icon

Neustále priberám

2. júl 2025

Ahojte. Viete mi prosím poradiť? Riadim sa kaloricky tabuľkami. Môj bazalky metabolizmus je 1600kcal. Som 14 mesiacov po porode a ja neustále priberam. Ja nerozumiem prečo. Sladké nejem, pecivo, tučné syry ani maso. Bola som na vysetreni štítnej je OK. brali mi aj krv ohľadom hormónov mam to OK. Denne nabeham s kocikom cez 10 000 krokov. Mam veľkú nadváhu a už som proste zúfalá. 😢 začali sme spolu s mužom mesiac salatovat on schudol 6kg a ja 4 pribrala.
Aby ste mali predstavu co jedávam napíšem co som vcera:
Rano: ovsené vločky tvaroh a maliny,
Desiata: light mozarella a rajčiny
Obed: ryza a kuracie kúsky pecene len v trúbenie
Olovrant: bud zas mozarella alebo nejaký kúsok ovocia
Vecera: zeleninový šalát bud si dám balkánsky syr alebo mozarellu alebo ak mi zostane z toho kuracieho
A takto skoro každý deň. Tak ja neviem kde robím chybu. Keď som jedla viac priberala som teraz keď menej to iste. Prosím poraďte

Strana
z3
balerina2025
2. júl 2025
@zuzudrnda

@domak2 uplne rozumiem. Som na tom podobne a mne lekarka povedala, ze prave ten spanok a pohyb moze byt u mna klucom, kedze vaha stoji a kaloricky deficit mam.

@zuzudrnda inac ten spanok...tam je tiez vela pravdy, ze ked je ho malo, je viac kortizolu a ten ''zabranuje chudnutiu''

michelle567
2. júl 2025

Podľa mňa ješ často 5x. Dala by som to na 3x denne a nič nejesť po 18.00.

balerina2025
2. júl 2025

@anonym ----> inac k chornickemu stresu a nedostatku spanku, za tym vsetkym su vyssie hladiny kortizolu prave...ako si na tom ty? muzi inac lahsie chudnu, bo sak maju inac hormony plus oni vacsinou tak nestresuju ako zeny, inac zvladaju vseobecne stres a nepoznam muza, co by mal problem so spankom, to mavaju vacsinou zeny....

@michala.s myslim ze aj u teba asi tento problem, ten spanok a chronicky stres. ospravedlnujem sa ta za oznacenie ale tu si mi napadla tiez. lebo tiez mas nizko nastaveny KT a takisto na sebe makas.
nedostatok spanku mam aj ja a takisto mam chronicky stres. vaha stoji. aj napriek zivotosprave.

Narušenie spánkového režimu – či už chronické alebo akútne – môže podporiť nezdravé zvýšenie hladiny kortizolu
Postupom času to môže mať negatívny vplyv na váš metabolizmus a spôsobiť zvýšenie určitých hormónov súvisiacich s hladom a chuťou do jedla, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti
Preto zaistenie dostatočného spánku každú noc môže viesť k udržaniu zdravej hladiny kortizolu.

domkakvet
2. júl 2025
@mdse

@domkakvet vločky, ryža a ovocie, mliečny cukor v mozzarelle a tvarohu je málo cukru?

@mdse kazdy organizmus je iny, pre mna osobne by to bolo malo, mozno je to aj tym tukom v cokolade, sice aj tvaroh ma tuk, ale ja napriklad potrebujem sladke, ako je cokolada, ak si dlhsie nedam telo mi uklada vsetko mozne.

pralinka86
2. júl 2025

Kojis? Lebo to je sakra rozdiel, ak produkujes este mlieko alebo uz nie...okrem toho, ze vela zo stravy ide do mlieka, hormóny sú stale rozhadzane... a ak kojis, pride mi to praveze malo co jes... Hlavne ranajky... samozrejme kazde telo a organizmus je iny, ale teda pre porovnanie, ja mam kasu z 50g vlociek, voda/soj mlieko , mlete semienka, hrst bobul, cca 50g tvarohu alebo jogurtu alebo par orechov.. inak by som umrela o hodinu od hladu
Kocikove kroky su norma, nic extra pohyb.. skus mozno doma nieco ako fitshaker si dat ked bude najbližšie nejaka vyzva... Je to jednoduché, ze nemusis nikam ist, nic riesit, kupvat extra výbavu.. len cas

balerina2025
2. júl 2025

robili tie aj kortizol?

