Čo jedávate, aby ste nepriberali?
Baby, čo jedávate? 😁 musím sa takto blbo opýtaþ, lebo dnes som si zo zvedavosti zapisovala všetko jedlo do kalorických tabuliek a som v šoku 😯 chcela by som aj schudnúť ( takých 20-30kg by mi trebal) a mám pocit, že už sa nikdy poriadne nenajem... máte tipy na nejaké nízkokalorické jedlá? A nepíšte mi, že šaláty 😁 mám ich rada ale len na zelenine fungovať si neviem predstaviť. A popravde ani na menších porciách asi. Teraz som sa najedla do "poloplna" rrlatívne veľkou porciou jedla a ešte by som si niečo zobla 🙈 či myslíte, že mám taký roztiahnutý žalúdok? Celý čas som si myslela, že jedávam tak +- normálne a že mi treba obmedziť sladkosti ale teda asi je potrebná oveľa väčšia zmena...
Hocijaké tipy sú vítané!!!
@lenkakravcova ty si vždy bola a budeš chudá.Ryza, keď už tak natural, cestoviny špenátové, šošovicove...Autorka vytad sladkosti, olej, maslo, kekse a pravidelnosť.Chlieb celozrnný, rohlikky grahamove, šunku, zeleninu, vajcia, tvaroh s jablkom namiesto sladkosti, alebo sušené slivky do toho.Nauciy sa jesť grilovanú, podusenu zeleninu, podusiť špenát na cesnaku, fazuľové lúsky a maso rybu.. bylinky ochutiť si to.Tuniak, zapekané veci.Schudla som 13 kg
@lenkakravcova je to aj tým samozrejme, že na každého funguje niečo iné. Povedala by som, že na chudnutie, ktoré má byť viazané na stravu, funguje na každého niečo iné😉
@monillia mňa len unavuje, nie je mi z neho zle. A samozrejme to neznamená, že si nikdy nedám rohlík alebo chleba, len som zistila, že to bez pečiva dávam prekvapivo dobre a nechýba mi. A je to vidieť nielen na vitalite a váhe, ale aj na postave. Takže za mňa určite cesta, pretože na pravidelný pohyb som lenivá 😉
polovicne porcie z toho, co si davas teraz, pridat viac bielkovin, obmedzit tuky a cukry, nesladit kavu ani caj, pit cistu vodu, jest dostatok zeleniny, ja mam napr. na veceru vzdy bud krajec chleba s maslom a prilohou, alebo co ostane z obeda - ale VZDY mam na veceru aj zeleninu - bud papriku, uhorku, mrkvu, redkvicky,… proste vzdy mam k veceri zeleninu
Treba si dávať pozor na skryté tuky, denne max. 1-2 polievkové lyžice oleja, pozor na orechy (max hrsť). Dbať na dostatočný príjem bielkovín ktoré zasýtia - strukoviny, mäso, grécke jogurty. Nekupovať sladkosti, namiesto toho ovocie, vločky. Zelenina je dobrá v tom že nemá skoro žiadne kalórie a zaplní žalúdok, takisto voda.
@lenkakravcova Prepac, ale toto je hrozna hlupost.
ja jedavam kde co.
urcite pomize vynechat jedla s yvsokym obsahom tukov, teda samostatne jedla, samozrejem olej pod maso moze ist,a le dolezite je kolko,a k na 1 porciu, max 1-2ml.
skor som myslela, ze nevyprazat, ani nepiec,s kor dusit, naparovat a pod. nejest mast, maslo, slaninu, klobasu a pod.
tiez vynechat vysikokaloricke sladke jedla - zakusky, kolaciky, cukriky, keksiky a pod. . prilohy vynechavat vobec netreba, ani na veceru.
je fajn zamenit niektore suroviny za menej kaloricke. cize salamu zamenit za sunku, maslo za nizkokaloricky margarin, co malokomu chuti, pripadne existuje aj lucina s -30% tuku. samozrejme daju sa robit aj vselijake domace zdrave jedla, ale mne osobne sa toto moc nechce a nie vzdy mi to aj chuti.
tie KT pouzivat, to je fajn. kludne si mozes naplanovat jedlo aj na cely den, alebo podla toho,c o zjes, pocas dna upraovvat zvazovat co zjes - mozes si to dopredu aj nahodit do tabuliek a uvidis, ako to vychadza. je pomoc, ked zhruba ovladas, ktore potraviny obsahuju vela bielkovin, vela tuku a sacharidov. tak bdues vediet,c o vynechat, co naopak zjest. tieto potraviny najdes aj v KT, cize to ti ukaze, co obsahuju.
je mozne jest aj kalorickejsie jedla, ale nie pocas celeho dna, iba jedna porcia, ale musi toho byt menej, pripadne ak niekde presvihnes, inde musis ubrat.
