icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

tatianamaria
12. dec 2015

Su aj ine metody planovania rodicovstva ako umele oplodnenie. Moja kamaratka 10 rokov nemohla otehotniet a napokon otehotnela pomocou creightonovho modelu. No a teraz cakaju druhe. Pre nu je to zazrak. Dokonca otehotneli aj take, co im lekari povedali, ze nikdy nebudu mat dieta.Creightonsky model je uz 25 rokov rozsiahle skumany. Keby som nemohla otehotniet idem touto cestou. Tato metoda pomaha aj udrziavat tehotenstvo. Zeny, ktore prezili potraty maju novu nadej na donosenie. Viem o tom svoje.

gagik
12. dec 2015

@tatianamaria bla,bla, no zazrak sa stal, po 10rokoch bez umeleho oplodnenia tehotenstvo....si to najprv vyskusaj co je to nemoct mat roky deti, pritom ma clovek pocit ze cely svet naokolo je tehotny okrem neho a este ti bude niekto hovorit ze nesmies ist na umele oplodnenie a potom nieco hovor. Taketo rady moze davat len clovek co nevie co je neplodnost. Normalne treba ist na umele oplodnenie co najskor, kym clovek nie je psychicky uplne na dne.

mircalla
12. dec 2015

@tatianamaria skus mi vysvetlit ako aplikovat tento model na niekoho kto ma napriklad totalne nepriechodne vajcovody.dakujem za odpoved

mircalla
12. dec 2015

@tatianamaria lebo poviem ti novinku - toto mozes uplatnit na minimum parov, pricin neplodnosti je neurekom, u niekoho sa to moze po rokoch podarit, niekto nema ziadnu sancu - priklad som uviedla (je ich samozrejme viac)...treba si o tom najprv daco nastudovat z medicinskeho hladiska (rozumiem, ze nemusis, kedze sa ta to netyka), a potom mudrovat, ktorou cestou by si bola byvala isla, keby si bola byvala neplodna....mudrovat odveci vie kazdy

tatianamaria
12. dec 2015

Ja som iba informovala o moznosti snazilky ktore nechcu ist na umele oplodnenie. Nic viac a nic menej. Ak niekto chce ist nech ide. Je to na jeho vedomi a svedomi. Kamaratka 10 rokov nemohla mat deti vyskusala vsetko mozne a otehotnela touto metodou do roka a pol. Na Slovensku su lektorky, ktore spolupracuju s doktormi a riesia kazdy problem individualne. Neviem ako. To sa treba informovat tam. No a urcite som nechcela mudrovat. Ponukla som moznost, tak sa viac vyjadrovat nebudem. Ak vsak niekto chce vediet viac napiste mi internu postu. Dakujem za pochopenie.

bewik
13. dec 2015

@tatianamaria ja som o tomto nikdy nepočula, takže určite je táto informácia prínosom a mnohé by to chceli vyskúšať. Tiež som sa chcela vyhnúť UO a táto informácia by bola pre mňa v tom čase veľmi zaujímavá.

vronni
19. dec 2015

Ahojte baby, chcem sa opytat ci ste boli niektore po ivf na spoved..ako reagoval knaz?? A vobec, ked ste povedali ze mate aj mrazacikov,dal vobec rozhresenie?? Chcela by som ist na spoved a bojim sa ze mi neda rozhresenie prave pre to mrazenie embryi. Ja som sa ale snazila ich prave zachovat,aby ziadne sa zbytocne len tak neznicilo..ake mate skusenosti??

gagik
19. dec 2015

@vronni no so mnou mal problem, povedal ze nech mu slubim ze viac na ivf nepojdem a ja ze to mu urcite neslubim, ale nakonec mi dal rozhresenie aj tak.

vronni
19. dec 2015

@gagik ja som bola na spoved pocas stimulky, tak mi to prislo ze musim ist. Ale povedal ze teraz mi nemoze dat rozhresenie ze sa este len bude s tymi embryami manipulovat..ale ze ked bude po tom,mam prist. Tak by som chcela ist len neviem ako zoberie to ze sme dali embryjka aj zamrazit..ach jaj, clovek je dakedy bezradny..po niecom tuzime a ideme aj hlavou proti muru..

bewik
19. dec 2015

😉 @vronni a co ste ich mali znicit? Ved jasne, ze zmrazit. Kazdy farar ma na to iny nazor. Ja somsa stretla s pochopenim. Neboj sa, len Boh ta moze sudit, nikto iny. Ked budes mat ten zazrak uz pri sebe, nikto ta nepresvedci, ze ho nestvoril sam On 😉

macicka52
19. dec 2015

@vronni Ahoj, ja som bola včera na spovedi, kňaz mal so mnou viac menej pochopenie, bol celkom milý, snažil sa ma pochopiť, rozhrešenie mi dal, ničoho sa neboj mal by ti dať rozhrešenie.

vronni
19. dec 2015

@bewik
@macicka52 juj baby ste ma potesili. Uz mi zacinalo byt do placu ze co som to spravila...😓 dnes sme mali vklad, ten pocit ze vidite svoje babatko, sice este len bublinku na monitore, ale aj tak svoje babatko..bolo to krasne..a teraz cim viac premyslam tym viac smutku...zajtra je u nas spoved, pojdem a dufam to dobre dopadne..ak by som nemohla chodit na prijimanie tak by som bola asi velmi smutna..😢

bewik
19. dec 2015

@vronni nebud smutna, nech sa babatko moze pekne uhniezdit. Pohoda je velmi dolezita.

usmiateslniecko
19. dec 2015

Nechce sa mi citat cela diskusia, ale moj nazor je taky, ze akym pravom ma ma nejaky knaz sudit a dat alebo nedat mi rozhresenie ak som podstupila IVF. Je to predsa len a len moja a môjho muza zalezitost a osobna vec. Som veriaca aj ked do kostola chodim tak 2-3x do roka, ale urcite nebudem takuto vec vesat knazovi pri spovedi na nos. Kazdy farar nech si najskôr ako sa hovori pozameta na vlastnom piesocku, robia deti kade, tade a ich kto sudi??

vronni
20. dec 2015

@bewik dakujem, ano budem mysliet pozitivne.. 😉 dam potom vediet ako to dopadlo

vronni
20. dec 2015

A este sa podelim o taku milu chvilku z rana. Ked sme sa prebudili s mm tak som sa ho spytala ci mysli na babatko v brusku. A on mi chytil brusko a povedal- jasne, ved rozmyslam ako sa mu tam byva 😍 to ma tak potesilo..

lia1
20. dec 2015

Ahojte kocky. Ja som absolvovala IVF tento rok. Na spovedi som bola pred veľkou nocou. Bol to mladý kňaz a bol ohľadom toho v pohode, no ale nedalo mi to a včera som sa spovedala staršiemu kňazovi (asi okolo 60) Bol úplne super!!!!! A to som si o ňom myslela, že je prísny. Povedal, že Pán Boh to chápe a neberie to zle, lebo je to túžba po dieťati, nic zle. Pýtal sa ma, že co s embriami tak som mu povedala, že som mala tri a že všetky boli postupne vložené len sa neujali. Že dve boli mrazené. Nie to mrazenie nereagoval len mi povedal, že ked boli použité všetky, tak je to potom v poriadku. Vôbec som mu nemusela sľubovať že už na to nepôjdem!! Strašne inteligentne reagoval lebo sa ma pýtal na diagnózu a ked som mu povedala, že nepriechodnost, tak chápal že to proste nejde. Ale aj tak mi povedal, že sa mám za to modliť. Spomenul že pozná pár ktorý ma teraz dieťa po 10 rokoch ale inteligentne priznal, že to záleží na diagnóze. Spýtal sa aj na to ci sme uvažovali o adopcii a ked som mu povedala, že ani nie že to je tažké. Tak vôbec mi to nevnucoval (ako sa to tu snažia niektoré) práve naopak, povedal mi že jasne, že to chápe, že to každý musí sám vedieť ci chce alebo nie a že aj chápe že to nechceme. Povedal že Pán Boh túto tužbu po dieťati neodsudzuje, že som to nerobila pre zlu vec, tak sa nebude hnevať.

Dúfam, že to niektorej pomôže a aj pre tie co sa tu snažia byt papezskejsie než pápež a rozdávajú tu rady typu moja kamarátka.... a samé to neprežili. Lebo cudzie problémy sa vedia vyriešiť najľahšie!

maminka1986
20. dec 2015

@lia1 super!!velmi mudry inteligentný a tolerantný knaz-človek!!! aj ja chcme ist na spoved nebola som ako som bola na IVF my amme užasneho kanaz aj nas soabšil velmiii zlatý okolo 40 ale pohodák fajči jak turek .))a taky zdrave nazory mana život....a celkový pohlad na manželstvo a všetko s tým suviasiace tak uvidime či pojdem teraz na vianoce lebo bude veeela ludi a či sa k enmu dostanem vobec 🙂 alebo..neviem no ale toto ti krásne povedal ten knaz klobuk dole! aj podla mna to Boh chápe -len poniektori ombädzeni ludia to nechápu hlavne tí čo mali lahko deti!!

maminka1986
20. dec 2015

@vronni ak je ten knaz normalny!!pochopí to ako písala vyššie jedna dáma ak je obmädzený nepochopi .-i ked nehnevajte s naikto na mna len ja nehcpem ako chlap-knaz-bez ženy deti ože toto pochopit????? tužbu po dietati??? ach rozum sa mi zastavuje ja osm veriacia ale treba byt ZDRAVO VERIACI a a nie choro až fanaticky to je hroznee....aj ja chcem ist na spoved ak sa podarí ist k omjmu lebo tu je vela knazov cez vianoce....

lia1
20. dec 2015

Maminka1986 a to bol kňaz z dediny co si myslím, že su na takéto veci prísnejší 🙂 na Vianoce chodia k nám vypomáhať pri spovedani kňazi z blízkych obci a jeho poznám z videnia z jednej svadby. Fak bol skvelý a dobre sa mi s ním kecalo. Aj sme srandovali. Vobec to nebolo take vážne a strnulé. ja som chcela o tom hovoriť a on, a iné? Ako vychádzate s kolegami v práci? Čistý pohodak 🙂
Aj ten mladý pred veľkou nocou bol v pohode a priznal, že on tým veciam veľmi nerozumie ked som na niečo argumentovala. Až mu bolo smiešno, že o tom stále chcem hovoriť a on už chcel hovoriť o inom 🙂

vronni
20. dec 2015

@bewik
@maminka1986
@lia1
@macicka52
@gagik babyy takze dnes som bola na spoved, u toho isteho co mi nedal pocas stimulky rozhresenie. Bol velmi mily, nepovedal mi ani jedno prisne slovo, tiez sa len spytal ci by som bola ochotna aj dat si transferovat vsetky embryjka a ze teda to je to najpodstatnejsie.. Dorevala som sa, este som len vosla do spovednice a uz som nemohla rozpravat..😭 nakoniec sa ma s umevom spytal kedy uz budem vediet ci sa uchytilo. Joj som stastna. A dakujem Bohu za odpustenie. Chcem aj povzbudit ine baby ktore sa boja ako som sa aj ja bala, nebojte sa. Pocit odpustenia stoji za to skusit ist na tu spoved. Pekny vecer babule. Nech sa nam dari 😉

