Umelé oplodnenie nie je pre mňa
Hľadám páry, ktoré nemôžu otehotnieť, resp. majú ťažkosti, alebo zdravotné problémy, a bolo im doporučené umelé oplodnenie, ktoré odmietajú napr. z dôvodu viery a napriek tomu to nevzdali a otehotneli prirodzenou cestou.
Poznáte niekoho?
@lucka_220809 ale ono to fakt nikam nepovedie. Nie každý je schopný vidieť veci, ktoré neprežil inak ako v čisto teoretickej rovine... A komu nieje dané, tak od toho ťažko očakavať pochopenie. Ešte je možnosť že títo ludia to pochopia, ked sa s podobným problemom bude boriť ich dieťa, vnúča... LEbo ono čím dalej bude neplodných párov viac a ano o pár generácii naša "vyspela civilizacia" zrejme nebude mať ani na výber pokial nebudeme chcieť vymrieť. Možno v tej dobe aj cirkev prehodnotí názor na túto problematiku ako prehodnotila už množstvo vecí. Na teraz je asi zbytočné vysvetlovať niektorým ludom tieto veci.
@buckeye umelé oplodnenie ako také, je pre mňa (osobne) za čiarou, pomoc neplodným párom je v prvom rade veľmi výnosný biznis. Nikoho neodsudzujem, je mi naozaj jedno, čo kto so svojim telom a so svojim životom urobí. Každý robíme, čo môžme a čo dokážeme poňať ako správne, alebo nesprávne v rámci vlastných presvedčení.
@vejula mňa osobne cirkev neovplyvňuje v ničom, môj názor na UO je čiste môj osobný. To znamená aj to, že nikomu nehovorím neskúšaj to, nerob to. Každý nech sa rozhodne slobodne, nepotrebuje k tomu moje pochopenie. V diskusii si iba vymieňame názory, nič viac. To, že koho sa to netýka, tomu sa ľahko hovorí, je jeden z "najsilnejších" a najviac opakovaných argumentov v tejto diskusii, ale asi to tak celkom nebude, lebo samotná autorka vyjadrila svoj názor už v názve. A týka sa jej to. Týkalo sa to aj mňa istý čas a týka sa to ľudí, ktorých poznám a ktorí UO vylúčili. Doba, v ktorej jediný možný spôsob, ako sa množiť, bude umelý, je asi ešte pomerne ďaleko a ak raz príde, tak bude už zrejme všetko celkom inak. Vyjadrovať sa k tomu teraz, by bolo absurdné. Môžme žiť len to, čo je práve teraz.
@vejula podstatou diskusie nie je niekoho o niečom presviedčať argumentami ako ,,nerozumie tomu,, lebo so mnou nesuhlasi. To by asi ani lekari na Hraničnej nemohli liečiť narkomanov keby kazdy ,,spravny,, bol len ten, ktory sam bol narkomanom....ale ide o to pozriet sa na veci v viacerých uhlov a na zaklade toho si utvarat nazor, mozno ho aj prehodnotit. Snad sa tej druhej strane da tiez normalne povedat - pre a proti, ty taka zastankyna neodsudzovnia a spravodlivosti 😀 alebo iny nazor automaticky znamena, ze človek nevidi veci ,,dobre,,? Od kial berieš ty tu istotu, ze ty veci vidiš spravne? to je všetko vec pohladu.
@sardinka335 uz som si povedala ze nebudem reagovat na tvoje prispevky, ale neda mi to. Ty neskutocne hlupa a bezcitna, neempaticka zena. Normalne sa rozum zastavuje, co dokazes zo seba vypustit. Prava krestanka na pohladanie. Odchdzam lebo je mi zle z takych ludi ako si ty.
@bobulazelena tak to je jedine čo dokazeš predviesť v tomto vlakne - uražať a spominat pana boha - kde ja ho spominam neustale neviem, tvoje komenty alebo argumenty tazko povedat ako ,,kto ta chape,, ,,len tvoj boh,, su hodne absolventa osobitnej školy naozaj argumenty hodne vecnej diskusie...takze pá, pá, na city hraj inym lebo ine si tu nepredviedla ale ako vidim vlastne v tejto slepičarni to uplne stači, masirovat ego, šteklit uši a tahat medove motuziky....Jasne, kazdy kto ti nepritakava je hlupy. To tu uz bolo. 😝 uz sa moc opakuješ ale tak ine ani nečakam.
