icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

cucoriedkacucoriedka
21. dec 2013

@kamilkka ahoj, ja som veriaca, otehotnela som po ivf....čakáme chlapčeka🙂 veľmi sa tešíme a dakujem každý den pánu bohu, že mi toto všetko umožnil prežiť, od stimulácie, cez tazký ohss až po úspech, do dnešného dna je to dobré, tak prosím, aby to tak ostalo do mája🙂 to, že biskupi pozažujú otázky ivf a podstúpenie ivf za morálne neprípustné, na toto by som sa ich opýtala protiotázkou...a prečo sa liečia farári v nemocnici? prečo podstupujú transplantácie umelých klbov? prečo používajú lieky a nie bylinky? prečo? viem, že keby pri nás pánboh vtedy a v auguste nestál, tak sa to nepodarí.....ale podarilo sa to, ĎAKUJEME za to🙂 neviem či je táto diskusia ešte aktuálna, ak áno, krásne a požehnané sviatky všetkým

cucoriedkacucoriedka
21. dec 2013

@slniecko34 ja som ani na spoved nebola....je zaujímavé, že som to v procese tohot všetkého nelutovala, ani to neľutujem, ale bojím sa ísť na spoved..inak, môj muž, evanjelik sa na mna vyslovene vykričal, ked som sa mu s tým zverila, že to to je za cirkev, ked sa bojím vstúpiť do spovedlnice....teraz to už neviešim, nikdy nebuem lutovať, že som bola na ivf, v okolí som mala maximálnu podporu a nestretla som sa s negatívnymi poznámkami, ale toto matrošku zaskočilo, ked som začala rozmýšľať či ísť, či neísť.

kamilkka
autor
21. dec 2013

@cucoriedkacucoriedka ja ťa chcem len povzbudiť, aby si na spoveď šla...
ja si myslim, že žiadna žena by nikdy neľutovala ivf preto lebo sa tým stala matkou, ale je možné to ľutovať preto, že sme nedokázali prijať čakanie, prijať bezdetnosť... a toto podľa mňa prijme Pán... že aj žena po ivf sa vracia naspäť k Bohu a že chce do svojho srdca prijať Boha vo forme sv. prijímania, tak, aby to pocítilo aj to dieťatko, čo nosí pod srdcom...
ja ked som bola tehotna a chodila som na prijimanie, tak som tužila, nech to ide do mojho dieťaťa, lebo na prve sväté pojde až o 9 rokov 🙂
ak máš možnosť, pohľadaj si dobrého kňaza, držím palce!

cucoriedkacucoriedka
21. dec 2013

@kamilkka dakujem
Krasne si to napisala.🙂 aj ja to tak citim.chcem aby aj malicky v brusku citil tu boziu milost cez prijiimanie.

slniecko34
28. dec 2013

@kamilkka
@cucoriedkacucoriedka Krasne ste to napísali dievčata 🙂 A určite pôjdem na spoveď aj s mm, lebo aj on urobil to čo ja (odovzdal vzorku...) a tym tiež zhrešil rovnako, ako ja a naberame odvahu ísť, ale určite pôjdeme 😉
Ďakujem 🙂

slniecko34
19. feb 2014

@cucoriedkacucoriedka
@kamilkka Ahojte dievčata, chcem vas len povzbudiť 🙂 Ja som bola konečne na tej spovedi a dopadlo to dobre 🙂 Ale vela zaležalo na tom, že sme nikde neodovzdali a ani nikde nenechali žiadne embrya a že to držíme v tajnosti 🙂 Držte sa 🙂

cucoriedkacucoriedka
20. feb 2014

@slniecko34 jej, tak to je krásne...rozmýšľam aj ja silno presilno..povzbudila si ma, veľmi. držkaj sa.PA 🙂

uankab
20. feb 2014

@cucoriedkacucoriedka
@slniecko34 babenky, ja mam tiez taky dilemu teraz.. u druhe babatko sa snazime uz viac ako 3 roky, boli sme na vysetreniach a povedali nam ze jedine IVF (kedze mam velmi nizku tvorbu vajicok)... len neivem ako sa s tym vyrovnat, tiez si hovorim ze ivf je len liecba.. ako ste sa s tym vyrovnali vy?

@slniecko34 co si tym myslela ze ste nezanechali ziadne embryjka? nedavali ste nic zmrazovat ci ako?

slniecko34
20. feb 2014

@cucoriedkacucoriedka Naozaj je dôležite si najsť DOBREHO KŇAZA, s ktorym sa o tomto da porozpravať... Lebo ja som, aj keď len cez net zo začiatku komunikovala s rôznymi kňazmi a askoro ma ukameňovali :P Ale su kňazi, ktorí to chapu a beru to trochu inak... Najskôr som mu povedala, že nemam odvahu ísť hned na spoveď ale len na "duchovny rozhovor" a ak by to bolo možne rovno aj na spoveď... A bol naozaj zlatý ešte mi poďakoval, že som nikde nedala na vyskum embryjka a "nezabila" ich a že si všetky beriem 😉
Najdi si kňaza, ktorý je dobrý my tu mame dobrých u salezianov, ktory žiju viac pre rodinu a deti 🙂 Držím palčeky 🙂

slniecko34
20. feb 2014

@uankab Ja som pre ivf bola plne rozhodnuta, lebo som chcela MOJE a MANŽELOVE dieťa a o adopcii sme ani nerozmyšlali :P
Mala som na mysli, že sme nezanechali, že si berieme všetko 🙂 Napríklad je vela žien, ktore maju aj 5 embryjok a daju si vložiť len jedno a pre tie ostatne sa už nevratia a my mame 2 ktore prežili a jedno mam v brušku už a druhe mame v mrazačiku a ideme si poň o dva rôčky 🙂 (aj prve sme mali v mrazačiku, lebo som ho nemohla vložiť hneď...). A myslím si, že by som na spovedi neuspela, kebyže mu poviem, že mam neviem kolko embryjok a neratam s nimi :-/
Ja chcem obidve moje detičky 🙂 Držkam aj Tebe palčeky 🙂

uankab
20. feb 2014

@slniecko34 jasne, ja chcem tiez vlastne deticky... a ked sa pri rozmrazeni znicia, tak sa to potom ako chapu? ja som v UK a tu ich zmrazuju len na 1 rok 😖 ...

cirkev som tu nasla inu ako doma, myslim ze su viac otvoreni, ale tazko povedat nakolko...

cucoriedkacucoriedka
20. feb 2014

@slniecko34 ja mám ešte troch mrazáčikov a tiež si po ne pôjdem tak o rok a pol....chcem to ešte skúsiť..moje zlaté🙂
dúfam že sa nám podarí aj ten druhý vklad🙂

jannete
24. feb 2014

Ahojte, pár skúseností a rád som našla aj na http://www.billings.sk/cpp-pomoccentra.htm. Nech vám to pomôže

mica11
26. feb 2014

@jannete ďakujem !

cverna
18. júl 2014

a IUI je hriech?

dadenka1
18. júl 2014

@cverna zial ano... len niektori lekari robia IUI cestou, ktoru Cirkev sice neschvaluje, ale ju Akoze trpi...

santeema
18. júl 2014

cxista katastrofa, ked cirkev predpisuje este aj vysetrenia, ktore mozes absolvovat. ja teda veriaca nie som, resp. s cirkvou by som nechcela mat nic spolocne, lebo nabozenstvo samo o sebe nic zle nekaze a keby sa kazdy tak spraval ako kaze boh, akykolvek podotykam tak sa mame najlepsie na svete. som zvedava keby nejakého cirkevného hodnostara sestra, alebo ososba, na krorej mu zalezi a ktoru ma velmi rad nemohla mat deti a pomohol by jej prave spermiogram jej manzela, ci by tak strikne dodrzal co kaze☹(...

dikdik123
11. dec 2014

ahojte, neviete odporucit, takeho knaza, ktory vie pochopit zenu, ze na to ivf sla a ze ma nebude nazyvat hned vrahynou, lebo po minulej spovedi, som preplakala par dni a budem sa moct aj normalne vyspovedat, hlavne teraz pred Vianocami. ziadne embryo sme nezabijali, zatial ich prezilo 6, aj ked 2 sa vraj nevyvijaju, tak ako ako tie ostatne 4.(uvidime ako budu na 5-6 den kultivacie) ale aj ked by ich bolo 6, tak sme samozrejme ochotni brat aj 6 deti. tak ak viete meno, kostol, dajte mi pls vediet BA a okolie.vdaka 🙂

gennara
11. dec 2014

@dikdik123 Ahoj. Ja som bola pred Velkou nocou uplne nahodne v BA v Blumentali pocas spolocnej spovede. Vobec netusim, kto to bol, nepoznala som ho a normalne to pochopil. Nenazval ma ziadnou vrahynou. Povedal, ze tam je problem, ze ostatne sa zabiju, pripradne sa robi na nich vyskum, ale to su informacie spred neviem kolkych rokov, odvtedy veda pokrocila a taketo veci, ako ze sa vlozi aj 5 embryii a ked sa uchytia vsetky, tak sa potom selektuje, to sa nerobi uz dobrych 30 rokov. Su v tomto trosku pozadu. Ale ked pocul, ze mali sme len dve embrya zo styroch (tie dve sa prestali po troch dnoch vyvijat) a obe sme si dali vlozit, vobec to nebral ako nieco strasne. To kde si natrafila na takeho cudneho knaza? Inak aj v Cataji blizko Senca pan farar Suchan, tiez som sa s nim o tom bavila a vedel to pochopit...

gennara
11. dec 2014

@dikdik123 A navyse, aka vrahyna? Ved to je normalny proces, nie vsetky embrya sa dokazu vyvijat, jednoducho same zaniknu. Ved ani zeny, ktore prirodzene otehotneju, nevedia, kolkokrat boli tehotne, embryo zaniklo a dostali menstruaciu, mozno len s nejakym meskanim. Tiez su vrahyne? To je skoda, ze niektori knazi sa robia takymito sudcami, zbytocne odradzaju od seba ludi. A pritom staci len obycajne rozsirenie si obzorov..

liebling98
11. dec 2014

Ahojte baby, chcem vás podporiť vo vašom snažení. My máme prvého syna z IVF, druhého z KET. Náš tretí syn je Boží dar, zázrak prírody, ako si to kto nazve. Počatý bol úplne "staromódne". U nás najbližšia rodina vôbec nevie o IVF a KET pri prvých dvoch. Nášmu kňazovi som sa zdôverila v rozhovore, na spoveď zatiaľ nemám odvahu, potrebujem vyriešiť niekoľko problémov najprv so svojím svedomím. Ide o to, že pri IVF ma prestimulovali a podarilo sa oplodniť 13 vajíčok. Z toho máme 2 krásnych synov, 1 embryo neprežilo vklad a 2 to vzdali pri predĺženej kultivacii. Ide o to, že máme ešte 8 mrazáčikov. Mne lekár ďalšie tehotenstvo priam zakázal - jednak už nie som najmladšia, mám všelijaké diagnózy a všetci traja išli na svet sekciou. Hovoril, že veľa nechýbalo a pri poslednej sekcii by mi bol zachraňoval život. Nestalo sa tak vďaka synčekovi, ktorý sa na svet pýtal pár týždňov skôr. Len teraz máme 8 mrazáčikov, ktorým už niekoľko rokov platíme "nájomné". Chcem sa spýtať, čo by ste robili na mojom mieste? Vopred vďaka za názory. Akékoľvek. Keďže rodina o tom nevie, nemáme sa s kým porozprávať.

dikdik123
12. dec 2014

@gennara dakujem krasne, skusim. este manzel mavrhoval, ze prvy pojde on, a ze ked v pohode, tak pojdem aj ja, ked nie, tak skusim ineho🙂

dikdik123
12. dec 2014

@gennara no mala som skor pocit, ze ivf mysli ako fakt tu normalnu metodu, ale kedze u nas islo o zle spermie, tak sme dali icsi a nedavali sme vsetky vajicka ani oplodnit, lebo ja som ich mala az az (25- z toho 5 nezrelych) a nazval ma hned vrahynou,ze urcite tak ci tak nejake sa zabiju a urcite zvysok pojde na vyskum a ze som naiva, ak si myslim,ze nie..

gennara
12. dec 2014

@dikdik123 ale prosim ta, na Slovensku na vyskum? 🙂 Ja by som sa ho spytala, ci vie, ako na tom veda a vyskum u nas je. To musel byt velmi naivny clovek on, nie ty 🙂

gabinkaa
12. dec 2014

@liebling98 a čo tak suhlasiť s tým, aby mrazáčikov poskytli niekomu inemu, ak by sa uchytili urobila by si niekoho veľmi šťastným

liebling98
12. dec 2014

@gabinkaa Áno, aj nad tým sme uvažovali. Len by som mala strach, keď vyrastú, pri každej potenciálnej neveste by som rozmýšľala, čo ak je to ich sestra? Náhoda je blbec a Slovensko je malá krajina.

kalista32
13. dec 2014

@liebling98 ahojko moja no ja som bola 2 krát na IVF neúspech 😒nemám chuť sa už mordovať mi sme chceli s polovičkou postúpiť darcovstvo ale Dr. nám to neschvaľuje ,že môžeme mať vlastné aj keď pri mojom zdrav. stave alebo lepšie povedané veku už nevy-stimulujem ☹ 😒 toľko zdrav. vajíčok nakoľko na posledy som mala len 7 vajok 5 emryčkov prežili 2 do vkladu a nič s toho....ja len chcem povedať toľko ,že nevieš si predstaviť ako by si helfla 😎 😎 😉 nejakému utrápenému páru akoby mali byť zlikvidované ☹ ☹ 😠. ale z druhej strany sa viem aj vžiť do tvojej situácie že nevieš ako sa máš rozhodnúť lebo obidve rozhodnutia sú podľa mňa správne 🙂 🙂 rodine a okoliu nemusíš nič vysvetľovať len pánbožkovy akokoľvek sa rozhodneš bude to správne neboj papa 🙂

kalista32
13. dec 2014

IVF nepovažujem za "smrteľný hriech " lebo pánbožko by nepožehnal žiadnemu páru práve takou to formou 🙂 🙂 😉 a práve tato asistovaná reprodukcia donesie šťastie a pokoj niekoľkým párom .

luis75
22. jan 2015

Ono odpovede by boli rôzne: katolíčka, katolíčka z Oravy alebo severného Spiša, evanjelička, veriaca evanjelička, charizmatička...

Nízke AMH a LH sú také potvory, ta co zrobime...

juliettka5
26. jan 2015

Ahojte baby,
aj ja som tu od dnes nová. Dnes som sa dozvedela, ze IUI bola neúspešná. V podstate, druhá možnosť bola hneď IVF. Nejako som sa v tom šoku dostala k článkom, že IVF (aj IUI, teda získanie spermií masturbáciou) je hriech. Zmietajú ma všelijaké myšlienky, čo je správne. Doteraz som nad tým neuvažovala ako o hriechu.
Po prečítaní rôznych diskusií a vyjadrení cirkevných reprezentantov som sa zamyslela nad otázkou: umelé opoldnenie striktne zakazujú (chápem zabíjanie embryí, ale pokiaľ sa všetky vložia?) a adopcie nie?
Cirkev hovorí o dieťati ako o dare z lásky a muža, ženy a muža spojených manželstvom a splodením dieťaťa aktom lásky a právo dieťaťa na biologickú matku a otca. Adoptované dieťa v prvom rade nie je dar, nakoľko je tiež len získané z "biznisu", nevzniká predsa z lásky manželov a adoptované dieťa nevyrastá s biologickým otcom a matkou (chápem, že ono zato nemôže). Vzniká síce pri akte plodenia, ale nevzniká možno z lásky muža a ženy, lebo keby vzniklo z lásky, nebolo by poskytnuté na adopciu.
Musela som tu napísať túto moju úvahu a pomohli by mi Vaše názory. Možno hľadám ospravedlnenie, prečo veľmi uvažujem nad IVF.