Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
@katharines Pises o smrti - priklad nemas. ked vygooglis priklad umrtia pri hyperstimulacnom syndrome, potom sa ozvi. Rada si to precitam. Rizika ma aj ockovanie napriklad. Viem ti najst priklad umrtia deti po ockovani, takze urcite nebudes mat problem dodat priklad k tomu, co tvrdis - smrti zien pri IVF
@mircalla aj o ockovani viem, akurat tiez sa o tom malo pise, no staci pozriet letak.
@katharines Takze nemas ziadny priklad. Dakujem
@mircalla chces meno a adresu? Nie tu ti nedam. Je zarazajuce, ze bagateluzujes tak zavazny vedlajsi ucinok hormonalnej "liecby" pri ivf.
Tu na MK som tiez citala svedectva zien, ktore takmer zomreli na hyperstimulacny syndrom. Nikde som nepisala, ze ho dostane kazda zena. Plejada vedlajsich ucinkov je obrovska.
@mircalla
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=...
Neviem, ci sa to bude dat otvorit, je to pdf publikacia
@katharines Niekde som si pytala zoznam vedlajsich ucinkov? Ja ich poznam. Pisala si, ze zeny kvoli IVF zomieraju - podloz to konkretnymi prikladmi umrti. Nic nebagatelizujem. Ma to vedlajsie ucinky, samozrejme, netvrdim, ze nie. Drviva vacsina liekov tiez. Ale ty pises o umrtiach zien, ale nie si schopna uviest priklad, namiesto toho budes kopirovat vedlasie ucinky. Cize opat ucelovo klames.
@mircalla uviedla som ti vedecky clanok a ty si ani nedas tu namahu ho otvorit a potom opat podsuvas nepravdy o letaku. 🤔
Ver tomu, ze ak by som mala viacj casu, uvediem ti dalsie, ale tebe zjavne nejde o pravdu.
@katharines Samozrejme som si ho otvorila. Prave preto ti pisem, aby si poslala statisticku umrti zien kvoli syperstimulacnemu syndromu ci konkrentne priklady umrti. Zatial mi stale posielas len informacie ohladom rizik. Nakolko si uviedla zeny umieraju, slusne som ta poprosila, aby si to dokazala realnymi cislami ci prikladmi. Ak tvrdim A - mala by som to schopna aj niecim podlozit. Informacie o rizikach IVF a to, co si pisala, ze zeny umieraju si dovolim povedat nie su ta ista vec.
@katharines Mimochodom pre tvoju informaciu, jedneho z autorov tohto clanku poznam dokonca osobne Stepan Machac - je to lekar z Reprofit Brno centra asistenovanej reprodukcie, v case ked som tam chodila, tam bol jeden z veducich lekarov - upoznuje na rizika, pretoze je to jeho povinnost a pritom sa IVF venuje uz x rokov. Ale teda dakujem este raz za tie statistiky umrti
@mircalla citaj citacie.
@mircalla a ked si uz clanok otvorila a nazvala si ho zoznamom, co nie je, pretoze prednostne riesi hyperstimulacny sy, tak to tiez vela vypoveda.
@katharines Fakt si tak blba alebo sa len robis? Podla mna to prve, nema to zmysel, zi si svoj zivot toxickej strarej panny, tebe proste uz nepomoze nic. 100 krat budes tvrdit A a posielat B. Ja nikde netvrdim, ze tam nie su rizika. Ty tvrdis, ze zeny zomieraju.
@mircalla opat pises o sebe a k tomu mas problem s citanim?
Nie som ti tu povinna davat statistiky. Uviedla som ti uceleny clanok o hyperstim. Sy, kde si ty, i kazdy kto chce, najde vsetko potrebne a na studium tam ma uvedene dalsie citacie. Dokonca i lekara poznas, tak vies, ze si to netaha z brucha.
Niekolkokrat som ta upovedomila na tvoje zavadzajuce klamstva, lenze ty standardne sa opat a opat, ako verklik, uchylujes k osobnym invektivom, pretoze ti nejde o tebou polozenu otazku a pravdu, ale o rypanie.
Alebo ani nerozumies, co v tom clanku lekar vlastne pise.
@mircalla a len pre teba, abstrakt z clanku
Léčba sterility metodou in vitro fertilizace a embryotransferu je založena na stimulaci ovarií gonadotropiny, získání oocytů punkcí, oplodnění in vitro a přenosu embryí do dělohy. Hormonální stimulace však s sebou nese riziko tzv. ovariálního hyper-stimulačního syndromu. Zatímco lehké formy mohou odeznít spontánně, při závažnější formě jde o potenciálně fatální kom-plikaci. Syndrom je v jednotlivých fázích charakterizován zvýšenou propustností kapilár, únikem tekutin do extravazálního prostoru, hemokoncentrací, hypovolemií, trombózami, cirkulačním šokem a terminálním selháním orgánů. Autoři podávají stručný přehled patogenetických mechanizmů a možností léčby.Klíčová slova: sterilita, in vitro fertilizace, ovariální hyperstimulační syndrom.
Len pre teba, to fatalne zlyhanie je vlastne smrt.
@katharines Ja zasnem. Kazdy druhy liek moze mat za nasledok aj smrt. Znamena to, ze ich teraz ludia nebudu uzivat, pretoze teoreticky mozu zomriet? Pytam sa ta stale to iste - kolko zien realne zomrelo? Ty pises. ze zomieraju. Pises zomieraju nie mozu zomriet. Stale nic? keby si povedala, ze mozu zomriet, nepoviem ani pol slova, ale ty to konstatujes ako fakt, cize sa to deje. Takze ten fakt bud dokaz, alebo si rozmysli, co vypustas a ako to formulujes.
@mircalla este raz si precitaj abstrakt. Vies citat? "FATALNE NASLEDKY", pise lekar a nie jeden vo svojich pracach. Ci aj tychto lekarov oznacujes za klamarov? Pre teba je akykolvek pocet zanedbatelny, ved nejde o teba. Nikde som nepisala, ze zomieraju denne, ale zial, vyskytuju sa aj take pripady. Metaanalyza tychto prac si vyzaduje cas, vela casu. Lenze opat absurdne sa snazis dotlacit diskusiu podla svojej taktovky.
A co si sa neooytala priamo na statistiky lekara? On nimi musi disponovat, tak z minulosti, ako aj sucasnosti. Otazne je, ci by ti ich vobec poskytol.
A hormony ako liek? Ano, obcas sa vyuzivaju hormony ako liek, ale pri asistovanej reprodukcii ide skor o prostriedok, ktory neriesi zdravotny stav, ale ma za ciel simulovat.
@katharines Ale ved prosim ta uz tie priklady uved. Vsak o nic ine nejde. Lahko si to vygooglis. ja sa zacnem bavit o poctoch, pokial nejake si schopna poskytnut. Staci jeden. Inak sa bavime v rovine hypotez. Ja som totiz nikdy taky priklad nezaznamenala a dost sa o to zaujimam
@mircalla to, ze si sa s tym nestretla neznamena, ze take pripady nie su. To, ze netusis o mnohych veciach totiz automaticky neznamena, ze sa nevyskytuju.
V r 2007 boli zaznamenane 4 pripady umrtia v suvislosti s HSS
"Incidence této komplikace je udá-vána velmi široce mezi 0,5–11,2 % a je dána pravděpodob-ně souhrou několika faktorů. Riziko zvyšuje astenický ha-bitus, nižší věk žen, přítomnost syndromu polycystických ovarií (PCOS), vliv má typ použitého stimulačního proto-kolu, luteální suplementace hCG a v neposlední řadě také navozená gravidita (11, 23, 40)."
Pokud má žena tyto příznaky, je nutné okamžitě vyhledat lékaře. OHSS se může během 24 hodin rozvinout a bez včasné léčby může zkončit trvalým poškozením orgánů nebo v krajním případě i smrtí ženy.
@tiimka áno viem ... Ja som len vyjadrila svoj názor a pocit , podľa mňa ani ty ani žiadna iná , iný nemáme právo to posudzovať a obviňovať ženy , ktoré podstúpili ivf . Viem že je tu otvorena manipulácia s ľudským životom ,no nedovolujem si nikoho odsúdiť. Dostali sme slobodnú vôľu aby sme sa rozhodli sami , ťažko je niekomu hovoriť a vysvetľovať ako je to nemorálne a zle , keď jeho srdce puka žiaľom a túžbou po bábätku . Sama mám niekoľko takých známych a nikdy nikdy nikdy by som nechcela byť na ich mieste . Viem aká je bolesť matky ktorá o dieťa prišla no bolesť ženy , ktorej nie je tento dar dopriaty je rovnako veľká podľa mňa .
@katharines Posli link, nie nejaky vynatok bez kontextu - "V r 2007 boli zaznamenane 4 pripady umrtia v suvislosti s HSS"
@mircalla chcela si priklad a nie citaciu.
Mozes si ten clanok vyhladat sama, ved sama si pisala, ze sa o ivf a hss velmi zaujimas. Je vsak urceny len pre lekarsku verejnost.
@lenka107 "odsudzovat, obvinovat", kopiruj, to odsudenie
Tato debada sa tyka zien skor, nez podstupia ivf a podobne praktiky.
Velmi dobry clanok lekara o ivf
http://www.milujtesa.org/nr/v_kruhu_rodiny/in_v...
@katharines dala som tvoj vynatok do google V r 2007 boli zaznamenane 4 pripady umrtia v suvislosti s HSS. Nenaslo nic. Cize napisat jednu vetu na akukolvek temu viem, viem aj ja. Link totiz neexistuje. Klam a zavadzaj nadalej
@mircalla ked myslis? Tazko ti najde cesky text, ked ho budes hladat v slovencine. Hladaj dalej.
Takze by som to teraz uzavrela. Skus si pozriet statistiky v anglictine, sak informacii nikdy nie je dost.
@katharines Cize nemas nic, presne ako som povedala. Inak by si to uz davno poskytla. A kolko casu som s tebou zabila uplne zbytocne
@mircalla keby si bola odbornik, najdes po 2 kliknutiach. Ani ja s tebou nemam viac co riesit. Kto hlada najde. Tak ci tak nie je clanok urceny laickej verejnosti. Asi preto, zeby sa mohli vydesit. Informacii o HSS sa na internete vsak daju tiez najst aj vratane odbornych publikacii. 😉

@gagik a kto hovori, ze nie som aj v tych diskusiach? 😉