icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

lakrimosa
1. júl 2010

@tortelinka áno, poznám to, to si ženy, čo majú deti, nevedia vôbec ani prestaviť, žiaľ 🤐 navyše majú múdre reči - aspoň ja mám tú skúsenosť. Inak ako to zvládaš psychicky?
@smejka hurá!!!! tak to sa teším, myslím na teba a tvojich malých 😉 aj včera v kostolíku - mali sme krásnu omšičku iba pre nás...bola som po nej taká pokojná... konečne som sa trochu ukľudnila, no dneska mi stúpal tlak z nervov v robote 😠

smejka
1. júl 2010

@lakrimosa dakujem 😵 ...joj tesime sa veru 🙂 ....pokoj tiez cerpam z duchovnych zazitkov 😔
@tortelinka my sme zamerane a svoj kriz....ti druhi ktori si tym nepresli alebo neprechadzaju to nemozu uplne pochopit...preto tie zranujuce reci....i ked to nemyslia zle 😝

lakrimosa
1. júl 2010

@smejka ty si taká dobráčka, a nemohli by sa tí "bez nášho kríža" trochu snažiť vžiť do našej situácie? Niekedy mám pocit, že to robia naschvál... ale dnes som si uvedomila, keď sa moja kolegyňa vychvaľovala, že jej syn mal na vysvedčku samé jednotky, že ja sa môžem chváliť akurát tak svojimi slabosťami - presne ako sv. apoštol Pavol - prišlo mi to z utorkového evanjelia na rozum a úplne ma to vystihlo... 😀

tortelinka
1. júl 2010

lakrimosa, presne to poznam, najviac mudruju matky 5 deti 😒

smejka
1. júl 2010

@lakrimosa oni to nedokazu vzit sa do toho...tak ako ja napr ked sa neviem ako snazim vzit do situacie tych ktori prisli o dieta 😔 .....viem si vsetko predstavit...tu hrozu...bezmocnost...bolest....a to je vsetko...no uplne pochopit neviem.....preto nemozem si dovolit ani radit co v takej situacii robit....
mozem utesit...podporit to je vsetko 😔
i ked som svojim sposobom prisla o dieta...ale to je ine....a iny pribeh 😔

lakrimosa
1. júl 2010

@smejka áno, vieš raz sa ma mimoriadne dotklo, keď mi jeden kňaz povedal, že žena sa spasí rodením detí... (tuším to mal povedať Pavol, ale ja som sa to v Písme ani nepokúšala hľadať) dodnes ma to "straší" - tie, čo neporodili bez vlastného zavienenia, ale boli takto "obdarované", ako sme my, nemajú nárok dostať sa do neba? Viem, že to asi nie je celkom tak, ale... uvažujem o tom... 🤐

@tortelinka najhoršie je, keď sa do toho miešajú rodičia a príbuzní 🙄

lakrimosa
1. júl 2010

prepáčte, na chvíľu musím vypadnúť, idem si s mm zaplávť do jazera - musím sa hýbyť kvôli vaječníkom, aby pracovali... no neviem, či to pomáha, potom ešte nakuknem asi o hodinku.
AHojte

smejka
1. júl 2010

@lakrimosa tak to je podobne ako ked sme na zaciatku adopcie mali problem trosku s biologickou rodinou tak som sa postazovala knazovi...a tiez mi povedal aby som s tym neratatala ze to bude ako v normalnej rodine kde rodicia maju vlastne deti....ze to dieta nikdy nebude moje 🤐 ......joj bolo mi to luto....ale uvedomila som si casom ze nie je to tak ako hovoril....on nepochopil uplne mna.....ja viem co prezivam a na koho sa mozem obratit....ze ON chape moje tazkosti a je pri mne vzdy...i ked ini nechapu....
a takisto viem ze deti ci su to biologicke alebo adoptovane potrebuju slobodu...nikdy si ich nemozem privlastnit....ale co mozem neobmedzene je ich milovat 😵
a teraz po 4 rokoch od "osudnej" spovedi viem ze nase dieta sa nicim nelisi od biologickych deti....teda mozno ano 😵 ....viac nam prejavuje lasku...verbalne i neverbalne 🙂

tortelinka
1. júl 2010

snad by mozno vsetkym pomohlo prestat to riesit, ale sama viem ake je to tazke, inak na buduci tyzden idem do pariza, a je tam miesto kde sa zjavila Panna Maria, tak sa tam skocime pomodlit za vsetky kocky 😉

cathy77
2. júl 2010

lakrimosa - môžme napr. desiatok alebo modlitbu k sv. Dominikovi by sme mohli denne. Neviem, či poznáš http://www.dmc.sk/pasik/, tiež som na to narazila nedávno.

