Umelé oplodnenie na Slovensku nebude preplácané. Nesúhlasím
Budúci minister zdravotníctva chce presadiť ukončenie preplácania umelých oplodnení. Tento návrh údajne súvisí s filozofiou, že za neplodnosť si neplodné páry môžu sami a preto si majú liečbu aj sami zaplatiť.
Ukončenie preplácania umelých oplodnení znamená, že veľmi veľa párov si nebude môcť dovoliť umelé oplodnenia a sú odsúdení na beznádej bezdetnosti.
S navrhovaným ukončením pomoci párom, ktoré svojou neplodnosťou trpia spoločensky, biologicky, intímne a psychicky nesúhlasím.
Odôvodnenie:
Existujú diagnózy neplodnosti s neznámou príčinou vzniku alebo vznikli vďaka vrodeným poruchám, úrazom alebo infekčným ochoreniam v detskom veku. V týchto prípadoch je cynické tvrdiť, že si za neplodnosť môžu páry sami.
Neplodnosť je podľa WHO choroba. Ľudia trpiaci neplodnosťou majú mať rovnaké právo na liečbu ako iní pacienti. Nik nemá právo stigmatizovať ľudí trpiacich neplodnosťou tvrdením, že si za neplodnosť môžu sami. Len malá časť z nich si neplodnosť spôsobila sama... Veľká časť z nich sú ľudia dlhodobo žijúci zdravým životným štýlom, starajúci sa aj preventívne o svoj zdravotný stav...
Ekonomické odôvodnenie: jedno umelé oplodnenie môže stáť od pár stoviek EUR až po 3 300 EUR. Pravdepodobnosť úspešnosti je síce menej ako 50 percent. Ale ak sa zadarí, prinesie nový, takto vzniknutý daňovník štátu na daniach niekoľko miliónov. Takže z dlhodobého hľadiska je pre štát finančne výhodné prispievať na reprodukciu nových daňovníkov a platiteľov do dôchodkového systému aj keby bolo úspešné len každé 25.umelé oplodnenie /Za predpokladu, že daňovník za svoj život vyprodukuje na daniach a pridanej hodnote viac ako 83 000 EUR/.
Navrhujem začať šetriť napríklad nepreplácaním liečby pridružených ochorení u ťažkých fajčiarov a alkoholikov pri zachovaní ich práva na liečbu závislosti, ktorí si svoje ochorenia naozaj zapríčinili svojím nezdravým životným štýlom v dospelosti.
holky, nechci hodnotit umělé oplodnění ani, zda si někdo za problémy může sám nebo ne. Vždyť si vezměte, kolik by stála vyšetření, zda si za to pár může sám nebo ne + komise, která by výsledky hodnotila. Samozřejmě nemluvím ao tom, že by to bylo nedůstojné. Za komunistů se takhle chodilo před potratovou komisi, tak teď bychom chodili před oplodňovací? 😖
Neznám přesně legislativu, ale pamatuji si na případ v UK, kde po umělém oplodnění žena porodila dvě holčičky, a protože chtěla chlapečka, dala holčičky k adopci a šla znovu na umělé oplodnění. No, takové páry bych k tomu ani nepřipustila. Spíš než, jestli si za svůj stvav můžou sami nebo ne (proč by měli trpět za např. mladickou nerozvážnost, o vrozených vadách ani nemluvě) bych zkoumala, zda jsou psychicky v pořádku.
A proplácení? No, jistě! Léčíme alkoholiky, kuřáky, zranění z bouraček a páry, kteří chtějí mimčo a nemůžou, i třeba z důvodu, že sedávali na studených schodech, si to mají platit sami? Je snad větší prohřešek mít odhalená záda než vykouřit krabičku cigaret denně?
Nicméně bych nepanikařila, v našich novinách neustále běhají zaručené zprávy, ze kterých mi je zle a druhý den jsou dementovány, že je to nesmysl.
Vlada do vsetkeho strka nos vlada to aj ked ma niekto svadbu vlada odpoveda ci si zenich bere nevestu ci co 😠 alebo naopak boze toto je svet
to je vol , cely minister, ja som prisla o moznost mat deti po dvoch operaciach, ktore neboli zavinene mojou vinou, ale vrodenou vadou a to ako ze som kripel, alebo ako? keby si to mame hradit z vlastneho vrecka tak nehrozi ja na peniazoch doma nesedim, preco chce zobrat jedinu nadej aku taketo pary maju vraciame sa do doby kamennej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! deti budu mat len bohati, hold ,ti co na to nemaju , nemaju narok na to byt stastnymi rodicmi????
Ked vidim novely zakona typu: Epidural netreba, Umele oplodnenie netreba, Skolky netreba je vzdy jasne, ze v parlamente sedi dalsi muzsky dementny mozog. Este dobre, ze tieto navrhy nikdy neprejdu 😔

@kveta rovnako ako ty, ani ja nesúhlasím so zrušením preplácania umelých oplodnení. A byť ministrom, tak na to veľmi rýchlo zabudnem. Vláda by sa takým návrhom ani nemala zaoberať a hneď ho zhodiť zo stola. Dôvod: Demografická krivka na Slovensku rok od roku žalostne klesá. Mnohé páry trpia neplodnosťou a ak zrušia preplácanie umelých oplodnení, detí sa bude rodiť ešte menej sko teraz. No a kto bude neskôr plniť štátnu pokladnicu ak nie naše ratolesti?