Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
@dadenka1
Ďakujem, ja som tieto názory však poznala aj pred štúdiom, ako aj názory cirkvi. Momentálne som v prvom ročníku a študujem manažment. Nie preto, že ho teraz študuje každý (som z toho smutná) ale pretože tento odbor ma baví a myslím, že mám na neho vlohy.
Len si nemyslite že na tejto škole nám vtĺkajú názory Cirkvi, to nie. Je pomýlené myslenie, že na našej škole sú len veriaci a pod. práveže môže tu študovať každý, len sa zaväzuje, že na pôde školy nebude znehodnocovať princípy, ktoré uznáva. Naopak ja považujem za veľmi prospešné, že viem s akým svetonázorom žije moja univerzita, pretože viem o tom, že istý p. profesor na nemenovanej univerzite dokázal povedať, že ich univerzita je narozdiel od katolíckej univerzity názorovo neutrálna. Neuvedomil si však, že názorová neutralita znamená prijatie akéhokoľvek svetonázoru a tudiž aj tých, ktoré sú morálkou odmietané (napr. nacizmus, fašizmus a pod. extrémne).
Je to smutné, že niekto sa vyhlasuje za katolíka nevie základ - rozsah prikázania Miluj blížneho svojho. Ani ja neviem všetko, ale myslím, že niektoré veci sú potrebné.
@matica To si dobrá, mňa štúdium cirkevných dokumentov nenapadlo riešiť predtým... Stačilo mi, že som vedela kedy sú omše a snažila sa žiť osobne s Bohom a rozvíjať vzťah k nemu... Tie teoretické teologické knihy som otvorila až v škole, a som rada, lebo ma to baví a teším sa, keď znova niečo nové objavím... Ja som študovala Slovenský jazyk a Náboženstvo, ale to bolo tááák dááávno, že nás ešte Ďurček poznal všetkých študentov po mene.. 😅 Vtedy sme patrili ešte pod Žilinskú univerzitu ako Inštitút sv. Ondreja. Ach to boli časy...
ahojky, veselého Silvestra a nezabudnite sa Bohu poďakovať za tento rok a vyprosujem vám požehnanie do Nového roka, veľa zdravia, a živej viery 🙂 🙂 🙂
Ahojte, všetky pozdravujem a želám požehnaný nový rok!
Počuli ste v telke dnešnú kázeň nášho otca arcibiskupa Mons. Zvolenského? Okrem iného nás vyzval, aby sme vyjadrili svoju príslušnosť k cirkvi pri sčítaní ľudu v máji!
@matica všetko, čo sa týka katolíckeho učenia si napísala výborne. Iba v jednom názore s tebou nesúhlasím - ako matka nemôžeš vedieť čo je to nemôcť mať dieťa.
ahojte všetky 🙂
tak ja si vas dnes tíško čítam kedže som sa pohadala s mm (lebo nechce isť na spermiogram)
obdivujem vieru všetkych vas, ktorí sa pridržate cirkvi, naozaj, aj ja by som to tak chcela, ale neviem...
ja by som na ivf šla aj hned zajtra, mojim problemom je moj muž, ktorý o tom nechce ani počuť, lebo verí, že počneme prirodzene, čomu ja samozrejme neverím, lebo už prešla dosť dlha doba....
niekedy mam pocit, že aj naš život a naše manželstvo bude ohrozene, kvoli bezdetnosti....
ja sa s tym totiž nikdy nevyrovnam, a pretože sa nevyrovnam tak ani nikdy neotehotniem, lebo od Boha tento stav neprijímam (asi zložité však?)
o adopcii vobec neuvažujeme, prieči sa to nam obom, takže aspon v tom sa zhodneme 😒
@lakrimosa Neviem to, ani som netvrdila, že to viem. Napísala som, že tým, že matka som myslím, že môžem mať tušenie aké to je nemať dieťa - a to práveže preto, lebo viem akú medzeru by som pocítila ak by jej (dcérky) nebolo. Samozrejme to všetko je v teoretickej rovine, pretože naozaj nemôžem vedieť ako sa bezdetné páry cítia.
@kamilkka Možno to vypustiť z hlavy. Niekedy veci nejdú len pretože sa na nich upíname.
