icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

mili78
23. nov 2010

@kamilkka ...Kamilka presne si opisala moje pocity....tiez v tejto chvili som v stadiu, ze adopciu nepripustam a nespravila by ma stastnou....velmi tuzim po vlastnom dietatku....ak to nejde prirodzenou cestou, tak fakt neviem ci je to az taky velky hriech, ako to pojde cestou mediciny...a mozno to nepojde ani tou cestou a nakoniec predsa len skoncim u adopcie...verim, ze Pan Boh ma neopusti, aj ked to spravim...ja ho budem stale milovat a verim, ze aj on mna...snad sa za mna aj Panenka Maria prihovori...modlim sa k nej a prosim ju o pomoc 😔

katarina104
23. nov 2010

@kamilkka Boh nedopúšťa spontánne potraty, On mám dal slobodnú vôľu,určite nechcel aby deti umierali, svet je v našich rukách, stalo sa tak prvým pádom Adama, keby nám Boh začal zasahovať do našich vecí tak by už bol koniec, musel by riešiť aj iné problémy,myslíš že Boh by dopustil vraždy a choroby,nie, pretože nás miluje 🙂 Svet je zlý, a my môžme k tomu prispieť aby bol lepší našimi rozhodnutiami. Niekedy nastane potrat preto, lebo dieťatko sa nevyvíja správne, je potom vecou prírody, že sa tak stane, mohla by si ísť aj na 100 umelých oplodnení a dieťatko sa nemusí prijať,a čo potom?čo tie pozabíjané embrya?,nás učili, že život začína počatím a vraví to aj cirkev, tie kondómy boli preto dovolené, lebo svet je už taký bez morálky,a je z toho toľko chorôb, že možno sv. otec pripustil kondómy preto aby sa to nešírilo,ale my sme na to aby sme to nezneužívali, napr. môžem kondóm, tak sa budem milovať s kým chcem a robiť si čo chcem 😉 , len toľko lepšie je modliť sa aby sme pochopili čo od nás Boh žiada 🙂 je dobré si prečítať knihu chatrč, je to super kniha, všetko je tam vysvetlené 🙂

dadenka1
23. nov 2010

@katarina104 Čo to je za knihu? Ten názov mi je známy ale nepoznám, nečítala som...

lenkove
23. nov 2010

Dievcata, mozem vam povedat, z vlastnej skusenosti, ze tuzba po dietati a bolest z nepolodnosti su dve rozdielne veci!!! Teraz bojujete s oboma.. Obe su silne a mocne 😔 Ale osvojenim dietatka sa bolest zvana tuzba za dietatkom vylieci.. Sama som tomu neverila, ale je to tak.. Ine je to s boliestkou zvanou neplodnost, co podla mna prenasleduje zenu az do prechodu... ale s dietatkom , milovanym Bozim dietatkom, ktore vam pozehna nas dobry Boh, je to uz len boliestka 😉

a medzi nami, mne sa Chatrc nepacila, a to mam krestansku literaturu rada.. Na moj vkus tam bolo privela synkretizmu.. Dadenka, poslem ti ak chces a nenajdes v kniznici 😉

holly74
23. nov 2010

Tiež som čítala a nenašla som odpovede na všetky otázky....áno na zlo páchané ľuďmi na ľuďoch tam odpoveď bola...ale čo choroby detičiek, potraty, smrť spôsobená chorobou alebo "náhodou?" to s odkazom na to, že Boh dáva ľuďom slobodnú vôľu asi vysvetliť nejde...

cervena_ciapocka
23. nov 2010

Prepáčte, že vám sem leziem.
@holly74 aj keď sa nám zdá, že veľa vecí je v našom živote nespravodlivých a nechápeme ich, hlavne keď sa jedná o choroby, smrť, a pod. , Bohu to nie je jedno že sa trápime a o on chce aj z tých zlých skúseností vyťažiť pre nás čo najviac dobrého, ale to ide len vtedy keď mu zveríme celý svoj život. Aj keď to znie trošku divne, dáva to zmysel.

holly74
23. nov 2010

@cervena_ciapocka ono ani tak nejde o to, ked trpíme my dospelí, to viem pochopiť tak ako píšeš, ale čo tie nevinné detičky s rakovinou a pod. Na to Chatrč neodpovedala...

smejka
23. nov 2010

@holly74 netreba hladat odpovede na vsetko v jednej knihe..
ja tiez verim ze vsetko ma svoj zmysel...ktory castokrat zavaleni utrpenim nechapeme..a mozno ani na tomto svete uplne nepochopime

katarina104
23. nov 2010

@dadenka1 je veľmi dôležité ako tú knihu pochopíš 😉

katarina104
23. nov 2010

@holly74 je tam odpoveď aj nato, prečo ľudia na rakovinu umierajú a aj na to prečo musela jeho dcéra zomrieť takou drastickou smrťou,veď to bolo iba dieťa, je to tam určite, je to kniha ktorú treba vedieť aj čítať,ale aj pochopiť 🙂

katarina104
23. nov 2010

@dadenka1 skončila myslím ako naj kniha na 7 mieste, v tej súťaži na druhom programe, neviem či si pozerala 😉 , mňa veľmi oslovila 😉

tortelinka
23. nov 2010

chatrc som citala, a citala som aj nejake recenzie, neviem, ale na mna neposobila krestansky, myslim ze je tam toho dost medzi riadkami..

lakrimosa
23. nov 2010

@kamilkka ahoj moja milá! To je dobre, že si sa zapojila 😉 .
Tvoje konštatovanie v poslednej vete možno! potvrdí cirkev o pár rokov, napr. tak ako to bolo v prípade G. Bruna...ale osobne to cítim tak, že Boh odo mňa chce teraz za súčasných podmienok vernosť. Akokoľvek je bolestivé nemať dieťa, cítim, že zostať verná učeniu cirkvi je pre mňa kľúčové - toto a teraz chce odo mňa Boh. A to mi dáva vnútroný pokoj, zotrvať v tom, čo chce On i keď nepopieram, že koketovanie s myšlienkou, že raz to cirkev možno povolí je príjemné... ale ja sa nechcem na to spoliehať.

@dadenka1 ahoj, zatiaľ neviem, ako dlho sa čaká u nás, lebo ešte som naozaj nemala čas ísť na úrad. Znie to asi nenormálne, ale som tak veľmi pracovne vyťažená, že som tam ešte nebola. Pritom aj mm mi hovorí, nikto to za mňa neurobí. Ja viem...

@smejka ďakujem 🙂 ako sa vám darí, pošli nejaké fotky detičiek 😉

@tortelinka už si sa rozhodla, či podáš žiadosť na UO alebo adop?

@mili78 je to šok, dozvedieť sa takú vec, viem, o čom hovorím, prežila som to! Viem, že je to ťažké, ale pokús sa trochu upokojiť a myslieť pozitívne. Lebo stres je naväčším nepriateľom tehotenstva. Hlavne sa tak veľmi neponáhľaj nestresuj sa, k ničomu to nevedie. Nechcem mudrovať, hovorím ti to naozaj iba z vlastnej skúsenosti. Moja neplodnosť ma naučila a stále učí trpezlivosti...

Cathy nám tu chýba!

lakrimosa
23. nov 2010

nedá mi nereagovať na túto debatu, keďže som si ju prečítala až teraz.. Pripomína mi úvahu mojej spolužiačky z gympla, inak veľmi dobrej moja kamošky a korektnej baby ,- raz mi povedala, že ak by bol Boh, neboli by vojny, lebo Boh predsa nemôže dopustiť také strašné hrôzy , aké sa dejú vo vojnách. Z toho usudzovala, že Boh nie je. Vtedy som jej na to nevedela odpovedať, ale často som o tom uvažovala. Nebudem opisovať siahodlhé polemiky na túto tému, ktorými som prešla. Teraz by som jej odpovedala asi takto: "Fascinuje ma, aký je Boh ohromne tolerantný a milosrdný, že vo svojej dobrote dovolí, aby Zlý víťazil na Zemi." (Viď Zjavnie a pod.) Zlo predsa nepochádza od Boha! A všetko zlé, čo sme kedykoľvek urobili, neostáva zabudnuté... v Písme sa hovorí, že hriechy sa dedia do 4.-ho!!! pokolenia. Ak sa zlo násobí, čo z toho nakoniec vyvstane? Iba väčšie zlo. O to väčší bude triumf Krista na konci vekov. A jeho milosrdenstvo môže byť pre nás útechou.

