozeny.

paskolinka
11. aug 2015

@mircalla príčina nepriechodnosti často nie je vôbec istá. Mne laparkou zistili tiež jeden nepriechodny - úplne, tekutina nepretekala ani pod tlakom. Ked som sa pýtala na príčinu, tak dr povedala, že nevie, že dovnútra nejdú, lebo by mohli vajcovod poškodiť. Takže na jednej strane úplná nepriechodnost a zároveň sa boja vajcovod poškodiť... Asi po roku mi iný lekár navrhoval opakovane vyšetrenie, lebo sám mal skúsenosti že sa nepriechodnost "spriechodni" aj sama ak to bol napr len kŕč. Takže tak, ani upla nepriechodnost nemusí byť definitívna. Preto odstraňovať hneď vajcovody sa mi zdá príliš radikálne a výhodné akurát pre car, ktoré si tak zabezpečia isté pacientky na ivf.

nikolajka2
autor
13. aug 2015

ahojte dievcata - tak idem napisat ako som dopadla. 1x mi priechodnost zistovali cez SONO a kontrastnu latku -zaver bol 1 nepriechodny ( tekutina nepresla) a druhy prechodny. na zaklade toho ma poslali na laparku. Zaver z laparky je ,ze oba su priechodne (vraj cez laparoskop to lepsie vedia prehliadnut aj otestovat a mozu si dovolit viac). Co navyse, naslo mi zacinajucu endometrioziu 4 bodky velkosti spendlikovej hlavicky. Tak hned mi naordinovali hormonalne tablety na 3 mesiace, vraj treba preliecit. mate s tym skusenosti? ked viem ze endometrioza rada vracia a zastavovat mrsku, no neviem. A ani nechcem brat dalsie hormony, uz som sa ich najedla dost pri IVFkach. Viete poradit?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre