Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@malatamara tak tam je aj doktorka ta ti zhodnotí výsledky 🙂 kocky tu ešte písali, že sa chodí na hematologiu a genetiku ešte.... popravde horšie je keď nič nenájdu a človek je aj tak v koncoch, že prečo sa nedarí 😢 Veď uvidis ale doktorke určite chod. Potom by som skúsila aj zmeniť centro. Ja osobne určite pojdem do Brna a nie na SVK, tu mám pocit, že len skúšajú, osobnú skúsenosť nemám, najradšej by som bola keby som ani nemusela mat, ale čo som si tu prečítala mi stačilo. Dôležitý je výborný embryológ. Ale zatiaľ si skús dať vyšetriť všetky dôležité hodnoty. Napr aj štítna, prolaktín a nedostatok vitamínov môžu byt za tým.
@ceklis výborne :D tam sa asi tiež mám sama odporučiť, keďže kompetentní doktori na to serú
@opi14 určite choď do brna, myslím, že reprofit dosť odporúčajú. Ja som bola vo Ferticent... ako neviem. Známi tam boli tiež (endometrióza) a na prvý šup sa im podaril IVF, resp KET, lebo mala hyperstimulačný, tak mesiac museli čakať.
Mne napr. môj gynekológ povedal, že on ma nemôže len tak poslať na reproimuno alebo na genetiku, pokiaľ nemám nejakú rodinnú anamnézu, vážne ochorenie alebo som nepotratila... tak ale mohol by mi do riti aspoň poradiť, choďte tam a tam, skúste toto... nie, on mi tak max. povedal - skúste to Brno... čítala som o tej zmene centra akýsi článok, že teda nie je úplne dobré, keď sa mení centrum, preto som aj zrušila termín v Reprofite, ale Ty určite choď
@malatamara a myslíš že mna tam niekto poslal? 🤣 proste sama si zháňať informácie, doktorov, zachvíľku asi aj liečbu. Ja som mala na reprodukčnú imunologiu výmenný lístok od obvodnej. Tu mám našťastie výbornú. Gynekológa mám na figu, ten ma stále len na endokrinológiu posielal a endokrinologia zas na gynekológiu. Proste začarovaný kruh a nepomôže nikto. No nič to, zajtra máš vyšetrenie a potom čakanie na výsledok 🙂
@malatamara tak ono asi z nejakých odberov krvi by si mohla vyčítať hodnotu tsh. Ak ju nájdeš, čisto teoreticky vieme vyhodnotiť či je to ok. Ale viem že štítna žľaza tiež môže robiť problémy. Hematologia by mala robiť problémy zevraj až po uhniezdneni a tých spontannych potratov. Tak ale... na tvojom mieste by som to asi absolvovala a uvidis.
Ja som jedno dieťa nejakým šťastím aj porodila a teraz druhé nič ani za svet. Rok riešim len toto :( lebo mám za sebou nejaké tie ivf a vklady a ani tuk. Tak som si povedala že skúsim. Začala som imunologiou a skončila tou hematologiou. Teraz mám na všetko dáke lieky a cítim sa divno :(
Mala si ísť do Ferticentra, tam zisťujú všetko nazaciatku liečby! Aspoň mne v Januári 2019 to tak robili. Imunológia, Trombofilne mutácie, TSH, (ku imunolog. ma poslala, lebo mám autoimunitné ochorenie hneď!) Dovtedy srali na to všetci lekári, gynekológovia aj v smiešnom Nemecku!!!
A už som takmer v 20 tt
@ceklis ahoj moja, no ako? Pohli ste sa niekam?
Ja som po hematologii na clexane (preventivne, lebo výsledky sú ok), a po vysetreni stit. Zlazy mam tiež lieky 😏 mam pocit, že patrím do starého železa, pol hrste liekov aj s vitamínmi 🤔😔 vklad mame naplánovaný na zajtra, tak snáď sa už podari 🙏
@frantiseklotrinsky Vidíš a mne Dr. Marším po druhom IUI na otázku - čo budeme robiť, ak sa to nepodarí? - odpovedal - to budeme riešiť, až keď nevyjde IVF. Čuduj sa svete, IVF nevyšlo a na otázku čo bude ďalej otázka Kedy chcete prísť na KET? PROSÍIIIIIM?! takže tak som tam ja pochodila... Tebe gratulujem k brušku ❤
@ceklis Naposledy mi robili v CARe tuším pred vkladom, alebo na internom pred laparoskopiou (na ktorú som sa samozrejme odporučila sama, lebo šak kto by ma načo, že...) a to TSH som si pozerala, to bolo v norme.
No dnes mám po tej reproimuno, konzultácia s výsledkami 2.7... tak teraz neviem, že či si mám medzitým ešte vybaviť endo + hemato, alebo mám počkať alebo čo. Dr. sa ma pýtala, či som tam bola - moja odpoveď - nikto ma tam neposielal!
A na tú endo a hemato ma môže poslať aj obvodná, keď mi spraví nejaký základný krvný obraz a zistí, že tie hodnoty sú nejaké nedobré, alebo mám ísť ku gyn, nech mi spraví hormonálny profil? Inak - prolaktín sa z HP zisťuje?
Lebo pozorujem na sebe už tretí cyklus, že od ovu po začiatok nového cyklu mám také navreté prsia že až, nebolia, len sú také ťažké a napumpované...
Tiež mám jedného syna a riešim to už dva a pol roka! ale škoda, že to riešim len ja a tí, čo by mohli pomôcť len hrabú prachy
@malatamara ...tá posledná veta je TOP!!! Pokiaľ si nevydupeme niečo samé, nikto nič nerieši, Bohužiaľ ☹
@frantiseklotrinsky zaujímavé... mňa z FC neposlali nikam, spravili základný horm.profil a to bolo všetko... až po neúspešných pokusoch som si sama vypýtala sprievodné lístky... :-/ ..a tiež mám autoimunitné ochorenie (mám reumu a dlhodobý zápal), ale odpoveďou bolo, že veď ten zápal nemá s maternicou nič spoločné... 🙈
@malatamara áno, prolaktín zisti z hp, ale mne ho robil na žiadosť endokrinológ. Ja som mala minuly rok ivf, 2xnativ a 1 s hormónmi. Z toho len dva vklady a potom som si povedala že skúsim tie vyšetrenia a potom poslednú soft stimulku, že skúsim teda Brno. Odvtedy vlastne riešim len to. Hlavne tu imunologiu. Ale snáď som sa už konečne niekam pohla. Skúšame intralipidy, nejaký fraxiparin a do toho ten euthyrox a uvidíme čo z toho. Ja už som ale zmierena s tým, že druhé nebude a hotovo. Už som z toho unavená veľmi :(
@ceklis mooooc držím palčeky
@ketere
@butterfly333 dakujem vam baby velmi velmi pekne 😘
@ceklis ja viem. Ja bojujem už cez 5 rokov a teraz som po vklade a čakám. Je to o nervy. Vkladali mi 2 embrya, mala som 2 gestacne vaky, potom krvacanie a utekanie na pohotovost, dnes kontrola a 1 gestacny vak a zltKovy ale embryo zatiaľ nie. Vklad som mala 7.5. A teraz je tam embryo alebo nie? V pondelok ďalšia kontrola. Už to nezvládam. Som 5 TT a 3 deň. Že vraj ešte embryo nemôže byť vidiet, tak povedali baby na koniku.
@ceklis Si si istá, že sa s tým dokážeš zmieriť?
Dievčatá, a nestretli ste sa s "radou" nejakého lekára, že dať si pauzu od, ako by som to napísala... prirodzenej inseminácie počas styku? :D čiže nedať to dovnútra...
@rada2002 ahoj, áno, čítala som v téme o reprofite a tak veľmi som sa potešila keď si napísala že sa vôbec podarilo niečo aj zamraziť a dokonca vložiť dve a ešte aj taký krásny hcg test si mala!!! ✊🏻✊🏻✊🏻 Moc moc držím palce, verím sa sa srdiecko objaví, niekedy sa ukáže aj v 7-8tt, neboj. Ešte ma času dosť. Hlavne že už nekrvacas. Ležíš? Aký je teraz plán, kedy ideš na kontrolu?
@malatamara 🙂 našťastie áno, lebo jedno dieťatko už mám a to je pre mna najdôležitejšie. Až teraz ni dochádza aký je to zázrak. Vtedy sa to podarilo na druhý cyklus a vôbec mi neodchádzali veci, ktoré riešim teraz. Až sa za seba hanbím ako som to celé brala ako úplnú samozrejmosť a asi to takto proste ma byt. Dva roky toto riešim, už nevladzem. A hlavne som už stara, takze ak sa nepodarí, tak už to musím vyhodit z hlavy a ísť ďalej. Nájsť si niečo, čo ma od toho odpúta, inak sa zbláznim :(
Nevravím že som veľa toho obehala, ale mám všetky vyšetrenia za sebou a to bola vlastne aj cesta ako sa s tým vyrovnať. Proste nejde to a hotovo. Pred dvoma mesiacmi som mala biochemické a tak som pochopila že moje telo asi ozaj už nemá energiu na bábätko :( tým že som toto všetko absolvovala (tie ivf a vyšetrenia okolo toho), som sa pomaličky zmierovala s tým, že druhé nebude a hotovo. Ja som len chcela pre drobca súrodenca, no nevadí. Nasilu to žiaľ nejde :( hlavne nech sme zdraví a mame sa radi ❤️
@malatamara my sme mali s manzelom ,,naordinovany,, chraneny sex tusim po dobu 6 mesiacov od Dzurillovej z NR..neviem aku diagnozu mas ale ja som mala bunkovu imunitu voci spermiam lahkeho stupna a pocas toho som brala Medrol+ kondomova ochrana aby moje telo ,,zabudlo,, ze nejake spermosky existuju 🙂
Baby co sa m
@malatamara Ahojky kolko mas rokov?Uz to dlho riesis?Vsetko je na dlho veru ale repro imuno si urob.Tam moze byt problem preco sa nedari.
@majinka81 Ahoj, 33 tento rok. Riešim to už asi dva roky, ale tento rok už pol roka si dávam takú psychopauzu :D
Dr. na reproimuno mi aj povedala, že aj keď jedno dieťa mám, môže sa tá imunita vekom zmeniť (asi priamo úmerne s dĺžkou súžitia s chlapom sa zväčšuje aj imunita voči všetkému, čo jeho je :D)
@hanka7951 takže aj keď si brala lieky, ktoré mali tú imunitu potlačiť, tak ste museli k tomu prispieť chráneným stykom? čiže možnosť otehotnieť sa predĺžila o pol roka (minimálne)...

@malatamara nie 🙂 predtým ešte endokrinológ a hematolog ✊🏻 Držím silno palce.