icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

lal
12. jan 2017

@sosicka ja som sa jej na to vyslovene pytala a povedala ze to nema vobec zmysel. Ja som otehotnela presne tri tyzdne po tom, co sme boli na odberoch na reproimuno, cize mne cele tie vysledky pridu uplne vtipne, podla mna to nema nejaku vypovednu hodnotu a neverim im. Pretoze som fakt mala na tie spermie tazky stupen a vyslo to zrovna vtedy. Ale kedze som uz vedela ze mam aj trofoblast, tak som jej hned volala a dala mi na to lieky. Ona nas inak odmietala riesit kym nepojdeme do CAR. Ale este vtedy mi povedala nech prideme v januari na odber, ze ved co, poistovna to kompletne preplaca, ze aspon uvidime ci sa nieco zmenilo. A dnes mi sestricka povedala ze sa to cele plati, tak by ma zaujimalo kto nas odzubava. Hlavne ma ale zaujima preco teraz musi manzel odovzdavat vzorku, ked riesime uz len mna, ja som dufala ze tato etapa je uz definitivne za nami a ze to bol posledny odber vtedy.

sosicka
12. jan 2017

No cudujem sa aj ja, pretoze ja som mala 5 krat biochemicke tehotenstvo. zistili mi alergiu na spermie stredne tazkeho stupna a na trofoblast lahkeho. Momentalne mam trofoblast ok,ale este mi chyba 10% do dobrych vysledkov na spermie. Stale su stredne tazkeho stupna. zatial som bola raz na kontr. Odberoch a platili sme 90 e. Teraz ideme 31.1. A tiez budeme platit 90 e. Velmi zle znasam medrol, najradsej by som uz otehotnela. Beriem ho 2 mesiace...

sosicka
12. jan 2017
chelly
12. jan 2017

@lal čo ti poviem, mám z toho presne ten istý pocit. V NR sa tebou zaoberajú len keď máš MIF, aby si chodila pravidelne na odbery za 90€. V BA zas cytokiny za 60. Inak také podrobné kontroly nerobia. Tiež si zo zlých výsledkov nič nerobím, do 14tt som bola bez medrolu a nič sa nestalo, teraz mám asi najhoršie výsledky aké som kedy mala. A keď som potratila, tak boli najlepšie. Podľa mňa dober medrol tak max do 20tt a na kontroly sa môžeš vykašľať.

sosicka
12. jan 2017

@chelly a myslis ze po kontrole 31.1. Sa mozme aj my snazit? Ja mam trofoblast uz v norme ale na spermie mam reakciu stale stredne tazkeho stupna. Medrol mi robil zle tak beriem iba 6 mg denne.

lal
12. jan 2017

@sosicka a vam kazala kondomovu ochranu? Mne vyslovene povedala ze to v nasom pripade nema zmysel...mozno preto, ze sme odmietali CAR a IVF, tak nad nami takto zlomila palicu. Ja som rozmyslala uz aj nad tym, ci nam tie vysledky s niekym nezamenili, lebo podla toho co ona hovorila bola sanca na prirodzene pocatie nulova, uz len kvoli tomu ze manzel ma extremne malo spermii, este su ze aj poskodene a navyse ich vsetky kompletne vyzabijam. A par dni na to ako som dostala tieto vysledky som zistila ze som tehotna, tak ja nechapem.

Co ti robi medrol? A kolko beries? Ja mam 8 mg denne teraz a nerobi mi ziadne problemy, mimo toho ze mi je zle, ale to by mi pravdepodobne bolo aj bez medrolu teraz.

Takze predsa sa za to plati... Mne vtedy sama Dzurillova povedala ze to cele preplaca poistovna.

lal
12. jan 2017

@chelly veru, najradsej by som sa na celu reproimuno vykaslala, podla mna to je len cisty biznis...pojdeme teraz a uvidime ake budu vysledky a potom sa na to vykaslem, fakt je to len tahanie prachov asi. Len nedovolila som si po tom ako sa stal zazrak ten fakt ze mi nasli nejake protilatky odignorovat...keby som lahko tehotnela, tak to mozno risknem aj bez liekov, ale nemala som na to odvahu odmietnut tu liecbu, ak by sa nieco stalo, tak by som si to vycitala do konca zivota.

sosicka
12. jan 2017

@lal nam nakazala kondomovu ochranu... vlastne kvoli tomu, aby moje telo zabudlo na tie spermie a nebranilo sa im po liecbe. z medrolu ma boleli creva, neustale pichanie, strasne mi pukaju klby a kosti. Toto sa mi nedialo pred tym.... pri prvych testoch este bez liecby som mala hodnotu 39% a 15.12. 46% cize zlepsenie o7%. Dzurillova si stoji za tym, ze ked budem mat hidnotu 55%, bude to ok

lal
12. jan 2017

@sosicka takze uz aspon viem, ze nas odpisala kvoli tomu ze sme nechceli ist do centra, vyslovene mi povedala, ze v nasom pripade je kondomova ochrana zbytocna. Inak ja som ju aj tak neplanovala pocuvat, nakazala som muzovi kupit kondomy, ale uz sme ich nestihli vyuzit 😀 No ja neviem, ja som tu hodnotu mala 21% a otehotnela som, cize podla mna ten ich test nie je nejaky dokonaly. Mimochodom, aky pocet spermii vam stanovili na reproimuno?

sosicka
12. jan 2017

@lal fuh toto presne neviem, ale sa mi zda ze okolo 60% .. hovorila ze spermiogram je v poriadku

lal
12. jan 2017

@sosicka pytam sa, lebo mozno slabina toho testu je prave v spermiograme. Moj manzel mal velmi malo spermii, len 0,92 mil/mL a mne vysla reakcia na jeho spermia tazkeho stupna - my sme presvedceni, ze to bolo len kvoli tomu, ze mal tak malo spermii - ze teda tych 0,92 mil pre moju imunitu nebol absolutne ziadny problem zlikvidovat a preto mi vysla ta tazka reakcia. Ked som sa na to pytala Dzurillovej, tak mi povedala, ze to kludne tak moze byt, ze to nevieme vylucit. A ak nieco podobne plati aj o trofoblaste - kedze ocividne tam hraju ulohu spermie, tak ja mozno nakoniec ziadne problemy s bunkovou imunitou nemam...tiez by to mohla vyhodnocovat nejak indiidualnejsie, ale ved preco by to robila, ved by prisla o kopec prachov za kontrolne odbery ako pisala chelly :-/

petkaapalo
12. jan 2017

hydrangeapeony objednala som sa pred Vianocami a hned 9.1. som mala termin.

petkaapalo
12. jan 2017

michellewendero ani presne neviem, uz nemam ten papier, kde to bolo napisane od lekarky z car...ale mne nieco konkretne, lebo mam nieco s krvou, preto ma vyradili aj z darcov krvy a kostnej drene...pri transfuzii potrebujem aj nejake lieky...tak, ci to nema vplyv na nedarenie sa. ja nemam deti ani som nepotratila ani nebola na umelom...drzim palce

sosicka
12. jan 2017

@lal ja sa jej na vsetko povypytujem ked tam pojdem najblizsie. Ci si mysli, ze by sme to mohli skusit. Len pekne povedane, ma ma v hrsti, ona uvazi kedy bude vhodne sa snazit. Ja jej ako odbornikovi doverujem, ale tiez len do urcitej miery

lal
12. jan 2017

@sosicka popytaj sa a daj potom vediet. Ja som z nej bola pri prvom stretnuti celkom nadsena, bola mila, sak jasne, dostala za pol hodiny 255 eur, to by som aj ja bola ako medik. No cim viac sa v tom vrtam, tym viacej pochybnosti mam o relevantnosti celej reproimunologie. A presne ako pises - ma nas totalne v hrsti.

chelly
12. jan 2017

@sosicka neviem no, ja osobne by som sa cez ovulaciu vobec nechranila, tak to vsade citam, ze kondomovy styk mimo ovulacie, podla mna je to zbytocne. kludne sa podla mna snazte.

chelly
12. jan 2017

@lal jasne uplne chapem. mne by to tiez nedalo. tiez som odkladala KET kvoli vysledkom, i ked som nebola presvedcena, ze to bude mat nejaky vplyv, ale istota je istota a znovu by som asi postupovala rovnako a neriskovala.

leelloo
13. jan 2017

baby, ked vas tu tak citam, tak sa aj spytam. Dzurillova mi zistila zvysene protilatky voci protrombinu, mam prist na kontrolny odber po 12 tyzdnoch. Cakam este na vysledky z hematologie, nemali by mi tam zistit to iste? Chcem ist v polovici februara do Brna na soft ivf a Dr mi napisal, ze mam pockat na vsetky vysledky, ale vraj aj po kontrolnom odbere budem cakat 3-4 tyzdne na vysledky, co by bolo az 2 tyzdne po zaciatku ivf. Uz to zasa nechcem posuvat o mesiac kvoli robote, rada by som vyuzila kludny mesiac, lebo inak mam v robote hotove stresove peklo. Myslite, ze ak by som sa k Dzurillovej na ten kotrolny odber objednala napr po 10-11 tyzdnoch, ze by to vadilo? A hlavne som zvedava, ci hematologia potvrdi jej nalez. Na odberoch som bola o 2 tyzdne skor ako na imuno.

