icon

Treba priznať IVF?

21. máj 2023

Chcem sa opýtať na váš názor. Vyšiel nám 1.vklad a teraz neviem, nechcem sa veľmi priznať mojej gym.doktorke k IVF. Myslíte, že bude sprostosť zavolať a objednať sa na potvrdenie tehotenstva akoby to bolo prirodzené otehotnenie? Samozrejme kontrolu v CAR absolvujem. Je nutné mať v dokumentácii zaznačené že sa jedná o IVF?

anjelicek26
21. máj 2023

Lekara Si Mas vyberat Tak,Aby Ste SA zhodli v nazoroch. Vo vsetkych. Ja nepoznam ziaden zaznam,kde by dietatu po narodeni zapisali,ze je z IVF🫣

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
taktotedanie
21. máj 2023

Ano je nutne touvadzat
Aj pri velkych ultrazvukoch prva otazka ci prirodzene alebo ivf
Ak si podstupila ivf bud rada ze sa to podarilo a neries kde to bude zapisane, riesis blbosti

luccija
21. máj 2023

@monsterablue nemusí byť stránka ja tiež poznám gynekológa čo ordinoval v Ba v nemocnici a bol kresťanský mal to na dverách a sestričku mníšku.ATK nepredpisoval
Už zomrel...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
66simonka66
21. máj 2023

Pozri, lekár si vie pozrieť predpísané lieky, takže na základe toho sa ťa môže na to pýtať, v elektronickej zdravotnej dokumentácii to tak či tak budeš mať, takže keď nechceš nehovor ale oni to aj tak aj tak vedia zistiť keby chceli. Takže to že to nebude vedieť tvoj gynekológ neznamená, že to zatajíš úplne. Taktiež pre poistky si vyžadujú v prípade, že by sa niečo stalo výpisy z elektronickej zdravotnej dokumentácie. Takže je zbytočné aby si to nepovedala lekárke, nezískaš tým nič len stratíš, nikdy nevieš kedy to môže napríklad lekárom uľahčiť liečbu tvojho dieťaťa, alebo nevieš kedy to môže pomôcť tebe, určite by som nezatajovala takéto veci a hlavne nie lekárom, oni to predsa nepovedia nikomu a keď tvojej lekárke neveríš a hanbíš sa za to, tak zmeň lekárku. Tak či tak, keby sa ťa na to lekár pýta tak by si to hádam nezatajila ale povedala by si pravdu.

66simonka66
21. máj 2023

@anjelicek26 ale zapisuje sa to, naše baby majú zapísané, že som podstúpila ivf ket

ljzozv
21. máj 2023

Baby asi som za čudnú, ale aky je do od tajenia?
Lebo nie raz , pri rôznych situáciách, som dostala otázku na choroby v rodine pri lekárskych vyšetreniach. A tu budem v podstate klamať?

jj298
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
21. máj 2023

@monsterablue ahoj, moja obvodna (vseobecna) ma na web stranke info o vyhrade vo svedomi. Chodim k nej kazdy mesiac viackrat na krv kvoli gyn problemom, moja gyn je daleko a tak si davam brat krv u vseobecnej. Ak by som isla na ivf, krv mi nevezme (nepodiela sa tym padom na konecnom ukone-ivf).
Samozrejme je to o tom, co pacienti povedia a co nie a az podla toho sa ona zariadi. Ale myslim, ze po ivf uz neriesi vyhradu, tam uz k ukonu doslo a ona len pokracuje v lekarskej starostlivosti.
Takisto aj moja gyn ma vyhradu vo svedomi, nepredpisuje ani antikoncepciu, nevykonava interrupciu, ani nepodporuje ivf ani sa nepodiela na konkretnych vykonoch suvisiacich s tym.
Rovnako lekaren, ktoru najviac navstevujem si uplatnuje vyhradu vo svedomi a napriklad nevydavaju antikoncepciu a pod.
Neviem, ci existuje nejaky zoznam, ale v zivote sa s uplatnovanim vyhrady vo svedomi stretavam

michaela329
21. máj 2023

Zmeň doktorku. Úprimne, pri takej spiatočníckej by som už dávno nebola... V dnešnej dobe je IVF pomaly normalna vec a k lekárovi treba mať dôveru. Ty očividne lekárke nedôveruješ.

trinityf
21. máj 2023

Ja nechapem, ako mozes byt u lekarky, ktora je proti tomu. V prvom rade by tam mala byt dovera v lekara. Inak nevidim dovod, preco to tajit pred svojim gynekologom.

jj298
Odpoveď bola odstránená
jaroe
21. máj 2023

@monsterablue To autorka nechce, aby to mudr. vedela. Neznamená to automaticky, že by to nejako komentovala alebo bola nepríjemná.

janetinka27
21. máj 2023

@jj298 preco? Nerozumiem. Gynekolog je tiez len clovek a ma svedomie a mozno isiel studovat medicinu preto, aby liecil gyn ochorenia a pomahal zenam uzdravit sa. Preco by mal vykonavat nieco,.co je proti jeho svedomiu? Ivf nie je liecba ochorenia, je to oplodnenie zeny, ktora otehotniet nedokaze alebo je neplodny jej muz. Ivf ju neuzdravi.
Ja mam gyn ochorenia, nahodou som sa dostala do car cisto kvoli gyn zakrokom a tlacili ma do ivf, namotavali ma viac ako rok a nedostala som jediny liek, nestanovili mi ani zakladnu diagnozu a co je najhorsie, nezaujimal ich moj cyklus - moje zaznamy o cykloch co som doniesla si odmietli pozriet.
Isla som k inej gyn na odporucenie kamaratky, nahodou mala vyhradu vo svedomi a co urobila? Stanovila mi diagnozy, nastavila liecbu..., lebo ona ma nesla oplodnit za $$$$, ale vyliecit.
To je podla mna lekarka, pretoze konecne zijem po rokoch ako clovek, pretoze ju zaujimal moj zdravotny stav.
Nech si zena vyberie takeho gyn,akeho chce.ak jej vadi vyhrada, nech ide k inemu.

jj298
Odpoveď bola odstránená
michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 mne v CAR stanovili diagnózu i liečbu. Žiaľ, gynekolog nemá vybavenie na všetky potrebné vyšetrenia - mňa tam poslal práve môj Dr. a mam šťastie, že je to odborník s praxou v nemocnici a nie stredoveký inkvizítor. Lebo aj IVF je liečba, ak diagnostikuje a vyrieši problém - problém je nemožnosť otehotnieť a dôvodov môže byť milión. Ty si mala smolu na CAR a asi šťastie na riešitelnu dg. No teraz vďaka modernej medicíne neumierame na cukrovku, ale telu inzulín dodáme umelo. Vďaka modernej medicíne môže mať autorka dieťa bez toho, aby mužovi bola neverná, ja môžem mať dieťa aj napriek vrodenému defektu vajickovodu a milióny iných žien tiež. Lekár s výhradou vo svedomí je pre mňa veľké no go. Už len kvôli faktu, že v Poľsku takí nechávajú zomierať zeny na sepsu a jeden taký mojej dobrej kamoške dával bylinky na endometriozu, keďže antikoncepciu nepredpisoval🤦‍♀️

janetinka27
21. máj 2023

@jj298 ved ano, mas moznost vziat kartu a ist inde.ale nemozes nutit ineho cloveka, aby sa podielal na ukone, ktory odmieta vykonat. Ivf je pre samotnu zenu zdravotnym rizikom, pretoze jej organizmus je vystaveny silnym ucinkom hormonov. Precitaj si pribalovy letak akychkolvek hormonov, kolko je tam rizik a pri ivf je tych hormonov velmi vela. Nie kazdy lekar musi suhlasit s tym, ze vystavi zdravie zeny tomuto riziku. Ked som lezala v car pri zakrokoch, boli sme na izbe vzdy 4 zeny a vsetky okrem mna vzdy podstupovali niektoru fazu ivf.a teda boli tam rozne pripady, ten priebeh nebol u nich idealny.jedna mala na jednom vajecniku vyse 30 vajicok, ktore jej tam odoberali, zeny boli na odberoch uz opakovane, niektore po vklade potratili atd. Pre mna to boli bolestive zazitky, tie zeny boli uplakane, sklamane, ubolene. Ano, ved mnohym zenam na svete sa otehotniet s ivf podarilo a nelutuju, ale toto je presne to, s cim clovek a teda ani doktor suhlasit nemusi.pretoze toto so zdravim s liecbou nic spolocne nema. Ta zena nebola liecena,ale stimulovana a doslo to do obludnych rozmerov.nikdy by som zene nepodala latku, ktora by ju vystavila takemu zdravotnemu riziku.
A druha vec je, ze nie kazdy doktor musi byt ok s tym, ze v car sa denne vyrobi mnozstvo embryi, ktore sa bez mihnutia oka vytriedia podla kvality. A ze tam kazdy den zostava mnozstvo nespotrebovanych kvalitnych embryi, ktore sa proste znicia. Toto su ukony, ktore nemaju nic spolocne s liecbou ani zdravim.
Napriklad pre teba nemusi byt potrat len bezny ukon.ale su zeny, ktore potrat povazuju za svoje pravo a keby si bola drgyn, tak by to od teba ocakavali. Tvoja hranica toho, co povazujes za prijatelne je inde ako ta ich.a rovnako iny drgyn proste nemusi chciet denne vylievat do kanala tie "vytuzene, vymodlene,vytrpene" desiatky ludskych embryi a ani nechce mat s tym nic spolocne ani to nijako podporovat.
Doba sa meni, prisli potraty, prislo ivf, pridu dalsie moznosti,ktore zatial nepozname a clovek musi mat moznost odmietnut ukony,ktore su proti svedomiu.
Ps: nemame deti,snazime sa takmer 6 rokov,takze to nie je jednoduche ani pre mna, ale to neznamena,ze budem nutit ludi riesit moje nestastie proti ich svedomiu.
Ono je to tak, ze nie vzdy ucal svätí prostriedky.

e1i
21. máj 2023

@monsterablue v reprofite to napr nebolo mozne,aspon nie pre samoplatcov. Ja som chcela a nepochodila som.

Dr svojej som to povedat musela,aj v knizke som mala poznamku o ivf aj deti po narodeni ze slo o tehotenstvo po ivf. Ono je to dolezite dat aj do poznamky pri tych screeningoch v 12 a 16tt

janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 bola som vo vychyrenom car, viem ako to tam chodi.rovnako mozem povedat,ze si mala stastie na car a ze si mala stastie na stanovenie diagnozy.
Ked je dr s vyhradou pre teba no go, chod k inemu.
Podstatou je to, ze kazdy,aj ty,mas mat pravo rozhodnut sa, co je pre teba prijatelne a si s tym ok a co by si uz urobit nedokazala, lebo by si z toho mala vycitky svedomia,nocne mory,nemohla by si sa pozriet do zrkadla a ani do oci ludom.
Nazyvat drgyn inkvizitorom je len znamkou toho,ze si nedokazes vazit ludi,ktori sa snazia liecit ochorenia, denne pomahaju ludom, ale odmietaju ti sluzit podla tvojich predstav.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
monsterablue
Autor odpoveď zmazal
e1i
21. máj 2023

@monsterablue asi to tqm nejako zohladnuju,ja som sa nepytala ale pri oboch som mala uvedene ze islo o ivf et aj ivf ket

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 to, čo si tu napísala je odrszom hlbokej nevedomosti o IVF. Že sa triedia a vyhadzujú embryá? Prosím Ťa, to Ti kto nahovoril? Vyhadzovanie množstva zdravých embryí? Veď zeny su za každé jedno šťastné, nikdy sa nelikvidujú embryá len tak. Bud sa prestanú delit a tým pádom sa "samoznicili" s dobré embryo sa bud vkladá, alebo mrazí do budúcna. Ty si myslíš, ze kolko ich z jedneho cyklu je? Zeny sú šťastne, ak maju 3. A z tých 3 aspoň 1 uchytené s donosene. Tebe kto také veci nahovoril? Ja som v nemocnici bola 2krát a nikdy so mnou neležali zeny pre komplikácie z IVF, fakt divne náhody Ta stretli. S o rizikách OHSS sme každý dobre informovaný. Každá liečba nesie riziko, aj lieky na krvný tlak vedia človeka zabiť. No zvážim benefit a riziko. A ako žene Ti radím, po 6 rokoch to určite posuňte inam.

janetinka27
21. máj 2023

@monsterablue no to su tvoje predstavy o tom,ako by to malo fungovat.preco by mal ist na orl? Lebo si to ty povedala? Este stastie, ze o tom nerozhodujes.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
mondolina
21. máj 2023

@janetinka27
a to je pre doktora povinné robiť v CAR?
prepáč ale ja som to asi nepochopila🙈 a ani to dennodenné vylievanie embryí do kanála....no nechala si sa uniesť.

andreakotesova
21. máj 2023
jj298
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 nerad mi, my my sme sa rozhodli a ano, posunuli sme sa inam
A ze sa embrya triedia si nevedela? Nevies, ze nie vsetky dostanu rovnaku znamku kvality? Ktora zena si necha vlozit vsetky embrya, ak ich ma viac a niektore z nich su nekvalitnejsie? Nevies, ze aj na embryach sa moze robit genetika? A co s tymi, ktore nevyhovuju poziadavkam? A co so zmrazenymi embryami rozvedenych parov? Zena si zrejme neda vlozit embryo od svojho exmanzela.sa netvarme,ze sa tie zdrave embrya zachranuju.mrazenie je spoplatnene. Aj moje blizke osoby prestali platit za mrazenie, lebo uz dalsie deti nechcu alebo maju uz dalsie dieta prirodzene alebo maju uz ineho partnera atd