@matica 🙂 si milá, nechcem sa s tebou škriepiť, máš svoj názor, ale sama sebe si protirečíš. Nemôžemš predsa vedieť ba dovolím si povedať, že ani tušiť, ako by si zvládala život bez dieťaťa najmä ak by si ho chcela a nemohla by si ho mať, petože si to nikdy neprežila. Nie, nie je to výčitka, naozaj sorry. Vieš, také rady, o ktorých si písala, počúvam roky najmä od tých, ktorí to na vlastnej koži nepocítili. Majú celkom inú životnú siutáciu a napriek tomu - alebo práve preto?- cítia sa byť oprávnení utešovať. Ocenila by som skôr niečo osobné a nie príklady, ako to zvládli priatelia... to sa mi zdá ako veľké banalizovanie a podcenenie našej situácie - myslím báb, ktoré z rôznych príčin nemajú deti. Takéto utešovania možno pomôžu na začiatku, ale nie po rokoch neplodného manželstva. Len som chcela, aby si si to uvedomila. Skús sa pozrieť na problém z našej optiky, ten uhoľ pohľadu je radikálne rozdielny. Tento môj postoj však neznamená závisť alebo súhlas s UO.
@dadenka1 boli sme osobne v katedrále na Novoročnej sv.omši s mm a vysielala to STV. Chodíme tam každý rok na Nový rok. Nechápem, prečo by tvoj m reagoval tak impulzínve, my si radi pozrieme v telke náboženský program, ba dokonca vyhľadávame také typy programov, ktoré sú náboženské, dokumentárne a vzdelávacie. Pozeráme aj prenosy so sv. otcom z Vatikánu, počúvame omše v rádiu každú nedeľu aspoň po kázeň, až potom ideme do kostola. Mám rada, keď s mm rozoberáme pri nedeľnom obede tému kázne a ako sa nám páčila a porovnávame to s rozhlasovou kázňou... Kedysi to tak bolo aj u nás doma, že sa preberala téma kázne z nedeľnej omše, ako dieťa som tomu nerozumela, ale patrilo to k nedeľnému obedu. Považujem to za veľký dar aj v mojej rodine, pretože nás to orientuje na vyššie ciele ako sú bežné životné problémy a to pozdvihuje ducha.
@smejka 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ahoj moja milá!!!!!!!!!!!!!!!!
čítala som vás odkedy som tu nebola kvôli pracovnej vyťaženosti. Som rada, že sa vám darí s detičkami!!!!!!!!! A že je u vás tak veselo 😀, musí to byť fakt divočina!!!!!!!!
S adopciou som ešte nič nestihla, ale som odhodlaná ísť na UPSVR, hoci Tortelinka tu písala, že idú cez Návrat, tak uvidíme, ktorá cesta bude schodnejšia. Ale odhodlanie zatiaľ mám. 😉
@kamilkka ahoj! len som ti chcela povedať, že ja keď som svojmu m povedala, že by mal ísť na spermiogram na klinike, stačilo, že sa na mňa pozrel... pochopila som v tej stotine sekundy, že to nemôžem od neho žiadať, vlastne som sa s tým stotožnila. Povedala som lekárovi, že to neprichádza do úvahy, lebo mm by nechcem ťahať na kliniku , no a lekár mi povedal, že to môžem získať aj doma a do 20tich minút doniesť. Nakoniec sme to nevyužili, lebo som si povedala, že je to pre mm ponižujúce a nebudeme to siliť. Ale opýtaj sa doktora, či by to u vás nešlo takouto cestou...
@lakrimosa
@lakrimosa ahoj
no ja si praveže myslim, že on sam by tam mal chcieť isť, ak mu na tom zaleží,
a nie že ja ho na to budem presviedčať.
považujem to za hlupy skutok, ak nepojde....
ked si predstavim, čo som absolvovala ja, ked mi robili vaginalne USG opakovane...
a teraz som na hormonalnej podpore....
tak ja sa možem aj poskladať a on nič?!
@lakrimosa mm je neveriaci.. preto so pisala, že by zuril, keby som si pustila omšu v telke... Veľmi som ho ľubila, nedotieklo mi, resp. som si nechcela pripustiť, že to bude v manželstve s neveriacim ťažké... Ale je veľmi tolerantný a neobmedzuje ma. Občas so mnou aj na omšu ide, akurát nemá rád náboženské médiá...to mu akosi vadí...
@kamilkka chápem, že ťa to trápi, že tm nechce ísť na vyšetrenie...zúrila by som ako pes... Skús mu dať čas... MM povedal, že nepôkde ani za svet... Postupne ho to prešlo.. A dokonca musel ísť aj na kontrolný spermiogram... zase zúril... a zase šiel... Zabralo to, že som mu to nepovedala ja ale lekár... lekár si nás totižto pozval oboch naraz... Posadil si nás v ordinácii /ordinácia pre liečbu sterility/ a pekne nám vysvetlil, že treba najskôr chlapa vyšetriť, pretože vyšetrenia ženy sú omnoho náročnejšie a je ich viac. Keď to počul od lekára, vzal to úplne inak... A šiel prvýkrát... druhýkrát... A aj keď je to ťažké prijať, asi zúriš, keď to čítaš, ale nútiť ho naozaj nepomôže... I keď na druhej strane "hnev matky" dokáže divy 😀
A možno to, že sa tak bráni má význam...tie veci treba počúvať... Ja často nechápem, prečo konajú ľudia tak ako konajú, a neskôr som prekvapená, ako dobre to dopadlo... Aj u mm som sa naučila lepšie počúvať medzi riadkami, netrvať vždy na svojom a veru, často to naozaj nakoniec lešie dopadne... A aj on pri mne, keď vidí, že niečo jednoducho nezvládnem a nechcem ani neviem niekedy prečo, ale nechá to tak, a prizná, že je rád... Neviem, či rozumieš, ale /aj keď viem, že je to ťažké/ veci sa siliť nesmú, nerobí to dobrotu... a že čas je skvelý pomocník...
@smejka ale ahoj vitaj... vysánkovnaní? si nám tu chýbala s tvojím smejkovaním... ja som mala cez Vinoce hnusné depky, ale už som robote, detí plná škôlka, už mi je hej... A moc mi pomohli niektoré osôbky 😉 ďakujem
@lakrimosa Samozrejme chápem. Neviem či som to vystihla, len som chcela napísať, že viem, čo všetko dieťa pre ľudí znamená. Nikdy som sa necítila byť oprávnená utešovať niekoho v tejto situácii, pretože naozaj neviem aké to môže byť. Prakticky, v tejto téme som už zbytočná vyjadrila som sa teraz už môžem ísť. Všetkým prajem, aby ste dosiahli svoj cieľ, mali životné šťastie a pokoj. 😉
Dievčence, ja vás obdivujem, že to zvládate s manželmi, ktorí majú odlišný názor na vieru ako vy. Ja neviem, ako by som to všetko znášala sama, to fakt, klobúk dolu.
@kamilkka aj ja som si prešla fyzickou bolesťou, ale čo je tá oproti duševnej? Pre mňa je dôležitejšie rešpektovať mm, nenalieham lebo nechcem, chcem ho prijímať takého aký je. Vôbec neriešim, ani nemám potrebu niečo mu vyčítať. Odpadol mi tak ďaľší problém...
@matica , nahnevalo ťa to. To som nechcela, len ma trochu podpichli tie tvoje rady. Vieš, aby si pochopila môj postoj: väčšinu báb na tejto téme spája to, že nemôžu mať vlastné deti vôbec, alebo sa pokúšajú o ďalšie a nedarí sa alebo o dieťa prišli. Všetky nás spája nejaká forma životnej alebo celoživotnej bolesti a to vôbec nie je maličkosť. Navzájom sa tu podporujeme, vzájomne sa za seba modlíme, aby sme s tou bolesťou dokázali žiť každodennú realitu, aby sme tú bolesť prijali, obetovali a nakoniec prekonali a premenili ju na niečo hodnotné, vyššie, čo presahuje priestor a čas. Viac ako tvoje snáď dobre mienené rady, by som ja osobne prijala tvoje modlitby za to, aby sme sa všetky dokázali s tou bolesťou vysporiadať vďaka Božej milosti tak, aby nám to slúžilo k spáse. Keď sa raz postavím pred Božiu tvár, chcela by som povedať: "Áno, Pane, dokázala som ti zostať verná." A ak sa mi to podarí, On mi možno odpovie: " Áno, ale vieš, koľko ľudí za teba prosilo? Máš čo vracať!"
Učili vás o Tajomnom Kristovom tele - cirkvi oslávenej, putujúcej a trpiacej...
ahojte baby, pekne veci ste tu popisali, dufam ze kazdy si najde svoju cestu, inak co sa tyka spermiogramu, viem ze aj s tym ma cirkev problem, ale to je vec, ktoru nikdy nebudem akceptovat, pre ziadneho muza to nie je prijemne a urcite je to velka obeta, tak nech do toho nik nehovori, ze je to nieco nespravne, nie je ziadna ina moznost ako vysetrit muza, a kym nebude, nech mi o tom nehovori nikto, ze to je zle
ahojte @dadenka1 @lakrimosa a všetky ostatne 😉
ďakujem za rady 🙂
ano, mate pravdu, nemožem ho siliť, skor by som sa mala naučiť ho prijímať,
ale ja toto ešte uplne dokonale nezvladam a tak sa snažím presadiť svoj postoj.
niekedy mam pocit, že jemu na tom nezaleží a toto ma najviac trapi.
iked dnes mi povedal, že samozrejme že mu na tom zaleží a trapi ho to....
ale že mu mam dať čas....
a že musime popustiť i on i ja 😒
ja sa aj vo viere niekedy tak zmietam, ked akoby "nemožem odpustiť" Bohu, že mi nedava dieťa....
tak sa nanho zlosti a potom ho zasa odprosujem a snažím to prijať...
no poviem vam - velmi naročne životne obdobie....
a najhoršie na tom je, že neviem, či sa to niekedy skončí alebo až smrťou... 😖
@kamilkka myslím, že v tom zlostení nie si sama. Roky sa snažím sa nezlostiť, a roky sa stane že sa zlostím... Sú ťažšie chvíľky, sú ľahšie, asi nám to bude dlho trvať... Ale Pán Boh sa určite na nás díva s láskou a pochopením.. Ja si to predstavujem ako keď sa dieťatko zlostí na mamu, že mu niečo nedovolí.. A mama sa s láskou díva, a keď má dieťatko úplne najväčší hysák, tak ho aj objíme a upokojí... Tak snáď to je tak aj s nami, keď sa zlostíme. Nerobíme to predsa preto, že ho nenávidíme, ale preto, že je toho niekedy viac ako uvládzeme.. A Boh vidí, že sa snažíme sa už nezlostiť... A som rada, že tvoj mužíček sa snaží zvládnuť to... daj mu čas, bude si ťa za to určite veľmi vážiť... Skvelé je, že spolu o tom komunikujete a obaja chcete jeden druhému pomôcť...
@lakrimosa Ja som sa nenahnevala, len som uznala, že naozaj nie som oprávnená písať sem. To, že som napísala, že človeku sa nedarí, keď sa na niečo upína nebolo myslené celkom ako rada, skôr ako skonštatovanie zákona schválnosti, že keď sa človek priveľmi snaží tak to nejde, že v tom je možno psychika, ktorá je v strese. Nikdy by som si nedovolila radiť, nie je to na mieste. do tejto témy som prišla kvôli tomu, že som tu videla mylné názory, na ktoré som mala potrebu reagovať. Všetkým babám som venovala prianie, že im prajem šťastie a pokoj. Nie som nahnevaná, len naozaj už nemám čo napísať a viem, že mám pomerne strohý štýl písania, ktorý môže vyznievať rôzne (nahnevane, či uštipačne) ale nie je to mojím úmyslom. 😉
Teda, dievčatá držte sa, budem na Vás myslieť, nato, aby ste mali vôľu - lebo je to veľký dar. Máme vôľu sa rozhodovať sa, naozaj vám prajem rozhodnutia, ktoré vám neprinesú slzy, ktoré vám prinesú pokoj a šťastie a budú v súlade s vaším svedomím.
@kamilkka podla seba viem ze my zeny by sme chceli mat jasno....sme ochotne riesit hned a zaraz....a muzi...ti to musia spracovat....potrebuju cas...hlavne ked ide o ich taku intimnu vec
ja som podobne tym prechadzala....chvilami som mala pocit ze mm velmi nezalezi na tom aby sa nieco pohlo vpred....nechcel o tom rozpravat....
aj vycitky Bohu boli...vecne otazky...preco? co teraz? akym smerom ist? je tu so mnou On ci vzdialil uplne?
no vzdy po takychto stavoch prislo pokojnejsie obdobie v ktorom som nasla mnoho odpovedi
tak neboj....a hlavne nebud pesimista 🙂
@dadenka1 ahoj....napadlo mi minule...ty si riaditelka ms? 😉
@matica kazdy nazor sa berie...a pekne si to napisala.....mame volu...to hovori za vsetko...a nik druhy v nasom vnutri tu dilemu nevyriesi....len my v spolupraci s Nim...teda ak chceme
pekny den 🙂
ahojte, konecne som skompletizovala a poslala papiere na adopciu....prvy krok za nami 😉
@tortelinka super 😵 krocik za krocikom pomaly k cielu 😉
@tortelinka gratulem a teším sa a nech vám to ide šup šup...
@tortelinka a nezabudni pridať modlitbičku.. Ja sa modlím každý deň desiatok... ono je už možno babanko počaté, tak nech rastie do krásy...
dakujem baby, verim, ze sa podari

@matica To áno, ale ja žiaľ nepoznám moc katolíkov, čo by len tak sami od seba otvorili Katechizmus, prečítali nejakú encykliku, alebo dokonca prelúskali Starý a Nový Zákon a konzultovali s kňazom alebo vzdelaným laikom /i keď česť výnimkám/. Zato poznám viac katolíkov, čo len tak z brucha kritizujú a "sedliackym" rozumom zdôvodňujú, aká je Cirkev zlá... Je to škoda... Ja som vďaka štúdiu teológie mohla hlbšie "kuknúť" na mnohé veci a veru samej od seba by mi to ani nenapadlo... Koľkí z nás čítali Akvinského alebo Augustína? Je mi to ľúto niekedy reagovať na nahnevané s IVF súhlasiace snažilky, lebo viem, že ich pohľad je v mnohom odlišný od môjho.... Ale ty si to napísala aj odborne aj ľudsky... Klobúk dolu... A čo študuješ?