Umelé oplodnenie nie je pre mňa
Hľadám páry, ktoré nemôžu otehotnieť, resp. majú ťažkosti, alebo zdravotné problémy, a bolo im doporučené umelé oplodnenie, ktoré odmietajú napr. z dôvodu viery a napriek tomu to nevzdali a otehotneli prirodzenou cestou.
Poznáte niekoho?
@clarissa77 AMEN SESTRA
@clarissa77 Boh s tým nemá nič spoločné, lebo v neho neveríš. Resp. neveríš v Boha, o ktorom my píšeme. Preto vnímaš problematiku ako vnímaš a preto si ochotná ísť aj 20x na UO. 😉
inac ja uznavam vsetky formy,nech si kazdy ide cestou akou chce,niektore fyzikalne a chcemicke zakony neovplyvni ani boh,viera,nic,proste niekomu je dopriate,niekomu nie a moze chodit aj vooodooo a nic, niekto moze mat po x umelych ukonceni teho a este ma aj nakoniec stastie mat dieta,proste kazdy jak si to v hlave oddovodni,jedno je iste,zaruku nemame nikde a mozeme len dufat,x ludi bolo priridzene pocatych a k nicomu im to nepomohlo,su protivni alebo ich skosilo auto,ci choroba ,niekto je narodeny rezom a je stokrat psychicky lepsie na tom,ako ini po vag porode,je preto zbytocne sa dotahovat,kazdy nech si ide svojou cestou a hlavne nech sa riadi tym,ako to citi
@kristinka86 Dobre skus mi prosim vysvetlit toto: muz uplne abnormalnu morfologiu spermii, ci zena neprichodne vajcovody. tehotenstvo vylucene. co s tym ma boh? resp. co ma boh s moznostou otehotniet?
@sensen12 no ja dufam, ze mi odpovie @kristinka86 co s tym ma boh, ked je z medicinskeho hladiska sanca otehotniet nulova a ako to ma akoze zariadit - zoberme si teraz par, ktory hlboko veri v boha - ako im boh v tomto moze konkretne pomoct
@kristinka86 nie je to ine (!!!), aj neveriaci ludia diskutuju predtym, ako cakaju dieta, to zase od teba znie ako typicke kostolne dedinske povysovanie-my sme veriaci, my sme vsetko. Preco si myslis, ze neveriaci to beru inak?
''Mali sme o tom vážnu debatu skôr, ako prišli naše deti na svet.
Pre neveriacich ľudí je to čosi úplne iné. O tom ja písať neviem a ani nemôžem, nakoľko veriaca som.'' Ked o tom pisat nevies, nepis o tom.
Odvazujem sa povedat, ze aj ked ste boli rozhodnuti, absolutne nevies povedat, ci by ste to rovnako citili aj ak by ste sa v tej situacii ocitli. To nevies. Ci si veriaca, ci si neveriaca.
Ha,boh nezasahuje do UO, a preco 'neurobi' aby vsetci co chcu, mali deti,a kto nechce,nech nema-velmi by to ulahcilo otazku antikoncepcie a tiez pomocnych metod pre otehotnenie a donosenie. Mimochodom, ja si tera a uz dlhsi cas myslim, ze UO nie je pre mna, ale v ziadnom pripade nepoviem nikdy- viem, ze cloveka menia zivotne skusenosti a skusky.
@mircalla Boli stvorení pre niečo iné, ako mať vlastné potomstvo. Napr. aby sa stali skvelými rodičmi dieťatka, ktoré na nich čaká v domove. Písala som o tom skôr - nie každému bolo dopriané stať sa rodičmi - biologickými - aby si aj opustené deti našli milujúcu rodinku. Alebo má pre nich iné poslanie - napr. z takého človeka sa môže stať významný mysliteľ, vedec, ktorý pohne svet niekam inam. Nie som Boh, ja môžem len hádať jeho úmysel. Ja len verím, že títo ľudia nie sú odpísaní a z nejakého dôvodu im dieťatko nebolo dopriané. Môže to byť aj skúška ich viery - že po napr. 10rokoch to nevzdali a tak sa im podarilo mať vlastné dieťa, lebo verili a prosili Boha o pomoc... "lebo Bohu nič nie je nemožné"...
Pozri, písala som to už - ja nejdem súdiť žienky, ktoré podstúpili UO. Verím, že to mali neskutočne ťažké - od začiatku, kedy zistili, že bábo mať nemôžu, až po celý proces UO. Píšem svoj postoj, že ja by som to nepodstúpila, to je všetko. Neveriace mamičky to celé berú ako fanatizmus, ako výplod chorého človeka. Veriace zas vedia (dúfam 😅 ), o čom píšem. 😉
@mircalla poznam take pary,spoluziaci ci spoluziaci zo skoly,desat rokov a nic,ale su to ortodoxni krestania,chcu len vlastne a dufaju ale ja im garantujem,ze vzhladom k tym problemom,co maju,fest nebudu mat deti,lebo to je nemozne,ale oni dufaju,tak im drzim palecky a moooozno posledna vec ze zaaaazrak....zazrak caka vzdy uz len zufalec....
@sardinka335 ak si niekedy pocuvala Máslovu, ver mi, ze si nepochopila vobec ani jej pracu, ani jej vyskum, pretoze to nie su len a zdaleka individualne volby, to je globalny problem, ze sa neplodnost zvysuje. Povedz, ty svojej dcere budes odporucat, aby v 18 si sup-sup hladala partnera aby stihla odrodit idealne do 25ky zo 3 deti,lebo to je objektivne biologicky najlepsie? Nie, budes od stastia plakat na jej promociach ked bude mat 26 rokov a este bude na poriadku slobodna a az po skole sa vyda a splodi dieta, a na susedinu dceru, ktorej sa "podarilo" otehotniet v 19tke budes posudzovacne zazerat.
Priciny neplodnosti nie su tak individualne, ako si myslis... redukujes to na to,ze niekto berie antikoncepciu 10 rokov a zaoberal sa najskor karierou,ale to je take prahsproste zjednodusovanie celeho problemu a doby v ktorej zijes a ktorej si aj ty sucastou, ze az.
Citujem/parafrazujem prave tvoju zmienenu gynekologicku Máslovu, ktora uplne prekvapene na katolickej diskusii tento rok odpovedala na otazku v publiku: "Ale prosim vas, pochopte, ze tato ista neplodnost sa rovnako tyka parov, ktore ziju cisto, nestriedaju partnerov a neberu antikoncepciu."
Hoci by sa dalo diskutovat o tom vsetkom , co vravis, je to dost zbytocne, lebo tvojou prvou hnacou silou je sud nad zenami, ktore nemali to stastie a nemohli mat deti a zvolili si riesenie , ktore ty si si zvolit nemusela. Keby si mala najskor porozumenie pre cely problem, empatiu k zenam, ktore sa velmi trapia, a potom v neposlednej rade skutocne POZNATKY, nie len katechizmove a jednostranne z prsta vycucane statistiky, aj by sa dalo s tebou na tie temy snad bavit.
Poviem taku paralelu na tie tvoje a inych vyroky tu na margo toho,ako sa tie slabe neschopne zeny nevedia zmierit s tym ze deti nemaju a zit bez nich... Vase slova a sudy su asi take citlive a na mieste, ako keby ste matke, ktorej to dieta realne zomrie, povedala s takou istou "citlivostou" , ze sa s tym ma holt zmierit a ma mat druhe alebo sa venovat susedinym detom.
Ja som otehotniet nemohla. Cakam aj na adopciu. 6 rokov sa zmierujem s tym,ze deti mat vlastne nebudem. Verte mi, ta cesta je tazka ako slak, vase chapanie nedojde ani do jej polovice. Keby ste trosku menej sudili a mozno trochu viac si uznali,ze o tej situacii vela neviete... ak mna to niecomu naucilo, tak prave tej pokore. Dnes viem minimalne to,ze ked vidim ludi, ako ziju tazku situaciu , o ktorej ja nic neviem, tak im radsej ponuknem pomoc , ale v sudoch drzim hubu, lebo som ich zivot a ich tazkosti nikdy nezila a houby viem,ake to je.
Ale holt, cudzie problemy sa lahko riesia... vsetkym ostatnym. A vsetky ste odbornicky na spravne zivoty inych, hej hej. To je lahko 🙂 Vies ze aj do tej chudery Marie Magdaleny si vsetci chceli tym kamenom slahnut okrem Krista... a tiez si asi mysleli, ze ved si za ten svoj osud moze sama...
@katti77 nečítaš ty a uz na mna radšej nereaguj lebo niečo napišem a ty mas taku zvlastnu schopnost rozumiet ine - citujem ta....prosím ťa, odkiaľ máš, že Anna K. má rakovinu z IFV? Predtým rakovina nebola? Teraz má rakovinu len tá, ktorá podstúpila UO? Poprosím link kde sa o tom píše. Link ti bol zaslany tak neviem čo vyskakuješ....ja som nenapisala bludy ako ty ze rakovinu ma len ta čo podstupila UO a a ze predtým rakovina nebola...to prepáč to su tvoje tvrdenia, ktore mne vkladaš do ust tak čo na to povedat....
Okrem toho si v teme - UO nie je pre mna...tak ked pre teba je tak ok, pre ineho nie tak to tiez rešpektuj.
@bridgetfidget 1. Nevravím, že neveriaci ľudia nediskutujú o možnosti nemať deti. Vravela som, že my sme v tom mali jasno už predtým, ako som mala prvé dieťa. To bolo písané na margo toho, že si povedala, že sa mi o tom ľahko vraví, keďže čakáme tretie bábo. 😉
2. Napísala som, že nejdem písať, čo to znamená pre neveriacich a ani som o tom viac nepísala, tak prečo píšeš, že o tom nemám písať??? 😀 😀 😀
3. Nemám pocit, že som sa niekedy nad niekoho povyšovala - aspoň čo si pamätám. Nemám dôvod."Kto sa povyšuje, bude ponížený". 😉
4. Typické zmýšľanie - nech Boh zariadi, aby neboli vojny. Nech Boh zariadi, aby mali deti len tí, čo ich mať chcú. Nech Boh spraví to a hento. Áno, Boh má spraviť všetko za nás, hoc v neho neveríme, že? Resp. sa neriadime jeho zákonmi... 😉
@lucka_220809 GENIALNY PRISPEVOK, RESPEKT
@kristinka86 citujem - že po napr. 10rokoch to nevzdali a tak sa im podarilo mať vlastné dieťa, lebo verili a prosili Boha o pomoc... "lebo Bohu nič nie je nemožné"...
cize ty si naozaj myslis, ze ak je z medicinskeho hladiska nemozne otehotniet - ked budu prosit boha o pomoc, tak sa to moze podarit, leno bohu nie je nic nemozne? co tam po medicine a faktoch
nuz ja si to nemyslim.
@kristinka86 ja len tak zareagujem.. tiez som v tom mala jasno este predtym, ako sme sa s manzelom vzali a zacali sa snazit o babo... potom ked ta realita pride, ver mi,je este ovela ina. O adopciu sme poziadali, ale ani adopcia nie je naplastou na tuzbu po vlastnom dietati. Ver mi.
Ale diskutujes empaticky a v dobrom a ja s tebou aj suhlasim a sa nepriem vobec s tebou v tom,co pises. Len reagujem,ze este aj ta realita je od tych "rozhodnuti vopred" velmi velmi odlisna. Ver mi.
@dena22 to nie je spiritualita v praxi, ale zhmotnenie ľudskej hlúposti v realite 😀 New age nesledujem (prečo spiritualitu u nás hneď každý spája s tým?) a nemala som mysli "božskú iskru", musím priznať, že tie spomínané teórie neovládam. To, čo som napísala o akte splodenia, vyplýva z mojich vnútorných pocitov. Nič iné za tým nie je. S darovaním, ani odpútaním problém, myslím, nemám. Súcit a láska sú spirituálne kvality, to máš pravdu. Ale ani láska, ani súcit, nie sú podmienené tým, že musím mojim blížnym dať všetko, čo CHCÚ (nie čo potrebujú). Žena, ktorá túži po dieťati, lebo iba chce dať lásku a starostlivosť a nie je jej dieťa dopriate, sa postará o akékoľvek opustené. Ženou, ktorá chce silou mocou "vlastné", už hýbu troška iné motívy. Tak mi tu, prosím, nekáž o spiritualite 😉
@lucka_220809 jasne nikto nepochopil len ty si lietadlo....ja som nikde netvrdila, ze zeny sa maju s niečim zmierit, dalšia čo nevie čítať resp. moje prispevky nečitala. Dalo by sa o tom diskutovat aj do omdletia a uz sa velmi opakuješ a obhajuješ a spájaš nespojitelne. Si v teme UO nie je pre mna...ak pre teba je tak je to tvoje rozhodnutie, pre niekoho nie je. Všetko je aj čierne aj biele.
@lucka_220809 velmi ti dakujem za tento prispevok, i ked si nemyslim, ze niektorym otvori oci. ono je to najlahsie zovseobecnit, hoci o tejto teme zjavne nevie vobec nic
@alaguema povedal, ze s velkou pravdepodobnostou, nepovedal urcite nie. mne povedal urcite nie. to je rozdiel.
ked ti na laparke pri zistovani priechodnosti vajcovodov nevytecia ani kvapka - v tomto pripade sa lekari nemylia. a ani sa nemylili. odvtedy inak 10 rokov ubehlo a nic.....
@mircalla Verím, že Bohu nič nie je nemožné. Ale tie nemožné veci nebude isto robiť ako na bežiacom páse. Ak je tomu tak, ako si písala, tak opäť prízvukujem adopciu. Poznám páry, ktoré nemohli mať deti roky rokúce a po adopcii sa im dieťa narodilo. 😉 Zrejme nešlo o stav, ktorý si spomínala, ale podarilo sa im to.
@lucka_220809 Vravím, že mamičky, čo idú na UO neodsudzujem. Jedna vec je, čo si o tom myslím ja osobne, druhá vec je, ako vnímam tie, ktoré to podstúpia. Nie, nejde o žiaden odpor, pohŕdanie, ponižovanie, atď. Skôr o smútok. Ver, že by som dopriala každej žene, ktorá o to stojí, aby mala krásne zdravé dieťa prirodzenou cestou. Ale ako som už písala, určite existuje dôvod, prečo tomu tak nie je. Ľuďom sa mnohé veci zdajú nespravodlivé, nelogické, chybné..No nám nie je umožnené poznať všetky Božie úmysly a odpovede na všetky otázky...
@sardinka335 prosim ta, skus si po sebe citat tie svoje prispevky, v akom tone ich pises. Necuduj sa, ze sa voci tebe zeny ohradzaju,vyznievaju hrubo a neprijemne. Pises o statistikach chorobnosti "umelych deti" .. a zareagovala som predovsetkym na tvoj argument gynekologickou Maslovou, ktoru si, podla mna, naozaj celkom nepochopila.
Lietadlo nie som 🙂, ani nevravim,ze "vsetci" nepochopili,len ja ano.
Velmi dobre chapem zeny, pre ktore IVF nie je, rozumiem dovodom, mam ich okolo seba niekolko, sama som sa rozhodovala a riesila som to pred sebou poctivo, ja si nemam preco "ospravedlnovat" preco robim veci, dobre viem,ze neoklamem ani seba, ani Boha, nemam inu moznost sama pred sebou ako byt poctive k sebe v tom,aka som a co robim...nepotrebujem,aby si mi ty alebo ktokolvek moje rozhodnutie odobril. Len reagujem na tvoje argumenty o tom, co je ako skodlive a kto si za aku neplodnost sam moze.
Niekto moze statistiku napr. tahat tym smerom,ze zeny po UM dodrziavaju prisnejsiu zdravu stravu a staraju sa o seba v tehotenstve , lebo je pre nich mega vzacne... alebo ze su vseobecne starostlivejsie ako matky beznej populacie, medzi ktorymi je mnoho takych, ktorym sa dieta "podarilo" aj ked nechceli...
Co je uplny nezmysel takto vyhodnocovat... pisem to ako priklad toho, ze tieto "mudre statistiky" su asi take objektivne...
@kristinka86 ale aj ja poznam pary, co si dieta adoptovali aj boli na ivf a otehotneli prirodzene. akurat som presvedcena, ze to neni zasluha boha, ale neboli uplne beznadejny pripad, nejaka sanca tam bola a urcite zohrala ulohu aj psychika
@janulka257 tebe velmi drzim palce. Samozrejme, ze je vela zien, ktore otehotneli po rokoch rokoch snazenia, niektore to aj nikdy nevzdali, a zadarilo sa, ine to nechali tak a chceli si uz uzivat zivot vo dvojici a zadarilo sa, ini poziadali o adopciu a zadarilo sa... a potom su aj pripady, kedy sa ani nezadarilo a par ostal s adoptovanym dietatkom alebo sa rozhodli deti nemat. Ja ti len tolko poviem,ze to cele nie je lahka cesta, a mozno na povzbudenie, ze vacsina zien v nejakom momente predsalen otehotnie. Minimalne zistit si,aky problem u vas je a ci sa da riesit cestou mimo IVF riesenia, to urcite stoji za to... ved moznosti je dost, niekomu staci len pomoct nejakym prefukom vajcovodov alebo nasadit nejaku hormonalnu liecbu a pomoct k lepsej ovulacii.. a toto nie je ani proti viere a je to v poriadku aj pre katolicku cirkev. Vyuzi aspon to,co mozes a budes neskor vediet,ze si v ramci svojich moznosti spravila vsetko.
A adopcia je tiez pekna, hoci nie lahka cesta. My sme na cakacke a dietatko si vezmeme, napriek tomu,ze cakame uz i vlastne. Je to taky iny pohlad na rodicovstvo,ale aj toto rozhodnutie nas v mnohom obohatilo a aj prehlbilo nase poznanie seba , zodpovednost k tomu,co zijeme, a co chceme. Drzim palce.
@kristinka86 tak este raz, napisala si toto: 'Mali sme o tom vážnu debatu skôr, ako prišli naše deti na svet.
Pre neveriacich ľudí je to čosi úplne iné.'
Aj ked tvrdis,ze nevies a nebudes sa vyjadrovat- vyjadrila si sa prave v tej vete a povedala si nieco, co vobrc nemozes vediet.
Tvoj citat chapem ako: my sme veriaci,my sme to mali vydiskutovane, neveriaci to vydiskutovane nemaju, lebo pre nich je to ine.
A znova opakujem, ak by si bola v situacii ako som popisala alebo podobnej, nebud si taka ista, ze by si si stala za rozhodnutim (a tym myslim byt s tym uplne vnutorne vyrovnana, nie ako vyriesis situaciu navonok)ked si citas tvoj prispevok a necitis v tom citate povysenectvo veriaceho nad neveriacim, nemam co dodat. Ked necitis, tak necitis.
Nech to boh spravi pre vas, ktori verite 🙂 my sa zvezieme. Ty si povedala boh vie zariadit vsetko,ja som s tym nezacala. Mne tvoj boh dal styri deti a styri mi zobral- keby som bola veriaca, urcite by som ho preklinala, a pochybujem, ze by som stale bola veriaca; takto to zvalujem na biologiu a zdravotne problemy (ktore su zatial nezname), a pre moje chapanie je to lahsie prijatelne ako nejaka nadprirodzena figura, co ma moc urobit vsetko a aj napriek tomu je zakerna k dobrym ludom, a odmenuje zlych 🙂
@mircalla Myslím, že párom sa často nedarí aj preto, lebo skĺznu do "vyrábania potomka" a zabudnú na to, že ten akt je v prvom rade o milovaní, o láske a spojení. Som o tom presvedčená a za pravdu mi dávajú tie nepočetné prípady, keď sa párik zmieril so situáciou a zrazu ona otehotnela. Prestali "vyrábať" a vrátili sa k milovaniu, uvoľnili sa a prišlo aj bábo a to dokonca aj takým, ktorí podobne ako ty, patrili do kategórie "určite nie".
Dala som si tu namahu a kopirujem čo som napisala...O obchádzaní prírody hovorím v suvislosti s tým, ze niektorí vedci - lekári postupne zisťuju, ze deti počate umelo su náchylné na niektoré zdravotne problémy viac ako ludia počatý prirodzene. Táto problematika je zatial nie velmi preskumana nakolko najstarší umelo ,,vyrobeny,, človek ma 37 rokov...Dnes su uz známe aj niektoré vedecké študie, ktoré sa zaoberali zdravím detí počatých IVF a nie je to nič povzbudive - liečba naplodnosti a nasledne zmeny v genoch sposobuju vyšší vyskyt napr. rakoviny u týchto jedincov a prispievaju aj k inym ochoreniam ako napr. autizmus, ktore sa začínaju spajat práve s umelým oplodnením a ,,hrou s génmi,,.
Na to sa tu začali niektore ohradzat a utočne reagovat, ako mne je to vo vysledku jedno, a ja sa určite ničomu nečudujem - kazdemu komu sa stupi na otlak reaguje podrazdene aj ja takze tak. Co som nepochopila na tom, ze Máslová tvrdí, ze treba prehodnotit v prvom rade faktory ktore je mozne ovplyvnit ako je skoršie materstvo, nejaka opatrnost pri uzivani HAK v mladom veku a dlhodobo...a to ze je niekto napr. obezny, ma sedavy sposob zivota tak to su zvyčajne faktory ktore moze zmenit sam. Tak nechapem to zjavne preto ze sa ti to nehodi do kramu....Mne osobne je tvoje rozhodnutie ukradnute, a ja ho nijako neriešim. Ja som v teme UO nie je pre mna, nie v teme UO je pre mna.
@bridgetfidget Končím debatu s Tebou. Chytáš za slovíčka. Absolútne neberieš do úvahy celé myšlienky. Domýšľaš si podľa toho, čo sa Ti hodí. Ak si v mojich príspevkoch videla povyšovanie, tak fajn. Nestíham sa čudovať, čo niektorí ľudia vidia. 😀
Z Tvojho príspevku je cítiť hnev, smútok a teda nečudo, že píšeš k tejto téme tak, ako píšeš. Neveríš v Boha, ale uštipačnosť na jeho adresu Ti nie je neznáma.

@sardinka335 teraz ze to nejaky lekar napise, tak to mam brat ako fakt, ci ako? ty tiez beries ako fakt kazdy jeden clanok, co si precitas? ked ti sem da niekto link na to, ze ockovanie sposobuje neviem co vsetko, tak to automaticky beries ako realitu?
@katti77 s tym problem nema, ale niektore z vas zjavne ano, po tom, co som si precitala
precitaj si diskusiu od zaciatku, co vsetko tu uz vyslo na nasu adresu. ale vsak karma je zdarma