Ako zvládnuť režim stravovania a pohybu v bežnom živote
Chcem sa spýtať vás - normálnych žien - nie fitnesiek a influenceriek. Ako, prosím vás, zvládate dodržovať režim silového tréningu 3x do týždňa s kardiom, do toho piť 40 ml vody na kg hmotnosti, do toho trackovať kalórie a dodržovať 1,5-2 g bielkovín na kg hmotnosti?? Lebo ja mám 44 rokov s atakmi perimenopauzy. Silovo cvičím a potrebujem aj čosi schudnúť. Ale poviem pravdu, že už to niekedy nedávam - nielen fyzicky, ale tiež mentálne. Okrem full time práce, 2 deti a manžela chodím ako dobitá z toho cvičenia, naliata tou vodou a nemám šancu zjesť 160g bielkovín, ktoré vypočítala trénerka. Som z toho nonstop zapečená, každé ráno plačem na záchode lebo zo seba musím dostať doslova kamene. Áno, užívam aj vlákninu, ale tu zase treba hojne zapíjať. Sm už na nervy lebo chcem žiť zdravo, ale toto ma už úplne pohlcuje a zabíja.. a to ani nehovorím, že je to náročné aj finančne. Dnes to už na mňa opäť doľahlo (prvý deň menzesu) a mám chuť sa na všetko vykašľať. 😥😥😥😥
@anonym_79ea1d tiež čakám, kedy sa tento nový trend vysokého príjmu bielkovín odrazí na zdraví ľudí, ktorí mu podľahli. Veď človek to musí cítiť, že to je priveľa, že to nie je normálne pchať do seba toľko bielkovín, preto musia vymýšľať, kde tie bielkoviny napchajú (viď kadejaké proteinové nápoje, tyčinky, chleby…) lebo normálnou vyváženou stravou sa tie množstvá nedajú dosiahnuť.
@anonym_3f15e2 normálne ale ľudia neprijímajú také množstvá bielkovín ako ona…
@anonym_7fcdc1 nie, odbery na kyselinu močovú mi vyšli u internistu.. to je presne to, že lekár človeka nevníma ako celok - každý si lieči to svoje. Ta lekárka zdravého životnému štýlu mi povedala, že 470 kyselina močová nie je až taká vysoká, že ona by tie bielkoviny dodržala.. a vraj ak mám po nich zápchu tak mám viac piť, dávať 2x denne Psyllium a viac sa hýbať.. viac sa hýbať 😂😂😂 hovorím jej, že 4x týždenne som vo fitku.. no a ona, že mám ešte skúsiť aj behať po večeroch. Vraj pohyb ešte nikomu neuškodil a ona behá každý deň.. 😂😂😂
@anonym_autor no ja sa tiez priklonim ktomu ze znizit bielkoviny a treningy aspon na cas stiahnut na 2 tyzdenne plus chodza
@anonym_autor necvicim silovo 3 krát do týždňa. Niekedy nestíham a zacvicim si len doma. Inokedy idem na bicykel. Niekedy toho veľa nechodím peši. A niekedy sa mi podarí silovo cvičiť aj 5 krát za týždeň. Proste žijem tak ako sa podarí
@anonym_autor Aktivne cvicim, chodim na triatlonove preteky, hyrox, vzpieranie, venujem sportu vela casu ale nikdy som nejedavala 160g bielkovin denne. To je ciste sialenstvo. Uplne ti staci 1-1,2g na kg hmotnosti.
@anonym_3f15e2 normálne ale ľudia neprijímajú také množstvá bielkovín ako ona…
@biba_18 ale veď ja som písala, že neviem prijať také množstvo bielkovín.. som tak reálne na polovici..
@anonym_79ea1d tiež čakám, kedy sa tento nový trend vysokého príjmu bielkovín odrazí na zdraví ľudí, ktorí mu podľahli. Veď človek to musí cítiť, že to je priveľa, že to nie je normálne pchať do seba toľko bielkovín, preto musia vymýšľať, kde tie bielkoviny napchajú (viď kadejaké proteinové nápoje, tyčinky, chleby…) lebo normálnou vyváženou stravou sa tie množstvá nedajú dosiahnuť.
@anonym_3f15e2 normalnou vyvazenou stravou sa tie mnozstva prijat daju.
nejem ziadne proteinove tycinky ani proteinove veci. jem iba zakladne veci a cuduj sa svete, kolkokrat mam este pred vecerou naplnene bielkoviny. cize uplne kludne by som zjedla aj viac
a dokonca aj vyprazdnovanie mam uplne normalne 😀
ale teda nejem 160g bielkovin, jem okolo 120 mam 60kg.
@biba_18 ale veď ja som písala, že neviem prijať také množstvo bielkovín.. som tak reálne na polovici..
@anonym_autor a ani ta polovica ti nerobi dobre...celkove by si mala prehodnotit svoj plan, ci uz stravovania alebo aj cvicenia, lebo toto nie je dlhodobo udrzatelne a este si ublizis. Ale nikde si nenapisala, ci si schopna toto akceptovat. Skor sa mi zda, ze mas pocit, ze iba takto to je spravne a nevnimas nic ine.
sice hovoris, ze tolko bielkovin neprijimas, ale mas z toho stres. Inak, ked si precitam tvoje odpovede, tak mas z toho nastaveneho rezimu len stres. Ako hovoria vsetky baby uber, vo vsetkom, a uvidis, ze sa nakoniec budes citit omnho lepsie
Mňa by zaujímala tvoja váha keď musíš zjesť 160g bielkovín alebo resp stačí koľko g bielkovín na 1g aktívnej hmoty nie reálnej hmotnosti ti rátala? A áno máš zápchu lebo piješ vzhľadom k množstvu bielkovín málo vody. A ak tvojim cieľom nie je nejaká súťaž tak ti určite stačí 1,8-2kg bielkovín pri chudnutí na 1 kg ale pozor nie aktuálnej hmotnosti ale aktívnej hmoty. Cize taká 80kh žena , aj keď cvičí 3x silovo nepotrebuje 160g bielkovín ale povedzme 120-140 záleží koľko aktívnej hmoty ma, ak sa nepripravuje má nejakú bikiny sutaz
Na druhej strane ak ich nejesť ani polovicu ,tak to je zas malo a tvoja strava nebude ideálna a trebalo by prekopať jedálniček lebo 80g je málo, a z toho ak ťa zapeka tak máš málo vlákniny a ozaj malo tekutin.
A na to aby sa to všetko dalo nemáš sa starať ešte aj o manžela ale priložiť ruku musi aj on k telu .
Mňa by zaujímala tvoja váha keď musíš zjesť 160g bielkovín alebo resp stačí koľko g bielkovín na 1g aktívnej hmoty nie reálnej hmotnosti ti rátala? A áno máš zápchu lebo piješ vzhľadom k množstvu bielkovín málo vody. A ak tvojim cieľom nie je nejaká súťaž tak ti určite stačí 1,8-2kg bielkovín pri chudnutí na 1 kg ale pozor nie aktuálnej hmotnosti ale aktívnej hmoty. Cize taká 80kh žena , aj keď cvičí 3x silovo nepotrebuje 160g bielkovín ale povedzme 120-140 záleží koľko aktívnej hmoty ma, ak sa nepripravuje má nejakú bikiny sutaz
Na druhej strane ak ich nejesť ani polovicu ,tak to je zas malo a tvoja strava nebude ideálna a trebalo by prekopať jedálniček lebo 80g je málo, a z toho ak ťa zapeka tak máš málo vlákniny a ozaj malo tekutin.
A na to aby sa to všetko dalo nemáš sa starať ešte aj o manžela ale priložiť ruku musi aj on k telu .
K dielu nie k telu
Dievčatá, trénerka ma dlhoročne skúsenosti, žiadna rychlokvaska. Už som schudla 15 kg za osem mesiacov. A fakt je, že pri silovom tréningu proste tie bielkoviny treba. Ale ja to proste nemôžem. Nedávam to množstvo, mám hrozný stres z toho ranného vyprázdňovania. Lebo v rannom zhone si musím dať glycerinovy cipok, potom čakať kým zaberie.. potom makám na wc.. Au. Chcem byt zdravá a fit, ale proste to nedokážem tak skĺbiť, stojí ma to strašne veľa energie. Do toho dvoch pubertakov a rodičov v seniorskom veku.. čistý blázinec. Neviem čo s tým. Chcem byt aj pekná pre manžela a to už je aj na koňa dosť.
@anonym_autor nebudeš zdravá ani fit, keď máš z toho všetkého takéto negatívne pocity..
Porozprávaj sa s trénerkou a z niečoho uberte.
To je jediná cesta.
Život ťa musi tešiť, inak celá tá snaha nemá zmysel..
A inak, kalorické tabuľky sú aj za mňa fajn. Také vodítko, čo a ako, ale tiež na nich nemusí stáť celý tvoj deň.
A ak by som mala odpovedať na tvoju otázku - nuž nedávam to. Veľmi často sa čosi pokasle, deti, práca, všeličo a nestíham 3x týždenne cvičiť, alebo mam blbu stravu a bielkoviny v tahu. No a čo..
Robim, čo môžem a to stačí, musí.. 🙂
@anonym_autor nečítam všetko...zapekať ta môže ta vláknina.Cipok si daj večer nebudeš mať ráno stres.. .AS zvýšenú kyselinu močovej nemala by si ani veľa mäsa.Ja by som sa na to vykašľala, lebo ti to robí stres a nie radosť z cvičenia a života.Schudla si veľmi dobre v dnešnej dobe umelej inteligencie, cvičení na YouTube si spravis jedálniček sama a do fitka by som chodila bez trénerky a rýchlo chôdzu.ak si zmeny v strave robila iba teraz, tak zápcha môže byť len prechodny jav.k bielkovinami sa neviem vyjadriť čo dosť tak si rob proteínové jogurty, pridaj do vody ...keď to nevieš naplniť stravou
@anonym_autor Podla mna je to fakt o drzku vsetko zvladnut. Ja mam 3 sportujuce deti (7r., 13r. 16r.) ktore treba kazdu chvilu niekam po treningoch vozit, tiez pracu na 8,5 hod denne s tym ze este dochadzam 40 min. A samozrejme domacnost, varenie atd. milion "drobnosti", ktore si zivot s detmi vyzaduje. A nemam sancu takto to davat ze 3x tyzdenne silový a 1x kardio. Takze ja som zatial len na KT, to si zapisujem a mam aspon prehlad kolko coho zjem, pijem PRO8 koli doplneniu bielkovin (zo stravy nemam sancu to dat, ja mam nastavenych 100g), a zvladam max. 1-2x taka dlhsia prechdzka s miernym behom cca 4-6 km a 1x tyzdenne fitko. Viac sportovania nemam sancu zvladnut.
Co jes, ze ledva vies prijat polovicu? 1 tvaroh 30g, 150g (za surova) kuracich prs 35g, nejake prilohy, orechy a semienka 20g+ a nieco na večeru, sunka, syr, vajicko, acidko 20g a hned mas cez 100g bielkovin.. zelenina, ovocie, tam vsade mas bielkoviny, v strukovinach tiez dost vela.. ja som mala vysoko nad 100kg ked som zacala chudnut, mala som 140g bielkovin.. do fitka som zacala chodit, ked som mala pod 100kg a a postupne som ubrala na bielkovinach a jedla som 120g az som schudla na 70kg a chodila som na pravidelne merania a svalov mi nikdy neubudlo, skor naopak
Co jes, ze ledva vies prijat polovicu? 1 tvaroh 30g, 150g (za surova) kuracich prs 35g, nejake prilohy, orechy a semienka 20g+ a nieco na večeru, sunka, syr, vajicko, acidko 20g a hned mas cez 100g bielkovin.. zelenina, ovocie, tam vsade mas bielkoviny, v strukovinach tiez dost vela.. ja som mala vysoko nad 100kg ked som zacala chudnut, mala som 140g bielkovin.. do fitka som zacala chodit, ked som mala pod 100kg a a postupne som ubrala na bielkovinach a jedla som 120g az som schudla na 70kg a chodila som na pravidelne merania a svalov mi nikdy neubudlo, skor naopak
@anonym_e75dfb myslím, že veľa ľudí má problém prijať odporúčane množstvo bielkovín..
Ja som bola celý život stihla, teda jedlo veľmi neriešila, nejedla som síce kraviny, ťažké jedlá a fast food a keď som si to nahádzala do kalorickych tabuliek, zistila som, že jednak mám prestrelene tuky a tiež málo bielkovín.
@anonym_e75dfb myslím, že veľa ľudí má problém prijať odporúčane množstvo bielkovín..
Ja som bola celý život stihla, teda jedlo veľmi neriešila, nejedla som síce kraviny, ťažké jedlá a fast food a keď som si to nahádzala do kalorickych tabuliek, zistila som, že jednak mám prestrelene tuky a tiež málo bielkovín.
@beronsche tak autorka je uz dlhsie na tabulkach, uz sa do toho mohla dostat
Dievčatá ti dobre radia, že je to prehrotené. Tvoje telo to evidentne odmieta, si v dlhodobom strese. Je otázka času, kedy ti kortizol stopne chudnutie úplne a urobí ešte viac škody na fyzickom aj psychickom zdraví. A naviac ,ty netrénuješ na bikini fitness, nemusíš mať takýto extrémny režim. Príde mi choré , že niekto považuje za zdravý životný štýl zrovna toto.
@anonym_e75dfb tiež si myslím, že to nie je tak ťažké naplnit bielkoviny.Na desiatu tvaroh kúsok ovocia do toho, mäso obed, večera ryba, alebo chlieb cottage, šalát so syrom, omeleta, alebo zase kúsok mäsa, tuniskovy šalát, strukovinove polievky, ale ani je to únavné stále myslieť čo mám doma, čo uvariť, aby aj ostatní to zjedli atď
..
Necitala som cele, ale cielom cvicenia a zdravej stravy je citit sa hlavne dobre, cize ak to nefunguje tak nieco je zle.. ano treba makat a cvicenie nie je vzdy prijemne, ale citit sa cely cas akonzbity pes nie je Ok. Mne zafungovalo jeden silovy trening nahradit vzdusnou akrobaciou, je to zabavnejsie, zvazujem pridat aj dalsiu hodinu do tyzdna. Ano je to narocne, tiez chodim obita, ale vyslovene sa na tie treningy tesim, je to vzdy moj highlight tyzdna. Dalej zaradila som sportove aktivity co robim s detmi (mame este uplne male deti, ale nie je problem posadit do kocika a ist na korcule, alebo do nosica a ist si zaslapat do kopca). Ked nestiham cvicim aj doma, mam vzdy ready cinky, hrazdu, kruhy, ked mam 5-10 minut, alebo popri upratovani si dam nejaku rychlu zostavu. Bielkoviny doplnam aj kvalitnym praskovym proteinom, robim meal prep na tyzden, hlavne aby som v praci vzda mala vysoko proteinove ranajky po ruke.. podla mna ked nejdes niekde na sutaz, tak to neustale trackovanie vsetkeho musi byt unavne, kontraproduktivne a hlavne neudrzatelne. Treba zvolnit a radsej chudnut pomalsim tempom, ale tak aby ta to bavilo a vytvorila si si spravnu rutinu co ti bude fungovat dlhodobo. Lebo ak ides stylom cez zatate zuby, tak to neudrzis a vaha bude hned naspat.. a inac na zaver, toto nahananie za proteinmi je tiez len sucasny osial a marketing, objavili sa uz studie ktore spajaju dlhovekost a spomalenie starnutia naopak so znizenym prijmom bielkovin..

@anonym_autor máš nastavené bielkoviny na cieľovú hmotnosť 160 až 200 kg. Toľko asi mať nechceš. S tými bielkovinami si o pár rokov adept na dialýzu. Naštuduj si Ty a aj tá trénerka posledné štúdie ohľadom zdravia, ako toto bielkovinové šialenstvo zdravie likviduje. Aj zdravý rozum Ti hovorí, že tie množstvá nie sú normálne, tak sa ho drž.