Tehotenstvo z darovaných embryí
Ahojte zienky,
mam na Vas 2 otazky.. ma tu niektora z Vas dietatko z darovanych embryi? Poviete tomu dietatku ze "nie je Vase"? resp povedali ste o tom rodine? Ja neviem co spravit, pretoze mozno podstupime tento zakrok, aj ked je to este vo hviezdach..ale chcem byt stotoznena stym rozhodnutim...potom pocuvat tie reci ze na koho sa to dieta podoba a cely zivot tajit ze sa nepodoba na nikoho...dufam ze chapete co myslim...s rodinou mame dobry vztah ale neviem ci by mali pochopenie pre toto rozhodnutie...zaroven neviem, ci je dobre mat cely zivot taketo velke tajomstvo...
@sirka9 a este dodam, ak by aj musela pri DE sediet krvna skupina aspon s jednym z paru (napr. By sedela po "otcovi" ktory"daroval" spermie) , aj tak je 50% sanca, ze dieta bude mat nakoniec KS inu cize po "matke" ktora "darovala" vajicka. A to znamena, ze bude mat dieta uplne inu KS ako prijimatelia embrya. Cize to iste nieje tak ako pises....
@joannita ja to myslim tak, ze krvna skupina DE sa musi zhodovať s KS s aspon jednym rodicom, aby v prípade potreby aspon jeden vedel darovat krv (tym padom aj ked bude KS ina ako KS matky napríklad, minimalne otec bude mat zhodnu s dieťaťom). jasne, ze aj pri normalnom moze mat dieťa inu KS nez matka 🙂 asi sme sa len nepochopili, ale obe myslime to iste v tomto - podla toho sa vyberaju darovane vajicka a spermie
@sirka9 nie prepac ale nieje to tak. Darovne vajicka, spermie, ani embrya sa nemusia zhodovat s prijemcom co sa KS tyka a uz vobec nie preto, aby sa mohla v pripade potreby darovat krv 🙂. Ved tam su potom este aj ine faktory ci mozes darovat. Ked mas A minus, nemozes darovat tomu co ma A plus atd.
Ja som toho prikladom, ako som pisala. Ak by s ami narodilo dieta z darovanych vajicok (potratila som), a malo by uplne inu KS ako ja, alebo manzel? (50%sanca)
Pri DE neviem ci sa da zistit krvna skupina, pochybujem, ved je to volnym okom neviditelne embryo, cize pracovat sa musi s hypotezou ze bude mat KS bud od darkyne alebo darcu.
@777januska777 zamiluje sa do svojej sestry? To bola aka?...ta s Palomou a Diegom? Nepozeraj uz tie telenovely
@suerte_suerte podla mna je hlavna otazka pravdy voci dietatu. bud zit cely zivot v klamstve alebo mu to povedat a potom je to vo hviezdach. kazdy clovek je vo vnutri iny, kazdy z nas veci inak preziva. dieta nebude navzdy iba dietatom, bude to osobnost, samostatny dospely clovek. pre cloveka je dolezita jeho identita. kto som? odkial som? preco som takyto? ja som ako dieta toto velmi hlboko riesila, aj kedy som bola asi počatá, na koho sa podobam, po kom mam povahu, kto su moji predkovia atd. znie to mozno ako nieco nepodstatne alebo sentimentalne. clovek cely zivot spoznava svet okolo seba, ale cely zivot spoznava najma sam seba.
@suerte_suerte Poznám rodinu kt ma adoptované babatko od narodenia. Všetci to vedeli, aj dieťa, aj cela rodina a okolie, a starí rodičia adoptívnehe otca stale hovorili, ze sa podoba na mamu alebo toto ma po otcovi, aj ked vedeli, ze biologicky to nieje ich dieťa. Dievcatko prijali natoľko, ze vobec nerozmýšľali nad tým, ze z biologického hľadiska nic po rodičoch kt ju vychovávajú zdediť nemohla. A reči by som brala vlažne. Ľudia su netaktni a často povedia, rozoberajú nepodstatne veci len aby „reč nestala”. Jednoducho nemaju lepsie témy na rozhovor, vid prípad vašej sesternice. Kým nevedeli, ze nieje biologická dcéra vášho uja aj sa na jeho podobala a ked to uz vedeli, zrazu sa nepodobala 😀 Ale, určite by som info, ze budete mat darované vajicko aj spermie netajila, ani pred dietatom, ani pred rodinou. Zakladať vzťah na klamstve podľa mna nieje dobre riešenie. Dieťatko budete ľúbiť, pretože sa budete on starať, budete svedkami jeho pokrokov a takisto aj vadí príbuzní. Láska k dieťaťu by nemala byt podmienená tým, ze je to vás biologicky materiál.
@eternity24 este doplním, ze ak mu budete klamať, myslim dieťaťu, v budúcnosti sa Vám to moze vypomstiť. Bude potrebovať napr darovať krv, ale čokoľvek ine a vy nebudete vhodný darcovia… v živote sa stáva čokoľvek, no ka by som doetatu nejlamala. Aj ta rodina kt ma adoptovanu dcéru bola poucena este v procese adopcie, ze je najlepsie ak dieťa vie od úplného začiatku pravdu.
@mamamasama to nie je telenovela, to sa reálne môže stať, ak ani nepredpokladaju danu možnosť. Odporúčam pozrieť americkú komédiu Pozdrav zo spermobanky. Komedia, ktorá je trosku pritiahnuta za vlasy, ale zmysel je zachovaný. Môžeme pred tým zatvárať oči a nepripustat si to, ale také veci sa reálne môžu stať. A ten kto to ani nepredpoklada bude hlupák.
@suerte_suerte my mame syna z DV.,nikomu sme to nehovorili okrem mojej maminky...ani malemu to nemam dovod povedat...
@eternity24 mat osvojene dieta a mat dieta z darovanych embryi je ale dost podstatny rozdiel....az zasadny by som povedala.
@eternity24 adopcia a darcovsky program je podstatny rozdiel...poprve sa krvna skupina vybera uz v procese pripravy, aby bola zhodna aspon s jednym z rodicov...po druhe je rozdiel si osvojit cudzie dietatko, alebo vynosit dieta z DE pripadne DV, DS...
@777januska777 ako by sa to dieta dozvedelo ze sa zalubilo do vlastnej sestry, ked darcovstvo je u nas, aj v okolitych statoch anonymne..nikdy v zivote sa darkyna- darca a prijemkyna- prijemca nestretnu...nic o darcoch sa prijemca nedozvie....iba krvnu skupinu, vek a farbu oci a vlasov a typ postavy....to je vsetko..takze by si to dieta muselo nechat urobit geneticke testy s potencionalnou partnerkou aby zistil ci nie su nahodou rodina
@rachel36a to nemôžeš vedieť, že sa nestretnu, ved predsa darovať môže ktokoľvek aj tvoja suseda a sused. A áno, budú musieť robiť genetické testy s každým potencionalnym partnerom, ak by sa teda chceli vyhnúť možnému incestu.
@suerte_suerte my máme za sebou 2 vklady DE no žiaľ áno raz sa neuhniezdilo tak chceme skúsiť do tretice a vôbec to neriešime na koho a ci sa bude podobať rodina o tom nevie ani nebude.
@777januska777 ja nehovorim ze sa nestretnu, ale ze ak by som aj dietatu povedala ze je z DV, tak nema ako zistit ci slecna ktoru si vyberie nie je jeho sestra, kedze sa nikdy v živote nedostaneme k identite darkyne...cize inak ako testami DNA to zistit nemoze..
My sme darcovske IVF podstupili v zahranici, ale aj tak tu je moznost ze raz ...to iste sa moze stat, ak ma nejaky chlap dieta a ani o tom nevie, a daju sa dokopy jeho dieta a netusene dieta...to uz je take konspiracne riesit ze co ak....kedze sa v zivote to dieta nedozvie kto poskytol geneticky material, tak nevidim dovod mu to hovorit
@rachel36a ved práve aj to som vravela, ak má chlap dieta a žena vie, ze je to jeho dieťa a nepovie mu to, tak to je tiez pekne svinstvo. Toto sú podľa mňa veci, ktoré dieťa má vedieť a zaslúži si vedieť svoj pôvod. Každé dieťa má na to právo a preto rodicia nemajú právo mu to svojvoľne uprieť.
Toto nie je o pocite a o emóciách, ale o zodpovednosti za to dieta, ktoré si zaslúži pravdu. Ved co je to za rodičov, ak mu dajú lásku, ale budú mu cely život klamať? Ved práveže láska sa prejavuje aj tým, ze povieme to co je pre nás nepríjemné a co nás môže poškodiť, ale bude to pre to dieta dobre.
@777januska777 ked matka otca pozna, ale deti z darcovskeho programu bio rodica nepoznamu..tak ako co im mame povedat...ved ja bio matku svojho syna tiez nepoznam...nikdy v zivote som ju nevidela a ani neuvidim...su to dve diametralne odlisne veci..
Ale to nemoze pochopit nik kto si tym nepresiel
@rachel36a povedať, že sú z darcovskeho programu a nech sa už samé rozhodnú ako s informáciou naložia. Ci sa na to vykaslu a nebudú to riešiť alebo sa rozhodnú, že budú pri partnerovi s ktorým plánujú deti vykonávať genetické testy. Ale nechápem co na tom mam ci nemám chápať, toto je čisto o tom dieťati. Ak sa žena rozhodla zapojiť do takejto veci, tak si musí uvedomiť, že si to dieta zaslúži pravdu. Ak sa za to hanbí alebo neviem co, tak to nemala absolvovať. Matka, ktorá chce deti a chce im dat všetko, tak prečo im chce odoprieť to najdôležitejšie a to je pravdu? Nechápem tento sebaklam a zakrývajú oči pred realitou.
@777januska777 nechapes to...nepresla si si tym...ani ti to neprajem...ale musim sa zasmiat nad tym, ze mlady muz- zena si najde frajera - frajerku , a prv nez by spolu nieco mali si daju urobit geneticke testy 😁😁😁..uz vidim toho vyvoleneho ako od takeho cloveka uteka
@777januska777 toto čo píšeš som raz čítala niekde, že raz to môže byť veľký problém, keď bude takýchto prípadov pribúdať čo určite bude, lebo plodnost ide dole vodou.Volakedy boli ivf rarita dnes bežne a o 15,20 r ešte bežnejšie.
@rachel36a ale co mam na tom chápať? Ja vážne neviem, ved keď to chce ta baba absolvovať môže, ved to je jej rozhodnutie. Ale asi vy ostatné nechápete, ze aj keď to dieta vynosite, ešte neznamená, že je to geneticky vaše. Jednoducho nie je. Ma geneticky základ niekoho iného. Vajíčko aj spermia majú v sebe gény rodiča, ktorého sú. Ano dieta v zene rastie vyvíja sa, ale predsa má geneticky základ niekde inde. A to si to dieta zaslúži vedieť. No tak ak vyvolený a vyvolena bude mať rozum, tak nebude mat dôvod utekať.
@luccija ved prave, toto je vec, ktorá je úplne reálna a tváriť sa, ze to sa nikdy nestane je hlúposť. Dieta by preto malo vedieť svoj pôvod.
@777januska777 prepac, ale toto je uplne zcestné co pises. Vediet pravdu je fajn, ale nie za kazdu cenu. Toto NIEJE ADOPCIA. Nikto nevie kto su darci embrya, cize dam decku tu info, ze nemas moj geneticky material, ale nadam mu info kto ho poskytol. Cize dam ditatu akurat tak otazky do hlavy, na ktore NIKDY nedostane odpoved, pretoze nikdy nenajde "svojich rodicov"
Ak by bol realny fakt, ze sa to niekedy dozvie napr. Kvoli krvnym skupinam, je to celkom ina situ, ale ak sa to nema ako dizvediet a krvne skupiny sedia, naco ho tym zatazovat, nikto tym nic neziska, len strati.
@joannita to je skoro ako adopcia, len s tým rozdielom, že nájdenie svojich biologických rodičov bude oveľa ťažšie. Ale aj tak to nič nemení na tom, ze dieta si zaslúži vedieť pravdu. Osobne by som nevedela ako tu pravdu povedať a ani kedy, ale zaslúži si ju vedieť. Lebo ako som povedala život je nevyspytateľný a moze sa stať, že sa zaľúbi do svojho surodenca alebo neviem co ešte. Taka vec je pravdepodobna a ak sa jej dá zabrániť, tak prečo sa tomu nevyhnut? A to, ze po tejto pravde niekto niečo strati, tak to už neviem, s takou vecou treba počítať. Nechápem prečo si pred tým každá jedna zatvára oči a vôbec si neuvedomuje možné následky pre to dieta. Ja chápem, že každá má pocit, ze keď vynosi dieta, tak je jej, ale podla genetiky nie je a preto to dieta musí vedieť pravdu, je to jeho právo. A to to dieta v sebe vynosite ešte neznamená, že mu to právo môžete vziať.
@rachel36a Ano, určitý rozdiel tam je. Ale aj tak by som dieťaťu neklamala a ani nikomu v rodine neklamala, nezatajila pôvod. Nechápem prečo by som mala.
@eternity24 ja zas nechapem preco by som mala, to dieta nema ziadnu inu matku ako mna, ani matka nevie ze na svete je jej dieta...dat dietatu neistotu kto je a odkial je? To by som mu nikdy neurobila
@777januska777 ale co ma vediet...nikdy, a to myslim vazne, nikdy sa nedozvie kto bol darca genofondu, pretoze to nikdy nebude odtajnene, ani v pripade ze by to dieta potebovalo napr.transplantaciu a pod...taktiez darca genofondu nevie ze nejake jeho dieta chodi po svete...dat dietatu info ze je odnikial, ze nema ziaden povod? Urcite nie...ale ako pisem, pokial taku situaciu nezazijes, tak to nemozes pochopit 😉
@777januska777
"len s tým rozdielom, že nájdenie svojich biologických rodičov bude oveľa ťažšie"
Nie, najdenie bio rodicov bude de facto nemozne a nerealne. Je to utopia. Neda sa zistit kto daroval gen material. A to je to zasadne na tom a elementarne to meni to co si napisala 😉
Pretoze z takeho dietata vyrastie neisty clovek, ktory nevie kam patri, ale ty budes mat ciste svedomie, ze "si mu neklamala"
Waw

@sirka9 nie nemyslim to tak...ale tak, ze ked sa dieta prirodzene splodi, ma aspon jednu KS spolocnu s jednym rodicom, resp. Su tam nejake vynimky, kedy moze byt ina krvna skupina, ale tie su presne definovane. Jasne ze nemusia mat vsetci zhodnu KS, to viem 😉
Ale napr. Ked som mala ja darovane vajicka, nemala som s darkynou totoznu KS, cize aj dieta vo mne malo inu KS ako ja. Preto nerozumiem, preco dieta z dar. Embryi musi mat aspon jednu KS totoznu? Ako nehadam sa, len sa pytam 😁