Vyvolanie ovulácie. Dá sa to?

smoulinka178
10. júl 2011

Ahojte...nevedeli by ste mi prosim Vas poradit? v centre mi povedali , že u mna neprebieha ovulacia....ja by som sa chcela opytat či je tu nejaka ina šanca vyvolat ovulaciu ako ist na umele oplodnenie, pretože si to momentalne finančne nemozeme nijako dovolit :(? ma s Vas nejaka skusenosti?

tea333
10. júl 2011

urcite sa to da aj hormonalnou liecbou, ale tvoja otazka by mala smerovat na tvojho gynekologa/Gynekologycku

malinkaaninka
10. júl 2011

a netreba sa báť skúsiť doktora v inom meste.stáva sa,že jeden povie,že sa nedá a druhý dokáže opak..držím palce.

acko
11. júl 2011

@smoulinka178
Treba zistit pricinu preco neovulujes. Opytaj sa svojho doktora, ze ci by sa mu pacilo, ze prisiel by do autoservisu s pokazenym m novym autom a oni by mu oznamili, ze auto mu nefunguje a povedia mu, ze nech si ide kupit nove. Asi by ich pekna nakopal do zadku. Ved v takych pripadoch sa treba pozriet pod kapotu, zistit pricinu problemu, a problem opravit. To iste treba spravit u teba, a to musi spravit tvoj doktor!

Priciny neovulovania mozu byt rozne – kludne si mohla mat 2-3 anovulacne cykly po sebe (len tak – vajecniky potrebovali oddych, inak su v poriadku), alebo mozno mas rozhadzane cykly z toho, ze ci brala antikoncepciu... dalej priciny mozu byt od problemu so stitnou zlazou (ktory sa da pomerne lahko odstranit pomocou liekov), az po vaznejsie problemy (ze napr. zhrubnuty obal na vajecnikoch ktory nedovoli folikulu dostat sa von – tomu sa da pomoct tym ze laparoskopicky sa do vajecnikov navrtaju dierky, alebo nastupujuca predcasna menopauza – zlyhavanie vajecnikov – tu je treba este citlivejsi a odborny pristup, aby sa stimulaciou pri umelom oplodneni vajecniky uz natrvalo neodpalili a uz ich nenastartuje vobec nic...).

Zial, pristup bezneho gynekologa (cest vynimkam) je vsak taky, ze radsej povie, ze neovulujes a on ti nevie pomoct, a posle ta do CAR na IVF (in vitro feritilizaciu = umele oplodnenie) namiesto toho aby ti porobil vsetky mozne vysetrenia (opakovany komplexny hormonalny profil 3x v cykle, k tomu UZV vysetrenie, vypisanie ziadanky k endokrinologovi.... a dalsie...). Tieto vysetrenia totiz potrebuju cas a vyzaduju si pracu z jeho strany. Bezny gyndos najradsej predpisuje HAK a rozne masticky a ATB proti mykozam, z toho ma najlepsie provizie od farmaceutickych firiem. Na tom zaraba, tak naco by riesil pacientku, kde je mrte roboty a malo penazi? Takto vacsina gyndosov zanedbava zeny, ktore potrebuju riesit komplikovanejsi problem.

Odporucam ti nasledovne – najprv skus o svojom cykle toho zistit co najviac vlastnymi silami:
- Zacni si merat bazalnu teplotu, kocky v tejto teme ti urcite rady poradia ako na to. https://www.modrykonik.sk/forum/tema/grafy-bt-s... . Po nejakych 2-3 cykloch zistis ci nemavas prilis vysoke alebo prilis nizke teploty (co by mohlo naznacovat problem so stitkou). Ktohovie, mozno aj ovulujes, ale mas malo progesteronu (slabe zlte telieskko a tak teplota sa ti nedrzi hore).
K meraniu BT patri aj sledovanie hlienu cipku maternice (– aspon u vacsiny zien to plati), a napriklad aj pouzivanie ovulacnych testov. Kocky v teme o BT ti poradia ako to funguje.
- Poziadaj doktora o komplexny opakovany HP (t.j. odber v 3., 14. a 22. DC). Pripadne ten 14. a 22. DC posunut podla toho ake mavas dlhe cykly. Toto treba zopakovat v 3 cykoch a paralelne k tomu robit aj UZV. Poziadaj doktora o interpretaciu vysledkov. Nikto od neho nechce aby ti povedal ze kde je u teba problem so 100% istotou, na to budu mozno potrebne dalsie a dalsie vysetrenia a mozno nejaky vacsi odbornik. Ale aj bezny gynekolog by mal byt schopny aspon predbezne sa vyjadrit v com je problem, preco neovulujes.
- Ked budes mat odsledovanych niekolko cyklov, mozes si skusit pomoct sama vitaminmi ktore podporuju cinnost vajecnikov – femigard, sarapis, pripadne skusit si nasadit sojove isoflavony (opat na toto je tu vo fore vyborna tema, soja vela kockam pomohla). https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/sojove-isoflanovoidy-ako-nahrada-clostilbegytu/ .