rokina13
13. jan 2017

@leelloo Po 10 týždňoch už môžeš ísť na kontrolný odber, aspon mne to Dzurillova dovolila. Len povedala, že skôr to nemá zmysel ale 10 týždňov je o.k. Len tam zavolaj radšej hneď a dohodni sa s nimi aby aj volný termin mali.

katka17044
13. jan 2017

leelloo ahoj aj mne zistili tieto protilátky... a pritom som mala protilátky proti spermiam a trofoblastu na tie mi zabrala subcuvia a teraz pred softom som bola na kontrolnom odbere na zaciatku decembra a bum, ze protilatky proti fosfolipidom teda protrombinu... pred rokom to bolo v poriadku... tak som zistila ze tieto protilátky sa dosť zvyknú meniť a aj keď ich má niekto v poriadku treba to ísť dať radšej skontrolovať pred stimulkou. Mne dala teraz na to dexamed... a uz som bola po 5tt aj na kontrolnom odbere... ale vysledky budu az okolo 24.1. ja budem moct vsetko absolvovať aj s týmto teda od 23cca zacinam stimulovať zaciatkom febr. opu ale ideme dávať aj genetiku embryjok, tak vklad bude az okolo 10.3 takže dovtedy verím, že to bude preliečené.

leelloo
13. jan 2017

@rokina13 dakujem, uz som tam volala, objednali po 11 tyzdnoch nakoniec a sestricka mi povedala, ze na tieto vysledky sa caka len 2 tyzdne
@katka17044 ja idem tiez na soft Brna, chcela som ist tiez v polovici januara, ale nakoniec sme to o mesiac prelozili kvoli tym vysledkom a chcela by som v polovici februara zacat so stimulkou. A protilatky proti protrombinu sa liecia? ja som bola v tom, ze to suvisi so zrazanlivostou krvi, ked som jej najskor pisala, ze chcem ist v januari na soft, tak mi napisala, ze by odporucila nasadit anopyrin a nizkomolekularny heparin.

katka17044
13. jan 2017

@leelloo uha tak tomu uz nechapem... ja mam hematologiu celu v poriadku. a na toto mi dali preliecit ten dexamed. Presne to mam napisané takto:
zvýšené hladiny protilatok voci protrombinu a fosfatidylserinu. Vhodna imunologická intervencia. navrhujem podanie kortikosteoridov.

leelloo
13. jan 2017

@katka17044 tak to bude asi nieco ine, ja mam napisane, ze mierne zvysene protilatky IgM voci protrombinu. No som zvedava aka bude ta hamatologia, pride mi to, ze by mali zistit to iste.

katka17044
13. jan 2017

@leelloo neviem asi skor to iste len volia iny postup mozno v zavislosti od inych vysledkov ja mam hemato v poriadku zrazanlivost i ked aj tak budem preventivne uzivat fraxiparin
anti-protrohrobin IGM mam 26,24 a ma byt do 18 a anti- fosfatidilserin mam 32,42 a ma byt do 15

calmmeadow
13. jan 2017

Dievčatá,viete mi prosím niektorá povedať,či na reprodukčnej imunulogii v Nitre vyšetrujú pri tom párovom vyšetrení aj štítnu žľazu u ženy?

lal
13. jan 2017

@calmmeadow nevysetruju.

cheeky82
13. jan 2017

@calmmeadow protilátky proti štítnej zlaze tuším vyšetrujú

calmmeadow
13. jan 2017

@lal v popise vyšetrenia sa totiž spomína štítna žľaza:
základný imunologický profil (krvný obraz + diferenciálny leukogram, parametre špecifickej a nešpecifickej humorálnej imunity)
rozšírená prietoková cytometria (NK bunky vrátane špecifických „maternicových“ uNK buniek a T-regulačných lymfocytov)
detekcia intracelulárnych cytokínov
prítomnosť protilátok v krvi voči spermiám, vaječníkom a zona pellucida
skríning autoprotilátok pri systémovej autoimunite, ochoreniach štítnej žľazy a celiakii
antifosfolipidový syndróm
hladina 25- (OH) vitamínu D
....takže ten TSH hormón,T3 a T4 nerobia?Chcela by som si to nechať vyšetriť,ale neviem či ma obvodná lekárka vypíše ku endokrinológovi,tak som dúfala,že v Nitre to pri takom komplexnom vyšetrení robia :(

lal
13. jan 2017

@calmmeadow ja som teraz prezerala lekarsku spravu od dzurillovej a nemam tam nic co by suviselo so stitnou zlazou-teda TSH, T3 a T4. Jedine ze by to bolo nejak inak nazvane, ale nic nevyzera na to. Povedz obvodakovi ze mas podozrenie na hypotyreozu a urcite ta k endokrinologovi posle 🙂

michellevendero
13. jan 2017

@katka17044 zlatíčko a moju hematku vieš pozrieť 🙀