Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@lienka_9 aj ja idem 9.9 na odber prvy krat tam ideme
@elka77 ja idem 1x
Bola som iba 2x v BA imunovital ale tam mi vzali len krv potom 2min.konzultacia že všetko je ôk no očividne všetko ôk nie je keď mám čerstvých 30rokov a 3ivf a bez vajíčok 2x po sebe cize na repro tvrdia ze tam niečo musí byť lebo im tam vyskakuje daky zápal v tele a ešte dáke cytokininy ci co cize asi tam niečo je teda dúfam v to lebo by som sa už rada dopracovala aspoň k vloženiu 😪
@doomuska27 ahoj, to ze nemáš vajicka nemá s imunológiou nič. Ak máš zvýšené imunologické parametre ako píšeš, to treba liečiť ale nepomôže to ani na tvorbu ani na kvalitu vajíčok. Viem o com hovorím, ja už tiež vajíčka nemám a mam 32r.
@zuzzi18 lekárka povedala ze z dakeho dôvodu to u mňa muselo byt ze to bolo z mesiaca na mesiac
A ty to ako riešiš? Darcovstvo ci ešte máš dake šance? Teraz posledné mi odobrali 2 ale neoplodnili sa
@doomuska27 keď je v tele zápal zvýšené cytokiny treba to liečiť bez toho to nepôjde. Mne síce ani liečba nepomohla no už mám všetky výsledky v poriadku schudla som a to mi pomohlo aj keď tehu sa nepodarilo 2x vklad DE no ani tuk tiež nemám vajíčka alebo sú nekvalitné. Neviem co ďalej tiež sme už na nervy vyše 3,5r sa snažíme.
@doomuska27 no ja som len chcela to povedat, ze imunita nemoze za nedostatok vajicok ani za ich kvalitu. To ta bud zle stimuluju alebo je to proste genetika ze uz ich nemas dost alebo mozu byt aj spermie zle kedze nedochadza k oplodneniu. Imunita zorava ulohu az neskor po vklade ked telo bojuje proti embryu (to su tie zvysene cytokiny). My mame darovane vajicka, ja mam AMH 0,12. Lenze mam este aj kopec inych problemov takze stale bojujeme aj s darovanymi..
@sjusiquatro ja uz idem na kontrolný, na prvy som bola v júni s manželom
@zuzzi18 no ja mam všetky výsledky ôk nevedia prísť na problém ale dnes som ostala šokovaná doteraz Amh 0,23 a dnes že 0,44 že mi išlo hore tak nechápem tomu len mi začala haprovat menštruácia ale to bude asi tým ze som teraz v juny mala ivf tak telo sa mi asi ešte spamätáva
Mne teraz vybrali 2 vajička ale neoplodnili sa partner má spermogram ok ale tak tu na imunológiu v imunovital ho nevolali len mňa vyšetrovali
A vypadá to tak ze zápal v tele sa mi robí od zubov lebo mi veľmi kráčajú ďasná cize 8dem riešiť to a vypadá to tak ze to môžu spôsobovať zuby mi aspoň lekárka vravela tak som zvedavá
Dievčatá brali ste niektorá DUPHASTON na hormonálnu nerovnováhu? Pomohol vam?
@doomuska27 mas to AMH este take, ze by sa mali dat vydolovat nejake vajka. Ja som tiez riesila zuby, bola som si pre istotu dat zrontgenovat ale vsetko bolo ok, ja som nemala CRP zvysene. Zubar povedal, ze pokial je CRP v norme, tak aj zuby su v norme. Ty mas aj CRP asi vysoke? Tak aspon dobre, ze si mozno nasla pricinu. Kazdopadne ako som uz hovorila, zapal v tele neovplyvnuje ani pocet ani kvalitu vajicok. Skor zle vplyva na implantaciu embrya pripadne nasledne telo bojuje uz proti uhniezdenemu embryu.
@zuzzi18 len ako je možné že sa amh zvýšilo keď mi tvrdili že to už len klesá nechápem to
Crp mi ešte nerobili
A v minulom príspevku som zle napísala nie cytokininy mam zvýšené ale daky anexin dnes som bola na endokrinologii a tam je všetko v poriadku
Ja mam i tak pocit ze som mala zle stimulácie alebo jednoducho na ne ne reagujem ja som teraz všetko vysadila a chcem si dat pouzu ved za ten rok do mňa napchali aj hormónov a vitamínu rôzneho že cítim to ze potrebujem zregenerovať a možno to nechať chvíľku tak lebo aj psychycky sme sa na to moc zamerali a to tiež asi nie je dobre
@doomuska27 AMH trochu ovplyvňuje nedostatok vitaminu D. Pokiaľ sa ti zvýšilo v tele Dčko, mohlo aj AMH stúpnuť. Dôležité je aj, v akej hodnote si mala FSH. Lebo pre nedostatok vajicok musi byt aj FSH nie v norme (ale vyssie ako je norma). Pokiaľ je FSH v norme a AMH je nizke, môže to byť aj tým Dčkom. Do akého centra inak chodíš? Možno podľa toho čo píšeš, by som skúsila aj konzultáciu niekde inde.
Pokiaľ máš zvýšený Anti annexin, tak treba s tým ísť k hematológovi. Aj ja mám annexin zvýšený a pred vkladom mi hematologička naordinovala Fraxiparin. Zvýšený annexin znamená, že môžu sa nachádzať v maternici krvné zrazeninky, ktoré potom bránia uhniezdeniu embrya ale pokiaľ sa pichá Fraxik, tak je to ok.
@zuzzi18 bola som na hematologii a tam mi nič nedali vraj je všetko ok
Fraxiparin som si pichla 1x keď som bola na ivf keď som mala tie 4 vajička a dve mi vložili a dve neprežili
Chodím do repromedica boli sme aj inde tu v BA v gin fiv ci vo to bolo a tam ma rovno odpísali ze uz len darcovstvo a celkovo má to tam neoslovilo
Fsh mam v norme 9,03 a do 10,2 by malo byt v norme aspoň čo mám v tých papieroch
Teraz co mi brali posledné krv sa mi zlepšili výsledky ale ešte som nebola na konzultácii lebo chcem si dat ten oddych a i tak musím čakať v Nitre do októbra na tu imunológiu ale uz som bola skúsiť aj liecitelsku že Bylinky tak uvidíme človek už skúša všetko
Tie prve výsledky sú terajšie tie posledne sú z 25.8.2020
@doomuska27 akože prolaktin je norma 59-619?????
@lienka_9 to ja netuším fotím iba výsledky co mi poslala sestrička lebo som ich potrebovala u endokrinologa nevyznám sa v tom ani som ich s nikým nekonzultovala takže neviem vôbec ani vo je co 😂
Obdivujem vás že sa viete orientovať
@butterfly333 a zvažujete darcovstvo ci stále dufate že ešte sa po šťastí lebo mi to ešte nechceme riešiť darcovstvom
@doomuska27 zasoba vajicok nesuvisi s cytokinmi v každom pripade v tejto teme (zasob) ti už musia poradit v CAR. Co sa ale tyka cytokinov ak ich mas zvysenú hodnotu tak veru v NR urcite na vysetrenie chod a nechaj si poradit 🙂. Možno medrol pomože no minimalne na ne by mal. Ja som otehotnela ked som ho zcala brat ale tak ktovie ci to bolo nim lebo u mna sa odbural aj velmi stresovy faktor - praca, v tom obdobi (ja som mala vajicok vela ale nekvalitnych)
@doomuska27 my len darovane embryo vždy dávame už som bola 2x na vklad DE tak ešte skúsime do tretice
@doomuska27 vysledky mas dobre, aj FSH v norme, urcite este skusajte so svojimi, si este aj mlada. Mas ale strasne nizucke Dcko, to je to co som ti hovorila, ze moze skreslovat tie vysledky AMH. Urcite odporucam zacat pravidelne uzivat Dcko, to je velmi dolezite aj na imunitu. Ked potrebujes pauzu jasne daj, ja tiez pijem bylinky a cvicim hormonalnu jogu aj mojzisovej cviky, aby som trochu aktivovala oblast panvy. Moja doktorka hovori, ze moja maternica je leniva a ze si vlastne ani nevsimne, ze do nej vkladame embrya, ze je potrebne aj cvicit a budeme robit pred dalsim vkladom aj endometrialny skratching, postuchneme trosku maternicu aby sa prebrala 🙂 inak na ten anti annexin sa cudujem, ze ti nic nedali..na to sa dava fraxik..alebo aspon anopyrin. Moja doktorka dava na anti annexin kombinaciu fraxiku a anopyrinu.
@janie7 lebo nemam v nej pritomne takmer ziadne NK bunky - to je prvy znak a druhy znak je ten, ze po tej biopsii maternice (co je tiez skratching) na pritomnost NK buniek mi nasledne vklad vysiel. Takze pojdeme touto cestou aj pred dalsim vkladom. Plus okrem toho idem este o dva tyzdne aj na MRko panvy aby pozreli aj nejake skryte loziska a cysty, ktore na ultrazvuku viditelne nie su..
