icon

Umelé oplodnenie nie je pre mňa

janulka257
8. júl 2016

Hľadám páry, ktoré nemôžu otehotnieť, resp. majú ťažkosti, alebo zdravotné problémy, a bolo im doporučené umelé oplodnenie, ktoré odmietajú napr. z dôvodu viery a napriek tomu to nevzdali a otehotneli prirodzenou cestou.
Poznáte niekoho?

blacklady
15. júl 2016

@janulka257 ahoj, ja ti uplne rozumiem, sice deticky mam, ale na to druhe sme si museli chvilu pockat a priznam sa, ked sa nedarilo, tak som si povedala, ze sa radsej zmierim s tym, ze bude len jedno, ako by som mala ist na umele oplodnenie. Jednoducho to nie je cesta pre mna. Pride mi to ako znasilnovanie prirody, jednoducho som to dieta nechcela za kazdu cenu. Ale, nakoniec, ked som sa uz zmierila s tym, ze bude teda len jedno, uspesne som otehotnela 🙂, najhorsie bolo sa s tym zmierit, dlho mi to trvalo, no otehotnela som prakticky hned ako som sa s tym vyrovnala. Psychika ma fakt strasne velky vplyv, mne sa to podarilo v case, ked som menila pracu, sli sme na dovolenku, jednoducho som to dieta uplne vypustila z hlavy, bolo to prvy krat za 3roky, co sa mi podarilo na to vobec nemysliet a neriesit.
Ale, poznam 2 zeny, ktore mali problem otehotniet. Jedna mi potom, co neplanovane otehotnela povedala, ze si vzdy myslela, ze je neplodna, mala z predosleho vztahu jedno dieta po umelom oplodneni a zrazu nevedela ako a mala druhe 🙂.
Ta druha sa vydavala tehotna, potratila, potom nemohla otehotniet, bola na umelom, neskor sa rozviedla, nasla ineho partnera a dnes ma 2 deti prirodzene..

buckeye
15. júl 2016

@alaguema mam pocit, ze si to predstavujes ako hurvinek valku, aj ked ti pride murar vystierkovat kusok steny a material ho bude stat 50€ tak budes cakat, ze ti to spravi za 40? Aj s robotou, aby to nahodu nebol biznis, co? S argonanviou si zacala sama, tak sa nestazuj, aky pozicaj, taky vrat ;)

alaguema
16. júl 2016

@buckeye tvoj pocit je mylný. Ak si prečítaš čo píšem, nájdeš len konštatovanie, že UO je biznis a skutočne to tak je. Kliniky na tom zarábajú, preto to robia. Realita, fakt. To je celé. Nikde to ani nehodnotím, je to len konštatovanie. Všetko mimo to, čo tam vidíš, sú len tvoje konštrukty.

mircalla
16. júl 2016

@alaguema v trhovej ekonomike je kazda jedna sluzba ci produkt biznis okrem niektorych verejnych sluzieb. ty mas sama zivnost, nerobis to zadarmo, zarabas = biznis
Uplne normalne. Ale mozno ti vadi povaha tohto biznisu

alaguema
16. júl 2016

@mircalla nerobím zadarmo (len občas) a na povahe toho biznisu mi niečo vadí natoľko, že by som nechcela byť jeho súčasťou. To, že iní ľudia sú, mi nevadí vôbec. Opakujem, bolo to iba konštatovanie vzhľadom k tomu, že sa tu hovorilo o pomoci, tak som podotkla, že v rámci tej pomoci sa hýbu aj peniaze. Ale to je jedno...Je to veľmi delikátna téma a už sa mi nechce ju rozvíjať ďalej, je mi jasné, že pre vás, ktoré máte vďaka UO, svoje deti, na to nedáte dopustiť. Čo sa dá pochopiť.

