Zmrazené embrya, ktoré už nepoužijeme

18. jún 2021

Ahojte, neviem komu sa s tým zdôveriť. Veľmi sa trápim a je mi smutno. Nemohli sme mať deti takže sme podstúpili umelé oplodnenie. Prestimulovali mi vaječníky a odobrali veľa vajíčok, po oplodnení ostalo dosť veľa embryí. Máme už dve detičky a ešte stále nám ostáva 8 zmrazených embryí po predĺženej kultivácií. Ďalšie deti neplánujeme,možno ešte jedno a tu nastáva môj problém. V centre sme sa pýtali a embrya sa nedajú darovať, vraj ich len zlikvidujú, alebo môžeme naďalej platiť za uskladnenie. Samozrejme ich zlikvidovať nechceme, platiť budem čo najdlhšie, hádam aj do konca života. Hrozné ma mrzí čo s nimi bude, že nedostanú šancu na život. Veľmi sa tým trápim, plačem. Neviem sa s tým zmieriť, keď vidím naše detičky stále si predstavujem aké krásne by boli a my im nedáme šancu na život. Neviem čo mám robiť.

sirka9
18. jún 2021

podľa mňa sa s tým len zmieriť a vyrivnať sa s tým. aj keď to vy budete platiť do konca života, tak raz ich aj tak zlikvidujú, keď už nebude mat kto platiť. a pochybujem, že poviete svojim deťom, aby to naďalej platili, a potom ich deti a tak. to je riziko umelých oplodnení, že čo potom? (tiež máme ešte mrazáčika jedného, ale my ešte skúsime, zatiaľ čakáme iba prvé)

nelca0510
18. jún 2021

Prečo sa nedá darovať? Je to riziko umelého oplodnenia.

trixi12
18. jún 2021

Mne príde zvláštne že sa nedajú darovať, toľko ľudí predsa nemôže mať deti a chceli by. Netuším ako je to po právnej stránke, ale nemyslím, že by záujem o ne nebol, skôr neochota centra.

catherinah
18. jún 2021

Tiez ma zaujima, preco sa nedaju darovat. Asi je riziko do buducna, aby partneri neboli surodenci (a nevedeli o tom samozrejme).

sirka9
18. jún 2021

@nelca0510
@trixi12
@catherinah
darovať sa nedajú preto, že by museli urobiť komplet vyšetrenia párom. tak ako je to pri darovaných vajíčkach či spermiách, tak títo ľudia prechádzajú rôznymi vyšetreniami na choroby, mutácie at ď čo by mohli byť prenosné. navyše je to limitované aj vekom darcu. čiže pokiaľ ste ako pár neprešli podmienkami, určite to nie je možné. jedine, že by ste splnili podmienky, vtedy by možno malo zmysel o tom uvažovať.

sirka9
18. jún 2021

@catherinah to, že by partneri boli súrodenci, to sa môže stať aj pri IVF s darovanými vajíčkami či spermiami, takže tento dôvod by nebol relevantný.

danilabe
18. jún 2021

ano je to riziko umeleho, ale neznamena,ze zo vsetkych by aj boli deti, mozu byt aj nekvalitne, podla mna tie najlepsie co boli uz mas deticky a tak to malo byt.Ale tiez zvlastne,ze sa nedaju darovat mozno v inom centre.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
trixi12
18. jún 2021

@sirka9 vďaka za vysvetlenie

autor
18. jún 2021

Boli sme v Heliose, tam nám povedali, že sa darovať nedajú. Neviem prečo, ďalej sme sa nepýtali, ale prevdepodobne to bude tým čo napísala sirka9, sú tam asi nejaké podmienky ktoré sa musia spĺňať.

autor
18. jún 2021

Rozmýšľali sme, že skúsime zavolať aj do nejakého iného centra či by bolo možné darovať ich, len ktovie ako je to s presunom embryí z jedného centra do druhého. Asi sa skúsim informovať, či by sa to dalo.

sirka9
18. jún 2021

vieš, ja som po umelom s darovanými vajíčkami a tiež som riešila v CAR, že čo s tými, ktoré nevyužijeme. takto je to riešené všade. ale pokiaľ by ste spĺňali vek do 33 rokov (toľko je väčšinou maximum pre darovanie vajíčok a spermií) a podstúpili všetky vyšetrenia,ktoré sú na to potrebné, možno by sa na to nejaké CAR dalo. embryá sa dajú presunúť do iného CAR za nejaký poplatok, takže to by bolo asi to najmenej.

