Riešenie problémov s nízkou morfológiou spermií a voľba IUI alebo IVF
Ahojte.Neviem čo robiť ďalej.Morfológia vyšla 2% počet aj rýchlosť spermií nadpriemerná.2 roky sa nedarí.
Hyfosy v poriadku.
Krv v poriadku.
Menštruáčný cyklus a ovulácia v poriadku.
Chystám sa na hematológiu, manžel ide na halosperm.
Obaja sme športovci vek 26 a 39 rokov.
V centre nám neodporúčajú IUI vraj je to zbytočná strata času.Ja som nikdy pre IVF rozhodnutá nebola, nemám na to našetrené financie a ani by som sa s tým nevedela stotožniť.Už IUI je pre mňa osobné zlyhanie keď vidím, že ženy s oveľa väčšími problémami otehotneli hneď.
U mňa už vylúčili pomaly všetko a nič nezistili.
Máme absolvovať úplne všetky vyšetrenia ktoré nám v centre ani nespomínali ako napr.reproimunológia, endokrinológia kedže mám krv v poriadku.
Ja už začínam po 2 rokoch pochybovať o tom, že by to vyšlo prirodzene.Už sme si dali aj na pol roka pauzu, neriešili sme lekárov.Ja ovuláciu nesledujem kedže viem, že prebieha.Boli sme na dovolenke.Už som mala aj hlavu zamestnanú prácou.A stále nič.
Kľudne napíšte čo pomohlo vám aj o IVF ak by som sa premohla, koľko to trvalo, koľko ste mali našetrené alebo ako dlho ste šetrili, čo všetko ste medzitým absolvovali, koľko to trvalo kým to vyšlo.
Ďakujem 🙂
Co sa tyka inych vysetreni,tam asi v CAR nepochodite,vacsinou posielaju az po 2potratoch,ja som si to vybavovala na vlastnu past,bud ako samoplatca alebo mi dala vymenny listok obvodna,na gentiku mi dalo vymenny CAR po prvom IVF
Syndróm lepivych doštičiek nerobia automaticky všade (napr moja hemato ma tam sama od seba poslala ale kamoska musela inde prosikat) viem že je tu jedna kocka v ivf skupine ktorá s tým ma tiež skúsenosti tuším len lepive jej vyšli.
Čo sa týka tých ostatných vysetrni tak mi je ľúto že k tomu tak pristupujú ja som si sama nadiktovala u obvodnej kam mi ma dať výmenný lístok a išli sme zaradom všade. Ak majú problém s Endo tak neviem asi by som menila obvodného alebo si to riešila ako samoplatca. Napr v medirexe si vieš dať spraviť tienhormony štítnej žľazy rozšírene.. a tuším sa tam dá zaplatiť aj konzultácia s lekárom.
A čo sa týka toho iui inak ste v centre spoko? Nechcete zmeniť centrum? My keď sme boli tak tiež po 2 rokoch a nebol absolútne žiaden problém s tým, žeby sme sli najprv iui. Veď presne, nikdy človek nevie čo vyjde.
A Inac odkiaľ si? Poznám Gyn ktorý je niečo medzi car a bežným Gyn, ktorý fa výmenné lístky všade pretože všetky speci vysetrnia sú dôležite.
@jj298 Tak čo mi iné ostane ako sa s tým zmieriť.Keď už som si pripustila, že by som chcela byť matkou tak som to chcela zistiť nečakane a prirodzene.
A nakoniec to nejde.
Veľmi rada by som to chcela cítiť inak, ale pri myšlienke, že neviem otehotnieť normálne keď som nikdy nemala problémy sa cítim menejcenne, neschopne a už vôbec nechcem ľútosť.
Ja som bohužiaľ veľmi tvrdohlavá.
Mala by som pocit, že to tak byť nemalo.
Neviem či zmením názor.
@ninka99865 My sme už v druhom centre.Helios KE
Keď pôjdeme na ďalšiu konzultáciu tak sa opýtam na to IUI či by sme to predsalen nemohli vyskúšať aj keď aj toto je pre mňa zložité prijať.
Na endo zájdem ešte za svojou gynekologičkou, že či mi dá lístok.Lebo pozerala som si aj medirex len sa mi zdá, že tam nerobia ultrazvuk.
Najprv by som chcela mať všetky vyšetrenia až tak riešiť nejaké zákroky.
@jj298 Je pre mňa veľmi dobre si prečítať takýto komentár lebo už som si myslela, že som padnutá na hlavu a len ja mám takéto pocity, že ostatné ženy chceli len dieťa a bolo im jedno akým spôsobom.Lebo mňa to celkom štve, že to nezažijem takto prirodzene.
Nás sa pýtajú, že či neplánujeme tak som zvolila taktiku, že budem úprimná.Skôr ma vždy zarazia poznámky, že to sa určite podarí, si ešte mladá, treba viac sexovať, musíš mať deti však si žena.Čo riešiš však ti nič nie je.
Ako keby si nikto nechcel pripustiť, že neplodnosť existuje a, že s tým majú problém aj mladí ľudia.No mladí Ja viem, že manžel vyzerá na 30, ale reprodukciu neodrbe.
Až keď im poviem, že haloo 2 roky to trvá tak sa trochu spamätajú alebo začnú inak, veď nám sa tiež nedarilo do roka a aha.
Ja to beriem tak, že najbližší vedia, že možno mať deti nebudeme a ja si to ešte nejak nepripúšťam pokiaľ nevidím všetky výsledky.
Neviem preco to tak prezivas, ze to nebude “prirodzene”. Toto si pories v hlave, neurobi to z teba o nic horsieho cloveka ani to neznamena, ze si zlyhala🙄 Prijmi to a ulavi sa ti a potom sa pravdepodobne aj zadari. 😉 a zasa 2 roky nie su taka strasna doba;)
@jj298 Len my druhé mať nebudeme takže to ani nezažijem.Nikdy.
Ale asi je čas sa s tým zmieriť.
Vieš čo práveže to bolo horšie keď som tvrdila, že deti nechceme, máme čas.To bolo ešte len rečí.
Aj tie blbé reči prestali, ale stále sa nájde niekto kto sa opýta, mne to ani nevadí, nech sa pýtajú len nech akceptujú, že neplodnosť existuje.
Ja mladá som, ale manžel bude už len starší a svokra tiež, svokor sa nedožil.
Počkáme čo bude po vyšetreniach, že či nie je problém náhodou vo mne.
@hederamonstera To viem :/ len ma to mrzí, že ženy okolo mňa to všetky mohli zažiť, to prekvapenie.Ja v okolí nemám žiadnu po IVF.
Po IVF je to už také...neemotivne.Tam je viac strachu než radosti.
Aj tie čo sa im nedarilo sa do 2 rokov nakoniec podarilo.
Jasné 2 roky nie je veľa 🙂 len neviem čo je už veľa ak nie je nejaký závažný problém.
Prosim ta, prekvapenie to bude tak ci tak lebo to nemas na 100% pri nicom ;) a to ze v okoli nevies o tom, neznamena, ze to tak aj je
@hederamonstera Ale viem 🙂 sú to blízky ľudia a mladé ženy.Centrum ani neriešili.Známa čo sa im nedarilo 2 roky mesiac predtým než tam chceli ísť otehotnela, ale priznala, že na to tlačila.
Ja som si povedala, že to budem mať tak trošku na saláme, vitamíny som už nekúpila, nič som nesledovala, povedala som si, že do 2 rokov to výjde.A nič :D
@hederamonstera A možno robím chybu.Možno by som mala sledovať ovuláciu lebo je možné, že sa do nej netriafame.My spolu často nie sme len mne je to tak divné plánovaný styk.Ja to nechápem ako to tie ženy zvládajú niečo robiť na silu.
@jj298 Ja neviem proste je to pre mňa niečo čo tak nemá byť.Niekto má mať deti a niekto nie.A neviem, že či je dobré do toho zasahovať.
A pchať do seba všetky tie hormóny keď som vlastne zdravá žena.
@jj298 V mojej poistovni napríklad ani nespomínajú v podmienkach teratozoospermiu, ale azoo atď...
Tak to uz si ty musis rozmysliet ci vobec chces deti ;) mne to skor pride ze ani nie, len chces byt vo vsetkom uspesna a to aj v otehotneni a 2 roky sa nedari a to ta sere. Mozno vesmir vie preco ti to dieta neposiela. Kebyze dieta chces, neriesis ci tomu pomoct alebo nie.
Nie je odveci vedieť kedy máš ovulaciu. To neznamená ze to dáš muzovi do kalendára ako event 😁 je dosť možné že sa naozaj netriafate keď ste malo spolu, plus žena moze mat obcas aj cykly bez ovulácie.
Aj mne bolo cudne sledovať ovuláciu a kázať mužovi že teraz je čas. A čuduj sa, ale posledné mesiace už on bol ten čo to inicioval, pýtal sa na ovu testy a pripomínal mi ich robiť. A tiež sme to mávali tak, že pre pracovne povinnosti sme mali niekedy aj 10-14 dni bez styku, tak sme si povedali že proste tie dva dni keď ovu test svieti prežijeme a zvyšok mesiaca si vieme užívať kedy chceme. A tiež sa podarilo posledný cyklus pred ivf. Už mi prišla z poisťovne schválená žiadosť a bola som tehotná len som ešte nevedela, lebo som si odmietala robiť testy a loviť duchov.
A neboj sa oni v centre vedia presne čo majú napísať do papierov pre poistovnu, aby to schválili.
No musíš si ty v hlave rozmyslieť ci to vôbec chceš a do čoho si ochotná ísť. Držím prsty. ❤️
Ahoj, ja som bola teraz 2x na iui včera krv a opäť neúspešne. Priateľ ma tiež 39 a slabší spermiogram tiež sme isli najprv tou ľahšou cestou a lacnejšou🙂. Ale tie sklamania.. na ivf nemáme ale bola nám podaná pomocná ruka od rodiny, aby sme vyskúšali ivf 🙈☺️☺️.. Tak štvrtok ideme na konzultáciu kedy, ked telo je uz rozbehnuté ako som mala teraz 2x po sebe iui.
@hederamonstera Úspešná.No.Ja som nikdy v ničom úspešná práveže nebola a ani prvá.Som priemerná.
To nie je o tom, že či človek dieťa chce alebo nechce.
Človek dá tomu šancu podľa svojich možností a schopností.Dieťa nie je produkt ani vec ktorú treba vlastniť.Ja som tomu šancu dala, každý mesiac beriem lieky proti bolesti.Každý mesiac si hovorím, že nám nič hrozné nezistili aby sme ešte nemohli počkať.Ja sa len dopredu informujem pretože 2 roky je ešte krátky čas aby som do seba napchala kopec hormónov.Po HAK mi cyklus skákal z 28 dní na 23 až 30.Po prvýkrát v živote som mala asi každé 4 mesiace bolestivú ovuláciu.Teraz necítim nič.
Takže ja najprv potrebujem vedieť kde je najväčší problém.A ja si myslím, že nejaký sa nájde aj u mňa, ale pokiaľ to bude liečiteľné tak do zákrokov nejdem.Ja musím ešte obehať zopár lekárov napriek tomu, že ma tam centrum neposiela.
@gejb Minulý mesiac som mala 5cm cystu a tieto veci sa dozviem možno raz za rok.
Ovulačné testy u mňa fungujú, skúšala som ich asi 3krát a ovuláciu mi vtedy potvrdila folikulometria aj bolesť.Tak vyskúšam.
A vyskúšam aj opäť obom nasadiť vitamíny.
@veeev ahoj, a mali ste porobené všetky vyšetrenia?
Ahoj áno všetky už hotové aj genetika.. posledné výsledky mám budúci týždeň z hematologie🙈. IUI je úplne v pohode.. tak uvidíme čo nám povediavteraz keď pôjdeme lebo IUI išla rovno po sebe 🙂
@hederamonstera Ja si myslím, že chcieť deti neznamená, že sa teraz hodím o zem a just ich mať budem.
Veď ani IVF nezaručuje úspech.
Možno do toho pôjdeme po všetkých vyšetreniach ak výjdu zlé a našetríme si.
Možno nie je vhodná doba.Za posledný rok sme mali dosť stresujúce obdobie aj pracovne aj v rodine.
@sagitar Poslali ma na hematológiu mimo centra takže si nemyslím, že je to až také zlé.
@veeev A kde konkrétne u vás našli problém myslím konkrétnu diagnózu ak sa môžem opýtať?
Nám rovno povedali, že IUI je stráta času, ale keď by trebalo šetriť na IVF tak to stráta času nie je podľa mňa.

@lalilla Môj muž ich má kvantum takže v centre nám povedali, že tá dobra sa tam možno aj dostala, ale k oplodneniu nedošlo.
Pct test bol tiež v poriadku.