Pises, ze nemate aktualne korunky na umele oplodnenie. Mozno je to aj na nieco dobre. Precitaj si pribehy tu vo fore, je vela zienok co sli hned zfleku na UO a nevyslo to, lebo neporobili si vsetky potrebne vysetrenia. Po 2-3 nevydarenych pokusoch sa zistilo, ze kde bol problem a zene ostal uz len jeden hradeny pokus na umele oplodnenie. V horsom pripade nezostal ani jeden, lebo vsetky 3 sa vycerpali. A potom si to zena musela platit cele sama, a hradit si 50 tisíc SKK to uz je ina palka. Treba pamatat na to, ze IVF biznis je velmi vynosny, CAR sa snazia nahanat peniaze, a vo vacsine pripadoch su schopni zacat so stimulaciou vajecnikov na UO do par dni ako u nich mas vstupnu konzultaciu, takze naozaj tu treba byt velmi opatrna. A ked to nevyjde, tak nie je to len strata penazi, ale takyto neuspech je pre mnohe zeny aj velkou psychickou zatazou. Preto odporucam vyuzit cas ktory mas (kedze pises, ze teraz nemate na IVF peniazky), na spoznanie vlastneho tela (meranie BT, pouzivanie ovulacnych testov), po vyziadanie si vsetkych moznych vysetreni (HP, UZV, stitna zlaza, imunologia (protilatky proti spermiam, emryu), genetika, spermiogram u tvojho partnera, a ja pokial by som sa rozhodla pre UO (t.j. IVF) urcite by som isla aj na laparoskopiu. Mozno pomocou tychto vysetreni zistis, ze umele oplodnenie nepotrebujes, mozno ti pomoze soja, ktora ti pomoze ovulovat (ale predtym musis mat info o svojom cykle pomocou merania BT, aby si vedela kedy si ju nasadit). A mozno zistis, ze bez UO to nepojde, a kym si nan nasetrite, tak spravis si vysetrenia, a budes mat istotu, ze vsetky ostatne vysledky mas (mate s manzelom) v poriadku (alebo sa vysetreniami zisti nejaky problem, ktory sa liecbou lahko poriesi) a budes mat vacsiu istotu, ze IVF nebudu vyhodene peniaze a strateny cas.

Nelakaj sa mnozstva toho vysetreni, v klude pocas niekolkych mesiacov sa to pomalicky da zvladnut 🙂 Len treba na to odhodlanie, aj si co to o tom vsetkom nacitat (toto forum je vyborny zdroj info a kocky ti dalej odporucia dalsie zdroje info).
Ako sa vravi – pomoz si clovece, aj Pan Boh Ti pomoze 🙂 Babatka sa urcite dockate, mozno skor ako si myslis 🙂 Drzim palce! 🙂

sheilla23
15. sep 2011

Ahojte dievcata, chcem sa Vas opytat ci neviete ako to je s ovulaciou, ked ovulacny test som mala pozitivny ale bazalne teploty nezodpovedaju tomu , ze by prebehla ovulka???stalo sa Vam to niekedy??

soldi
17. sep 2011

@sheilla23 bazalna teplota je spolahlivejsi ukazovatel ako ovulacny test. cize ak neukazuje ovulaciu, pravdepodobne neprebehla. chod do temy bazalnej teploty, tam sa dozvies viac.

inak uplne suhlasim s prispevkom acka.

stanca22
18. okt 2011

Ahojky, jasné, ja mám, s tým skúsenosti, ani my nemáme peniažky na umelé oplodnenie, aj keď veľmi chceme miminko, takže na ovuláciu som akurát dobrala tabletky, vypítaj si ich od dokyho a po nich by sa Ti mala vytvárať ovulka 😉

manamani1
31. okt 2011

Ja som dostala na vyprovokovanie ovulácie Clostilbegyt....

minv
15. apr 2015

Ahojte baby chcem sa opytat ... Je tu neaka baba kt.otehotnela s pcos a uzivanim clostylbegitom ... Mne posledne dva mesiace nezabral clostyl.teraz uzivam zase clostylbegit 3DC su aj ine lepsie tbl na vyvolanie ovulky prosiiim o radu 😢

dorotka2013
15. apr 2015

@minv odkedy muzi uzivaju clostylbegit? a odkedy mavaju ovulaciu?

mirinka83
13. sep 2018

-kdesi som čítala, že také prirodzené metody na spustenie ovulácie sú uživanie
vitexu a alchemilkový čaj, Tak to skús.

nikuska868
13. júl 2023

Dobrý deň podarilo sa otehotnieť spontánne? Švagriná majú podobný problém.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre