ahojte, chcem sa opytat vsetkych zien, ktore podstupili umele oplodnenie alebo sa chystaju na to: nevadi vam, ze pri tomto procese sa vytvori viacero embryii (detitciek v preklade), z ktorych sa vyberu zivota schopne (zvysne sa zlikvduju), jedno dve sa implantuju do maternice a zvysok sa zamrazi ako nanuky na horsie casy? Len ma zaujima ci ste sa zamysleli aj nad tymto a ako si to vysvetlujete? Pre mna je to hrozostrasne a nevedela by som sa zmierit s tym ze Janko sa narodi a Zuzka s Katkou a Vincentom cakaju v mraziaku...
@mesiacik2 ty sa nestaraj o moj egoismus, ty o mne a mojom trapeni nic nevies tak akym pravom ma tu ides sudit, ty nie si ani prava krestanka, ale len zfanatizovana zenska, ktora nenavidi, nepraje, sudi a vyhlasuje sa, za najvernejsieho z najvernejsich... moj Boh ma nesudi, moj Boh ma miluje, pomaha mi, kladie mi sice prekazky ale ma nesudi, on ma proste berie taku aka som, lebo Boh je milujuci, to len ludia ako ty su neprajni, sudiaci, trestajuci, proste nechapajuci proste ZLI...cim viac fanaticky veriaci tym horsi
@mesiacik2 Ale je pravdou že každá máme právo na to být matkou.A myslím že i tak to Pán Bůh zamýšlel.
@mesiacik2
Ahoj. nesuhlasim s Tvojim nazorom, takisto ako nesuhlasis ty s mojim. Ale to je normalne, ved kazdy ma pravo na svoj nazor. 🙂
Ale, ja len nepochopim jednu vetu a tu stale pocujem, len u tych, ktori ozaj nemali ziaden zdravotny problem pri otehotneni. Napisala si: 'Ak by som nemohla otehotniet tak by som rozmyslala nad adopciou- tolko deti je samo a cakaju kedy s ich niekto zoberie a spravi ich svojimi detmi.'
Tak moja otazka znie. Kolko deti si si adoptovala? Preco robis vlastne deti, ak tolko deti je samo a cakaju kedy s ich niekto zoberie a spravi ich svojimi detmi? Ci oni by neboli stastne u plodnych rodicoch? Preco si maju adoptovat deti iba pary, ktore su neplodne? OK. Tak urob prvy krok, adoptuje si dieta, deti, ved su same a cakaju na lasku, tak isto ako vsetky ostatne a druhy krok budeme sa bavit dalej, ci skusat otehotniet prirozdene, ale ist na umele oplodnenie, alebo....
Pekny den vsetkym.
@mesiacik2
Ale ja neurazam katolikov, sama som katolicka a o tejto teme som vela diskutovala aj s knazmi. Bolo mi vysvetlene, ze cirkev odmieta UO z dvoch hlavnych dovodov:
1. spermie sa ziskavaju masturbaciou
2. robi sa selekcia najzivotaschopnejsich embryi
Moj nazor je ten, ze Boh dal ludom mudrost a schopnosti, aby sa mohli vzdelavat a umoznil im dojst k poznatkom o tom, ako pomoct neplodnym parom. A je na ludoch, ako tieto poznatky vyuziju. pokial na pomoc ludom, aby mohli slaskou vychovat svoje deti, tak ja s tym problem nemam.
A s tou traumou s matkou som ti evidentne zatala do ziveho...vidis, nie je to prijemne, ked ti niekto nasype sol do rany, vsak?
A dost si protirecis, ked tu napises, ze si tuzila mat vlastne deti, ale nie az tolko a hned nasledne pises, ze stale uvazujes aj nad adopciou....tak ako to je? Zda sa ti ze uz mas dost vela detia predsa uvazujes nad adopciou? Naozaj by si si adoptovala uz po prvom? Alebo len mlatis prazdnu slamu?
Netusim ake pohnutky ta viedli zalozit tuto temu, verim tomu, za ako spravnu katolicku, urcite nie pohnutky ublizovat tu zenam, ktore si uz vytrpeli dost.
A dakujem moje svedomie je uplne kludne. 😉
je mi zle ked citam nieco taketo a ten nazor na umele oplodnenie , to ako by som ja napisala, naco je komu tolko deti, to ich budes mat kolko 10? vidis, kazdy ma svoj nazor na urcite veci, ale ja by som nikdy nezalozila temu, ze naco je niekomu tolko deti...
@mesiacik2, este donedavno by som sa za tvoj nazor bila aj do krvy... a dnes, po dvoch rokoch snazenia a nulovom vysledku je vsetko inak. Ked je clovek na dne, lahko sa pusti aj svojho nazoru aj presvedcenia, len aby bol lahsi a stupal hore na hladinu. A po ceste hore sa snazi ist za svetlom, za akoukolvek nadejou a sa xyta kazdej pomocnej ruky. A nemysli si, ze sa len snazi vyhrabat sa z bahna, bez rozmyslu. Tak je to aj na ceste za drobcom. Niektore ho len tak najdu na hladine, niektore za nim trosku musia poplavat, niktore musi postrcit medicina.. No niektore vysilene dlhym plavanim padaju na dno. A teraz skusim byt osobnejsia. Nech uz ta vedie k tvojmu nazoru cokolvek; eticke hladisko, nabozenske, ja to respektujem, klobuk dolu. Ale ak by si si vyskusala byt v kozi niektorej z nas, ktora sa k tomu najprirodzenejsiemu pre zenu- materstvu nevie a nemoze nijak prepracovat... Mozno by si zmenila nazor. Ak by si bola na nasom mieste den, tyzden, mesiac... nic by to nezmenilo, ale roky zufalstva urobia svoje.
Dalsia vec- adopcia... Skus si na malej dedine adoptovat dieta. Mozno si poviesh, ze to su len vyhovorky, ze ludia su uz moderni a nemaju predsudky. Houby, odsudia teba, celu tvoju rodinu a najhorsie bude na tom dieta. Ze pomozu psychologovia, ucitelia... Nepomozu, mam s tym skusenosti a je to strasne tazke, chce to riadne odolnu chrbtovu kost a ucta vsetkym co to dokazu bez toho, aby dieta trpelo. Ja na to nemam, to musim priznat.
Aby si to nebrala ako rispevok "hura ideme uraaazat, niekto nam tu vrta do nasej jedinej sance". Nasa rodina je veriaca, adopciu sme z vyssie uvedenych dovodou vylucili a o sanci na UO rozmyslame, sme na vazkach. Postoj kat. cirkvy je jednoznacny, no X knazov mi ho len s tazkym srdcom interpretovalo priamo do oci, ked videli moju zufalu situlaciu. A vzdy sa debata skoncila tym, ze sa mame riadit podla svojho svedomia. Ale co ak svedomie, srdce, rozum, kazde vravi svoje...?
Prepac, ze som nebola konkretna a nesnazila sa ti vyvratit alebo potvrdit tvoju "bunkovu" otazku. Len som ta chcela poprosit, aby si uz viac nezacinala taketo temy a nerypala do najcitlivejsch miest. Kazdej z nas, nech uz kona akoukolvek cestou, vsetky taketo myslienky presli tisickrat hlavou, kazda z nas sa snazi byt zodpovedna a najvacsim stastim by pre nas bolo byt dobrymi maminami.
@mesiacik2 ...prosím tě nezlob se na mě, anebo klidně zlob, ale ty tu mluvíš o něčem co jsi nezažila! a v tom je hodně podstatný rozdíl...to jestli tě tvoje maminka chtěla nebo nechtěla je zase jiná věc, plantáš tady koše s baňama, jak by řekla naše babi 😉 .
víš, já také patřím mezi ty šťastné, ale huba by mi upadla, kdybych tady psala to co ty 😠 .víš o tom prd 😉 .
to jestli jde někdo či nejde v tomto přes mrtvoly...jak jsi se vyjádřila....mluvíš o nesdělitelné zkušenosti...prostě kdo to nezažije nepochopí... a já tohle nezažila, ale myslím, že si dovedu představit co to obnáší.
ad adopce...řekla bych, že každá nebo skoro každá žena pokud je u ní 0000000000,1% šance mít vlastní dítě, tak to prostě zkusí. a dala bych ruku do ohně, že ty by jsi do toho šla taky 😝 😉 .
já nečetla všechny příspěvky a nějak osobně se mě téma nedotýká, ale fakt mě dokážou zvednout ze židle takové rozumbrady jako ty 😖 .
@mesiacik2 Pokud by to člověk měl brát tak, jak je to v úvodní otázce podáno (mimochodem citové vydírání), málem by si ženy měly vyčítat každý menstruační cyklus, kdy neotěhotní... Každopádně, jak bylo řečeno, kdo nezažil, nepochopí a není oprávněn soudit.
A k otázce - my měli 2 embrya, z nich (taky z velké lásky a ohromné dávky štěstí) máme Aničku a Adámka. Jsou moje všechno. A nemám pocit, že bych si nějak měla obhajovat, že jsme prošli IVF. Kdyby se podařilo odebrat více vajíček, těšilo by mě, že třeba pomůžeme dalším neplodným párům.
@eviq Nejsem věřící, ale pracuji v organizaci, kde převážná většina mých kolegů a blízkých přátel jsou praktikující křesťané. IVF jsem řešila s křesťanskou psycholožkou (konzultace máme v rámci zaměstnání povinné - prenence syndromu vyhoření) a ta zastává názor, že neexistuje jednotný výklad, který by tvrdil, že náboženská víra je "kontraindikací" IVF. Vždy se jedná pouze o výklady subjektivní, u nichž nikdo neposoudí, zda jsou správné (a Bible o IVF konkrétně nehovoří). Nechci to tu přesně rozepisovat - vím, jak se církev staví k umělému oplodnění, pouze sdělím zkušenost - moji kolegové mě během celého IVF neuvěřitelně pomáhali, dokonce jsem dostala obraz sv. Zdislavy nad vchodové dveře. Z 26 věřících kolegů mi všichni vyjádřili neuvěřitelnou podporu. Vím, že někteří z nich byli možná plni vnitřního rozporu, o to víc si vážím jejich přátelství a tolerance - protože o toleranci především jde.
A zde o katoličkách a IVF: http://www.emimino.cz/diskuse/katolicka-na-ivf-...
@mesiacik2 bud rada,že možeš otehotniet prirodzenou cestou a dakuj Bohu,že Ta obdaril detmi 😉 nevieš a nikdy nebudeš vediet ako to je nemoct mat dietatko normálnou cestou,kolkym si my všetky ženy čo podstupili ivf museli a musia prejst a potom tá bolest,ked sa to nepodarí a ešte vačšia ukrutná bolest,ktorá ti zostane navždy,ked ti tvoje milované,vytúžené dietatko zomrie 😢 😢 presne si to napísala,všetky ženy čo túžia po svojom vlastnom dietatku pojdú aj cez mrtvoly,,hlava nehlava,len aby konečne držali v náručí svoje vytúžené dietatko 🙂
@mesiacik2 tak díky tomu mražáku na mě počkal Matýsek s Michalkou 😀 😝 a to půl roku! 😝 Nemám žádné špatné svědomí,zbylá dvě jsme darovali a mám z toho spíš hooodně dobrý pocit,když jsem udělala něco,co pomůže jiným rodičům-kdyby jste měla problém otěhotnět,tak nad takovou"blbostí"vůbec nepřemýšlíte 😝 To mě zase tahle diskuze našlápla 🤐
@mesiacik2 velmi by ma zaujimalo, kolko bezsennych noci si ako zdrava zena stravila, ked ta to viedlo k otvoreniu tejto temy... ja sa tu snazim najst informacie,ako by sa dal moj problem riesit a pri tom narazim na takuto diskusiu,alebo skor na tvoju otazku. Nechapem,preco si sa sem zaregistrovala... len na to,aby si tu par zien pourazala a prejavila nesuhlas? sa nad sebou zamysli,preco tu s tebou nikto nesuhlasi... tato tema aj s tebou, sem vobec nepatri. To, ze s tym nesuhlasis, je tvoje pravo a to ti nikto neberie,ale ak to potrebujes riesit, tak si vyrob transparent a vybehni do ulic...
Na tvoju otazku odpovedam: vysvetlujem si to tak, ze s muzom, ktoreho milujem, mam moznost zalozit si vlastnu rodinu a dopriat aj jemu vlastne dieta,kedze je problem vo mne.Som onkologicka pacientka a hned ako to bude mozne, ak to bude mozne,podstupim vsetky dostupne zakroky a preto si myslim, ze ak mozeme mat nase spolocne dieta touto cestou, je to uplne v poriadku.
Vies, mne je ta vlastne luto... mozes byt stastna,ze si zdrava a mozes mat deti a resis tu,preco chcu byt aj iny ludia stastny...
@mesiacik2 jsem nesmírně ráda, že žiju v dnešní době a něco jako IVF existuje!!!!! Dívat se na ženy, které bohužel před mnoha lety tuto možnost neměly je ubíjející- vážně je mi jich líto. Myslím, že každá normální ženská, která chce být matkou do toho půjde!!!! ať je to tak nebo tak...
@warholette plně souhlasím s tvým názorem!!!
@mesiacik2 bijes sa tu do prs, aka si krestanka. asi si o sebe myslis, ze velmi dobra. kolko z nas, pacientiek, ktore podstupili IVF je tiez krestaniek? sme horsie ako ty? myslis si to? na zaklade coho? kto ti dal pravo nas sudit? vela z nas, ako ti to tu uz pisali, sme sa nejeden krat zamyslali nad dôvodmi, pre ktore cirkev odcudzuje IVF. a vsetky sme dospeli k rovnakemu zaveru. mnohe z nas sa zmietaju v pochybnostiach, v neskutocnom utrpeni. a napriek tomu citime podporu Boha. pretoze len on aj tak nakoniec pozehna / nepozehna to, ci sa tie embrya stanu vytuzenymi detmi alebo nie.