sara07
16. júl 2016

no môj názor = autorka nemusí odpovedať lebo nebudem reagovať , po tom čo som si tu prečítala to nedám 😀 😀 😀 - mala by si si urobiť poriadok hlavne u seba vo svojich pocitoch ,,,,,,píšeš umelé oplodnenie nie je pre mňa z dôvodu lebo viera s tým nesúhlasí atd..........inak by som to brala keby si napísala nesúhlasím lebo JA nechcem JA mám na to taký názor a plus dlho nič viera s tým nesúhlasí , odmietanie s dôvodu viery .........to je riadny rozdiel,argument stotožnenie neberiem, nemáte na výber ked viera povie nie tak odkývate nie ......... myslím že keby ti do toho nezasahovala viera riešiš to úplne inak ............ked teda viera je tu teba tak silná tak OK,stotožnuješ sa s jej názormi OK ale potom jej ver a nesonduj či sa niekomu podarilo aj ked boh to tak chcel, tak ako viera sem tam alebo viera ked ..................čo sa týka biznisu čo nie je biznis, náboženstvo je jedno z najlepších biznisov na svete, točia sa v rozličných náboženských skupinách atd šialené miliony, cirkev má neskutočné majetky aj ked kážu skromnosť atd ...........ano robia charitu aby to tak nekričalo veľmi ale nie sem blby vieme si zrátat dve a dve ..............Môj názor je že na umelé oplodnenie by mala byt veková hranica 30-45 rokov a dosť, je to šialené aby 20 ročná už bola po umelom oplodnení ,niekto otehotnie po mesiacii niekto na prvy raz a niekto po 7 rokoch proste , ale zase je to jej telo jej rozhodnutie, krútim nad tým hlavou ale rešpektujem, osobne baby čo sa na to dajú obdivujem , ja som srab na tie vyšetrenia čo všetko musia podstúpiť, ja by som nešla a ani som nešla ............

monusik73
16. júl 2016

Ja tiez by som nesla na umele oplodnenie lebo teraz je to len biznis ako vytiahnut z ludi prachy ale nie im skutocne pomoct, tiez vela premudrelych zien mi radilo chod na umele oplodnenie otehotnies, ale to mi radili take zeny ktore otehotneli ani nevedeli ako a tak som im napisala ked mi zaplatis za kazdy mesiac vyse 1000 euro na umele +injekcie a lieky potom mozno pojdem a sa mozme bavit o tom, ja poznam take pary co tiez nemohli mat deti dlho a nakoniec sa im podarilo prirodzene, poznam aj taky par co si adoptoval a o rok cakali prirodzene, ja ked by sa uz naozaj nedarilo dlho tak podam ziadost na adopciu ako ist na umele vsetko ma svoj dovod preco niekto tak dlho caka na babo ale modlitba a viera ma naozaj nieco do seba a hovorim si kazdy den ze vsetko je rukach v Bozich, ked nam nedopraje sa stat rodicmi tak si adoptujeme a budeme ho vychovavat a milovat ho ako vlastne dieta nebudem nikdy robit rozdiel medzi tym, drzim palce aby si sa dockala cim skor babatka nikdy nestracaj nadej ta zomiera posledna 😉

sara07
16. júl 2016

@monusik73 umelé sa platí podla druhu, a platí sa od tretieho neúspešného pokusu ,rieši a prepláca to poistovna, niekto viac niekto menej dá sa zistit pobehat, čiže páry čo to skúsia to fakt nestojí vela,.............zdravotná positovna ked môže prelácať liečbu rakovin pluc u fajčiarov, obezitu , alkoholizmus atd , tak toto sa proste stratí v tom systéme, netvrdím že nie je OK , je na hlavu postavený

mircalla
16. júl 2016

@alaguema je to pre neplodne pary velka pomoc. uz ma to nebavi dokola opakovat
pomoc = nerovna sa, ze je to daco nevyhnutne zadarmo.
Su centra, ktoru chcu z ludi vytiahnut co najviac penazi, su centra, co to robia uplne inak a maju uzasny pristup - vlastna skusenost a velmi pozitivna.

Uz to naozaj koncim, lebo ked tu citam opat nejake prispevky o motlitbach a bozich rukach, tak radsej nie....

zibi
16. júl 2016

kazdy si to usporiada v hlave sam ..
neveriaci clovek nevidi problem a nemusi riesit dilemu UO
veriaci clovek ma na vyber - bud ide na to a zmieri sa s tym vsektym vo svojom vnutri ze bol na UO, alebo si povie, ze toto pre neho nie je a nepojde na UO a bude skusat inak
- rozoberat s jednotlivymi ludmi svoje vlastne postoje , preco tak a preco nie, podla mna nema zmysel..ked niekto nie je veriaci, tak nedokaze pochopit hladisko veriaceho cloveka...a argumenty, ze boh, a preco ti neda, preco da, atd...sa nevysvetlia ...niekedy sa neda vsetko vysvetlit, niekedy sa iste veci prijmu a ci sa tak alebo onak bojuje, ci sa tak ci onak rozculujeme, stale kazdy musi iste veci prijat ako fakt, je to tak a inak nebude, a podla toho sa rozhodne co dalej ...

ci sa za to plati ..ked sa uz niekto preto rozhodne, tak je stotozneny s tym, ze sa za to plati..ci je to biznis, je mu to jedno, pretoze, vie, ze za to musi zaplatit ..to je to, ze to berie ako fakt...
presne ako keby ste sa v lekarni hadali, ze nezaplatite za ibalgin alebo kvapky proti kaslu ,lebo je to cele biznis a ked si platite zdravotne poistenie, tak preco si musite cele kvapky platit .. je to priklad..proste nepodporujte farmaceuticky priemysel???

byt rodicom a tuzba mat dieta je velmi silna, pre niekoho nie je dieta cely svet a ide dalej, dalsi si povie, ze ide do UO , su ludia , ktori navonok tvrdia, ze UO nie a natajnasa navstevuju centra, aby to nikto nevedel, lebo je to len ich vec a nikoho ineho, dalsi sa s tym zmieria, inym sa rozpadne manzelstvo, druhych to viac posilni, niekto si adoptuje, dakto zazracne otehotnie .... ale vsetko je to o procese, nic nie je jednoduche a vsetko je dlhy proces spracovavania, prijatia veci aka je... ale pravda je, ze najlepsie sa vciti do veci ten, kto si tym presiel, kto vie ake to je .. lebo ciste polemizovanie o tom, co by bolo keby, nikdy k nicomu nebolo a dospeje to do stadia, ze sa ludia len pohadaju ... podla mna nevieme respektovat rozhodnutie jednotliveho cloveka ...nedokazeme pochopit ked niekto na UO ide, potom sa vadime, ked niekto povie, ze z krestanskeo hladiska nejde na UO, ludia sa citia diskusiou zahnani do kuta a musia sa branit ... tolerancia, empatia a slusnost je zakladom , ved tak chceme vychovavat aj nase deti .... ale aby som nezasla do nejakeho poucovania, lebo to nie je mojim cielom, myslim si, ze v tom celom je to skutocne o tej dlhej ceste spracovavania , prijatia faktu takeho aky je a zmierenia sa ...je to dlhy proces, ale niekto sa nakoniec rozhodne pre UO niekto si adoptuje a niekto sa roky modli a caka na zazrak ... nech je ako je, kazda volba je ta spravna a urcite ju predczadzalo vela rozmyslania, slz a vsetkeho mozneho, neexistuje univerzalna rada, tak budme tolerantni ..lebo pohadat sa este na UO je fakt sila 😝

mircalla
16. júl 2016

@zibi No hura hura uzasny prispevok🙂)

sara07
16. júl 2016

UO je úžasna vec , veľký pokrok ohladne vedy a lekárstva, a je na každom ako to prijme a či sa na to dá, mne osobne vadí to odsudzovanie, a pokrytectvo že je to biznis, ved nik nikoho na to nenúti ísť, len ono je to taký červík mám možnosť , za čo sa neplati , peniaze boli , sú aj budú ........ked o to nebude záujem trh a cena bude iná nič nové pod slnkom

luna379
16. júl 2016

@zuzanaete lenže sa dá oplodniť aj len jedno vajíčko, a to vložiť...