bolarazjedna
18. jún 2021

Fiha, úplne ta chápem, to je dôvod, prečo ja nechcem ísť na umelé oplodnenie, jedine v krajnom prípade. Aj vtedy by som zvažovala soft stimuláciu.
Ja tiež nechápem, prečo sa nemôžu darovať embrya, v Maďarsku sa dajú, od jednej mamičky som počula, že v čakárni raz sedela s mamičkou, ktorá nosila pod srdcom dieťatko z darované ho embrya, ona aj jej manžel mali onkologické ochorenie, spoznali sa na chemoterapii, kvôli liečbe boli obaja neplodni, takto mali šancu vynosit 9 mesiacov dieťatko ☺️

Ešte som čítala taky príbeh, kde mamička tiež nechcela dat zničiť zmrazené embrya, a tak postupne ich (asi 8-10) dala vložiť po jednom v istých intervaloch, bez akejkoľvek hormonálnej stimulácie. Ja to obdivujem, musela mať strašne veľa sily, aby to dokázala. Bola si vedomá toho, že niektoré embryo sa môže zachytiť a môže ostať tehotná, teoreticky aj 8x. Ale keďže to išlo bez stimulácie, bez prípravy, tak ta šanca u neplodnej ženy je malá. Takto dala šancu mrazeným embryjkam na život, a keď sa neuchytili, tak sa s nimi rozlúčila.

habibim
18. jún 2021

Autorka: rozumiem, ako sa cítiš..ani nevieš ako... Ja som podstúpila 3x ivf, až pri treťom sa nám podaril ket, kde som si dala vložiť jednej a jedno sme dali za raziť.. Mam z neho 2r.synceka.. No, a keďže mam "nepriechodné vajíčkovody" oba, ako mi bolo povedané po laparke, tak sme si mysleli, že toto zmrazené využijeme, keď malý bude mať dva roky... Lenže, medzitým motyka vystrelila, a my po tom, čo sme si mysleli, že mám antikoncepciu na celý život, som otehotnela keď mal syn 15mesiacov,prirodzene, mome tak e kočíkujem skoeo 2m.syna práve... A teraz ta dilema - embryjko, zmrazené, ja veľmi po neho chcem ísť, tak o dva roky a dat si ho vložiť, vždy som túžila po 4 deťoch... Len ma momentálne trápi len jedna taka maličkosť - ak by sa to podarilo, bola by to moja 4.sekcia...a už teraz som sála na operačnom stole rupturu maternice v 40tt..ja si uvedomujem všetky riziká, ale to embryo tam nechať nechcem a nechcem ho ani nikomu dat.. Je síce len jedno, čo je lepšie, ale... Manželovi vždy vravím, že po neho pôjdeme za 2 r. Ak Boh dá... On na to nič nevrav, ale viem, že ma strach, že čo by bolo atd..
Momentálne čakám na to, čo mi povie Dr.po kontrole teraz, a taktiež aj Dr.na Slovensku, keďže ja žijem v zahraničí... Keďže celé toto tehu mi vravel, že je maternica super ako keby som nikdy sekciou nerodila... Nemala som žiadne bolesti, žiadne problémy, ukážkové tehu... Až na tu rupturu na stole keď mi otvorili brusnu dutinu.. Čiže nestalo sa to v tehu, ale počas otvárania... No neviem, stále nad tým premýšľam a niekedy mi to nedá spat

habibim
18. jún 2021

@bolarazjedna ni, v to dúfam aj ja, že keď si po to pôjdem, tak bez hormonálnej stimulácie... Ak sa uchytí, tak vie prečo, a ak nie, tak tiež je na to dôvod... Ale zničiť by som ho nenechala

sirka9
18. jún 2021

@bolarazjedna ale sú aj darované embryá, ale to sú všetko umelo spravené z darovaných vajíčok a spermií, kde tí ľudia prešli vyšetreniami. ono je docela rozdiel, keď ide niekto na IVF s vlastnými aj vajíčkami aj spermiami, z toho vznikne embryo. pokiaľ už nie je na to vek páru, tak je to vysoké riziko dedičných chorôb napríklad.