katarina104
24. nov 2010

@mili78 včera som sa za tvoje rozhodnutie modlila,a keď som otvorila písmo tak tam stálo, citujem:
aby v Bohu skladali svoju nádej, na skutky Božie nezabúdali, lež ostríhali Jeho prikázania, aby neboli ako ich otcovia, to pokolenie, čo vrtkavé má srdce a ducha Bohu neverného. žalm 78,7,8. 🙂
tak len toľko, to je slovo pre teba, od Boha 🙂

katarina104
24. nov 2010

@tortelinka áno sú tam aj také slová, ktoré by Boh nepovedal, ale tu nešlo o to, či to povedal, ale o tú myšlienku 🙂

adrianahlv
24. nov 2010

Ahojte zienky. Prosim vas, aky mate nazor na umele oplodnenie z pohladu krestanskej viery? Som krestanka, ale neprehanam to 😉 , ale ide mi o byvalu mojho muzicka. Nechcela um. oplodnenim babatko, vraj z krestanskeho hladiska je to nepripustne 😠 ha, ha... Ja si o tom myslim svoje, ale som zvedava na vase nazory. My sme prave absolvovali prvu konzultaciu v GF. Problem ma muzik, ja som ok. S jeho byvalou to bolo podobne.

mili78
24. nov 2010

@katarina104 ...dakujem Kati, aj ja sa modlim zato, aby som sa rozhodla spravne...aj pismo som otvorila, ale na inej kapitole 😉

@adrianahlv ...ahoj...pozri si par stran dozadu, ja som mala tiez podobnu otazku...tiez mam podanu ziadost na ivf....sme to tu riesili 🙂

adrianahlv
24. nov 2010

@dadenka1 Ahoj. Ja som citala, ze jedine krestansky cirkev nepripusta um. opl., ostatne cirkvy s tym problem nemaju. Ale nie je tomu uplne tak. Nasla som nazor krest.cirkvy, ze ak sa spermie dostanu od muza formou pohl. styku, nezmrazia sa ani spermie a ani embryjka, tak to je pripustne. Su to dve metody, ktore aj krest.cirkev povoluje. takze s tymto tu uplne nesuhlasim. Moj muz s byvalou mali tento problem, ona bola ok, on nie. Ona nechcela prave pre cirkev, ale nepozrela si sposob, ktory aj krest.cirkev pripusta. Oni len nechcu, aby spermie isli na dalsie spracovanie. Len je to tazke presvecit lekara o tomto sposobe A vidis, moj muz od byvalej pre toto odisiel a to, ked mu zistili problemy a povedali - babatko jedine pomocou IVF, netlacil na nu, zmieril sa s tym. Ale po case mu to nedalo - kazdy muz chce svoje babatko, hladal pochopenie a lasku inde. A nasli sme sa my dvaja. A to je katolik ako ona. Myslim si este o cirkvy, ze manipuluje ludmi. Aj odmietanie um. opl. je o cirkvy, nie o Bohu! Ked sa pisalo svate pismo, boli vtedy tieto moznosti ako um. opl.? Myslim, ze aj toto je na zamyslenie. Mnohe mozno nesuhlasite, ale ja sa riadim tym, ze kazdy zivy cloviecik je Bozim dietatom nech akoukolvek formou pride na svet. Myslis si, ze Boh by odmietol takto pocate dietatko???

adrianahlv
24. nov 2010

@kamilkka Ahoj. Uplne s tebou suhlasim, precitaj si, co som napisala dadenke1. A este som jej zabudla napisat, ked je byvala mojho muza taka krestanka, na um. olp. nesla, odmietla ho, ale pred tym uzivala antikoncepciu. Ked zistili, ze nemozu mat deti, vysadila ju. Tak o com je to? Zabijat - podla cirkvy vo vlastnom tele dietatko, to cirkev pripusta? Nie je toto vacsi hriech, ako pomoct pomocou IVF dietatku narodit sa????? Mam na to svoj naror. Som krestanka, ale nie som ani proti antikoncepcii, ani proti potratu a uz vonkoncom proti IVF! Je na kazdom cloveku, ako si zariadi zivot. Niekto tieto metody pouziva pre svoje zdravie, aj potrat moze zachranit zivot matke, na to cirkev nemysli, ze? Radsej nech zena zomrie? Za co, ze sa snazila priviest dietatko na svet? Ak bola ohrozena, tak nech sla. Alebo radsej, nech nevznikne zivot, ako potom nejaka zena odhodi do kontajnera dieta, alebo ho sama usmrti, ci uz pocas tehotenstva alebo po narodeni. A nakoniec, kazdy z nas bude postaveny pred Bozi sud a potom sa dozvieme, co sme robili zle, no nie??? 😉

smejka
24. nov 2010

@adrianahlv ahoj 🙂
vidim ze ty si o svojom postoji pevne rozhodnuta....preto nie celkom chapem preco si nadhodila tuto otazku 😕 😉
kazdy den robime nejake rozhodnutia...zalezi komu doverujeme a ci chceme sa nechat viest...Nim 😔

katarina104
24. nov 2010

@adrianahlv ja som kresťanka a som aj proti antikoncepcii aj proti kondómom, prerušovanej súloži a proti ivf, používam prirodzené metódy a je to super, dá sa to 😉 nehanbím sa vyznať svoju vieru 🙂

kamilkka
autor
24. nov 2010

@adrianahlv no ja chcem k tomu tolko, že ak niesi proti potratom, tak asi kresťanka niesi....
kresťanka katolíčka v pravom slova zmysle, lebo toto sa vyslovenie prie s vierovyznaním....
maš vieru v Boha, ale nesuhasíš s vierovyznanim katolickej cirkvi, aspon teda nie vo všetkych bodoch....
mnohe z nas maju velky problem vnutorne sa vysporiadať s tymito vecami a nechceme podstupovať ivf a bojujeme roky so sebou a so svojim svedomim a hladame všetky možne cesty, ako neobísť Boha....
ak sa nakoniec niektora rozhodne pre ivf, nieje to pre jej ľahostajnosť voči katolickej cirkvi, ale preto, že už nevie ako dalej.... a potom ešte možno dlho odprosuje Boha za svoju slabosť.

kamilkka
autor
24. nov 2010

@katarina104 ahoj 😀
aj ja používam prirodzene metody a tiež sa to da 🙂
sme spolu kedy chceme a niesme tehotní, funguje to 😀
to len tak na zasmiatie som to obratila.
ale mam teraz prave plodne dni, tak ak ste tu tie, ktoré veríte v silu modlitby, prosím pripojte niečo aj za mňa....
možno vás PB vypočuje 😉

adrianahlv
24. nov 2010

@kamilkka
@katarina104
@smejka Je to vsetko na vas, ako aj na kazdom z nas, aku cestu si zvoli. Neviem, ci ste citali clanky, ktore sa rozporuju tomu, co tu tak tvrdosijne prezentujete. Viem, ze nezmenim vas nahlad na moje usudky a vasu presvedcenost na nieco, o com vlastne ani vy mozno nie ste na 100% presvedcene. Uz len to, ze nad tym uvazujete podla vas by malo byt nevhodne, hriesne... Nie som zastancom potratov, pisala som, ak je zena v nebespecenstve, nesuhlasim s tym, ze ma zomriet, alebo ak jej nieco hrozi. Nie vo vsetkych pripadoch! A slovo krestanka ma viacero uhlov pohladu. Niektora krestanka podvadza muiza, klame, nezije podla moralky - sedi v prvej rade v kostole, ako ta NAJ krestanka. Poznam vela takych. A krestanka, ktora ma nazory ako ja, nemusi ani neustale chodit do kostola a sediet v prvej rade, ale zije podla krestanskych pravidiel, v harmonii, laske tak k bliznym ako k Bohu. Ktora je podla vas ta lepsie krestanka, hm??? Alebo ani jedna nou nie je???

adrianahlv
24. nov 2010

@kamilkka A este jedno. Preco si toto potom pisala, ked si vlastne proti tomu?
ahojte,
prepačte že sa zapajam, ale neda mi....
ja som silno veriaca, ale odkedy sa nam nedarí počať, myslim, že nazor na vec ivf sa mení, iked viera ostava...
to že niekto je naplnený aj detmi adoptovanými je super vec!
aj ja by som to tak chcela a problem by bol vyriešený!
ale ja adopciu razantne odmietam, viem, že by ma to neurobilo šťastnou,
takže bud ostaneme bezdetní, alebo nam to ešte niekedy vyjde, alebo pojdeme na ivf....
tie možnosti vlastne poznate.....
ale ja si niesom uplne ista tým, že PB je proti ivf....
nespochybnujem to, že duša vznika momentom počatia, ale ludstvo ani netuší, že kolko potratov sa deje prirodzene....
a to nikomu nevadí?
Boh dopušťa, že ženy potracaju, aj tie, ktoré strašne chcu mať deti..... a o mesiac maju znova šancu otehotnieť...
a znova potratia.....
ajked niekto ide na ivf, vznikne predsa novy život, a nieje to viac ako žiadny život?
Boh ma predsa rad život.....
hačik je v tom, že nevieme, čo si mysli Boh....
a pozrite, už aj Benedikt pripušťa kondomy
http://www.sme.sk/c/5648959/papez-uz-nezakazuje...
takže podla mna je to na rozhodnuti každeho z nas....

a ešte - podla mna sa neda z embrya povedať že to bude postihnute dieťa.
takže možnosť jedneho oplodneneho vajíčka a jedneho vloženeho sa mi zda uplne v sulade aj s učenim cirkvi

dadenka1
24. nov 2010

Dievčatá tu to bujní filozofiou a morálkou ostošesť... Každá z nás má na veci svoj názor... Sú tu dievčatá, ktoré chcú ostať verné Bohu naplno a to nie len Bohu aj Cirkvi a jej učeniam... Ak to raz Cirkev vyhlasuje za morálne neprípustné, tak to s pokorou a dôverou Bohu prijímajú... Ja patrím k tejto skupine. Som kresťanka katolíčka a verím, že vyhlásenia Cirkvi sú pred Bohom platné. Je to proste moja viera... Jednoducho nechcem byť vo viere polovičatá.. Toto sa mi páči, to mi vyhovuje ale toto nie, tak tomu už neverím... Takto nie.. Aj Madona o sebe tvrdila, že je Budhistka... Akurát iba potiaľ, pokiaľ jej to vyhovuje.. Je to jej cesta - nech sa páči...Ja viem že v prípade inseminácie Cirkev pripúšťa možnosť, že lekár vloží do ženy spermie, ktoré vznikli pri pohlavnom styku a viem aj to, že takúto službu hocijaký lekár a hocijaké centrum neurobí... Aby, ako sa píše v KKC nedošlo k prerušeniu aktu plodenia a spojenia... Mala som možnosť takúto metódu vyskúšať, ale mm by nebol schopný pod takýmto tlakom niečo zo seba vydať a mne to príde ako dosť silné narušenie intimity manželov... A tak som to odmietla a teším sa bábo čo nám dá Boh "cez úrady". Na život v rodine majú predsa plné právo aj deti "nechcené" - pre mňa je to obrovská výzva... Tie deti ma asi potrebujú.... A takto reagujem aj keĎ neveriaci nado mnou krútia hlavou že som šibnutá katolíčka - /áno som poslušná Cirkvi a rešpektujem jej vyhlásenia, lebo verím, že Cirkev ustanovil Boh a dohliada na to, čo vyhlási/... Načo vyrábať deti umelo, keď ony už sú tu a ja im môžem byť maminka.... Len preto, že to neni moja "krv"? Taký sebec nechcem byť. Toto dieťa ma potrebuje? Aha.. Ďakujem Bože, že môžem takto poslúžiť. Nech sa páči, babanko, Boh mi ťa poslal, uznal ma za hodnú byť jeho nástrjom.

dadenka1
24. nov 2010

@lakrimosa Daj úpotom vedieť ako si dopadla... 😉

dadenka1
24. nov 2010

@adrianahlv Jasné že Boh neodmietne také dieťa. Pre Boha máme rovnakú cenu VŠETKY. Aj Stalina miluje, aj Madonu miluje, aj mňa miluje, aj dvojičky z UO miluje a miluje aj vás, ktoré chceté podstúpiť IVF aj nás, čo nie... Nikoho neodmietne... A pozor, Cirkev veci nevymyšľa z brucha... Všetky tvrdenia sú podložené výrokmi SV. Písma... Aj UO... Ak neveríš, otvor si KKC a nájdeš tam odkazy na antikoncepciu, momosexualitu, UO vo Sv. Písme...
Pýtala si sa na názor, tak sme ti ho napísali.. Ak nesúhlasíš, rešpektujem tvoje právo na názor. Ja ho mám iný, ako ty, a ďakujem, že ho rešpektuješ.
Píšeš o kresťankách čo sa správajú ako nekresťanky... Aj tie Boh miluje. Boh im dovolí brať antikoncepciu, lebo im dal /ako nám všetkým/ slobodnú vôľu... Ja neriešim iných ľudí, riešim seba. Aj keď budú chodiť do kostola ľudia, čo sa správajú inak ako sa tvária, aj keď samotný farár bude vagabund, aj tam ma to neodlúči od Krista a viery v neho.. V mojom okolí je veľa katolíkov - hriešnikov - a čo? Kto je bez viny, nech prvý hodí kameň

katarina104
24. nov 2010

@dadenka1 🙂 páči sami čo si napísala, všetci sme hriešni, ale aspoň sa snažíme žiť podľa učenia cirkvi 😉