nevenka
2. júl 2025

Ja som napriklad mala vzdy vysoky kortizol, ked mi brali krv na endo. Ale chcelo by to urobit slinovy test a robit odbery v priebehu dna. Ale kedze chodim casto spat po polnoci, este aj kojim 1-2x v noci, vstavam cca o pol 6 az 6, potom poobede si obcas pospim s malou. Cele zle tento spankovy rezim, tak sa ani nedivim, ze mam za rok plus 8 kg...☹...A inzulinova rezistencia urcite k tomu.
Keby som jedla to, co autorka, tak som hladna a dopcham sa dacim sladkym. Co teda aj robim...Ja napriklad absolutne nemam chut na biele jogurty, skyr, ked si predstavim, ze mam rano jest vlocky s jogurtom a cerstvym ovocim, tak ma az napne. To skor tie vajcia. Ale najcastejsie daku kaiserku s maslom a medom a kavu k tomu. Akoze ja viem, ze je to nezdrave. Ale nemozem si vobec pomoct 😬.

balerina2025
2. júl 2025
@nevenka

Ja som napriklad mala vzdy vysoky kortizol, ked mi brali krv na endo. Ale chcelo by to urobit slinovy test a robit odbery v priebehu dna. Ale kedze chodim casto spat po polnoci, este aj kojim 1-2x v noci, vstavam cca o pol 6 az 6, potom poobede si obcas pospim s malou. Cele zle tento spankovy rezim, tak sa ani nedivim, ze mam za rok plus 8 kg...☹...A inzulinova rezistencia urcite k tomu.
Keby som jedla to, co autorka, tak som hladna a dopcham sa dacim sladkym. Co teda aj robim...Ja napriklad absolutne nemam chut na biele jogurty, skyr, ked si predstavim, ze mam rano jest vlocky s jogurtom a cerstvym ovocim, tak ma az napne. To skor tie vajcia. Ale najcastejsie daku kaiserku s maslom a medom a kavu k tomu. Akoze ja viem, ze je to nezdrave. Ale nemozem si vobec pomoct 😬.

@nevenka aha takze treba ist na endokrinologiu? lebo chcem na to ist.spavam 5hod denne...a tiez mam problem chudnut :(

nevenka
2. júl 2025
@balerina2025

@nevenka aha takze treba ist na endokrinologiu? lebo chcem na to ist.spavam 5hod denne...a tiez mam problem chudnut :(

@balerina2025 no neviem, mne to brali dakedy na zaciatku, ked som mala po druhom porode hypertyreozu. Ako taky standard na zaciatku... Lenze ja som ani vtedy nejak extra nechudla a to metabolizmus mi fical ako besny, srdce na 150%, lekar povedal, ze sa mi zvysil aj metabolicky obrat v kostiach. Toto uz nemam, lebo sa mi to po porodoch zvykne ukludnit. Ten kortizol zoberu rano nalacno z krvi, ale to je len namatkovo, mi povedal na to, ze to je zo stresu a viac to neriesil. Ze aby vedeli toto posudit, musia cloveka hospitalizovat a brat krv v roznych dennych dobach, nesmies rano napriklad vstat z postele, lebo hned sa ta hladina zvysuje. Rano ma byt ale najvyssi, lebo telo je oddychnute a v priebehu dna klesa a vecer pred spanim ma byt nizky, aby si vedela zaspat. Lenze vacsinou my ho mame dlhodobo zvyseny a adrenalin pride vecer, ked dorabas, co nestihas cez den a nevies sa skludnit a zaspat a potom kolotoc. A dlhodobo, ked zle spime, tak sa tocime v kruhu a vycerpavaju sa aj nadoblicky. Ja mam take stavy, ze rano citim este vacsiu unavu, ako ked som sla vecer spat. Chronicka unava je to. A na to ani odbery nepotrebujem. Riesenim je dobre spat, aby sa telo skludnilo. Lenze kym dieta dobre spat nebude, tak ani my...
Niekde som este citala, ze test na kortizol je dobry spravit zo slin, doma si to spravis, ale je to citlive na teploty pri prevazani a skladovani vzoriek, tusim Medirex to robil, nepozerala som to teraz, ci to robia. U nas mame len Alpha medical a ti to nerobia, pokial viem.
Ja mam aj zvyseny tlak, beriem teraz 2,5mg Concoru, vacsinou mi to staci drzat to nizko. Takze ja ani dake kardio nejdem skusat, mne je zle a v tychto horucavach, ked stretam ludi, ako behaju, tak mam mdloby aj za nich 😅. Ja som skusala doma nejake drepy, kliky, s vlastnou vahou, lebo som slaba ako slamka, ale aj na to mi treba extra energiu a cas a niekedy ani to nezvladnem...☹. Idem na energeticky dlh uz...