ak mas taku ohromnu potrebu riesit hriechy, zamysli sa sama nad sebou. preco tu nezalozis temu o tom, ako zlomyselni ludia sudia inych ludi a ublizuju im recami o tom, co sa ich nijak nedotyka? co nikdy nezazili ani nezaziju? preco sudis inych ludi, ktori hladaju vsetky mozne riesenia ako priviest na svet dalsieho cloveka? si ty knaz? alebo samotny Boh ked sa stavias do jeho pozicie????
zamyslaj sa nad vlastnymi hriechmi a potom môzes riesit cudzie. iste si v kostole neraz pocula: "kto je bez viny, nech prvy hodi kamenom...." 🤐
@mesiacik2 ja nechcem byt zla.... som druhykrat tehotna, mobidve tehotenstva na prvy pokus a som za to Bohu vdacna... nikdy by som si nedovolila kritizovat nic, co je sucastou IVF.
ty si asi nikdy nemala problem otehotniet ze? nemusela si tuzit po dietatku a nemat tuto tuzbu naplnenu, alebo robit pre jej naplnenie casto velmi neprijemne a bolestive kroky....
ja tiez nie.... ale mam zeny s problemom otehotniet vo svojom blizkom okoli... skus sa nad tym zamysliet... ci ti pride zvlastne mat "mrazacikov" ako moznost mat dietatko, alebo je prirodzenejsie trpiet cely zivvot preto, ze nemozes mat dietatko.....
@katti77 vies ty ani ziadna zena na svete nema pravo byt matkou, pretoze dieta nie je pravom ale darom od Boha a v tom sa hadam zhodneme. Ja sa na to divam z tej stranky, ze dieta uz je od pocatia a preto ten egoizmus- dam si ta vyrobit na zakazku a ty sa prichyt! je to prehnane ale tak to vidim ja.
Ježíši zamkněte tuhle debatu bo se za 1-pobleju a 2-to nasere tolik mamin co si prochází už byť takovou bolestí jako je IVF,mají být v pohodě a ne tady polemizovat s fanatičkou,která má 4 děti a zřejmě se nudí 😠
@petuska123 moje deti sa rozhodnu ako sa rozhodnu ale urcite im neodobrim aby isli na umele opl. To radsej nebudem babickou svojich biologickych vnucat ale odporucm im adopciu.
@mesiacik2 som zena a Boh ma stvoril na to aby som deti mala, ved on sam povedal milujte sa a mnozte sa, ale nepovedal ako sa mame mnozit, takze ja sa mnozim prostrednictvom IVF
a Boh zariadi ci to dieta budem mat alebo nie, keby nechcel aby sa deti rodili z IVF tak by zasiahol, nedal by nam rozum, ale tebe skoda nieco vysvetlovat...
a ked si hovorila o tom, ze vy mate iny problem a to ako neotehotniet tak tomu nerozumiem, ved ortodoxni krestania sa by predsa mali milovat len ked deti chcu, ked nechces tak sa nemiluj a nebudes mat deti...
s tebou sa fakt ja nemam o com bavit, si zla zenska, ktora nema srdce ani cit, staraj sa o svoju dusu a nasu nechaj na nas a nasom svedomi
@lenceslava Boh dal kazdej zene jej zenstvo, ale nie kazda moze byt aj matkou teda biologickou, niektore nemozu byt matkami vobec (napr.postihnute) a pritom su zenami a plnohodnotnymi ludmi. Chcem povedat ze dieta nie je pravom ale darom- tzn. nemozem si ho vynucovat. Ked je raz napr.pravo mat vlastny nazor tak mi ho nkto nema upierat ale moze ma upozornit ze podla neho nie je spravny. Ked raz zena nemoze mat dieta prirodzenou cestou- preco znasilnuje Boha a ziada to co jej odoprel nasilu?
@mesiacik2 nech sa paci,vela deti caka na teba samotnu tak im dopraj stastnu rodinu ako ste vy
@mesiacik2 ty si ozaj tak jednostranne zamerana??? preco sa do toho potrebujes stale navazat? ved to nie je tvoj problem. Ja som adoptovana a planujem tiez adoptovat,ale tiez chcem mat vlastne deti. Ty si tiez mohla mat jedno vlastne a ostatne adoptovat...nezabudni si potom tuto diskusiu vytlacit a dolozit, aby si mohla svojim detom,ak budu mat podobny problem, ukazat aka bola ich matka "mudra"...
Stale rozmyslam akym komplexom trpis,lebo toto nie je normalne...
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
radsej toto nebudem komentovat,zena ktora to nezazila nech take sprostosti nepise. 😠 aby sa nahodou jej detom nestalo to ze raz aj oni budu potrebovat pomoc od lekarou asistovanou reprodukciu a darmo bude tuzit po vnucati ked ma taky nazor na to 😔