Zmrazovanie vajíčok po tridsiatke
Ahojte, s priatelom mame obaja po 30tke, na dieta sa aktualne necitime ale casom by sme ho chceli. Citim, ze ma trochu zacina tlacit cas, tento rok budem mat 32 a mam pocit, ze uz to musim zacat riesit. Zvazujem preto zmrazenie vajicok. Riesili ste to niektora aj napriek tomu, ze ste mali partnera? A tie, ktore ste mali dieta v ~35, zvladli ste to v pohode? Potrebujem sa trochu upokojit, ze mam este cas.
no bolo to urcite narocnejsie, hlavne ked sa bavime o prvorodicke.
myslim ze mladsie baby to zvladaju lahsie, porod aj zotavenie, mladsie maju viac energie
Je uplne v poriadku, ak sa na to necitis a nikto ta do toho nemoze nutit. Nazory ostatnych by som mala na haku. A zmrazenie vajicok je podla mna dobry napad, rozumny. Ale co sa samotneho veku tyka, tak ano, cim si mladsia, tak je vsetko jednoduchsie...porod, ale aj starostlivost o dieta, samozrejme.
Ak mas pocit, ze ta tlaci čas a dieta chcete, tak smelo do toho, ja mam 3 dni, prve na 30 a posledne tesne pred 40tkou a ten rozdiel 10 rokov je dost citit, aj ked stale mam energie dost.
ja mam 40 a som prvykrat tehotna... vajicka si daj zmrazit podla toho, ake mas amh, daj si spravit hormonalny profil. vela zien nema problem pocat ani po 35, takze by si na to mozno len zbytocne minala a otehotnies v pohode aj bez toho.
Je uplne v poriadku, ak sa na to necitis a nikto ta do toho nemoze nutit. Nazory ostatnych by som mala na haku. A zmrazenie vajicok je podla mna dobry napad, rozumny. Ale co sa samotneho veku tyka, tak ano, cim si mladsia, tak je vsetko jednoduchsie...porod, ale aj starostlivost o dieta, samozrejme.
@matkaleskova suhlasim. ja som to osobne tak citila. a este som mala aj poporodnu depresiu riadnu
Bola som na social freezingu, nezaevidovala som žiadne extra negatívne účinky ale teraz spätne to skôr hodnotím len ako marketingový ťah od centier.
Zmrazia síce xy vajíčok ale kvalitu ti nik nezaručí, nik ti nič vlastne nezaručí. Čiže tam pôjdeš, zacáluješ cca 2000-3000 eur a istota žiadna. Tak isto ako keby si tam nebola.
ja mam 40 a som prvykrat tehotna... vajicka si daj zmrazit podla toho, ake mas amh, daj si spravit hormonalny profil. vela zien nema problem pocat ani po 35, takze by si na to mozno len zbytocne minala a otehotnies v pohode aj bez toho.
@kiwi3 ja v 35 na 3 x pocala.takze vek je naozaj cislo, niekto ma problem pocat v 20tich niekto v 50tke
neviem ci by som sla do mrazenia vajicok kvoli veku. Kvalita vajicok je jedna vec, no kde mas istotu, ze matros od partnera bude o par rokov ok? je tazsie splodit dieta prave kvoli zlemu spg a potom ti tie vajicka budu na 2 veci. Nastudovala si si cely proces odberu? lebo to nie je velmi prijemna vec, plus cena za liecbu, zakrok, roky skladovania...
Prve v 35, druhe v 39. Uplne v pohode. Prave ja som to videla ako velku vyhodu. Kariera vybudovana, pocestovali sme, vsetko bolo zabezpecene, boli sme manzelia 6rokov, takze sme sa aj dobre poznali.
Vajicka by som si dala zmrazit najskor v 35r
U nás bol napríklad problem mať deti na oboch stranách. Ako to funguje v takomto procese, ak ty si zmrazíš vajíčka, ale partnerove spermie nebudú okej? Alebo aj tie dáte zamraziť? Vôbec nerýpem, len to registrujem, že sa to teraz robí a všade sa odporúča hlavne zmrazenie vajíčok, ale teda chlapom sa tiež môže spermiogram zhoršiť.
Každopádne deti mám 2. Prvé som mala keď som mala 28, druhé keď som mala 32. Rozdiel som cítila aj cítila. Určite je to aj mierou nazbieranej únavy od prvého dieťaťa 😀. Ale napríklad neprespaté noci teraz cítim ovela viac ako keď som mala 28. Určite som mala viac energie vtedy.
Dala by som si ich zmraziť teraz každý rok navyše je risk
A inak, ja som tam bola aj napriek tomu, že som v stabilnom vzťahu.
Teraz, keď mám informácií dosť tak mraziť vajcia je síce super, ale rozmrazovanie a následné vytváranie embrya už nie je taká prechádzka ružovou záhradou. Ktovie či vôbec nejaké bude.
Nehovoriac o tom, že keď človek nemá drive po dietati prirodzenou cestou a sexovaním, tak neviem či budeš mať o 3 či 5 rokov dostatočný drive na to, aby si absolvovala cestu k dieťaťu pichačkami injekcií do brucha atd atd.
Nehovoriac o tom, že môžeš očakávať cca 5-12 vajíčok z čoho môže a nemusia byť žiadne embryjka a keby aj boli, nič ti negarantuje, že sa uchytia a ty budeš tehotná... plus nevieš, či si to budeš chcieť platiť a dookola absolvovať takú tortúru. Ja som šla na to mrazenie plná pohodky, lebo injekcie mi nevadia, som s nimi v dennom kontakte, ani mi nič nebolo v podstate ale otravné to bolo ako voda v koši celé.
Plus keď si predstavím, že by som takto mala chodiť do centra a ešte v "strese a s očakávaním nejakého pozitívneho výsledku " dieťaťa, tak si to neviem predstaviť. Ja mám v pláne ich skladovať nejaký čas a potom ich ponúknem centru, šípim že mi budú k ničomu a šla som tam len z rozmaru... teda teraz to tak vidím, keď som už za tým, je mi jasné, že keď som doteraz dieťa nechcela, tak ho nebudem chcieť ani za 5 rokov a už vôbec nie za pomoci pichačiek, nervov, stresov, peňazí, dochádzaní, braní krvi, platení za lieky etc etc etc.
Ja len napíšem k mrazeniu nakoľko som podstupovala IVF. Čo som počula tak je to fakt len marketingový ťah pretože nik nezaručí v akej kvalite vajíčka budú a či budú po mrazení vôbec schopne oplodnenia. Práve kvôli tomu sa mrazia embrya v štádiu blastocysty na 5 deň. Takze možno by som skôr uvažovala zmraziť si embrya (aj ked je to take ak nebudete mat žiadny problém tak ich potom vyhodíte? no nie každý je toho schopný takze toto je ťažká otázka..). Možno by som išla na kliniku a rovno sa pozrela ako na tom s partnerom ste. Možno sa už teraz nájde problém a potom si ušetrite čakanie. Napríklad ja mám 26 a môj muž 28 a aj tak sme mali problém na oboch stranách a podarilo sa mi otehotnieť po ivf až po 2,5 roku od snaženia. Ale každopádne žiadny problém nemusíte mať a tým pádom by som sa rovno na klinike spýtala akú majú úspešnosť oplodnenia tak zmrazeného vajíčka. Pretože mne sa napríklad z “čerstvých” oplodnili len 2 a z toho bolo 1 embryo tak aby si to nepostupovala zbytočne.
Podla mna neuskodi vajicka zamrazit... budes mat poistku a v hlave volnejsie a ziaden "lebo ma tlaci vek"...ked sa podari neskor prirozdene, nevyuzite vajicka vies podarovat...
35 je pohoda, to skor potom je to narocne, ked mas 40. dieta 5 rokov a je ako turbokralik a Ty by si si aj sadla na zadok. O nejake rodenie sa neboj, to Ta Tak nasackuju liekmi v tehu, ze to vacsinou ide. Horsie je ozaj potom, lebo clovek v 24 ma energiu inde ako v 40
Sice ti neuskodi vajicka zamrazit, ale vobec to neznamena, ze budes mat nejake pouzitelne na oplodnenie ked sa k tomu dostanes. Mozes ich mat aj vela zamrazenych, a nemusi z toho byt embryo, nehovoriac o tom, ci dieta.
Prave tato "poistka" v hlave vedie k falosnemu pocitu nadeje, a ze je cas, ked on vlastne nie je.
Popozeraj si statistiky. Mne sa zda, ze success rate zo zmrazenych je 36% - to je 60%zien, co sice ma zmrazene vajicka, ale ziadne dieta. To je OK pravdepodobnost ked uz nemas ineho riesenia, ale spoliehat na uspech na zaklade tohto sa neda.
Lepsie by bolo zamrazit vajicka uz oplodnene.
A este najlepsie by bolo sadnut si s partnerom, a dat serioznu diskusiu o tom, co dalej.
Mas sice este cas, ale mozno ho mas menej, nez si myslis. Nikto nevie povedat, ako a ci vobec vam to plodenie pojde. Moze to trvat mesiac, dva, ale aj rok, dva, aj tri aj pat, a nemusi to ist prirodzene vobec. To je na tom najhorsie, ze nevies. A ani doktor ti to nepovie, nedokaze to zistit. Musis len skusit.
Skus si rozobrat, preco sa na dieta este necitite.
Ja by som, mat tolko rokov ako ty a stabilneho partnera, uz dlho necakala.
Admin mi zmenil nazov diskusie 🙈 Nad tym zmrazenim stale vaham. Zatial som si to podrobne nepozerala. Viem tak zbezne, ze picham injekcie nejaky cas a potom mi zoberu vajicka a zamrazia sa. Ake ma vlastne vyhody davat zmrazit embryo? Som sice v stabilnom vztahu ale kedze deti zatial nie su na programe, tak tie vajicka chcem mat pre seba. Necitim sa na oplodnovanie mojho vajicka uz teraz v tejto chvili. Navyse nie je vylucene, ze o par rokov uz nebudeme spolu. Neviem ci by to nebolo neeticke.
A este by som chcela dodat, ze internet je plny zien, co mali deti okolo 40, aj nahodou, aj ked predtm mali problem pocat, ze mas pocit ze vsetci tehotneju celkom jednoducho, ze staci vytrvat, snazit sa, a pojde to.
Lenze opak je pravdou.
Problem je ten, ze tie zeny co pocali su vokalne, pritomne, zdielaju svoj pribeh. Ale tie, ktore su bezdetne nie z vlastnej vole, alebo dlhorocne neuspesne, pisu pomenej alebo vobec. Preto aj na zaklade diakusii, for, pribehov, sa zda ze sance na uspech v pokrocilom veku su vacsie ako sa zda.
Embryjka si vieš zmraziť s týmto partnerom, ale keď sa rozídete, tak ich môžeš rovno hodiť do koša :D Nič z nich nebude, lebo potrebuješ mať súhlas obidvoch pri vklade, čo ti on šípim že nedá, keď sa rozídete.
Autorka, z nejakeho dovodu su zivotaschopnejsie embrya ako len vajicka, preto sa doporucuje mrazit radsej oplodnene.
K etike, musite sa o tom porozpravat, co ste schopni uniest, a co je pre teba uz za hranicou. To nik za teba nerozhodne.
Riesenim je oplodnit vajicka darcovskymi spermiami, ked nechces pouzit partnerove.
Najlepsie ti bude ist do Car-u, a popytat sa na vsetky moznosti.
Autorka odporúčam sa pridať do IVF skupiny a skús sa na to opýtať priamo že komu sa podarilo otehotnieť z mrazených vajíčok a teda na kolky pokus. Možno nejaká žena tam zazdiela svoju skúsenosť. Nie je to lacná záležitosť nakoľko ten zákrok neprepláca poisťovňa takze sa to cenovo môže vyšplhať aj na cenu jedného IVF cyklu. A ak sa aj rozhodneš pre mrazenie vajíčok tak dopredu odporúčam poriadne vybrať kliniku. Pretože ak vyberieš kliniku krora síce mrazí ale laboratórium nič moc tak potom bude aj taký úspech v prípade že v budúcnosti využiješ ich služby na oplodnenie.
Embryjka si vieš zmraziť s týmto partnerom, ale keď sa rozídete, tak ich môžeš rovno hodiť do koša :D Nič z nich nebude, lebo potrebuješ mať súhlas obidvoch pri vklade, čo ti on šípim že nedá, keď sa rozídete.
@procrastique hej chapem, toto nedava zmysel v mojom pripade. Ja len potrebujem take povzbudenie, ze mam este par rokov cas a v 35ke sa tiez da pocat 😀
Nie, nemáš čas. Trocha sa poponáhľaj, aby si za pár rokov neľutovala. Je najvyšší cas.
Nie, nemáš čas. Trocha sa poponáhľaj, aby si za pár rokov neľutovala. Je najvyšší cas.
@bielasovicka ako to myslis? Z roznych dovodov sa nemozeme "poponahlat", chceme este zazit nejake veci ako bezdetni slobodni ludia, este par rokov na to potrebujeme.
Prve dieta v 38 uplne v pohode. Ziadny problem.ale som zdrava. A vajicka by som si urcite zmrazit dala a velmi lutujem, ze som to nespravila ked som mala 20. Ale kto vedel🙂 a bolo to vtedy zlozitejsie. aj ked hovori sa, ze embrija sa mrazia lepsie aj je to s rozmrazovanim jednoduchsie ako s len s vajickami.
Fakt začni tým hormonálnym profilom, nech vieš aku máš ovarialnu rezervu, vie ti to spraviť aj gynekolog. Podľa toho sa budeš vedieť zariadiť. Do car radšej rovno nechoď, jedine tak do brna, tie slovenské sú väčšinou také, že ťa presvedčia, že potrebujes aj to o com este nevies, proste čisté podnikanie.
Fakt začni tým hormonálnym profilom, nech vieš aku máš ovarialnu rezervu, vie ti to spraviť aj gynekolog. Podľa toho sa budeš vedieť zariadiť. Do car radšej rovno nechoď, jedine tak do brna, tie slovenské sú väčšinou také, že ťa presvedčia, že potrebujes aj to o com este nevies, proste čisté podnikanie.
@kiwi3 hormonalny profil mam urobeny samozrejme. Ten udaj rezervy je dostatocny. A prosim ta, co je car?
Centrum asistovanej reprodukcie

mne to pride ako rozumna poistka.Nic ale o tom neviem. Kolko to vlastne stoji?