@vejula to mne je jedno, ze nechape, ja beriem,ze ma kazdy svoj pohlad na vec, ktory vychadza z kazdeho skusenosti...toto by mi nevadilo. Ale ten sposob ma stval z principu,ze kazdemu tu pisat a pripominat, v akej je kto diskusii a kto ma k comu pravo sa vyjadrovat... ked v principe je to navyse skor naopak.
Mne vobec nevadia ine nazory, ale sposob tej diskusie ked este aj tam je principialne mimo a arogantna. Na to som narazala. Mne nevadia ludia,co su proti UO, mnoho mojich znamych ma rovnaky nazor a vobec im to nemam za zle... aj im rozumiem. Ale tento arogantny hlupy sposob ma proste dviha zo stolicky..aj ked uz som sa naozaj odtarala z tejto diskusie, estee som sem dnes kukla a akosi viac ma to podrazdilo ako som cakala..
@alaguema to že sa zakladatelka rozhodla že UO nepodstupi bolo jej rozhodnutie, ktoré bolo ovplyvnené zrejme i vyhlaseniami cirkvi, čo je samozrejme v poriadku. Má to jednoducho v sebe tak nastavené, že je pre nu toto rozhodnutie to správne. Treba si uvedomiť, že ludia sme rôzni, máme skutočne velmi rôzne prežívanie, rôzne silné jednotlivé motivácie, nemožno to porovnavať. PReto je nezmysel povedať, ked som to zvládla ja zvládneš to aj ty.. No nie, nieje to tak, treba skutočne prihliadať na individualitu toho ktorého človeka, nedá sa to takto paušalizovať. Veta, ktoru si tušim (niesom si istá) ty napísala, že nemať dieťa nieje tragédia, no tiež je to len paušalizovanie, pre niekoho to tragedia môže byť, má v sebe tak silne vyvinutý ten materinský pud, že nebyť matkou môže byť pre nu životnou tragediou, zatial čo pre iného nie, su dokonca ženy, ktoré sa dobrovolne rozhodnu, že matkami byť nechcu, takže evidentne je to tiež velmi rôznorodé. Tak ako pre niekoho môže byť tragedia prisť o zrak sluch ruku nohu, pre iného to až taká tragedia nieje. Toto podla mna nemožno takto paušalne napísať, že to nieje tragedia. Napríklad ja od maličku tužim byť matkou ako dievčatka, ked sa ma niekto spýtal čím budem ked budem vellká tak som povedala mamou a už počas dospievania som mala obavu, či budem môcť mať deti a viem, že keby som ich nemohla mať, zrejme by som to vnímala velmi tragicky, zatial čo ty možno nie.
@sardinka335 prečo by liečitel nemohol liečiť narkomana ak i sám nepichal, ja nehovorím, že párom s problemom plodnosti môžu pomáhať len neplodní lekári. nevidím logiku v tvojom prirovnaní. Ja mám napríklad gynekologa, ktorý je kresťan a pomaha párom ktoré maju problem s plodnosťou a nechcu podstupiť UO, a ved je to super, našiel sa v tom, robí niečo pre vec, ktorej verí. Ale také vyjadrenia, napr ako si napísala, že dieťa nieje právo ale dar, no ano je to dar, tak isto by sme mohli povedať, že vidieť je dar, počuť je dar, byť zdravý je dar a predsa ludia liečia poruchy videnia sluchu, reči, pomahaju si ako vedia. Je to ludské, ozaj, jednoducho, ludia chcu vidieť počuť, chcu mať deti... Ja nehovorím, že veci vidim dobre, ja ich vlastne nijako nevidím, nehovorím, že isť na UO je dobre alebo neisť na UO je dobré, ale mi niesu vlastné takéto vyjdrenia, ktoré sice pekne zneju ale s realitou toho moc spoločného nemaju, pretože vidíme vo všetkých oblastiach ako si ludia pomahaju ako môžu a oblasť nepodnosti je podla mna ozaj velmi citlivá, takže je podla mna na mieste davať si pozor na vyjadrenia.
@lucka_220809 serieš si do ust...si pozri svoj prispevok na strane 5...a potom piš o arogancii a hlupom sposobe, ktorym si ty sama vstupila do tejto diskusie. Vyčítaš to čo sama robíš. 😉
@vejula aaale vejula...Ivko Walenfels?? Uznavam ze kazde prirovnanie ma svoje limity a pokrivkava...kazdopadne u neho nedostaneš papier na UPT ani antikoncepciu ani nie je nakloneny UO pokial viem. Takze tiez lieči ,v limite,, a nejde dalej hoci by dajme tomu mohol. Ale jemu asi nikto nenadava do hlupakov predpokladam za to ze ma na UO ,,ina nazor,, a nestotoznuje sa s tym. A o tom sme tu hovorili - ako riešiť problém neplodnosti ak par nie je stotozneny s UO. Na to tu začali kluvať ako krkavce lebo adopcia alebo pestunstvo sa im nepači, ved dobre, nikto nepovedal ze je to riešenie pre kazdeho, moze to byt riešenie pre tých čo su tomu nakloneny - neviem čo zle je na tom povedat to, ale tak budiš. Zrazu sa stavias do neutralenej pozicie to je pre teba typicke.
@alaguema vynosny biznis? z tvojho pohladu mozno ano (i ked neviem preco by ta to malo trapit, tvoje peniaze to nie su), z pohladu neplodnych parov je to moznost mat deti. ked si to tak zoberies, kazda lekarska sluzba je vynosny biznis, alebo ostatne su zadarmo? ides zubarovi zadarmo? socik uz skoncil
Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze mi urobili kopec veci nad ramec starostlivosti (bola som samoplatca) a vobec mi ich ani neuctovali. Pristup bol uzasny a skutocny zaujem o pacienta. Zavisi na pristupe konkretneho centra. Opat mas ziadne skusenosti a pausalizujes.
@vejula bože...už fakt neviem, ako to vysvetliť. Píšem niekde, že "ak som to zvládla ja, zvládneš to ty"? Prihováram sa tu niekomu individuálne a odhováram od UO? Je taký problém pochopiť pointu napísaného? A že sú horšie veci na tomto svete, ako je neplodnosť? Určite áno. Stojím si za napísaným, aj keď uznávam, že individuálne každý, prežíva v inej intenzite a svoj problém rieši ako vie, alebo ako chce. Ale čo som tým myslela je fakt, že sú ľudia, ktorí sa museli a musia vyrovnávať s oveľa horším osudom. Chápeš snáď, že je aj objektívne asi o dosť horšie ochrnúť na celé telo, ako nemôcť mať deti. Alebo snáď nie?
@mircalla netrápi ma to vôbec. Bolo to konštatovanie a je to tak, či sa ti to páči, alebo nie. Všeobecne ide o jednu z oblastí, kde sa lejú neskutočné prachy. Nepotrebujem k tomu osobnú skúsenosť, aby som to vedela. O prístupe a starostlivosti som nenapísala ani slovo, to si si zas len ty domyslela.
@mircalla napísala som ti jasne, že ma to netrápi, nevadí mi to, neirituje ma to. Bolo to konštatovanie na margo jedného vyhlásenia, že UO je vlastne pomoc neplodným párom. Znelo to totiž, ako keby šlo naozaj o nezištnú pomoc, zatiaľ čo ide o spoplatnený zákrok. A nestojí to málo.
@alaguema neirituje, ale opat tu zdoraznujes, ze je to biznis.
co mas v dnesnej dobe zadarmo? ake sluzby? samozrejme, ze je to pomoc neplodnym parom. samozrejme je spoplatnena, ved je to nakladne (ide to inak ciastocne cez poistovnu). opakujem, socializmus skoncil. NIC nie je zadarmo. tebe niekto urobi nejaku sluzbu zadamo?
@mircalla O tom, ako nič nie je zadarmo,nepotrebujem filozofovať. Reagovala som iba na tvoju otázku a vysvetlila dôvod, prečo som spomenula tento rozmer UO. A nie, neirituje ma to 🙂 Nemá prečo. Mám skôr dojem, že veľmi dotknutá touto debatou si ty, čo je ľahko pochopiteľné, keďže sa ťa to osobne dotýka. Keby túto tému nezaložila žena, ktorá UO odmieta, ani by som sem neprispievala, rovnako ako neprispievam do tém o UO, kde sa ženy vzájomne podporujú. Ani by mi nenapadlo ísť im tam písať svoje názory, ale táto téma je k tomu otvorená. Mala by si byť schopná zniesť aj opačný názor, ak si tu, nemyslíš?
@alaguema opacny nazor znesiem, ale niektore argumenty su priam komicke (vynosny biznis - neviem cakala si charitu?) .
zakladatelka sa inak o UO nevyjadruje nijak negativne, ani ho neodsudzuje, neviem, ci si citala jej dalsie prispevky. akurat nechtiac vytvorila pre niektore z vas platformu, kde potrebujete neustale opakovat: toto nie, to je cez ciaru atd, touto cestou by som nesla...
otazka bola - dovolim si pripomenut - ci niekto pozna neplodne pary, ktore nesli na UO a napriek tomu sa im to podarilo prirodzene. otazka nebola ci to je dobre alebo zle, ci ano alebo nie, sama zakladatelka napisala, ze nie o tomto chcela diskutovat
@alaguema zakladatelka sama dobre vie, preco je rozhodnuta neist na UO a ani nenapisala dovod (ten dovod vobec nemusi byt viera, ale uz ste sem zacali pchat boha pretoze ste to automaticky zobrali, ze to je viera), moze to byt napriklad aj zdravotny problem ci nesuhlas partnera. na to zrejme nepotrebuje zenske, aby jej tu davali nazory ci ano alebo nie ani sa na to nikoho nepytala, toto je kazdeho osobna vec a tak to aj chape. nema potrebu riesit ostatnych
ona sa pytala uplne jasne na nieco ine - nie na postoje k UO
málokedy prispievam do diskusie, ale táto má fakt zaujala....tiež som bola na IVF a mám jedno dieťa, ktorá má robí nekonečne šťastnou, snažili sme sa 5 rokov, ale keď má partner 0 spermií, tam už žiadny lekár nepomôže, takže neodsudzujte.....jediná, ktorá má triezvy pohľad na vec je @mircalla - a zároveň obdivujem jej trpezlivosť a vytrvalosť pri argumentovaní 😉 ..takže čítam ďalej 😵
@mircalla vôbec neviem, aké má autorka dôvody a nič som automaticky nepredpokladala. Je to jej vec a nepotrebujem to vedieť. Ja osobne sa k žiadnej cirkvi nehlásim a teda sa ani neriadim jej pokynmi. Môj postoj k UO je postavený čiste len na tom, ako to cítim. To je všetko, viac to nebudem rozoberať. Toto už nie je diskusia, ale mlátenie prázdnej slamy. Tak si užívajme leto, idem von 🙂
@alaguema a co nie je v medicine biznis?uplne vsetko je biznis -chemotrapia, dialyza, antibiotika, celkovo lieky su jeden obrovsky biznis nechapem preco sa vsetci len na ivf pozeraju ako na neviem aky biznis..a ze su na svete horsie veci ako neplodnost? Vzdy je niekto kto je na tom horsie,kazdy kto je nejak chory sa snazi si pomoct, aj neplodni ludia chcu zit normalny zivot, mat svoje deti. To akoby si napr.onkologickemu pacientovi povedala ze ist na chemoterapiu je uz cez ciaru...co je na ivf podla teba cez ciaru?.
Ah. Tie argumenty s tým genetickým materiálom, že sa vajíčko nepoužije... Tak to je odveci. Veď to aj potom obyčajná mužská onania alebo polúcia je mrhanie s pohlavnými bunkami... a to sa teda deje sakra často na to, že je to hriech.
Neschvaľujem mamičkám správanie, kedy neberú ohľady na nikoho, iba na seba a svoju sebeckú túžbu po dieťati, ale domnievať sa , že umelé oplodnenie Boh považuje za hriech je sprostosť najvyššieho kalibru.
@sardinka335 ja sa nestaviam do žiadnej pozicie... Nesuhlasím ani s príspevkami, ktoré viac menej presviedčaju zakladatelku o nespravnosti jej rozhodnutia, pretože nechápu prečo sa rozhodla ako sa rozhodla a je to jej vec, a taktiež nesuhlasím s s príspevkami, ktoré problem neplodnosti podla mna velmi zlahčuju, robia zo žien, ktoré su zdrvené z toho, že deti mať nemôžu upípané bytosti, ktoré maju byť vdačné za to že niesu chromé.. Tak to potom matke ktorá príde o dieťa treba povedať, že má byť rada, že neprišla o dve deti, lebo predsa prísť o dvee deti je horšie ako prísť o jedno Mne to pride smiešne takto porovnavať trápenia. Pretože trápenie, ktoré je momentálne pre človeka aktualne je to, ktoré prirodzene najviac rieši a ak je to neplodnosť, tak pravdepodobne nebude riešiť chudobu tretieho sveta.
@alaguema
Poviem Vam tu jeden pribeh. Mozno je trocha od veci od temy, ale verim, ze podstatu najdete. Dievcina chodila s chlapcom, ktory mal rozvedenych rodicov. Boli traja surodenci- dvaja chlapci a jedno dievca. Dievca bolo najstarsie a v case rozvodu uz bola vydata. Chlapci boli mladsi. Otec bojoval o chlapcov ako naozaj vsetkymi prostriedkami (a nie tymi prave koser) hoc rozvod zapricinil. Chcel ich do svojej starostlivosti aj ked cela starostlivost bola vzdy na matke. Ona ich vychovavala, s laskou sa starala. Starsi z chlapcov mal vek na rozhodnutie a ocko si ho kupil, tak zostal zit s nim. Mladsieho prisudili matke. Mama mu naozaj splnila kazde prianie, ktore chcel, skakala mu okolo zadku. Mama stale bojovala aj o starsieho chlapca, chcela, aby sa aspon navstevovali, ale ten ju pod otcovym vplyvom viac menej ignoroval. Ked bol najmladsi chlapec uz starsi nasiela si priatelku (vid zaciatok). Ta chodila k nim a videla ako mama skace okolo syna a druhy je u otca. A vtedy vyslovila vetu: Nechapem, ako sa jedna matka moze vzdat dietata a nechat ho otcovi. Nuz, kedze nechapala, dostala od zivota/Boha... prilezitost pochopit. Aj ona sa rozviedla, vychovavala dieta sama, s laskou sa starala, mala dve prace, aby utiahli domacnost, aby jej syn mohol ist na taky vylet a onaky...Jedneho dna jej prisla sms, ze mami papa ostavam zit u otca. U toho co roky neplatil vyzivne, nezaujimal sa o dieta a ked u neho dieta bolo na navsteve este mu aj ukradol peniaze. Bojovala ako levica, aby sa syn vratil. Nepomohlo. On nechcel, chcel volny zivot u otca. Vtedy si spomenula na inu matku, spred 20 rokov. A pochopila. Tie co ste nekracali v ineho slapajach nesudte, aby ste nedostali rovnaku sancu pochopit.
@buckeye prestaň s tou aroganciou. Ja som nikde netvrdila, že to má byť zadarmo. Napísala som, že je to jeden veľký biznis a to je pravda. Chceš snáď tvrdiť, že kliniky, ktoré prevádzajú UO, to robia ako charitu?!
@vejula opäť si to celé prekrútila, ako sa len dalo. Nenapísala som, že majú byť vďačné, že nie sú chromé. Napísala som, že sú aj ťažšie osudy.
@gagik áno, všetko v medicíne je biznis. Netvrdím opak.

@mircalla povazujem ta za inteligentnu osobu, ktora nema problém prijat nazor, debatovat pre a proti, klasť otazky o čom kolvek s kymkolvek a je konštruktívna, v pohode a nad vecou, dokonca osobne ta obdivujem, ze ako matka samozivitelka zvladaš veci, tak ako ich zvladaš, klobuk dole ...ale vidim ze ti zatrpknutost tiez zatemnila rozum. Stale mi vkladaš ,,do ust,, nejake negativne postoje...holt ak s niekym v niečom nesuhlasime, tak mame tendenciu vidiet na nom len všetko zlé, holt chceš to tak vidiet tak to tak ,,viď,,. Ale je to tvoja volba. Maj sa...