alaguema
16. júl 2016

@mircalla tak asi máme trocha iný pohľad na pojmy. Ja chápem pomoc ako niečo, čo sa dáva nezištne. Všetko ostatné je výmena, obchod, obojstranne (alebo aj jednostranne) výhodná dohoda. Ti platíš, oni robia svoju prácu. Niekde to robia ľudsky a podľa tvojich slov úžasne, niekde nie, ale podstata ostáva rovnaká. Inak sa stotožňujem s tým, čo napísala @zibi, len s tým rozdielom, že pre mňa je to ešte stále diskusia, nie hádka 🙂 Uvedomujem si, že pre vás, ktoré ste UO podstúpili je to osobná téma a ťažko by sa dalo čakať, že budete reagovať bez emócií.

mircalla
16. júl 2016

@alaguema cize ti prekaza, ze niekto spomenul, ze to je pomoc? dobre to chapem?
ako by to teda podla teba mala nazvat zena, co IVF vyuzila alebo planuje vyuzit? ked ma nejake vazne chore dieta problem, za riesenie ktoreho musia jeho rodicia zaplatit, alebo ciastocne zaplatit, ale dietatu to zachrani zivot, to nie je pomoc? nejaka zdravotna pomocka, ktora tiez stoji peniaze, ale ulahcuje zivot ci zlepsuje zdravie (kupovali sme nedavno ortopedicke vlozky - cudaj sa, neboli zadarmo), to nie je pomoc? ako by si to nazvala? biznis? aky termin by sa ti pacil?

alaguema
16. júl 2016

@mircalla myslím, že už stačilo. Mne teda určite. Si strašne vyhecovaná. Nemám potrebu to na seba ťahať. Neber to v zlom. Pekný deň.

mircalla
16. júl 2016

@alaguema nie som vobec vyhecovana, som uplne kludna. ala strasne taras a nemas ziadne argumenty a nie je to len moj nazor🙂 nie som sama, co si mysli, ze to nema hlavu ani patu, co pises, napisalo ti to pomerne vela ludi, je mi luto

buckeye
16. júl 2016

@alaguema sihlasim s mircallou nemas ziadne argumenty len prezentujes pocit, ale to nie su fakty, nevidis celkom do pozadia fungovania labakov, ty vidis ake maju vysledne cenovky pre lydi, nevies ake maju naklady, nevies to posudis, ci maju zarobok, ze su radi, ze este funguju a drzi ich nad vodou len par supiek navyse, alebo ci tocia miliony a majitel sa vozi ja medaku, na svk si vacsina len ta prva moznost, viem ako funguju zdravotnicke labaky, je to des, vacsina funguje, uz len vdaka zotrvacnosti a kontaktom, ze vedia niekde od dodavatela vybavit zlavu na spotrebaky (media, jednorazove pomocky, etc) poistovne coraz viac veci limituju, coraz viac veciam znizuju bodovanie (cize aj financneohodnotenie)..ty vidis za vsetkym biznis, okje totvoj nazor a nie je zalozeny ma faktoch

mircalla
16. júl 2016

Aj google je pomoc. Pomaha ziskavat utriedene informacie. Mne aspon ano. S cistym ziskom 14 miliard dolarov. V trhovej ekonomike je cielom podnikatelskych subjektov vytvarat zisk, inak to nie je trhova ekonomika. Nie je idealna, ale je to zatial najlepsie, co existuje. Je samozrejme, ze sa tam tocia peniaze. CAR je podnikatelsky subjekt. Slovo nezistne sa da pouzit mozno v suvislosti, ze kupim susedovi kilo zemiakov alebo mi niekto vymeni ziarovky ci podrzi dvere. Inak nie je nezistne nic. Aj sluzby financovane statom nie su zadarmo, su platene z nasich dani. To je uplne elementarne jednoduche

sara07
16. júl 2016

@mircalla tak pozor google nie je pomoc zadarmo, síce neplatíš ty ale platíš inak, google predáva množstvo vyslovene cielenej reklamy a tú cielenú skupinu si vytvorí z údajov ktoré o tebe získa svojim použivaním ich vyhladávača atd , google nerobí nič zadarmo, platíš inak ale platíš , osobne radšej zaplatím nejakú sumu za program len aby som sa vyhla reklame a reklamnému spamu .........čo sa deje presne s tým množstvom použitelných informácii radšej ani nemyslím

mircalla
16. júl 2016

@sara07 ja viem🙂 ved tam som to myslela, ze je to pomoc (niekto tu totiz spomenul, ze pomoc je len, co je nezistne), ale samozrejme je to aj biznis a velmi uspesny.

bobricek1979
16. júl 2016

Jeto v rukách božích súhlasím áno dopomôžu Dr.ale nato či sa uchytí tam už sa nič nezmôže.Prajem všetký spontánne krásne zdravé bábätká ..tie čo odsudzujete ani netušíte aký je to pocit nemať dieťa a túžiť po tomPrečo by som ja nemohla byť dobrou mamou je absurdné,že tu riešite vieru.Ja bojujem dá sa a aj bez toho aby som ,ako vy vravíte niekoho zabíja.To môže predsa robiť spústa a zdravých žien.A som tiež veriaca.A čo mi Boh ponúka to aj beriem.Pekný večer maminy

alaguema
16. júl 2016

@mircalla je mi celkom jedno, čo si kto o mojom názore myslí. Hádam si nemyslíš, že budem celú noc plakať do vankúša, lebo nejaká osoba, ktorá sa skrýva za nejaký nick, si o mojom názore myslí, že nemá ani hlavu, ani pätu 😉 Ja ti ten tvoj neberiem, napísala som aj, že je pochopiteľné, ako reaguješ, tvoje rozhodnutie podstúpiť UO som v žiadnom momente nekomentovala, je to čiste tvoja osobná vec. Vyjadrovala som sa len k téme UO všeobecne a napísala som svoj názor, ktorý je čiste pocitový a stojím si za ním. Bodka.

lucka_220809
17. júl 2016

@zibi cica dobre si to dala.tak presne a do bodky...palec hore ;)

mircalla
17. júl 2016

@alaguema nie, nemyslim.

mircalla
17. júl 2016

@sara07 keby to robil zadarmo nema cisty zisk 14 mil usd, tak som to ani nemyslela, uplne si to nepochopila🙂

sensen12
17. júl 2016

@monusik73 aj to je pekny naxor,vsetko v rukach bozich,prosto niekto chce nieco nasilu niekto nie niekto ma odvahu niekto nie,ja napr.nemam odvahu robit pokus vbac,a preto akoze moje dieta bude divne ci co? ja povaxujem cele zdravotnictbo za velky biznis,nspr.vo uz mam nastudovane,tsk na sk ma pomsly vyse 80 % percent zien nastrihy,proste na oficislnych strankach nemocnic som to nasla a co si kto mysli,ze tieto zeny nebudu a neprinasaju peniaze do zdravotnictva kolko zien ide na plastiku a nikdy sa nepriznaju kolko zien si bere pozicky na to,kolko zien plati za rekonvalescenciu tam dole xxx liekov a kadecoho....cela gynekologia je taky biznis ze az,xxx zien riesi prsia tvar a osobne moje kamosky maju plastiky x casti tela leeen preto ze im trosku usko odstava,proste zena je bytost ktora je ochotna do seba vrazit x penazi,ked ma svoj sen,ci o dietati,ci o tele a x zien ide aj cez mrtvoly,x zien sa na to vykasle,podla toho,ako ktora sme,js zas by som si nedokazala v zivote dat plastiku hocicoho a ani na vbac nemam odvahu,musime mat vsetky odvahu na vsetko?

monusik73
17. júl 2016

@sensen12 Zeny ktore fakt nevedia co so sebou a daju si plastiku alebo prsia operovat len aby mali vacsie a tolko penazi do toho vrazia tak to potom aj tak vyzera sa tak zhovadit, kazda zena je svojim sposobom krasna a ako pan boh stvoril zenu na svoj obraz tak zena by mala spokojna, mojim snom je mat dve deti aby sme boli konecne kompletna rodina, co sa tyka umeleho tak tam som svoj nazor napisala, niekto by isiel aj viackrat niekto to odmieta lebo veri ze sa moze zadarit pritodzene, ale nám keby fakt neni dopriate babo tak si adoptujem dieta lebo vela deticiek potrebuje lasku a domov 🙂

sensen12
17. júl 2016

@monusik73 tak tak,ja vravim jedno,kto sa na co citi a hlavne neodsudzujem nikoho,mne je fakt jedno,ci dakto pojde na umele ci nie ci ma ci nema plastiku,ci tak ci onak porodi,zivot je o dacom ale uplne inom,byt happy s tym co mame

domuska11
17. júl 2016

Čítam túto "diskusiu " uz pár dní,uz som mala rozpísaný aj príspevok no vymazala som ho....
Minuly rok na Vianoce som isla na spovedi a mala som potrebu povedať farárovi,ze sme boli a ideme na ivf.sedel tam asi 70r.farar,hned som si pomyslela,ze jeho názor bude negativny...len moja potreba to povedať bolo silnejšia,vsetko som mu povedala prečo musime skúšať ivf,ze jednoducho nemôžem čakať na zázrak,tory sa neudeje...chcem byt matkou,cchem zazit pocit života,porodit si svoje dieťa....vysvetlila som mu,ze nase výsledky sú viac ako zle...
Čo povedal??? Ze nikde nieje napísané ako sa ma téme ivf cirkev postavit,t aj ide hlavne o to,aby sa embryjka neznehodnotili. Či so! Rozmyslala na odopciou...
Opytala som sa,myslite,ze keby sa toto vsetko Bohu nepáčili tak by dovolili toľkým párom,manzelstvam naplniť svoje šťastie prostredníctvom ivf??? Viete koľko rodín je kvôli tomu stastna a dokonalá rodina a pritom veria v Boha a su veriaci. Povedal,ze mam pravdu,ze mi palce a bude sa za nás všetkých modlit.

Pred par rokmi som aj ja citala o ivf ako o deťoch zo skúmavky a nikdy ,v zivote by mi nenapadlo,ze toto bude jedina moznost ako mat svoje dieťa,porodit ho! Aj ja som bola hrdinka a verila,ze otehotnieť hned...
Teraz??l dakujem Bohu,ze je medicina tam kde je,ze mam môjho syna v kociku ,krásneho,dokonaleho a zdraveho!!!
Vy všetky co tu svorne píšete,ze si mame deti adoptovať alebo sa zmieriť ,že deti nebudeme mať...skúste si predstaviť,ze vase dcéry,synovia za par rokov budú chodiť ako bez duše,plakat každú noc potajme a dufat v zazrak..vy sa na to ako rodicia budete pozerať! A vtedy im poviete nech neetlacia na prírodu a nechajú veci tak...lebo vám sa proces ivf nepáči!
Neviete a nedokazete si ani len predstaviť čo tieto vase slová znamenajú pre nas ostatné...
Este neviete ako dopadnete..a najskor si treba prečítať odbornú stránku ivf a az potom riešiť vase teórie!