Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
Katolícky knazi nevedia nič o rodine, manželstve ani deťoch, lebo nikdy žiadnu rodinu nezaložia. Nemôžu nikomu v týchto otázkach ani objektívne poradiť. Len reálnou skúsenosťou človek pochopí súvisloti, výchovu deti, problemy v manželstve a pod..
@kvetinka125 ahoj aj nas caka ale ivf s darovanymi spermiami ako si sa stym vyrovnala?bola si aj na spovedi?ja nemam odvahuist.kedchces mozme popisat aj v ip
@cleo253 Ahoj, manžel má azoospermiu (žiadne spermie, poškodený chromozom Y, čiže by sa pravdepodobne nenašli ani pri mesa tese...
Už to bude 9 rokov v máji, čo sme bez detí... 4 roky sme zisťovali prečo, modlili sa a dúfali... potom sme si dali žiadosť o adopciu... aj to sa už ťahá vyše troch rokov a to nám bolo povedané 2 - 2,5. ... nejako mi došla trpezlivosť, tak som si povedala najskôr len zo žartu že ak to do konca roka nebude, ideme na IUI... to som ale netušila, že to naozaj do konca roka nepríde..., tak sme začali riešiť IUI
Nakoľko sme veriaci, chceli sme sa tomuto vyhnúť, ale tá prázdnota sa už nedá vydržať... a to som myslela, že keď sa jedná o IUI (aj keď s darovanými spermiami), že by to nemal byť v rámci našej viery až taký problém..., no ale, ako sme postupne zistili, kňazi to berú ešte horšie , ako IVF s manželovými ...
Darcovstvo v rámci katolíckej cirkvi je veľký problém, že dieťa má poznať svoju identitu, dieťa je dar, na ktorý si nemáme nárokovať, neprinesie to pokoj, požehnanie...a tak.
Na spovedi som ešte nebola, ale manžel už obehal niekoľko kňazov, len tak, ako rozhovor, ale ani jeden nám nič pekné nepovedal... to ešte pochopím, že ako kňaz nás v tom nemá podporovať, ale zase sa mi nepáči, keď mu tí kňazi drsne povedia - to nebude tvoje dieťa, nebude to dobré, radšej si adoptujte, to bude tvoje dieťa... alebo ma vie najviac rozčúliť, keď povedia, že a čo na tom, že nemôžme mať deti, to ešte neznamená, že manželstvo nie je úplné....
Na sv. prijímanie som už prestala chodiť, svedomie ma nepustí, na spoveď sa chystám až PO, lebo už to nechcem všetko počúvať..., tak v tomto čase prosím Boha, nech na nás hľadí ako milosrdný Otec, a nie ako prísny Sudca...
@kvetinka125 daco mi hovor je to na zblaznenie na spoved radsej ani nejdem.mam hrozny strach ist do darcovstva ale bez deti nechcem ostat.bojim sa co bude potom ak vyjde to darcovske uz teraz mam vycitky svedomia.nemam sa komu zdoverit pretoze to nikto nevie.co ked uz do konca zivota nenajdem pokoj?
@cleo253 ano, aj ja mam strach, ale väčší strach mám z bezdetnosti... ani my to nechceme hovoriť, že sa jedná o darcovstvo. (myslím našu rodinu a tak).
a vy máte aký problém, keď IVF? Kedy sa chystáte?
@kvetinka125 mas ip
@kvetinka125 Citala som tvoj prispevok, ja na tvojom mieste by som do toho šla, ved keby ste si adoptovali dietatko z hniezda zachrany, tiež by nemalo identitu, nevedeli by ste o nom nič. Podla mna IUI, (aj ked s darcovskymi spermiami je menšie zlo ako IVF, aj ked s manželovymi. Dietatko nevznika v skumavke, nie su embrya navyše, tvoje telo nie je tak zatažene hormonalnou stimulaciou. Zažila by si, ak by to vyšlo tehotenstvo a porod, to sa pri adoptovanom dietatku neda a hlavne, bolo by tvoje. Co sa tyka adopcie, tak na zdraveho bieleho novorodenca sa čaka 4-5 rokov. Chapem, že cirkev to neuznava, tiež som veriaca, ale ten pocit zufalstva, tužby po dietatku, beznadeje. U nas je problem, len nepriechodnost praveho vajcovodu, absolvovala som 2x IUI- neuspešne, manžel je v poriadku, na IVF som sa neodvažila ist. Držim palce.
@janinuska dakujem za povzbudenie. Ja idem teraz v utorok na hysteroskopiu,budu zistovat priechodnost a popripade to hned riesit. Ze hysteroskopia velmi pomaha pri IUI.
@kvetinka125 mne povedal jeden knaz, ze aj keby sa ivf podarilo, ze mi to stastie neprinesie....podarilo sa, do zivota mi to prinieslo neskutocne stastie, pokoj, radost. Zivot bez deti je prazdny, kto to nezazije nepochopi, pre mna to bolo uplne doslovne peklo, pocit krivdy. Trapis sa uz dlhe roky, ze nemas deti, sprav uplne vsetko aby si sa k svojmu vytuzenemu babenku dostala a nenechaj sa od toho odradit. Je mi smutno ked pocujem, ako vo vsetkom tom trapeni, ktore neplodnost prinasa, este niekto hadze tym nestastnym ludom este polena pod nohy.
@janinuska Pri IVF nemusi ist zakonite o velku davku hormonov a nadbytocne embrya. Da sa ist do nativu - sleduju tvoj cyklus, odoberu jedno vajicko, ktore prirodzene ovuluje, oplodnia a embryjko ti vlozia. Ani jeden jediny knaz, s ktorym som sa o tomto rozpravala, nemal s tym ziadnym problem.
@gagik Prečo potom uznávas takúto pokrytecku cirkev, takéhoto knaza ktorý Ti toto povie..ludia sa tam chodia klanat obrazom a socham Panenky Marie ale ked potrebujú slová útechy, podpory, ked sa trápia že su bezdetní tak ich len zrazia na kolená. Rozprávala si sa niekedy s evanjelickým knazom? Mozno by ta prekvapilo že by sa k tebe správal ako človek ktorý chápe realne problemy, nie ako svätuškár ktorý žije zavretý v ulite a sám prežíva prázdnotu. Evanjelický kňaz má rodinu, manželku, deti, žije reálne problemy.. ked si pozriete historiu katolíci evanjelikov (protestantov) prenasledovali..a veru mali prečo. Kritizovali niečo čo ide proti zdravému rozumu a ludskej prirodzenosti 🙂
@gennara Viem, len IVF nativ ma velmi malu uspešnost, soft tiež. Casto sa stalo, že mnohe baby mali pri native prazdny folikul a pri soft tiež, resp. ziskali vajičko len nekvalitne. Ja si chcem dat teraz porobit všetky možne vyšetrenia, reprodukčnu imunologiu, genetiku, hematologiu, lebo v CAR toto nikto neriešil, dost som bola sklamana z ich pristupu. Hned ma šupli na IUI, ktora bola samozrejme neuspešna a pričinu, že prečo nemôžem mat babätko stale neviem. Co sa tyka cirkvi som veriaca a vždy som odmietala všetko čo je proti prirode, ale 7 rokov neuspešnej snahy o babätko, to už je zufale.
@janinuska Nedaj sa odradit malou uspesnostou, ak velmi tuzis po dietatku 🙂 My sme isli do softu, ale len takeho jemneho, vzdy sme mali len dve embryjka, dvakrat to nevyslo, ale teraz cakame dvojcatka a cochvila by sa mali narodit. Vzdy je sanca. A poznam vela zien, ktore isli do klasickeho IVF, mali aj vyse 10 embryjok a nakoniec sa nevyvijali dobre a vysledok mali taky ako my pri softe. My sme boli v Brne a im ide o to hlavne ziskat menej vajicok ale kvalitnejsich. Velmi drzim palce, aby to vyslo. Ja som tiez veriaca a bola to pomala cesta, kym som sa dopracovala k rozhodnutiu pre IVF, ale nakoniec sme sli do toho. A jeden knaz suhlasil s tym, co mi povedal lekar v Brne, ze vedia vytvorit okolnosti vzniku zivota, ale zivot dat nevedia, to dokaze len niekto vyssi nad nami. Ze vsetky pary si prejdu tym istym, a niekomu to nevyjde ani na desiaty pokus a niekomu rovno na prvy. A knaz mi tiez povedal, ze Boh nam dal rozum, zvedavost, preto mame vedu, dolezite je nezneuzivat ju a bol presvedceny, ze cirkev casom bude suhlasit s tymito nativ a soft verziami, lebo pre nich je moralny problem hlavne narabanie s "prebytocnymi" embryami ci darcovskymi programami, pripadne uz rozne metody, ako teraz schvalili napr. v Britanii, ze jedno embryo nesie DNA po troch ludoch a podobne.
Tento tyzden sme sa po 2 rokoch chodenia po lekaroch dozvedeli, ze manzel vytvara protilatky voci svojim spermiam a sanca na spontanne otehotnenie je miziva. Ja stale verim a modlim sa, ze by to vyslo spontanne, no lekarka nam velke sance nedava a odporucila nam ICSI. Tomu sme sa snazili vsemocne vyhnut, predsalen pre postoj cirkvi...no stale nad tym premyslam. Tuzba po babatku je obrovska a ja viem, ze ho budeme lubit najviac na svete. Manzel mi povedal (a to on je neveriaci), ze Pan Boh by predsa nemal nic proti tomu, aby sme vychovavali dobreho cloviecika, ktory bude zasypany laskou...a mali by sme ist do toho. Ja som niekedy tohoto nazoru tiez a vravim si, ze ked neznicime ziadne embryjko, tak je to len medicinska pomoc...a preto mame vedu, vedomie, aby sme to dokazali. Na druhej strane sa niekedy v noci zobudim s tym, ze budem zatratena vo vecnosti, ze som porusila pravidla cirkvi. ...Je to tazke a rozhodnut sa, co je spravne a nie je..
Stretla som sa s rozpoluplnymi postojmi knazov na pomoc pri otehotneni...od uplne arogantnej az po uplne chapavu. Asi si to musim hlavne sama v srdci prebrat a viac nacuvat Panu Bohu..
Niekedy si vravim, ci to nie je skuska...skuska, ze mame vydrzat a ist v tom, co vravi vacsina knazov? alebo skuska v tom, aby som otvorila oci, len nepocuvala slepo predstavenych (niektorych) a sama sa v srdci s Panom Bohom dohodla na tom, co spravime...
@dancura Postoj cirkvi nie je Pan Boh! Pan Boh Ta chape, on rozumie tvojej tuzbe. Pamataj, ze pri kazdom vzniknutom embryjku je On ten, ktory nakoniec rozhodne ci sa ujme a bude dalej existovat, alebo nie. Aj moj muz ma protilatky. Je to nieco, s cim sa nic neda robit. Pouzili sme ICSI a vdaka tomu tu pri mne odfukuje nadherne miminko, ktore naplnilo nas zivot neskutocnou laskou. Kazducky den dakujem Bohu, ze nam tuto sancu dal.
@dancura myslim, ze prave o to ide - rozporuplne nazory knazov na ivf - o tom by malo rozhodnut tvoje vnutro a nie nejaky nazor knaza ci cirkvi. prepac, ze to hovorim, ale ak to z medicinskeho hladiska ozaj nejde - ano, iste su aj pripady ked sa zadarilo po dlhom case prirodzene, to ale velmi velmi zavisi od priciny neplodnosti - ja by som mohla cakat donekonecna pri mojej diagnoze a ako pragmaticky a racionalny clovek viem, ze to boh nevyriesi, jedine ja sama - bud sa s tym zmierim alebo nie a nieco pre to urobim
ja som tiež ppo IVF napíšem len tolko k tomu..snažili sme sa necelé 4 roky,,roky idu pribudaju,vajičok ubuda,spermie tiež-už vtedy bolo malo a pomalé u manžela..modliala som plakala prosila dieťa neprichádzalo...IVF bolo pre mna ťažke rozhodnutie musim priznat som veriaca ale nie tak "fanaticky" a choro ako iní ludia...keby nie je mojho muža nerozhodnem sa ja som celkovo nerozhodná..išli sme do toho ! KEBY TO BOH NECHCE nevýnde nám to!!!žiadost schvalili za týžden,stimulacia bez problemov,vajička dostatok,oplodnenie tiež z toho 7 embryjok a hned prvý vklad vyšiel 🙂 a ja dakujem Bohu každý den,že nám to vyšlo tak krásne,rýchlo,hladko ..ešte aby doapdol pôrod výborne a bude...
ja som až nechcela verit,že nam to vyšlo hned všetko,ked vidím iné páry ako sa trapia,ženy čo abslovuju IVF aj 5krát a viac,vklady...je miz toho doplaču a ked vidím naše "občianky"ako pohodia dieťa či im zhorí.(((a tí čo chcu nemožu mat je to nespravodlivé...normalni človek a človek ktorý si niečím takýmto prejd to pochopí,podporí,taký čo mal ideťa hned asi menej...riadte sa hlasom svojho srdca!!!aby ste si nebuchali hlavu o pár rokov žienky že ste neksusili VŠETKO čo vám bolo ponuknuté a mohli ste využit a nevyužili....