maminka1986
20. dec 2015

@vronni dobre len nechápem aký pocit odpustenia????? ja to nelutujem že som bola anosim pod srdcom dieťa 🙂
ako som veriaca len enchápem tomu aký pocit odpsutenia mam mat? že mi dá knaz rozhrešenie? odpušťa mi len a len Boh aj ked je knaz tu v zatsupeni Ježiša ale...neviem no ja tieto spovede nemusim velmi prid emi to čudné...spovedať sa knazovi ved Boh vidi moje hriechy....no to len tak pomimo ja zajtra zavolam mojmu knazovi teda no našmu tu v meste 🙂a pojdem k nemu

lia1
20. dec 2015

@vronni to je super, že aj ty máš pozitívnu skúsenosť. Je to take povzbudzujúce a tiež sa mi uľavilo 🙂

karkana
20. dec 2015

@vronni preboha, to načo hovoríš také veci,,,kňaz ťa tak pochopí,,,ja žasnem, ,,,,

gagik
20. dec 2015

@vronni mne zas tolko nezalezalo co mi povie knaz na ivf, sla som na spoved skor ze som ocakavala ze mi povie nejake slova podpory,nakolko som bola vtedy uz vo velmi zlom psychickom rozpolozeni z tej neplodnosti, no ale nedockala som sa...ja som s ivf nemala nikdy problem, ze by som mala pocit ze sa to nesmie a anii ma o tom ani nikto nepresvedci nakolko mam z ivf svoju nadhernu princeznu.

dancura
21. dec 2015

Baby, vedeli by ste mi odporucit nejakeho dobreho knaza v BA? Este sa len chystame na inseminaciu vo Februari, no ked som to vravela knazovi pri spovedi (o planovanej inseminacii+ o tom, ako manzel daval vzorky na spermiogram), tak mi to vytykal. Ja chapem, ze to je proti ich vyznaniu, no chcela by som sa o tom porozpravat s niekym, kto ma vypocuje, a s ktorym sa bude dat trosku porozpravat o tejto teme. Aspon trosku...Dakujem vam krasne

maminka1986
21. dec 2015

@dancura ach nepochoppim takýchto "knazov" velke h...o vedia o tom čo je to tužba po dieťati a neplodnost,manželstvo atd!!! ja teda z BA nie som ale žasnem čo tu ženy píšu! ako mat dieťa ved IUI je ta LAHKA FORMA oplodnenia kde su použite manželove sprmie a nie cudzie ach to je staršneee tato cirkev choré na hlavu...sorry ale ako mam dosť..dufam že najdeš normalneho knaza

dancura
21. dec 2015

@maminka1986 Praveze som nechcela,aby to takto vyznelo. Stratla som aj kopec uzasnych knazov, no zrovna na poslednej spovedi som stretla takehoto. Takze nedavam ich vsetkych do jedneho vreca....aspon sa snazim.Tiez su to ludia a mozu mat rozne nazory. Ja osobne som jeho nazor nezdielala, no ponukol mi svoj pohlad na vec..a za to sa snazim byt vdacna..aj ked neviem preco mi bol prave on dany do cesty..Mala som aj taky pocit...citila som, ze k tomu knazovi na spoved moc nechcem ist..aj ked som ho nepoznala...Preto by som uvitala skor nejakeho knaza, s ktorym by som sa o tom mohla otvorene porozpravat.

dancura
23. dec 2015

kocky, dnes som bola v TT v Katedrale a som sa o tom rozpravala s jednym knazom....tak krasne mi to vysvetlil a podal, ze hned mi je ovela lepsie. A mozem sa tesit naozaj na Pozehnane Vianoce prezite v radosti v srdci a dusi🙂

kvetinka125
6. jan 2016

ahojte, dievčatá, ako je to so sv. prijímaním počas prípravy na IUI (my ideme s darovanými spermiami, nakoľko manžel žiadne nemá). Neviem, či už počas prípravy na IUI prestať chodiť na sv. prijímanie, či až potom po IUI? Máte nejaké skúsenosti? dakujem za rady...