ja som dnes zjedla na ranajky celozrnny chlieb 2ks s tym, ez som cast korky odkrojila, lebo mi ani nechuti a takto zjem aj menej toho chleba. na to Floru light, tochu horcice, sunku s 92% masa, syr Kleopatra ( najmenej tucny tvrdy syr ). k tomu ciernu kavu s troskou cukru a steviou. a zabudla som, este asi 100g papriky a rajcin.
spolu 290kcal
na obed som mala opecenu klobasu - to je moje zhresenie,a le len 25g, co je pomerne malo, dusenu kyslu kapustu a varene zemiaky. pred obedom som narychlo zjedla 10g orechov, lebo uz som bola vlemi hladna, orechy su kaloricke jak svina, ale su zdrave., cize mozu sa jest, ale malinke mnozstvo.
k tomu kavu ako rano. spolu okolo 330kcal.
vecer som mala uz 2 dni v chlandicke taky sala s kuracim amsom, kturonkami, slnecnicovymi semienkami a omackou. a skusala som pri vareni trosku ryze asi 30g a kuracie maso na zelenine asi 50g. pred vecerou som bola este hladna, tak som hodila do ust platok syra - kleopatra.
okopy 440kcal.
okrem toho som mala este nesku so sojovym mliekom a steviou a 3 bon pari.
to robilo okolo 110kcal.
okrem toho som jedla sice poobede, ale nahodila som to doopbeda, taky dezert. 70g
mascarpone ( neodporucam, kaloricke jak svina, ale potrebujem ho minut ), pomieala som to s 60g ziveho jogurtu Tami a 20g cakankoveho jahodoveho topingu.
celkom fajn dezertik. tu by sa dalo dost ubarat, namiesto mascarpone dat nieco ine, pripadne len jogurt.
koli mascarpone to robilo velmi vela kalorii - 355kcal.
makronutrienty mam koli tukom nanic. ja osobne mam nadstaveny mensi prijem bielkovin,a ko mi nadstavuju tabulky. no menila sa mi hmotnsot tak si to musim este urpavit. aj napriek tomu mi vychadza bielkovin malo. mozno pridam este trochu kuracieho masa.
tukov mam pomerne vela,a le teda to zrejme to mascarpone a aj salat s dresingom urobil dost. klobasa urobila o polovicu menenej, ako salat. no sacharidov som zjedla pomerne malo.
je dobre vyrovnat sacharidy v pmere s tukmi, ak zjemvela tukov, tak musim menej sacharidov, nefunguje to v pomere 1:1, hlavne nei na gramy, ale na % je to blizko, cize dnes som zjedla 137% tukov a 66% sacharidov, tak mi to vychadza 203% spolu, co je clekom v pohode. neda sa to dodrzat vzdy presne.
dokopy mi to robilo 1530kcal a mozem zjest za den 1650kcal. cize som v rezerve, ktora by mala byt ale na bielkoviny.
urcite som mala uz lepsie zlozeny jedalnicek, viem co z neho sa da vyradit, no nie som tak zaciatocnicky motivovana, lebo by som chcela chudnut uz 4rok. minuly sa mi teda az tak moc nepodarilosnad len 2Kg, co som ako vzdy, cez sviatky pribrala. no dufam, ez sa rozbehnem, lebo amm obavy, ze to co som zhodila, ide postupne hore.
@keithy podľa mňa vyhodené peniaze za jedálničk.Ano je to jednoduchšie keď ti napíšu čo jesť, ak je kvalitný jedálniček a zohľadňuje aj to čo ty nelubiš,ale dá sa navždy riadiť nejakým papierom . Co nepredvídateľné situácie, keď sa bude musieť prestravovat niekde vonku. Ideálne aby sa sama naučila kombinovať jedla ,to už bude vedieť časom aj odhadnúť
Ja napríklad sladkosti veľmi nemusím, ale presne musím zjest veľa. Takže som začala prílohy nahrádzať zeleninou, ale skôr varenou, šalátu by som musela zjest 2 hlavy 😅 k tomu nejaké chudé mäso alebo syr/vajíčko a hlavne to ochutit
@veselo_neveselo bielkoviny su aj rastlinne,a j zivocisne, a potrebujeme aj tie zivocisne. ak niekto zivocisnu stravu domieta, ok. no ak niekto taku stravu jedava, nevidim dovod ukracovat sa o nu.
co sa tyka zivocisnych,a ni su v mase, ale pokial je maso dobre pripravene a je chude, tak vpylc na kardiovaskularny system nema. ten ovlyvnuju tuky a v takom kuracom mase nie su skoro ziadne.
ryby ti uz su tucnejsie, ale niektore tieto tuky su zdrave, no s tybami treba opatrne, rovnako vajcia su dolezite.,
mliecne produkty sa daju konzumovat v obmedzenom mnozstve a v nizktucnej podobe.
ked sa vybera spravne zivocisne jedlo a tie s vyssim obsahom tuku sa konzumuju v mensom mnozstve, tak to kardiovaskularny system neohrozuje. dolezita je vyvazenost.