Dievčatá, stalo sa vám, že vám kňaz nedal rozhrešenie? ja sa normálne bojím ísť na spoveď....
My ideme o 2 týždne na IUI s darovanými spermiami, nakoľko iná šanca nie je...a teda to darcovstvo je v našej cirkvi veľký problém, tak dúfam, že neskončím až niekde u Svätého Otca...
@mircalla
@lienka_1
Kocky, dakujem krasne. Ja v srdci citim ako sa rozhodnem. Uz teraz som naklonena ist na to ICSI, no este potrebujem nejaky cas, aby som si to vsetko s Panom prebrala, zmierila sa a tak s pokojom isla k lekarovi na ten zakrok. Este tak ci tak cakame na vysledky krvi a manzel este raz ide k urologovi, ci mu nahodou tie protilatky nesposobuje nejaka mikrobialna infekcia. Zasa ale prilis dlho cakat nemozem, bo to cakanie na babatko ma uz neskutocne psychicky nici. Mam pocit,ze to ani nie som ja...volakedy som sa stale smiala a teraz sa mi tazko rozpamatava kedy som za posledny cas vydrzala neplakat v kuse zopar dni...
@kvetinka125 Urcite si najdi knaza, ktory bude mat velku vieru v srdci. Pred Vianocami som sla na spoved a knaz ma uplne zhodil. Uz pocas spovede som si vravela,ze s nim vobec nesuhlasim a takuto spoved proste nemozem mat. Potom som sla este na jednu spoved...do katedrali v Trnave. Aj som si poplakala, no citila som, ze mi Pan Boh dal dobreho knaza...a naozaj bol uzasny, ludsky a super sme sa porozpravali.
Inak, ja verim na to,ze On vie, copotrebujeme..len Ho musime pocuvat. Ja som k tomu prvemu knazovi ani nechcela ist na spoved..ani som ho nepoznala, no mala som zly pocit...vobec som k nemu nechcela ist. Este som ponukaala inych ludi, ze ich pustim predo mna....Takze urcite daj na svoj pocit a na to,co ti On vravi🙂
@kvetinka125 aa to ako keby zomieraš a maju-musia ti darovat krv tak je to hriech a nechaju ťa umrieť ano????? chorááááá viera
@dancura pamätaj na moje slová-ked otehotnieš a budeš citi kopančeky na všetko toto zabudneš a budeš sa znovu smiat ..aj ja som bola natom rovnako...
@dancura drzim ti palce. ono skutocne poznam aj pary, co sa po x rokoch zadarilo aj prirodzene, i ked tam problem bol. zial u mna to bolo jasne - totalne nepriechodne vajcovody, tam sa nedalo robit nic.
ak je clovek mlady a ma aspon nulovu sancu, kludne by som skusala, ale u mna bola sanca prirodzene otehotniet nula. teraz ma 2 zdrave deti
malu sancu som chcela napisat
@maminka1986 - ešte máte aj zamrazené, ak sa smiem spýtať, mali ste 7 embryí. Inak gratulujem. Aj mne vyšlo 1.IVF na prvý šup. 🙂
@dahra ahoj ano mame jasnee 6
embryjok keďže prvé vyšlo hne a vy? 🙂

Katolícka cirkev je proti umelým oplodneniam a proti antikoncepcii, kondomom. Bodka. To je všetko. Kto to robí je proti zásadam katolíckej cirkvi a nie je dobrý katolík. Takto je to prezentované. Ale doba ide dalej a nezastala na jednom bode ako katolícka cirkev. Zistili že ak budú prílis prísny stratia ovečky tak už začínajú byť tolerantnejší..aj voči rozvedeným. Zrazu 😀