icon

Je bezpečné držať dieťa v aute na rukách?

17. aug 2024

Reagovali by ste? Najprv som neverila vlastnym ociam, ale momentalne pravidelne vidavam na parkoviskach ako ludia nasadaju do auta a spolujazdec si berir dieta na ruky. Mam chut sa ich opytat, ci si uvedomuju riziko, ze takto v milisekunde moze byt z dietata kasa....ale fakt nerada sa miesam do inych ludi. No toto mi nejako neda spavat sa priznam 😅

autor
17. aug 2024

@danyelia skusim. Dam ti vediet potom ako to dopadlo, dobre ? 😊

vroni
17. aug 2024

@danyelia, nie, nie je to na zodpovednosti každého rodiča. Je to dané zákonom. A že nejaký bezmozgovy kreten riskuje život svojho dieťaťa je celkom sila. Takže by som zrejme zavolala policajtov, nech to idiotom vysvetlia.

beronsche
17. aug 2024

@zuzanockamt predpokladám, že si pre istotu pozeráš na špičky topánok, aby si náhodou niekoho nezazrela..
Lebo ľudia bežné sa pohybujúci po uliciach, občas čo to zazru aj bez ocumovania. Napr. dieťa v aute na rukách...

zuzanockamt
17. aug 2024

@beronsche Nie, nepozerám si na špičky, mám iné starosti denno - denne, ktoré riešim.

beronsche
17. aug 2024

Inak, toto je také typické - nestaraj sa. A keď sa zamyslis a nedajbože sa opýtas, či sa máš ozvat, si ty ta, ktorá sa nesprava ok... hrozne, ako ľudia voči sebe otupeli..

Autorka - ak by to boli ľudia, ktorých poznám, určite by som nejakú poznámku utrusila, podľa situácie.
Ale ak sú to úplne cudzí ľudia, tam je to naozaj zbytočne..
ako moja mama vravieva - chleba ti dám, ale rozumu nie..
Ja som videla v HR na diaľnici v zápche (hýbali sme sa, nie úplne stali) , malé dieťa polovicou tela trčiace z auta..

beronsche
17. aug 2024

@zuzanockamt tak to musíš mať veľmi ťažký život... Že ani okolie nevnimas.

zuzanockamt
17. aug 2024

@beronsche Vnímam, len neočumujem. A nechám ťa v tom, že ťažký, joj, ťažký 🫢😉

beronsche
17. aug 2024

@liv1 áno, ľudia majú neuveriteľné nízke povedomie o bezpečnosti..

autor
17. aug 2024

@beronsche tak to je extrem 🫢 nizke povedomie o bezpecnosti a zakony fyziky sa ich asi netykaju ked niee neboj, po naraze z neho nebude kasa 😊

tiezjedna
17. aug 2024

ja sa skôr podivujem, kde to žiješ... jazdím často a veľa, ale toto teda nevídam

juliet86
17. aug 2024

ak. niekto soferuje takto s dietatom to je otras . ale napr na.mna by tiez mohol niekto vybehnut lebo napr mame velmi uzke miesta tu v centre ba
niekedy som tak priparkovana ze ledva vleziem a dceru dam na tie 2metre 5sekund dopredu kym vyberiem auto a nasledne blikace a mormalne autosedacka

annm81
17. aug 2024

Práve v KE trávim pár mesiacov v roku (pochádzam odtiaľ) a teda toto som ozaj nevidela. Nebude to nejaký sociálny prípad z nejakej dediny/osady v okolí? Tam už bohužiaľ nepomôže asi vôbec nič, ani tá policajná kontrola.

simona92101
17. aug 2024

@kiki68 a myslis ze vsetci su tu?poznam xy pripadov kedy to dobre nedopadlo.toto presne rozpravaju babky a starsia generacia,ako chudence deti su natlacene v autosedackach,ako maju skrutene chrbtice a za ich cias sa nic nepouzivalo a ziju..no neviem teda,ale za cias mojej babky a mami,mali auta ozaj len niektori,a nikam sa takto s detmi nechodili.ked mama isla autom,otec soferoval,ona vzadu-sestra na kolenach,a ja vo vanicke polozena na sedadle..bezpecnost nulova.keby soferovala sama, neviem ako by to spravila,komu by dala sestru na kolena..🤦‍♀️ pri dnesnych soferoch a kaskaderoch za volantom,ktori si ego dokazuju ciframi na tachometroch,sa pri soferovani obavam,ci by deti aj v tich sedackach prezili,ked vidim ako poniektori jazdia.bez sedaciek by to bolo ozaj fatalne..

danyelia
17. aug 2024

@vroni No tak nech zavolá policajtov, keď sa bude cítiť lepšie, ja by som sa do toho nestarala. Svoje deti do sedačiek pútam, ale ak by mi nejaká premotivovaná ženská nakúkala do auta a starala sa, či je/nie je moje dieťa na rukách, ne/zapútané, sedí vpredu/vzadu, asi by som ju požiadala, aby sa láskavo starala o seba...Už rovno môže skontrolovať aj to, či je vhodne oblečené, čo jedlo, či má vhodnú obuv - nech sa každý stará sám o seba a o svoje deti...

mamamasama
17. aug 2024

Nerieš cudzích ľudí

vroni
17. aug 2024

@danyelia, áno, kľudne nech tých policajtov zavolá. Pretože keď pri inak jemnom tukese, ktorý sa môže stať vzdya každému takémuto idiotov nechtiac zabijem dieťa, bude ma to prenasledovať celý život. Napríklad. Keď si svoje dieťa neoblečie, je to jeho problém, ja s ním doma nebudem. Ale keby som videla matku vo februári s nahým dieťaťom na bicykli, asi by som sa ozvala tiež (to sa naozaj stalo). Ale fakt je, že kvôli tomu do auta na kukať nebudem.

rivini
17. aug 2024

Ja ta chapem…tiez som to parkrat videla a asi by som sa ozvala. Urcite si „zliznes“, ale ti ludia si mozno uvedomia, ze aj okolie si taketo veci vsima a ked budu nabuduce chciet brat dieta na ruky do auta, budu si tu hadku s tebou pamatat. To nie je „staranie sa“ do cudzich zalezitosti, ale ochrana nevinneho dietata pred hlupostou vlastnych rodicov. Moje dieta v aute pravidelne vracia, naposledy tak, ze som 900 m pred domov, v totalnom dazdi, musela zastavit, vybrat dieta von, kompletne ho vyzliect, zabalit do deky a upokojit. Muz bol s nami a naozaj som mala uprimne nutkanie s nim sediet v naruci tych 900 m. No zvitazil rozum, posadila som ho do sedacky a priputala. S detmi v aute je to niekedy na slucku, no len hlupak ich dobrovolne ohrozi na zivote.

autor
17. aug 2024

@danyelia ty nevies citat? Kde som napisala, ze nakukam ludom do auta? Jednoducho prechadzam okolo toho auta a ci chcem alebo nie, vsimnem si, co sa okolo deje. Tak laskavo neprehanaj.
Co ma oblecene, obute a z coho je najedene ma absolutne netrapi, v tychto pripadoch nejde o ohrozenie zivota. Ako to vobec mozes porovnavat?

A ked uz sa tak maju vsetci starat len o seba, dam ti otazku. Aj v pripade, ze niekto odpadne na ulici? Stane sa mu uraz? Stratene dieta hlada rodica? Stane sa autonehoda? Aj vtedy sa ma kazdy starat len o seba?

Mozno to vnimam kritickejsie, kedze so zdravotnik, ale poviem ti, vzdy a zakazdym je jedndouchsia a lacnejsia prevencia.
Taktiez tu niekto uviedol pekny priklad, ze ak by teda doslo k nehode, tak z obycajneho tukanca, co poistovna poriesi do par dni, moze byt tragedia.

minenkak
17. aug 2024

@rivini to naozaj si myslíš,že si niekto bude pamätať úplne cudziu ženskú,čo sa im stará do ich vecí,no ja osobne by som v priebehu pár hodín zabudla

danyelia
17. aug 2024

Je to úplne iná situácia, keď niekto odpadne na ulici, alebo na nej niekoho surovo napadnú a bijú (čo som zažila nedávno osobne a áno, tam sa muž do situácie zamiešal, keď tam sfetovaná mládež kopala do hlavy ženu, bol tam krik a panika...) Ale ja neviem, asi som divná, no naozaj nikdy som po ceste okolo aút nevidela a neriešila, ako sedia cudzie deti v aute 😁 Ale veď rob ako uznáš za vhodné, volaj políciu, alebo vytlač letáky s upozornením o bezpečnosti detí v aute a rozdávaj ich tým ľuďom 🤷🏼‍♀️

lucy_ms
17. aug 2024

Vieš čo, aj nám sa to stalo. Sadala som s malým dieťaťom do auta vpredu, muž za volant, aj naštartoval. Pani / slečna dobreže si hlavu nevykrútila, ako na nás pozerala, snáď aj sánku si musela pridržať. O jej poznámkach sa snaˇd nemusím ani zmieňovať. Tak som stiahla okienko a oznámila som jej, že sa nemusí čudovať, že idem dojčiť, lebo mám vpredu viac miesta.. 🙈🙈🙈 zavrela ústa a odišla 🤦‍♀️

lelelienka
17. aug 2024

No a teraz si predstav, co som ja minule videla, tak z toho mi vazne prislo pomaly zle. Otecko roka viezol na motorke asi 5 rocneho chlapca tak, ze mu lezal na kolenach hlavou dopredu (akoze prakticky kdesi pod riaditkami) s rukami a nohami roztiahnutymi ako lietadielko… a dalsie 3 deti, dievcatka, cakali s nadsenim na ulici v rade na svoju jazdu, No hnus, debilita fakt nema hranice. Aj taki ludia zial maju deti. Ja sa nemiesam, lebo v tychto pripadoch by to aj tak bolo uplne zbytocne, ale je to strasne.

1mata
17. aug 2024

Nesúdila by som, pokiaľ nepoznám okolnosti. Nie 1x som musela toto riziko podstúpiť aj ja 🤷‍♀️
Ak by mi na parkovisku nejaká ženská vstupovala do výchovy...
Asi by som si pomyslela, že si švihnutá. Sorry

liv1
17. aug 2024

@1mata definuj slovo “musela”

beronsche
17. aug 2024

@1mata musela si viesť dieťa v aute držiac ho na rukách? A viac krát? Musela?
O tom teda dosť pochybujem..

annm81
17. aug 2024

@beronsche Máš slabú predstavivosť :D
Napr. niekto o dom ďalej spustí streľbu na všetko, čo sa hýbe. Stojíš s dieťaťom práve pri aute, naskočíš a letíš preč. Alebo keď sa na teba rúti tsunami, tiež neriešiš autosedačku. A čo ak dieťa dostane anafylaktický šok a si len dve ulice od nemocnice, nemáš auto, ale okolo ide práve taxík bez sedačky. Ocitneš sa uprostred obrovského lesného požiaru a vidíš ako sa ti pomaly uzatvára jediná úniková cesta, ale autosedačka je v byte na 5. poschodí, čo urobíš?

Nevrav, že si pár takých situácii už nezažila.

beronsche
17. aug 2024

@annm81 áno, vážny zdravotný dôvod a náhlenie sa do nemocnice mi napadlo ako relevantny dôvod, to áno.

Streľba, tsunami, lesný požiar a ty utekas v aute? Chyba ešte sopka a mimozemšťania.. Nepozerás priveľa tv?
Najmä to tsunami je dosť blbý príklad...
Prepáč, ale tie príklady ma pobavili....

annm81
17. aug 2024

@beronsche To mal byť pokus o vtip, ako "bežne" sa stávajú situácie, keď fakt musíš. Nevadí, takto o polnoci už ma možno moja vtipnosť opúšťa...

beronsche
17. aug 2024

@annm81 jaaj, vidíš, aj mňa.. už nerozoznam iróniu.. 🫣 🤪

1mata
18. aug 2024

@beronsche predstav si, musela. Sedela som na zadnom sedadle. Raz e leteli na urgent a mala nebola sanca aby sedela v sedacke.
Inokedy som kojila, kedze prsnik nemam ako slonie usi, nedociahol mi az smer sedacka.