milka1988
18. jún 2021

@catherinah no aj to je asi jedna z dôvodov prečo sa to nerobí. Určite to majú podchytené. Veď sami by mohli na tom zarobiť ešte. Určite tam je veľmi vážny dovod

jaroe
18. jún 2021

Nuž toto je jedna z kontroverzií umelého oplodnenia. Mňa by zaujímalo, prečo sa nedajú darovať. Dúfam, že nie preto, aby sa na celom tom procese niekto nabalil. Resp. už by sa až tak nenabalil, keďže časť procesu už bola vykonaná a zaplatená🙁

sirka9
18. jún 2021

@jaroe no, práveže keby chceli tak sa nabalia na tom viac. lebo by to mali 2x zaplatené 🙂

jaroe
18. jún 2021

@sirka9 tak ale platil by sa len vklad, nie? Ďalšia mamička by už nemusela podstupovať a platiť tie zákroky, stimulácie pred tym, samotné oplodnenie...

sirka9
18. jún 2021

@jaroe pri vklade embrya je tiež stimulácia. a zase cena embrya sa líši. takže ...aj pri vlastnom IVF platíš 1 cyklus plný a keď ostanú embryjká tak potom sa platí len vklad už. ale stimulka je pred každým vkladom pokiaľ nejdeš v natur

petkasaurus
19. jún 2021

Možno by som ich platila naďalej pre prípad, ak by moje deti mali nedajbože problémy s plodnostou.. Ale to je take hypoteticke.. Ale ich planujete mrazit do konca svojho zivota, tak by mali taku poistku

daddyasmr
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sirka9
21. jún 2021

@petkasaurus to akože by si svojim deťom (hypoteticky) dala vlastné embryá, nech si vynosia a vychovávajú svojich súrodencov? to by ti nikde nedovolili v žiadnom prípade. 🙂

veroniq85
21. jún 2021

Ja mam tiez zamrazene este 2 embrya v Gyn-fiv a tiez mam uz dva deti. Zatial za ne platim. Je to skoro uz 3 roky. Ale napr. v tomto centre sa daju darovat.

zuzkalujza
21. jún 2021

My toto riešim tiež práve, my máme síce iba jedno zamrazené a chceli sme ho použiť no po doplnený ďalších vyšetrení nám povedali viacerý lekári, že použiť toto embryo je vopred prehratý boj. Musíme podstúpiť novú stimuláciu a zvoliť iné techniky ako separácie spermií, tak aj samotného oplodnenia. Už týždeň mám na stole vypísanú žiadosť o likvidáciu embrya, no neviem sa zmieriť s tým, ze ho zničia, aj keď viem, že miminko z neho nikdy nebude. Tiež som premýšľala, že budeme zaň platiť naďalej, no dokedy? To tiež nie je riešenie a raz tak či tak k likvidácii príde. Tak možno bude lepšie aj pre nás ak to bude čím skoč. Skôr sa s tým dokážeme aj vyrovnať a zabudnúť na to, ako stále myslieť na to, že tam je, no šancu nikdy nedostane. To by ma asi ubíjalo ešte viac.

bolarazjedna
21. jún 2021

@zuzkalujza a keby ste išli na novú stimuláciu a pri ďalšom vklade by ti dali jedno embryo zdravé z novej stimulácie plus zároveň aj toto embryjko, ktoré nemá šancu? Pravdepodobne sa nezachyti, ale ty budeš mať svedomie na poriadku, a stále budeš mat šancu že druhé bábätko zdravo v nosíš, čiže by ten vklad nebol zbytočný.

zuzkalujza
21. jún 2021

@bolarazjedna CAR do ktorého chodíme vklad dvoch embryí nerobí a ak áno, tak len vo výnimočných prípadoch a len na žiadosť pacientky. Naviac v našom prípade by sme veľmi ohrozili aj to dobré embryo týmto. Nebudem tu vysvetľovať prečo, ale toto v našom prípade nepripadá do úvahy.

cajnik
7. feb 2022

Ako ste nakoniec dopadli? My mame tiez zmrazene embrya, ktore este pravdepodobne vyuzijeme, ale viem, ze ich urcite mozeme darovat (obidvaja sme mali pri oplodneni menej ako 30). Reprodukcne stredisko je Iscare

sevcikovaa
7. feb 2022

Ozvite sa do spravy....poradim😉

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre