icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

gagik
27. aug 2015

@karkana ja som tiez nad adopciou uvazovala, asi keby to bola uplne posledna sanca, tak asi by to bolo lepsie riesenie nez ostat bez deti, ale asi by aj tak ostala vo mne tuzba po bio dietati, neviem...

@janinuska a myslim ze je rozdiel ked uz jedno dieta mas, nez ked nemas vobec ziadne, ze keby sa aj druhe nepodarilo tak to nie je taky strasny pruser ako nemat ziadne, mozno by som sa v tom pripade tiez az tak nenahlila do ivf

janinuska
27. aug 2015

No ved to, ked sme išli s manželom do CAR, tak mamina mi musela synčeka varovat, tie 2x IUI sme podstupili pred dvomi rokmi, vtedy mal len 5 rokov, ale o druhe dietatko sme sa začali pokušat ked mal 1 rok. Ked sa nedarilo 4 roky tak sme išli. Teraz to je 6 rokov čo sa nedari. Ked niekde ideme a vidime bociana, tak synčekovi hovorim: Pozri bocian, možno nam prinesie babätko. Všetky moje kamošky maju 2, alebo 3 deti. Mnohe maju deti napr. 5 a 3 ročne. Moj brat ma tri deti. Kto to nezažil tu bezmocnost a beznadej tak nepochopi, ked každy mesiac čakam, verim, kupujem ovulačne a tehotenske testy a vždy pride menštruacia a takto sa to opakuje 6 rokov a ešte aj 2x IUI boli negativne. Ale ano, určite je velky rozdiel mat jedno dieta a nemat žiadne, mam sa o koho starat, nie sme bezdetni. Inak u mna zistili len jeden problem, nepriechodnost praveho vajičkovodu, ale vraj na prirodzene otehotnenie uplne stači len jeden, aj ked to vraj dlhšie trva. No, ale 6 rokov? Myslim si, že moje vajička nie su kvalitne, to sa nijako neda zistit len pri IVF, manžel je v poriadku. Myslim si, že žena sa musi dost psychicky pripravit na to, aby podstupila IVF. No ale potom som si povedala, ked ma byt, tak bude a ked nema byt tak nebude a nepomože ani IVF. Skušam teraz liečbu bylinkami Alchemilka, Kotvičnik aj ked viem, že na 99% sa už nepodari, mam už dost rokov.

karkana
27. aug 2015

@gagik vieš, ja som si tiež myslela, no všetko čo ty,,,nikdy som nechcela HOTOVE dieťatko,,sama som si chcela porodiť,,,,,,,,,,,,a teraz-teraz som rada, že som nemusela rodiť,,,čo tam potom, hlavne ,že mám dieťatko,a vôbec ma nemrzí ani len na um mi nepríde, že nemám svoje,,,,,,,,,,,,pretože ju berieme akoby....aj muž hovorí, že ani naše bio by nebol ASI také AKO NAšA LáSKA,,,,,,,,,čiže to len fakt tá situácia prinesie a mení ľudí 😉

natalca
5. sep 2015

Ahojte zienky, mam pre Vas ponuku.
Potrebovala by som par kontaktov na prieskum o CAR, kazda respondentka, ktora sa zucastni vsetkych 3 faz ziska 40€, je to anonymne. Ak mate zaujem, poprosim Vas poslat do spravy kontaktne udaje: meno a priezvisko, telefonne cislo, vek a mesto v ktorom zijete. Do tohto prieskumu potrebujeme zeny, ktore splnaju nasledujuce kriteria:
Vek 25 - 45 rokov
BOLI NEUSPESNE LIECENE NA NEPLODNOST U AMBULANTNEHO GYNEKOLOGA A BOLA IM ODPORUCANA NAVSTEVA CENTRA ASISTOVANEJ REPRODUKCIE
Zistovali si blizsie informacie (z roznych zdrojov) ohladne CENTRA/CENTIER ASISTOVANEJ REPRODUKCIE
ODMIETAJU NAVSTEVU CENTRA ASISTOVANEJ REPRODUKCIE
Pripadne NAVSTIVILI CENTRUM, ALE NEBOLI LIECENE V CENTRE ASISTOVANEJ REPRODUKCIE
Prieskum sa sklada:
1. faza – prihlasenie respondentiek
2. faza – telefonicky 5 minutovy rozhovor, ktory sluzi k poskytnutiu blizsich informacii potrebnych k prieskumu
3. faza – ucast na rozhovore v mesiaci September 2015, podla dohody s respondentkami. Individualny rozhovor vedie nasa skusena, prijemna a empaticka moderatorka. Rozhovor bude trvať cca 1,5h. – 2h. hodiny.
(Je vam zarucena anonymita poskytnutych informacii, ktore sluzia na interne spracovanie)

Odmena pre respondentky, za ucast na tomto prieskume je 40 EUR
Tento prijem je vyplateny podla zakona 595/2003 Z.z. o daniach z prijmov podla paragrafu 8 ostatne prijmy, ide o prijem z prilezitostnej cinnosti oslobodeny od dane z prijmov podla paragrafu 9 pismena g.

lia1
6. sep 2015

Adopciu obdivujem, ale ja sama sa na to necítim a nemám rada ani reči typu v mojom okoli majú adoptované deti. No aj v mojom maju adoptované a aj majú deti z umelého oplodnenia. Klobúk dole pred tými co si adoptujú. Ale ak o adopcii hovoria tie, co daný problém nemuseli podstúpiť... Cudzie problémy sa riešia ľahko a aj to chápem, možno by som rozdávala rovnaké rady.Dokonca poznám prípad kedy jedna sestra nemohla mat deti tak si adoptovala a za pár rokov ten problém riešila jej mladšia sestra a tá šla na umelé oplodnenie a neviem po ktorom pokuse má synčeka. Takze každá iné rozhodnutie, a možno len, že ta prvá nemala možno ani po umelom oplodnení. To už neviem.

lia1
6. sep 2015

A ešte aby som nezabudla!!!!!! Keď nám lekár hovoril o postupe a pod.,tak medzi rečou povedal, že mali jeden pár ktorý chcel dať oplodniť 2 vajíčka. Vraveli im, že je tam mala šanca ale spravili to tak ako to chceli a že to aj chápali lebo to bol kňaz!!!!!! (My sme sa nič o viere s doktorom predtým nebavili) ale toho som sa chytila a a opýtala sa, ci sa možem spýtať z akej cirkvi lebo má to zaskočilo. A on mi odpovedal len toľko, že mali tu už z každej samozrejme okrem rimo a zasmial sa, že veď načo by im to aj bolo 🙂 Tá že tak, a pokial viem, tak evanjelici vraj proti tomu nemajú nič, vraj to berú ako zrodenie nového života, to som sa Dočítala, ale neviem či je to tak 🙂

zibi
22. okt 2015

@janinuska a mas porobene vsetky vysetrenia? niekedy treba spravit aj hematologiu a momentalne fici reprodukcna imunologia..stava sa ze je zvysena bunkova imunita a vtedy sa nedari otehotniet, ani prirodzene a ani ivf.... a vlastne sa stava, ze ked sa ta imunita upokoji, prelieci tak zena otehotnie
su take specificke bunky, ktore posobia toxicky na embryo a neveis sa uchytit... preto je potrebne, aby sa to vysetrilo ... su to take novinky...

janinuska
23. okt 2015

@zibi Ahoj, reprodukčnu imunologiu nemam spravenu, inak ja mam zniženu funkciu štitnej žlazy a moje telo si tvori protilatky proti štitnej žlaze, možno je aj tam problem . Inak nam robili len zakladny SPG, mne hormonalny profil,USG, a vyšetrenie priechodnosti vajcovodov Hyfosy. No nemala som pocit, že by mi chceliv CAR nejako pomoct, reprodukčnu imunologiu tam nikto neriešil, to je pravda, oni robia len dookola IUI a IVF a ak je problem v imunite, tak to može žena postupovat dookola a neuspešne.

zibi
23. okt 2015

@janinuska ahoj treba si uvedomit, ze v centre sa neriesi pricina problemov. oni su hrozne obmedzeni co mozu a co nemozu robit a ked do centra ides, ides tam s tym, ze budu riesit ivf ci iui..urobia zakladne veci a to je dost..ono tiez nebudu hladat pricinu, kedze su to centra asistovanej reprodukcie..je to take smutne, ze pacientka si casto musi tieto veci porobit sama, pripadne cez viac lekarov to riesit, lebo centra nepomozu.... 😖
co sa tyka stitnej zlazy, ked ju mas liecenu euthyroxom tak by ti protilatky nemali branit k otehotneniu..ako vyska TSH by mala byt okolo 1 maximalne 2 - ked je vyssia tak sa neodporuca stimulka a vobec nie vklad..treba brat do uvahy aj to, ze euthyrox sa ma brat nalacno , rano a asi po 2 hodinach dalsie lieky a ze estrogeny a kortikoidy ovpylvnuju euthyrox a znizuju jeho ucinnost, tym padom moze tsh narast....

tu reprodukcnu imunologiu si mozes dat spravit v IMunovitale v blave alebo v nitre u dzurillovej. odporucam imnovital lebo na nitru a dokynu sa baby stazuju....
http://www.imunovital.sk/our-services/reprodukc...

tiez odporucam hematologiu, ked uz chodis na ivf, tak aj rozne mutacie sposobuju neplodnost a problemy s otehotnenim, zvyseny homocystein atd..vacsinou davaju heparin
ked sa takto ivf nedaria , a embrya nei su zle tak bude za tym vacsinou ta imunita ..
kludne sa pytaj keby ze daco potrebujes

janinuska
23. okt 2015

@zibi Ahoj, dobre si to napisala o tych centrach asistovanej reprodukcie, u nas je to tak, že jedno dietatko mame 8 ročne, otehotnenie bez problemov po cca 1,5 roku snaženia, aj tehotenstvo a porod bez problemov a teraz sa 7 rokov marne pokušame o druhe dietatko, stale sa nedari. Velmi by sme chceli aby mal synček surodenca. Tu štitnu žlazu mi zistili 4 mesiace po porode, ale myslim, že som to mala už predtym. Len dojčit som nemohla. Dvakrat som bola za mojim gynekologom, že nemožem otehotniet, ale ten neriešil nič, len stale dookola opakoval, že štitna žlaza to velmi ovplyvnuje. Išla som za endokrinologičkou, ale ani ta neriešila nič, vraj ta moja porucha je mierna a nemalo by to ovplyvnovat. Gynekologa som vymenila, ale ani ten neriešil nič, len ma poslal do centra asistovanej reprodukcie. Tam mi urobili jedno vyšetrenie, vyšetrenie priechodnosti vajcovodov a hned mi dali IUI, potom ešte jednu, obidve boli neuspešne. Potom už odporučali IVF, ale toto som nechcela podstupit, mala som z toho strach a zly pocit. TSH mam okolo 1.90, beriem euthyrox. To je pravda, že človek si musi všetky vyšetrenia pytat sam, nikto ta nikde nepošle. Ty maš dietatko, alebo sa snažite?

zibi
23. okt 2015

@janinuska nemame zatial deti
a ano musis sa pytat sama , zial , dnes je vsetko biznis 😖

bobinka1987
27. okt 2015

Snad nevadí, když se k vá přidám. 🙂 Na českém koníkovi podobné téma není. 😒
MY dva s manželem máme asi jen 1% šanci na to, že budeme mít vlastní dítě. Byli jsme na vyšetření v CARu a dopadlo to opravdu katastrofálně u mě i u manžela, doktor říkal, že jsme prostě vhodní jen na to IVF, žádné jiné metody nám nepomohou...

Manžel je daleko liberálnější, než já. Ne, že bych byla nějáká super - věřící puritánka, ale jak nám církev (katolická) pořád něco vtlouká do hlavy, že to a tamto je špatné... Nevím... Nedokážu si představit, že by oplodnili třeba 20-30 vajíček, jedno by vybrali a zbylých 29 by spláchli do odpadu? Toto je pro mě největší problém, který (zatím) nedokážu překonat... ☹

gagik
27. okt 2015

@bobinka1987 tak ivf neprebieha, budes rada ze ich oplodnia par a kym dojde k transferu tak sa ich mnozstvo zredukuje

bobinka1987
27. okt 2015

@gagik no to ano, ale co když jich "vydrží" víc?

gagik
27. okt 2015

@bobinka1987 no malokomu sa ivf podari na prvy krat, takze ked ich ostane viac aspon mas viac pokusov skusat. A potom mozes skusat zase druhe dieta a tak...ved skus a uvidis ze nejake prebytky tazko ostanu.

bobinka1987
27. okt 2015

@gagik 😀 takže když zůstane 10, budu mít 10 dětí... 😀 😀 jupí, to jsem si vždycky přála 😀 😀 😀 😀

gagik
27. okt 2015

@bobinka1987 myslis ze budes mat 100% uspesnost?tak zazraky sa deju...

bobinka1987
27. okt 2015

@gagik ne, to bylo řečeno jen tak s nadsázkou... 😎 Ale jak říkáš, zázraky se dějí...a já ale stejně pořád doufám, v to naše 1 % naděje 🙂

gennara
27. okt 2015

@bobinka1987 My sme boli v Brne aj na nativ IVF. Odobrali vajicko v prirodzenom cykle, oplodnili a embryjko vlozili. Je to sice narocnejsie, lebo len malokedy to vyjde na prvykrat, ale ak nechces, aby sli vase embryjka do odpadu, aj to je cesta.

dahra
27. okt 2015

@bobinka1987 - tak 1percento uspešnosti prirodzeneho pocatia davali aj nam. Manžel 100% patologických spermii, ja endometrioza a len jeden vaječnik. 1.IVF - len jedno dozrete vajicko zo mna "vydolovali", to sa oplodnilo (podla vyjadrenia doktora - zazrak) a uspesne tehotenstvo, narodil sa zdravy syn. Stastna ako blcha, no chcela som mat dve deti. Rozmyslala som ci byt taka trufala a pokušať sa o druhe zasa cez IVF, že co ked teraz bude viac embryii. Pri prvom IVF som si vravela, ze dalsie nechame zamrazit a pojdeme po ne. No teraz by to znamenalo, ze by som sla po tretie, stvrte, hm....nakoniec sme sa predsa len znova odhodlali, ze posledny pokus, ze mozno sa ani nepodari, ale nebudeme uz lutovat, ze sme neskusili a nebudeme sa trapit, ze druhe nemame, ale budeme spokojni. Tentokrat mi dali najsilnejsiu stimulaciu - 4 vajicka, vsetky oplodnene, 2 sa prestali po par dnoch vyvijat a degenerovali. Zostali dve, nechceli mi ich vlozit obe, ze su kvalitne a dvojcata je riziko. Tak sme jedno dali zamrazit. Otehotnela som aj druhykrat, ale nebolo to dobre, 7tt koniec. Tak sme sli po zmrazene embryo a ja som otehotnela a uspesne donosila zdravu dceru. Neskutocne vdacna, dostala som viac, ako si clovek moze zelat. Ha, lenze prekvapko - takmer po dvoch rokoch po narodeni malej, po 8 rokoch fungovania ako "beznadejne neplodny par" som ostala tehotna. A to vraj rokmi bude este horsie, ze sa mam pripravit na skoru menopauzu, lebo podla utz a vysetreni r.2012 - moj vajecnik uz konci. Tak je rok 2015 a moj vajecnik sam taha uz tretie tehotenstvo. 🙂
Tymto som chcela len napisat, ze problem "vytvorenia" mnohych embryii nie je taky bezny. Je mozne ich nechat zamrazit asi do 5rokov alebo darovat. Ono ja som bola ta "stastna", co ich nemala vela a boli viac kvalitne. Bola napr. som mnou zena, co mala takmer 20 oocytov-vajicok, neviem ci sa jej 5 oplodnilo a aj tak neotehotnela.

bobinka1987
28. okt 2015

@gennara nativní cyklus (i když ten se mi poměrně líbí - nedochází k "vyhazování" přebytků 😉 ) by nám bohužel nepomohl...manžel má málo a špatné spermie a já mám endometriozu a PCO... ☹

bobinka1987
28. okt 2015

@dahra to je krásné, že máte nakonec tolik dětiček, i když ze začátku to vypadalo marně 🙂
Já si teda myslím - i dr. to říkal, že tělo po porodu (i třeba po IVF zásahu) se může zlepšit a může pak dojít ke spontánnímu otěhotnění. Možná, že kdybys ho napoprvé nepodstoupila, nepovedlo by se vám děťátko ani jedno... Ale takto se tak krásně zadařilo.

lia1
28. okt 2015

Tak v tomto má Gagik úplnu pravdu 🙂 tiež som to brala tak, že keď ich bude 10 tak budem mat 10 deti??? 😀 Moja známa totiž mala hneď na prvý vklad, ale mala len tu jednu možnosť. Nedali sme preto oplodniť všetky vajíčka len 10 a z tých sa oplodnili len 3. Absolvovala som už všetky 3 vklady a ani jedno sa neuchytilo ☹

bobinka1987
28. okt 2015

@lia1 to je mi moc líto. ☹ Budete to zkoušet znova, celý ten proces?

lia1
29. okt 2015

Určite budeme skúšať ďalej, mám veľkú podporu v rodine aj v práci 🙂 Až z týchto diskusných tém som pochopila, že baby chodia na viackrát. Ja som to brala tak, že hneď mi to vyjde kedže aj známa mala hneď na prvýkrát a pritom ďalšia moja kolegyňa absolvovala až tri celé tie cykly či ako sa to vola 🙂 Ale človek sa vždy prikloni k tomu lepšiemu 🙂

mamaveronika
29. okt 2015

ahoj v prvom rade ked si veriaca, je dobré vedieť že Božia vôľa je aby si mala deti!!! je na to veľa príkladov v biblii, napr. príbeh Anny, ktorá prosila s plačom v chráme a Boh ju vypočul a dal jej Samuela, samozrejme najväčším príkladom je Sára🙂 odporúčam ti prečítať si z biblie minimálne tieto dva príklady aby si sa ujistila v tom že Boh je dobrý a že sme stvorené na to aby sme mali deti...osobne poznám niekoľko veriacich žien ktoré deti mať nemohli ale modlili sme sa a dnes su šťastnými matkami deti...niektoré podstupili aj roznu liečbu,načom tiež nevidim nič zle, pretože aj na prirodzenej oblasti treba spraviť všetko čo je v našich silách...držím palce

mircalla
29. okt 2015

@bobinka1987 tolko vajiciek neoplodnia....po oplodneni sa kultivuju. Do stadia vhodneho na vklad to dotiahne len par....ak mate obaja problemy co opisujes,ak budete radi,ak bude zivotaschopne embryo.ak je ich viac kvalitnych daju sa zamrazit.tym som ta nechcela znechutit

lienka_1
29. okt 2015

@bobinka1987 Ja mam zoznam diagnoz, ze by stacilo celemu zenskemu oddeleniu a manzel spg. dlhodobo uplne zalostny, pripadne ziadny. A nativny cyklus sa nam podaril na 1 sup. A to sme predtym skusili asi ozaj vsetko.

lienka_1
29. okt 2015

@mircalla No niektore centra oplodnia. Kamoska mala 44 oocytov, oplodnili vsetky. Bolo z toho 21 embryi. Vsetky postupne vlozili, ani jedno sa neujalo. A vsetko to boli nadherne blastocysty. Az privelmi dokonale! Mozno by pomohlo, keby pary, ktore maju problem s otehotnenim najkor zistili, ktore centrum je ozaj kvalitne. Lebo niektore by som na jeden sup zavrela. Ale aj my sme museli prejst najkor tymi zlymi, aby sme hladali to kvalitne.

maminka1986
29. okt 2015

@bobinka1987 ahoj aj ja som veriaca a dlho sm sa rozhodovla a či ist do IVF...po sklamaniach plaču počas 4 rokov bolo toh vela aj na kona..skusili sme najprv čaje cvičenie vitaminy hormonalnu jogu atd atd aj IUI a nič...
ja som mala 22 vajičok...pýtal sa či chceme darovat ale nesuhlasila som čo ked sa v buducnosti stretnu a boli by surodenci? takže nie dali sme oplodnit všetky ICSI metodou...
ostali nam 7 embryjií... vyšiel mi ET/KET hned prvý...takže mame ešte 6 embryjí ...povedali nam že všetky su super kvalitné ..blastocysty...ak nechceš aby vajička ti vyhodili tak bud daruj niekolko alebo oplodnit všetky čo je finančne naročné a aj u nas bolo... viem že štatistika je 1/3 z vajičok su embyrja..u nas to tak bolo..čo som jednu babu tu poznala mala 10 vajičok dali všetky oplodnit a len jedno embyrjo a nechytilo sa...my sme mali ozaj šťastie a to som sa modlila aby to vyšlo a dakovala Bohu aj dakujem že je zatial všetko v poriadku keby to Boh nechce mnohe neotehotnej/ a cirkev bude musiet uznat aj IVF za normalne tak ako uznala nedávno rozvody....vela šťastia