Môžem Ti poslať modlitbu do IP, ak chceš 🙂 , pomohla mnohým snažilkám...

kaki
2. júl 2010

Ahojte, vy si tu tak pekne píšete, že mám normálne chuť aj ja k Vám patriť. 🙂
Nevadí že nechcem riešiť aj ja IVF? 😉
Nechcem ho riešiť, lebo som presvedčená že pre mňa to neni cesta. Taký vnútorný pocit, priam istota... 😵
Mám pocit, že Boh to pre mna vymyslel inak. Aj keď neviem ako 😀.
Ale páči sa mi vaša debatka.
Tiež neviem, čo je to prežiť stratu dieťatka, ale z môjho pohľadu to musí byť ťažšie, ako čakať nekonečne dlho na dietatko. Preto si myslím že ste silne, silejšie ako ja. Som rada že sú aj ženy ktore veria Bohu aj napriek ťažkým chvíľam ktoré prežili.
A to čo napísala Smejka, že kríza ju priťahuje k Bohu... U mňa to platí rovnako. Viac verím Bohu a je mi vnútorne bližšie odkedy sa trápim niečim na čo nemám dosah ja ale iba On.
Ja sa modlím desiatok s veriacimi snažilkami denne, ale rada sa k Vám pridám. K Vám ženám veriacim, hľadajúcim, dúfajúcim a úprimným 😵 cathy77 pošli mi IP s modlitbou prosím, alebo ju kludne vlož sem na stenu 😉

tortelinka
2. júl 2010

ten pasik aj modlitbu mam doma, normalne mi to poslali postou

lakrimosa
2. júl 2010

Ahojte, tak pre vysvetelnie, včera som sa už na koníka nevrátila, prišli sme dosť zmordovaní z toho plávania a zaspala som len čo som si na chvíľu sadla k telke...

@cathy77 poznám ten pásik, písala mi o ňom pred časom Julinka na veriacich snažilkách, ktorá tiež nemôže otehotnieť, ale mne sa vidí - úprimne priznávam - že dôležitejšia pre mňa osobne by mala byť dôvera voči k Bohu, ako sa spoliehať na takéto veci, i keď netvrdím, že je to zlé, lebo veď to je spojené s modlitbami toho rádu a porisľúbaniami sv. Dominika ... Cítim to tak, že je pre mňa dôležitejšie aspoň sa pokúsiť dôverovať Bohu, lebo s tým mám momentálne problém, mám pocit, ako by na mňa "zabudol". A ty ako k tomu pásiku pristupuješ, nosíš ho?

Modlitbu vlož sem, prosím, nech sa môže zapojiť každá, ktorá chce 😉

@tortelinka z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že ja som "to" - otehotnenie - neriešila roky, roky, roky som to vedome v sebe prehliadala, potláčala, akúkoľvek myšlienku som vytesňovala z mojej mysle, ako sa len dalo a zakaždým bez debaty, opakovaním si výchovnej metódy rodičov, že: "máš čas" , "prísť s bruchom je naša hanba", "dieťa je záťaž", "najprv školy" , a pod., až to postupne - rokmi - začalo prenikať na povrch, najprv záchvatmi paniky, nevysvetliteľného plaču, derpesiou, sebaoviňovaním z vlastnej neschopnosti, stratou sebavedomia, následne hltaním antidepresív, atď, atď, radšej ´dalej nebudem ani písať.... V kocke: táto stránka mi pomáha a preto ju navštevujem, aby som o tom mojom probléme konečne hovorila . To, že o tom môžem hovoriť s babami, ktoré majú podobnú skúsenosť a pochopenie je "BONUS". MM si tiež myslí, že mi šibe, keď sem píšem, pre mňa je to potrebné.
KAm ideš na aké pútnické miesto do Paríža? mám tam vydatú najlepšiu kamošku!!!

@smejka to ma mrzí, ale vidím, že niektorým našim pastierom chýba cit a porozumenie 😠 - to ťa muselo bolieť, ale zasa na druhej strane si mala možnosť presvedčiť sa, že nemal pravdu, no nie???? 😉 a to je pozitívna skúsenosť .

@kaki , keď píšeš na VS to neznamená, že sem "nemôžeš", osobne som veľmi rada, keď sa zapájajú viaceré no a teba tu potrebujeme!!!!!!!! Ty si taká opora morálky. Veď aj ja občas píšem na VS aj Smejka 😉
Vieš, že si presne vystihla aj moju myšlienku, že "Boh to pre mňa vymyslel inak, ale neviem ako"? Stále som si myslela, že si to iba nahováram... no a hľa, Pán mi to oznámil aj písomne 😀

tortelinka
2. júl 2010

este som na tom mieste nebola, je tam dnes klastor, je to normalne v meste, a ludia si tam chodia vyprosit vselico, tak ked tam uz budeme, preco by som tam neskocila, snad mi to pomoze najst aspon vnutorny pokoj

cathy77
2. júl 2010

lakrimosa... mám na to skoro identický pohlad ako Ty... našla som to len teraz, pásik nemám, len modlitbu som si stiahla, ved sa nemusí modliť s pásikom, to by už bolo fakt pritiahnuté za uši a unikalo od p(P)odstaty,nie?
Tiež bojujem u seba s pocitom, ako píšeš, že na mna Boh zabudol alebo skor zanevrel... čo viem, že nie je pravda... ale pocity idu niekedy akoby mimo mna...
Dnes som bola na omši Navštívenia P.Márie... prežíala som ju silne... taký sviatok... a tam bezďáčka cigánka, známa firma po meste, živí sa pomaly odpadkami a veeeľke brucho, kašľala tam ako s tuberou a ona nemá problém donosiť... pre nás sú skutočne Božie cesty nevyspytateľné....

cathy77
2. júl 2010

všetkým - modlitba k sv. Dominikovi... kontemplatívni dominikáni sa modlia aj za ženy, ktoré maju problem počať alebo donosiť dieťa... tak pripájam. Budem sa ju denne modliť, ktoré chcete, môžme spolu, napíšte a modlitb a bude silnejšia... ak budeme prosiť za seba i ostatné navzájom.

Ó, vzácna nádej,ktorú si zanechal tým, čo v hodine tvojho umierania plakali nad tebou, a ty si im sľúbil,
že po smrti budeš pomáhať bratom.
Splň, otče, čo si sľúbil a pomáhaj nám svojím orodovaním.Aleluja.
Ty, ktorý si sa preslávil toľkými zázrakmi na telesne chorých, vypros nám u Krista pomoc a vylieč choroby našich duší.
Sláva Otcu i Synu i Duchu Svätému.
MODLIME SA:
Bože, ty si milostivo osvietil svoju Cirkev zásluhami a učením svätého Dominika,
vyznávača svojho a nášho Otca, daj nech na jeho orodovanie nechýba pomoc v časných
veciach a nech ustavične rastie v hodnotách duchovných.Skrze Krista nášho Pána.
Amen

cathy77
2. júl 2010

kaki, ktorý desiatok sa modlíte? a mate určený čas? pridám sa v modlitbách aj k Vám(aj lakrimosa ma pozývala 😉 ) i ked možno prispievať k veriacim snažilkám nebudem.. mám problém písať kde je veľa tehúl.. nie je to závisť... jednoducho, pred dvoma týždnami som mala rodiť takže lepšie mi je tu... niežeby som Vám nepriala otehu 😀 😀 😀 😀 😀

cathy77
2. júl 2010

lakrimosa... že žena sa spasí rodením detí... tak toto v Písme teda nie je... asi to dotyčnému povedal sv. Pavol priamo 😖 ... ja by som veeeeľmi rada veeeeľku rodinu... tak "žiaľ", mna asi spasí kríž, že ju nemám...