@janie7 ano to MRko je super, ja som vobec nevedela, ze sa takto robi aj panva. nenahradi to vsak hysteroskopiu, na to som sa vyslovene pytala. Ja tam idem hlavne kvoli tomu, ze som mala endometriozu a vyberali mi cystu a potrebujeme zistit, ci tam nemam este nejake skryte loziska..ale to MR nevie zistit, ci v maternici nie je nieco, to ide jedine hysteroskopiou...takze mozno aj to ma caka aj ked Dr. zatial hovori ze podla UTZ by nerobila hystero, ze bude stacit ten skratching tak uvidime no, co dalej a kedy bude vklad. Teraz vela cvicim aby som pomohla nakopnut tu maternicu. Vy ako pokracujete? mali ste uz dalsi odber vajicok?
Baby, na 3x som prirodzene otehotnela a zas zamlcany potrat :((( Moj gynekolog hovori, ze to musi uz byt len imunologiou (kedze 2x odumrelo v 6t a 3 dnoch, cize nieco mu brani v raste, ale zaklad je dobry, 1x som mala anembryomolu). Hematologia OK, brala som vsak clexane a takisto utrogestan preventivne - nepomohli. Reprominulogia ok v Nitre, aj bunecna, aj cytokiny, v BA mi nasli vysoke TNF Alfa, avsak nasledne v Nitre vsetko OK. Genetika s partnerom vse OK, genetika plodu cakam. Dzurillova mi napisala, ze ak to neni genetika plodu, nech sa jej ozvem asi kedze u nej mam vsetky vysledky dobre. No a ceresnicka na torte, chirurg ked sa pozrel na ultrazvuk mi vravi, ze mam intramuralny myom, kt. mi sposobil posledny potrat (55 mm, odporucil hysteroscopiu a nasledne myomectomiu) a ze potom uz nebudem mat problemy a ze podla neho aj predchadzajuce straty sposoboval tento myom, pritom v Kochu mi hovorili, ze ten myom nevadi, ze ma 2.4 cm a vobec neriesili, ani v pripade druheho potratu - za nich matka priroda a na 3x to vyjde... Cize otazka, moze intramularny myom, kt. presahuje stenu maternice sposobovat zamlcane potraty, dokonca anembryomolu? Viem, ze nie sme doktori, ale niekedy mam pocit, ze tu baby vedia viac ako poniektori doktori! Ja chcem mat aj nadej, ze to fakt moze byt ten blby myom a jeho odstranenie pomoze. Dakujem
@zuzzi18 Cau Zuzi, dakujem! Len som si neni ista, kedze ten myom som tam mala aj pri predoslych 2 potratoch a 2 kyretazach a nikto v nom tu pricinu nevidel (mal 2.4 cm) aj mi ho napisali do spravy a ze sledovat. No a pri tretom potrate e tretej kyretazi s inym chirurgom a uz s 5.5 cm myomom, za 2 sekundy ako pozrel na ultrazvuk hovori, ze tento potrat je kvoli myomu, ze mi roztlacil cely gestacny vak, ze je to tu zretelne vidiet (moj gynekolog to nevidel a ani v nemocnici) az tomuto 3 to bolo jasne (je fakt spicka, co sa tyka operacii-gynekolov aj primar atd) tak ja dufam, ze nasiel pricinu, kedze dodal, ze si mysli, ze nim boli sposobene aj predosle straty.
Len mi je divne, ze by 5 inych gynekologov nenaslo a plus ten myom vobec neriesili. 1 gynekolog mi dokonca vravel, ze to maly myom, nejako nebrani este pri tych prvych dvoch prvych tehotenstvach a pri tretom uz iny gynekolog zvaznel, kedze ma 5.5 cm, ale stale to nepovazoval za nieco zle...
@zuzzi18 to urcite dam von! najradsej by som si ho zobrala, spalila, posliapala, zmrazila, proste zabila ten myom vsetkymi moznymi sposobmi! Ja tomuto doktorovi verim, vravel, ze to nemuseli ti predosli doktori dobre vidiet na ultrazvuku, ze len hysterscopia to vie dobre pozriet. Len nechcem 4x otehotniet a zas nic... cize pojdem este znovu aj na celkovu reproimunologiu a pockam na genetiku plodu. A Tebe sa ako dari?
@zuzzi18 decko beriem už rok 5000 teraz sa mi zvýšilo ale stále to nie je bohvie co asi