Rozhodovanie o darovaní vajíčok
Ahojte ženy, išli by ste do darovania vajíčok? Mám už dve zdravé detičky, dalšie nie sú v pláne a 28 rokov..
Už mi to dlhšie vŕta v hlave, že by som do toho šla.
Aký máte nato názor? Vedeli by ste si predstaviť, že sú na svete geneticky "vaše" deti, ktoré nikdy nebudete poznať?
Nie nešla a ani manžel by nedaroval spermie
@anonym_autor geneticky by mi to mozno az tak nevadilo, lebo z mojej pokrvnej rodiny su ludia dost nanic niektori. tak si myslim,
ze dolezitejsie je, co niekomu dame svojim spravanim. Niekto ma adoptovane deti
a je k nim dobry, niekto ma vlastne biologicke a nici im zivoty.
Ale kedze stale tym robim rozhodnutie, ze prinasam na svet noveho cloveka, ktory ma bude mozno raz chciet vyhladat, a citit sa mnou opusteny... tak
asi by som to neurobila,
naco vytvorit noveho cloveka , ktoremu mozno, zrejme, pravdepodobne ublizim.
Nie,nikdy.Neviem si predstaviť,že by na svete behalo moje dieťa,ktoré by som ani nevedela,že existuje.Pre mňa je to no go.
@anonym_autor Darovala by som. Ako žena po IVF, ktorá sa bála že nikdy nebude mať "vlastné" dieťa, by som bola šťastná za možnosť využiť darované. A mám za sebpu niekoľko stimulácii a dá sa to v pohode zniesť.
Na darovaní pohlavných buniek sa mi najviac nepáči, že sa z detí stávajú ,,produkty,, a okrem toho je tu možnosť, že sa v budúcnosti do seba zamilujú dvaja ľudia, ktorí sú vlastne súrodenci bez toho aby o tom vedeli. A keď už dôjde k oplodneniu môjho vajíčka beriem to ako začiatok života, za ktorý mám zodpovednosť postarať sa a milovať.
Nikdy. Nevedela by som s tým žiť, že niekde žije moje dieťa a v neposlednom rade by som ani nechcela podstúpiť cely ten proces, zbytočné zásahy do tela…
Presne suhlasim s
@denkabemommy , vidim to uplne rovnako. Tie deti by som nevnimala ako moje,pretoze by som ani nemala tusenie kedy a s akym darcom spermii boli spojene. Ta hormonalna priprava je ovela horsia. Umelo si rozhadzat hormony...hm...na to by som sa veru nedala. Ale obdivujem tie,co do toho idu. Chlap to ma jednoduchsie. Ten si to len uzije,zaplatia mu a odchadza s usmevom.
@anonym_autor Nie. Bala by som sa, ze sa k nim nebudu spravat pekne a "moje" deti by niekto bil. Ano, viem trochu priahnute za vlasy, ale tak to citim.
Absolutne nie.Moje telo,moje deti,s takymto vedomim by som nevedela zit.
@anonym_autor ak som zdrava a neplanujem dalsie, preco nie.aj ked to musi byt velmi zvlastny pocit.
Vzhladom na to, co som podstupila pre otehotnenie, tak ano. Kazda zena si zasluzi zazit ten pocit mat dieta. A ak to ide iba s darovanymi vajickami a veda toto uz dokaze, tak ano.
NIE! Jedinou výnimkou by bolo darovanie mojej sestre alebo detom.
Nie, skrz hormóny. Neberiem to ako "moje deti", beriem to ako šancu pre páry ktoré nemôžu mať deti. Ale, stále sa pozerám na seba, a teda tie hormóny by som si do seba nedávala
Ja píšem z opačnej strany...ja som príjemca....vďačná, že rozhodnutím nejakej ženy mi bolo dopriate byt matkou...klobúk dole pred každou ktorá sa rozhodne takto pomôcť...
Nie, toto by som nedokazala.
Každá ti tu napíše svoj vlastný pohľad, ale ty sa musíš rozhodnúť. Ja na tvojom mieste by som do toho šla.
Ako je spomenuté vyššie, ty sama sa musíš rozhodnúť. Ja som vajíčka darovala a neľutujem. 🙂
Nikdy. Nedokázala by som žiť s pocitom, že niekde žije moje vlastné dieťa a ja ho nepoznám, neviem, ako sa o neho starajú, či netrpí a pod. Toto by mi išlo hlavou nonstop. Na druhej strane chápem, že vďaka tomu majú deti ženy, ktoré by ich ináč nikdy nemali, ale ja by som s tým vedomím nedokázala/nechcela žiť.
Dosť som nad tým uvažovala "v mladosti" za slobodna. Teraz, keď mám deti, tak nie. Odrádza ma predstava, že niekedy v budúcnosti by mohli "omylom" skončiť so svojím súrodencom a ani by o tom nevedeli. Plus hormóny by ma už asi zabili.
Ale nemať deti, áno, šla by som do toho. Až mi je ľúto, že tak nemôžem nikomu pomôcť, lebo evidentne mám mega kvalitné vajíčka, čo sa hneď ujmú 😅
Ahoj, ja by som do toho nešla hlavne z dôvodu, že tam je proces rovnaký akokeď ideš na IVF-pritom dieťa nechceš a úplne zbytočne sa necháš napichať mega dávkami hormónov, čo vôbec nie je neškodné. Odber vajíčok sa robí v narkóze a má to aj svoje riziká. Pred 3 rokmi som ležala na izbe v nemocnici s babou, ktorá pri odbere vajíčok skoro zomrela a zachránili ju v hodine dvanástej. Pri odbere tam do niečoho šťuchli ( robí sa to nejakým dlhým nástrojom a"pichajú do vaječníka, teda odsávajú vajíčka) a voda či krv jej zaplavila polku brucha a pľúca...je to ojedinelé a určite veľmi zriedkavé ale môže sa stať všeličo.
@anonym_autor nie, nespravila by som to, nikdy.
Ja veru nie. Nechcem,.aby po svete behali moje deti, o ktorých neviem.
@anonym_autor ja by som darovala vajíčka iba vtedy, ak by bolo legislativne ukotvené, že to dieťa sa dozvie, kto je jeho biologická matka a dostane možnosť rozhodnúť sa, či kontaktovať alebo nie.
Pretože ja neuznávam, že sa človek narodí a zatajuje sa pred ním taká dôležitá vec. Psychológovia potvrdzujú, že také dieťa si nesie záťaž, traumu z nepoznania pravdy, čo negatívne ovplyvňuje jeho život a to ja by som mu neurobila.
Ja už darovať síce nemôžem, lebo som mimo vekovej hranice, ale keby som bola mladšia, idem do toho úplne v pohode. Sama som podstúpila 2x IVF síce s vlastným materiálom, tiež som sa bála injekcií a stimulácie, ale nič hrozné to nie je, ani som nevedela, že stimulujem a na kliniku som sa vždy tešila, pracujú tam veľmi milí ľudia. V zahraničí je to úplne bežná vec, študentky v Brne si tým privyrábajú a zároveň pomáhajú neplodným párom.

@anonym_autor išla by som do toho, tak isto, ako by som dovolila manželovi darovať spermie.