cathy77
2. júl 2010

kaki - ja tu tiež neriešim IVF takže v pohode 😀 tiež mám vnuknutie, že to nie je .... hmmm... nechcem nikoho uraziť... nie je proste pre mna. Mala som take pokušenia rozmýšľat nad tým... či by som to absolvovala atd... ale potom prišlo vnuknutie, nebudem rozpisovať, veľmi jasné a jednoznačné. Ale to neznamená, že sa nezožieram smútkom ked viem, že dalsí cyklus v tahu... dalsie požieranie clostilu zbytočné... čakanie či bude nejake vajičko.... teraz to bolo jedine za pol roka a ked už bolo... tá velka nadej, očakávanie včasných príznakov ktore nie a nie prísť a potom zo zufalstva test a potom kramy...

lakrimosa
2. júl 2010

Ahojte!!!!!

@cathy77 vďaka za modlitbu, už ju mám dnes za sebou 🙂 takže sa pridávam s radosťou 😉 Teraz chápem, prečo ťa nepriťahujú VS, prepáč mi to, neuvedomila som si túto súvislosť ako uvádzaš, že si mala nedávno rodiť. Ak chceš a môže ťa to aspoň tochu odbremeniť, napíš o tom viac, čo sa vlastne stalo a tak, ak nechceš sem, tak IP. Ale zdôrazňujem, iba ak chceš, nerada by som, aby si sa jatrila, lebo napr. keď ja píšem sem svoje bolesti podrobnejšie, tak nariekam, ako besná... no som taká povaha, príliš citlivá... neviem, či to aj tebe nespôsobuje podobné stavy. A vôbec sa neospravedlňuj, ja viem, že to nie je závisť a ani neprajnosť, jednoducho to chápem, cítim to podobne... tak rada by som to opísala, ale neviem to, nenachádzam na to slová...
No a zaujímalo by ma - priznávam, že asi zo ženskej zvedavosti - aké bolo to tvoje jasné vnuknutie?
Pýtam sa aj preto, že keď som sa ja vnútorne rozhodla, že nie IVF, tak prišila neuveriteĺná úľava.

@tortelinka hádam je to Chrám Matky Božej v Paríži? Povinné čítanie od V. Huga? Apoň za mojich študentských čias to bolo 😝

@cathy77 , @kaki viete, ako ste ma povzbudili v mojej situácii? ĎAKUJEM vám a ĎAKUJEM Pánovi !

@cathy77 , ja som bola tiež zacyklená -každý mesiac clostyl, skúmanie ovulacie, pregnyl, snažilkovanie, no a nakoniec krámy, potom depka, hystéria,... po niekoľkých neúspechoch som to stopla. Teraz sa už pol roka nesledujem - tiež sa mi to zdalo večnosť, ale som trochu kľudnejšia.

@smejka chýbaš nám v debate!!!!!!!!!!!!!!

lakrimosa
2. júl 2010

Čo všetky s vašimi manželíkmi kukáte futbal????? TEn môj je vo vytržení 😀

cathy77
3. júl 2010

lakrimosa, máš pravdu, ten zápas bol na nervy!!! chudáci ghaňania ☹ ...mali to vyhrať.
a k tomu vnuknutiu..... už asi rok a pol odoberám časopis Milujte sa!, asi ho nepoznáte, nedá sa kúpiť nikde myslím.... je na veľmi vysokej urovni, fakt, vydávajú ho v Poľsku nejakí pátri, ktorí tam aj prispievajú a prekladá sa do slovenčiny... dá sa objednať len na jednej adrese, nikde sa myslím nepredáva. To, že sa mi raz jedno číslo dostalo do ruk bolo Božie riadenie a odvtedy ho odoberám. Chodí mi raz za 3 mesiace a je to jediný časopis ktorý prečítam odpredu, odzadu. Píše sa tam o roznych teologických veciach, o zjaveniach a zázrakoch (cirkevne schválených)sa obšírne rozpisuje, o svatcoch, ale najma o čistote predmanželského a manželskeho života a pravdaže aj otázke detí. No a teraz ked som v myslienkach riešila či by som šla alebo nešla na IVF, prišlo mi najnovšie číslo(ako píšem chodí raz za 3 meisace) a tam na 4roch stranách príbeh a svedectvo jendeho špičkoveho profesora - lekara z Polska ktorý tam vlastne IVF rozbiehal a bol celosvetovo uznávaný... aký bol šťastný že pomáha neplodným párom, ako ho to naplnalo atd... kým sa ho nedotkol Boh a nedotýkal zázračne niekolkokrát. Momentálne v nom dozrelo rozhodnutie nechať tuto pracu, ktorej venoval celý život, nechať veľký plat a uznanie a vyhody... pravdaže na klinike hotoví boli, lebo 90%žien si žiadalo jeho atd... Bolo to veľmi silné svedectvo. V snoch sa mu zjavoval aj pater Pio a vyzýval ho, nech tu pracu necha... hoc predtym nebol bohvieako veriaci, pomaly ani nevedel, koho vo snoch vidí... len sa potom dopátral. Proste pre mna to bola a je odpoved - a ako píšeš, lakrimosa, nastupil klud a pokoj a oveľa vacsia odovzdanosť do Božej vole...
Proste užasný časák, nepustila by si ho z ruky a stoji fakt minimum, len naklady.
A moj príbeh... niekolkokrát som ho na koniku obširne opisovala, skusim ho skopírovať niekde a poslať ho 😉

cathy77
3. júl 2010

Ja som otehotnela v septebri minuleho roka, radosť bola ooobrovská. v oktobri, v cca 6.tt som začala mierne špiniť, občas krvácať. Našla som si veľmi dobreho odborníka (zaoberá sa hlavne fetálnou medicínou a VVCH, robí prvotrimestrialne skriningy na vysokej urovni - to len aby si bola v obraze, že z tejto stranky to bolo celý čas ošetrené na vysokej urovni, nič nezanedbané). On ma pozrel vtedy a povedal, že plodovy vačok je normalny, všetko vyzera ok a že krvacať možem kvázi z krčka, lebo ho mam od predošleho porodu dodrbany(rodila som kliešťami). Ale tie strachy boli obrovske, špinila a krvacala som do cca 11.tt. Ja som ale od začiatku mala pocit, že niečo nie je ok, hlavne kvoli tomi, že zarodok sa mi zdal dosť maly ale jasne že doki kym nenajde niečo rukolapne, bude ťa ukludnovať atd, ale to na mna neplati. jednoducho, ked mi v 7.tt povedal že zarodok ma 1cm a že je všetko ok tak hned sa mi to nezdalo(porovnala som to s tehu predtym a mam aj koooopec všetkeho okolo toho naštudovaneho), aj som sa viackrat dotazovala že to je veľmi male - ved by mal mať raz tolko atd. Jasne, že Ti povedia, že to bude ok, že je ešte skoro na závery atd. Tak som sa trochu ukludnila a začala sa tešiť a planovať.. V 12.tt som mala prist na prvotrimestrialny,(usg a krv),prišla som dohodnuty termin a ked pozrel usg, tak povedal, že ešte nedorastlo na potrebnu dlžku, tak nemože robiť, vraj mam prist o tyžden. Vtedy som mala v poriadku, aj plod sa zdal byť ok a posunul mi teda termin porodu o tyžden(tu už ma to fakt sralo, pamatam sa ako som hovorila manželovi, že budem ťahať prvy trimester asi pol roka!! proste už som šípila, cítila... Prišla som o tyžden, zarodok mal potrebnu velkosť, popozeral, vravel že ok zatiaľ, vody bolo dosť a šla som na krv. Bohuvdaka, že som zavolala dnu aj manžela a syna... aspon raz ho videli ☹ ... Mala som volať o vysledky o týžden ale to bolo tesne pred Vianocami a ja som si povedala - že nevolam pred sviatkami, že ak by to bolo zlé tak sa mi ozvu oni. Ked usg vyzeral byť ok, mala som pocit že som sa stresovala zbytočne a že už si to chcem len užívať. Tak prešli Vianoce(bohuvdaka, že som nevolala). Presne 3.1. v nedelu som sa dokimu ozvala na mobil a on na mna vyhukol, prečo som nevolala po tyzdni, že testy vyšli veľmi zle, s veľkou pryvdepodobnosťou važnej genet. VVCH. A tak sa mi zložil svet a začal kolotoč. To som bola už v 14.