zivocisne bielkoviny su v orechoch, mozno v semienkach,a el tie obsahuju vlemi vela tukov, cize nemozu sa vo vacsich mnozstvach, potom su v strukoviach, ktore ale nei kazdemu sedia a casto ich ludia nedokazu jest denne. cize ak by niekto vyradil tie zivocisne a nahdi cih rastlinnymi a nedokaze ich zjest tolko,kolko treba, tak potom bude mat vleminizky prijem bielkovin.
ja mam KTnadstavene na mensi prijem bielkovin, lebo tieto KT a aj jedalnicky robia treneri, ktori odporucaju bielkovin dost vela a tie nemusia mat dobry vplyv na organizmus, vyzivovi poradcovia odporucaju mesie mnozstva bielkiovin. no tuto nizsiu hodnotu uz je dobre dodrzat, ak nedodrzim a nahradim to sacharidmi a tukmi, budem mat viac zloziek v potrave, ktore miniem an fungovanie a menej sa mi toho uberie z tukovych zasob.
napisala som to samozrejme dost v skratke, @majamat to rozpisala lepsie, pridaj sa aj tu na mk do skupiny cesta k mojej premene - najdes tam tipy
a na instagrame odporucam sledovat profily kaloricke tabulky, z cz profil tabulkarka - ma tam super vysvetlene ako nastavit tabulky
a tabulky ti pomozu ziskat prehlad, co ktora potravina obsahuje, nahnat za den napr. take bielkoviny je v zaciatkoch extremne narocne, ale bielkoviny su dolezite.
naucis sa s tabulkami, co a kolko jest
A neskusis napisat,ako taky tvoj bezny jedalnicek vyzera?Napr. napis jeden konkretny den,od rana do vecera,co vsetko si zjedla.
Ja osobne si myslim,ze netreba ziadne diety drzat a jest vsetko,ale s mierou a mat aj nejaky pohyb.Ja napr.vobec necvicim,ale pohybu mam popri dvoch detoch celkom dost.
@strasko a hybes sa? Hladovka robi opak budes viac priberat. Castejsie a menej, cukor je zakerny.
@strasko jem uplne vsetko ale s mierou,skor mensie davky.vahu nam ako na ZŠ v 40- rokoch .na SŠ som mala vyraznu nadvahu .
Ja len keď som na cely mesiac vylúčila sladké vody a sladkosti, namiesto toho, keď som mala chuť som si dala radšej ovocie, som za mesiac dala dole 5kg s mojim bežným stravovaním, bez diét. A to tiež musím dať dole 8kg, idem sa k tomu vrátiť.
dnes rano musli Emco bez pridavneho cukru zapekane 70g so sojovym mliekom 70g a kava s trochou cukru a 330kcal.
musli mam rada, obsahuje dost sacharidov a aj tuky mi dost stupli,a le dolezite je, vyrovnat to cez den.
Napíš svoj jedálny lístok, aspoň deň ako sa zvykneš stravovať. V tvojom prípade zrušiť sladkosti, slanosti, sladké vody, cukor. Pridať vajíčka, cottage syr, skyr, tvaroh, zeleninu, ovocie
ako baby pisu, napis jedalnicek a tak mozeme posudit, co treba zmenit, ci vynechat.
samorejme tie vysoko kalorcike jedla, najlepsie vynechat, ale ako som pisala, ked sa aj konzumuju, tak s mierou a musi sa to vyvazit s ostatnou stravou cez den.
ja som vcera este pri upratovani jedla do chladnicky dala do ust nejaku ryzu - malinko. co bolo na vareche. a vecer soms i dala ako som planovala aj kuracie maso dusene, bez stavy. je tam minimum oleja a aj to v stave, tak mi kcal prekrocili asi o 40. no to jenic, dosiahla som vyrovnanie bielkovin, dokonca viac a tieto bielkoviny mi tiez urobili asi 30kcal, bielkoviny sa do tukovych zasob neukladaju,c ize to je v pohode. makronutrientov, ktore sa mozu ulozit som amla asi o 10kcal viac, co nei ej zaiadna hroza.
ak pouzivas KT treba samozrejme zapisovat uplne vsetko. aj muku v omacke, aj smotanu, aj mlieko v kave, aj olej na panvici a pod. proste vsetko, takychto drobnosti sa za den najde vela a dokopy to urobi celkom dost kcal.
ked poratam to, co som skusala pocas varenia, ci upratovania jedla, kavu, hoci len ciernu s 2-3g cukru, pripadne aj so sjovym mliekom, tak mi to robi 250kcal. cize su ludia, ktori na toto zabudaju a potom sa cuduju, preco nechudnu,

Ja si myslím že máš kt zle nastavené, keď píšeš že máš pocit že sa už nikdy nenajes a zároveň ti treba schudnúť 20-30kg, pretože ak by si ich mala správne vyšiel by ti tam na chudnutie fajn príjem.Zadala si režim, vypla aktivity, trávenie?