icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

dadenka1
24. nov 2010

Ja viem, veľmi túžime po babanku, každá z nás, veď sme ženy... A keď to nejde prirodzene, hľadáme cestu ako... Pre kresťanov je tu Písmo, vyhlásenia Cirkvi ako pomôcka... Mnohé nesúhlasia a tak sa pýtajú. Píšeme svoje pohľady. Pre mňa je toto fórum nesmierne dôležité práve pre toto... Pýtam sa a hľadám a aj keby som mala byť sama so svojím šibnutým katolicizmom, ostanem mu verná pretože toto ma napĺňa pokojom a tu cítim skutočnú slobodu...
Vzorom sú pre mňa mučeníci... Aj oni mali právo na život. A dokázali ho obetovať pre absolútne nepochopiteľnú vec - pre vieru... A ešte svätý Jozef... Boh ho potrebola pre Ježiška.. Adoptoval si dieťa s pokorou a vďačnosťou... My sa často odvolávame na to, že máme právo mať vlastné deti... Ale pozor - takéto právo v celom Písme nenájdeme... Nájdem tam ale miliónkrát ponuku byť služobníkom Boha, a na túto ponuku odpovedám: Bože, potrebuješ ma? Máš moje áno...

Držte sa dievčence, modlím sa za nás všetky každý večer.

rikarika
24. nov 2010

@dadenka1 noo, priznam sa, ja veci okolo viery neriesim a velmi si vazim kazdeho kto sa rozhodne vychovavat adoptovane dieta. Na druhej strane sa mi zda velmi nefer od strany cirkvy=rozhodnutie cloveka takeho isteho ako som ja ci ty, aby niekomu urcoval co konkretne ma robit v takejto haklivej situácii a to este v prípade ak on sam (cirkev) nikdy taku situciu neriesil a ani len netusi, co je to splodit, donosit, porodit a vychovavat dieta.

cmulinko
24. nov 2010

@dadenka1 len som sem nahodou zabludila a precitala som si tvoj prispevok.Myslim si,ze si moja vzdialena dusa.

luga
24. nov 2010

neprispievam sem, len vas obcas citam(trochu sa ma tema tyka) a nechcem a nebudem tu prezentovat svoj nazor, len jednu vec chcem napisat :
@dadenka1, obdivujem tvoje presvedcenie a vieru - si silna zena a prajem ti vela radosti a stastia v zivote 🙂

katarina104
24. nov 2010

@adrianahlv robme to čo je milé Bohu a budeme poriadni kresťania 🙂

katarina104
24. nov 2010

@dadenka1 prišiel aby spasil svet bláznovstvom jeho ohlasovania, mne nevadí že so bláznom pre tento svet 🙂

katarina104
24. nov 2010

@rikarika ak by nám cirkev neurčovala cestu, asi by sme boli pre tento svet stratení, som rada, že cirkev existuje je to Kristova nevesta, vážim si ju 🙂

smejka
24. nov 2010

@adrianahlv tieto debaty tu boli prebrate spredu i zozadu....kazda ma pravo povedat si svoj nazor...kazda si z toho zoberie to co potrebuje....ja uz nemam silu ani chut sa vyjadrovat na tuto temu...
a kazda sme hriesna....no snazime sa...netreba sa nechat znechucovat zlymi prikadmi i z radov katolikov.....treba vidiet este dalej...
dadenka ja podobne citim adopciu i neplodnost

smejkaa
24. nov 2010

Ahojte. Prepacte ze vam tu vstupujem, no chcela by som sa spytat, niekoho kto sa v tom vyzna. 🙂 Vraj katolicka cirkev odmieta IVF, neviem, nevidela som to nikde, mozno ano. Ak hej, prosim poslite mi link niekto. Dakujem. 🙂 A este jedna otazka, co so zenou, ktora ho vedome podstupila? Je to pre nu tazky neodpustitelny hriech? Dakujem za odpovede. Prajem pekny den.

kamilkka
autor
24. nov 2010

@luga ahoj 😀
no podla mna ty vobec niesi človek bez viery

tortelinka
24. nov 2010

dadenka, dost ma zaujalo to s tou inseminaciou, kedy vzniknu spermie po pohlavnom styku...to si fakt neviem predstavit ako sa to robi, to akoze pod dozorom lekarov? tak to fakt obdivujem niekoho kto sa na to da, to si absolutne neviem predstavit
ja som momentalne nastavena na adopciu, uz len podat ziadost a rozbehnut kolotoc...uvidime

kamilkka
autor
24. nov 2010

@tortelinka je to tak že pri pohlavnom styku s perforovanym kondomom sa časť spermií dostane do tela ženy, čiže učel pohl. styku je zachovany a časť čo ostane v kondome ide na vyšetrenie alebo na oplodnenie vajka 😉
toto je odber spermií v sulade s cirkevnym učením

tortelinka
24. nov 2010

fuha, neviem, ale nezda sa mi v tom rozdiel oproti inym formam, pride mi to take "akoze" v sulade, asi tomu nerozumiem

dadenka1
24. nov 2010

@rikarika verím ti, a rozumiem... Ja neberiem Cirkev ako niekoho, kto mi rozkazuje. Stala som sa kresťankou dobrovoľne.. Chápem Cirkev ako hovorcu Boha na zemi, teda ako príručku pre správny život. Tak ako hinduisti do detailov rešpektujú svoju karmu a tak ako Židia nepracujú v sobotu. /Nie je to nefer rozkazovať, že v sobotu nemôžu pracovať?/ - Ako nefer to neberiem. Ak nechceš, jednoducho to nerešpektuješ... Je to tvoja vec... Ja som sa rozhodla byť kresťankou.

dadenka1
24. nov 2010

@tortelinka Neviem presne ako to je, určite tam pri vás ten lekár nie je, je vedľa a čaká.. Asi... Neviem, ak chceš zistím..

dadenka1
24. nov 2010

@kamilkka aha ano maš pravdu tak nejak mi to vysvetlovali... uplne som zabudla.. 😵

tortelinka
24. nov 2010

nemusis, zistovat, neviem, pride mi to fakt divne, na to by som sa nedala, ale zamyslam sa nad tym, aky je rozdiel medzi tymto a inymi formami, nechapem...

dadenka1
24. nov 2010

@tortelinka Tiež mi to je také neprirodzené.. 😒 Nešla by som do toho... mm už vôbec..

tortelinka
24. nov 2010

dik...ale aj tak nazor na to nemenim, nevidim rozdiel, navyse cirkev odmieta 3. osobu...ved pri tom predsa 3. osoba je! to ze za dverami, je predsa jedno, ale nemusime to dalej riesit,

kamilkka
autor
25. nov 2010

Baby, tieto uvahy o tom, ako by sa to malo či nemalo odoberať sa mne zdaju nejake divne.... 😒
hlavne odporučania ako by sa to malo a mohlo....
podla mna to nieje pre žiadneho chlapa prijemne.... už vobec sa pri tom neda hovoriť o sebauspokojovaní 😖
takže odsudzovať spermiogram lebo akože nesplna učel plodenia detí je neadekvatne pre ludi, ktorí toto vyšetrenie podstupuju prave preto, že deti chcu a nemaju ☹

kamilkka
autor
25. nov 2010

@dadenka1 chcem sa ťa spýtať - mate šancu otehotnieť prirodzene?

mili78
25. nov 2010

ja by som chcela vidiet, ako by sa na mna v CARe lekar pozeral, keby som mu povedala, ze chcem urobit odber spermii pohl. stykom, nech mi daju nato miestnost....pochybujem, zeby mi vysli v ustrety 😔

kamilkka
autor
25. nov 2010

@mili78 😀 no asi tak
najbližšie je taka možnosť v Prahe vraj

mili78
25. nov 2010

@kamilkka ... Kamilka no to je akoby si kamenom dohodila 🙂

emily76
25. nov 2010

babulky, trosku som si precitala, ako k tomu pristupujete, ale nie vsetko. Mna osobne sa na stastie umele oplodnenie netyka.... ale, podla mna a nechcem sa ruhat alebo nieco take... ak by nebolo bozim zamerom, aby si ludia dokazali pomoct, tak by asi nikto neprisiel na to, ze nieco take ako umele oplodnenie moze byt. Preco cirkev aj tom nevidi velkost bozej prozretelnosti?? Nehodi sa to niekomu alebo preco?? Nesieme zabudat na to, ze vascina cirkevnych predstavitelov su muzi.. muzi, ktori sa dobrovolne rozhodli pre to, ze deti mat nebudu.... preco potom k tomu odsudzuju aj zeny, ktore by deti s touto metodou mat mohli?? Ja nechcem nikomu brat jeho presvedcenie, ani vnucovat svoje nazory a postoje... prave preto drzim palce kazdej jednej, ci uz je veriaca alebo nie, aby sa k dietatku dopracovala. Ci uz zvoli adopciu, umele oplodnenie... je najvacsim darom pre zenu, ked ju niekto vola mama. Ja mam to stastie doma trojmo, takze viem o com hovorim. Moja cesta bola sice dlha a bolestna, prisla som o 3 deticky, ale viem, ze niekto ma tam hore musi mat rad, ked mi to takto nadherne vynahradil.

dadenka1
25. nov 2010

@kamilkka Áno, žiaden lekár nám nepotvrdil, že to nepôjde... Podľa lekárov sme obaja zdraví a ok... Akurát, že roky snaženia tomu protirečia

kamilkka
autor
25. nov 2010

@dadenka1 hmmmmmm
tak potom by si mohla skusiť aspon nejaku hormonalnu podporu....
alebo IUI
a čo imunita? ta je ok?

dadenka1
25. nov 2010

Ale ano beriem lieky na štítnu /latentná hypothyreoza pre autoimunnu thyreopatiu/, beriem lieky na to, podľa endokrinologičky som ok a nemám prečo neotehotnieť.. , práve dnes som si bola po výsledky krvi, ako hormóny zaberajú, tak ma sledujú .. všetko ok... Mňa skôr napadlo, či ja a mm nemáme náhodou tú vzácnu neznášanlivosť medzi mojím vajíčkom a jeho spermiami.. To sa v Prahe vyšetruje.. Ale keby mi to aj potvrdili, nijako to nezmenim, tak tam ani nejdem.. Dlho som nahaňala doktorov, brala všetko možné, sledovala BT, hlien, plodné dni, vedela som presne kedy mám OVU.. Už ma to nebaví. Neriešim to, chodím pravidelne na kontroly a sexujem podľa chuti a nálady... A ostatné je na Pánu Bohu...

dadenka1
25. nov 2010

Ahojte dievčence.. Niečo na zasmiatie... Mám pod vankúšom skalky z jaskyne, kde Panna Mária kojila Ježiška... Bola tam moja kam., vedela že sa trápime s otehotnením a tak krvopotne s nechtami naškrabala pár milimetrov špeciálne pre mňa... Doniesla sa mi, vraj do roka a do dňa... Viete čo sa stalo? Ja nič ☹ , ale ona takmer presne do roka a do dňa porodila svoje štvrté - skoro ju vystrelo... Volá sa Theo - Boží dar.... 🙂 Božia logika je riadne odlišná od tej našej...