-15.tt, došla som na usg na druhy den, už bol oligohydramnion(maaaalo vody a ked začal menovať vyvojove vady, zatmelo sa mi pred očami). Už vtedy bolo jasne, že ortieľ je - vady nezlučiteľne so životom. Tak ma poslal domov a o tyžden na amniocentezu. ked som došla, už tam nebola ani kvapka plod. vody( ono to rapídne miznutie vody veľmi často suvisi s vrodenymi genet.vadami. na amnio sa absolutne nič nedalo odobrať a to mi robil ten moj doki, šprtal sa silou mocou, skoro ma rozpichal celu, odsal čosi krvave, z čoho na genetike, žiaľ nevykultivovali nič. Zbytočne trapenie. Okamžite ma objednaval na UPT, dietatko bolo vo vynutenej polohe, nemohlo sa hybať, vody ani kvapka. Ešte na vianoce ked sme kamerovali tak som mala krasne bruško narastene, 3 tyzdne na to uplne splasnute akoby som ani tehotna nebola len najedena nehovoriac o tom, že druhorodičky už v 17.-18.tt citia pohyby, v mojom pripade som sa ich skor desila ucitiť... jeden večer som zacitila dve drobunke zaťukania a to bolo všetko, viac sa babatko neozvalo Ja som sa ale rozhodla, že na žiadne upt nepojdem (Bože, čo to bolo vnutorných bojov, pokušení a natlakov od zleho, myslela som, že sa zbláznim... žiaľom aj pokušeniami 😕 ) ale chcem aby zomrelo prirodzene, ked pride jeho čas. bolo to veľmi ťažke rozhodnutie ktore bolo len a len na mne. manžel by suhlasil akokolvek by som sa rozhodla. jasne, že lekari mi pomaly na hlavu ukazovali, prehovarali atd...,nastupila som smutne tyzdne, v ktorych som žila v strašnej neistote, dokedy to potrvá, dokedy to chudatko moje potiahne chodila som raz tyzdenne na usg kde monitorovali akciu a srdiečko bilo posledne tyzdne už len cca 50x za minutu (malo by cca 150).Nechapala som, ako to, že ešte bojuje Jeden den som začala špiniť a krvacať aj bolesti som citila ako na menzes, aj križe a prelakla som sa, vedela som, že sa čosi deje... Na usg bilo srdiečko stale rovnako... ale vady boli tak važne a bolo ich tolko, že to bola otazka dnov, najviac par tyzdnov... ale desila som sa toho, že by to mohli byť aj mesiace. ☹ . O tyzden som sla na usg, špinenie pokračovalo aj sa zintenzivnovalo mi lekar povedal, že babatko je už cca den-dva mrtve. Tak som šla na vyvolavaný porod a nasledny kyret, porodila som v noci o tretej. Všetku svoju nadej som vkladala do skoreho otehotnenia, ja som v to priam bezchybne verila. Vedela som, že ked to nepride, bude to etše horšie ako cela tato situacia. A tak aj je. Od januara som mala jedinu ovulaciu clostilom, jedine vajičko minuly mesiac,,, aj to nič 😢

cathy77
3. júl 2010

inak, zajtra idem na slávnostnú sv. omšu na levočskú horu 🙂 podarilo sa mi zlanáriť aj mm, takže som happy. Budem myslieť aj na Vás 😉

tortelinka
3. júl 2010

lakrimosa, nie nema to nic spolocne spolocne s Notre Dame, je to maly nenapadny klastor mimo centra o ktorom som nic predtym nepocula, a to som v Parizi dost dlho zila, dostala som sa k tomu nahodou, tak tam na vas budem mysliet 😉

lakrimosa
3. júl 2010

@cathy77 tento tvoj príbeh som tu už čítala, nevedela som , že si to ty . Čo sa na to dá povedať? ...nemám slov, naozaj . ☹ Najvýrečnejšie môže byť iba posvätné ticho... a obdiv, že si to všetko zvládla. Myslím, že na to človek sám nestačí, to sa dá iba s Božou pomocou... Inak by si sa naozaj zbláznila... Ak môžem k tomu niečo povedať, neoplakávaj dieťatko. Ono je už v nebi a oslavuje nepoškvreneného Baránka (to sa spieva v žalme na sviatok neviniatok, ktorá dal zabiť Herodes: "Nevinné deti, zabité pre Krista v nebi oslavujú nepoškvrneného Baránka a ustavične volajú: Sláva, Tebe, Bože!". Ako inak si máme vysvetliť smrť neviniatka ako tak, že zomrelo pre Krista? No a hoci je táto strata nadľudsky bolestivá, predsa len máš vo večnosti orodovníka. Môžeš ho poprosiť, aby sa prihovorilo u Boha za ďalšieho súrodenca...
A keď ideš na púť na Mariánsku horu, zakývaj, alebo si zober transparent, aby som ťa videla 😀 bude to dávať STV aj LUX, budem kukať 😀 ja som "zo západu". Náš Stanko - to je náš pán arcibiskup a takto ho ľudia familiárne medzi sebou nazývajú - bude slúžiť. On je mimoriadny zjav v našej cirkvi.

@tortelinka ďakujem za všetky, čo sem píšu alebo čítajú a želám ti šťastnú cestu 🙂 Keď budeš mať viac info o tom kláštore, napíš 😉 Myslím na teba.

smejka
3. júl 2010

@cathy77 ☹ ....tazky boj 😔 ...tiez nemam co k tomu povedat....bolest urcite trva a tak lahko neodoznie....ale verme ze nadej stale zije a aj tvoj Rastik sa docka surodenca 😔 🙂 ....jaj tento sviatk Navstivenia mam strasne rada ....u nas v susednej dedine byva put tyzden dopredu....a aj napriek tomu ze som v pozehnanom stave nikdy nebola tak prezivam stretnutie dvoch Zien velmi intenzivne....hlavne v tej nadeji ....a ich prihovor za nas zeny tuziace po dietati 😔
a inak posli link na casopis 😉

@lakrimosa ahoj 🙂 ...no veru nepisem lebo akosi nestiham....my sa uz zahniezdujeme 🙂 popri vsetkych inych povinnostiach 😝 .....hlavne pracovnych
a tak sa vytesujeme....objednali sme dvojcatam kocik a autosedacky.....a tak 🙂
pri futbale som mimochodom zaspala 😎

@kaki ahoj 🙂 ako sa inak mas?malo ta tu vidim

smejka
4. júl 2010

a este nieco co sa mi tu hodi...
V menšom meradle aj na svoje vlastné utrpenie sa môžeme pozerať pozitívnejšie. Je pravda, že Boh nikomu nespôsobuje bolesť. Ale je tiež pravda, že dokáže obrátiť aj tú najhoršiu katastrofu na niečo pozitívne. Keď vás postihne nešťastie, buďte trpezliví a čakajte, ako to Boh využije. Uverte, že dokáže využiť konkrétnu situáciu, aby posilnil vašu vieru - a možno vyťažil zo situácie, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako jasná prehra. Ak mu budete dôverovať, všetko vám poslúži na dobré (Rim 8, 28).

tortelinka
4. júl 2010

tak budem na vas buduci tyzden mysliet 🙂

cathy77
4. júl 2010

lakrimosa, smejka - veľmi Vám dakujem za krásne hlboke slová... som veľmi rada, že si tu s vami rozprávam...
lakrimosa - som po púti, až teraz som si prečítala, tak som nemávala 😅 a máš pravdu... arcibiskup Zvolenský mal prenádhernú kazeň, že? Ty, bola to tam sila, veľmi intenzívne som prežívala sv.omšu... inak neznášam návaly ľudí, lezu mi na nervy tak som sa obavala že toto mi vrhne tieň na prežívanie tohto zážitku ale bolo to nakoniec prežiteľné 🙂
Ano, mam v nebi moju malu orodovníčku... i ked mam trochu problem obrátiť sa na ňu... neviem prečo (snad mam nejaky podvedomy pocit, že na mna zanevrela... alebo niečo také)... i ked viem, že to nie je tak... 😕
Ja ked som sa modlievala pred tým za dieťa... modlila som sa s tým, aby malo duchovne povolanie, bola to moja silna tužba... a Boh to využil po svojom... vzal si ju hned a nevinnu.

smejka - http://www.milujtesa.org/ super, už maju aj stranku, donedavna nemali... idem ju pokukať🙂 je tam pozerám aj príbeh toho profesora hned na uvodnej stranke