balerina2025
2. júl 2025
@nevenka

@balerina2025 no neviem, mne to brali dakedy na zaciatku, ked som mala po druhom porode hypertyreozu. Ako taky standard na zaciatku... Lenze ja som ani vtedy nejak extra nechudla a to metabolizmus mi fical ako besny, srdce na 150%, lekar povedal, ze sa mi zvysil aj metabolicky obrat v kostiach. Toto uz nemam, lebo sa mi to po porodoch zvykne ukludnit. Ten kortizol zoberu rano nalacno z krvi, ale to je len namatkovo, mi povedal na to, ze to je zo stresu a viac to neriesil. Ze aby vedeli toto posudit, musia cloveka hospitalizovat a brat krv v roznych dennych dobach, nesmies rano napriklad vstat z postele, lebo hned sa ta hladina zvysuje. Rano ma byt ale najvyssi, lebo telo je oddychnute a v priebehu dna klesa a vecer pred spanim ma byt nizky, aby si vedela zaspat. Lenze vacsinou my ho mame dlhodobo zvyseny a adrenalin pride vecer, ked dorabas, co nestihas cez den a nevies sa skludnit a zaspat a potom kolotoc. A dlhodobo, ked zle spime, tak sa tocime v kruhu a vycerpavaju sa aj nadoblicky. Ja mam take stavy, ze rano citim este vacsiu unavu, ako ked som sla vecer spat. Chronicka unava je to. A na to ani odbery nepotrebujem. Riesenim je dobre spat, aby sa telo skludnilo. Lenze kym dieta dobre spat nebude, tak ani my...
Niekde som este citala, ze test na kortizol je dobry spravit zo slin, doma si to spravis, ale je to citlive na teploty pri prevazani a skladovani vzoriek, tusim Medirex to robil, nepozerala som to teraz, ci to robia. U nas mame len Alpha medical a ti to nerobia, pokial viem.
Ja mam aj zvyseny tlak, beriem teraz 2,5mg Concoru, vacsinou mi to staci drzat to nizko. Takze ja ani dake kardio nejdem skusat, mne je zle a v tychto horucavach, ked stretam ludi, ako behaju, tak mam mdloby aj za nich 😅. Ja som skusala doma nejake drepy, kliky, s vlastnou vahou, lebo som slaba ako slamka, ale aj na to mi treba extra energiu a cas a niekedy ani to nezvladnem...☹. Idem na energeticky dlh uz...

@nevenka ja v noci necitim unavu, mam to totalne nejak posunute. :( ale mala som narocne obdobie, posledny rok uplne

glade22
3. júl 2025

No ľudia, z tých vašich rád by sa jeden scvokol. Jeden radí, že je veľa, iný že málo. Jeden, že vyradiť úplne cukor, druhý, že má málo cukrov. Jeden, že sa nemá prejedať, druhý, že má do seba napchať toľko zeleniny, koľko vládze 😄

Mňa by zaujímalo koľko vlastne vážiš, že o akej hmotnosti sa bavíme.

balerina2025
3. júl 2025
@glade22

No ľudia, z tých vašich rád by sa jeden scvokol. Jeden radí, že je veľa, iný že málo. Jeden, že vyradiť úplne cukor, druhý, že má málo cukrov. Jeden, že sa nemá prejedať, druhý, že má do seba napchať toľko zeleniny, koľko vládze 😄

@glade22 vies to su take rady....clovek co ma naozaj problem chudnut to ma riesit s lekarmi. ktori vidia zdravotnu kartu, krvne paframetre, homronalne profily, lieky...choroby prekonane..vsetko so vsetkym suvisi.,ja mam podobny problem, idem to riesit s lekarom.

oskvarka
3. júl 2025

Ak zadržiavas vodu tak možno priveľa soliš...ale nechce sa mi to veriť teraz je leto v lete aj tej soli treba no...ale tak mám kolegyňunco si polievku s restiky musí prisolit

balerina2025
3. júl 2025
@oskvarka

Ak zadržiavas vodu tak možno priveľa soliš...ale nechce sa mi to veriť teraz je leto v lete aj tej soli treba no...ale tak mám kolegyňunco si polievku s restiky musí prisolit

@oskvarka to nie je len o soli.

zuzanaam
3. júl 2025
@glade22

@glade22 no ale všetko je to pravda 😀. Je priveľa = pričasto, telo nestíha poriadne spracovať predošlé jedlo a tiež pravdepodobne priveľa bielkovín. Viac ako 0,8-1g/kg dlhodobo preťažuje pečeň, obličky, stimuluje anabolické procesy aj kde netreba (m-tor) rakovinu, najmä pre staršie ženy nebezpečné + odvápňuje kosti. Je primálo = určite primálo pestro, veľmi jednotvárne a určite primálo vlákniny. Vyradiť cukor môže, teda ten spracovaný jednoduchý, to bude len k dobru. Málo cukrov = zložitých, s nizkym glykemickým indexom, nevyhnutný substrát pre črevnú mikroflóru, určite pridať = z napchávania sa zeleninou ešte nikto nepribral, hlavne treba jesť rôznorodo a sezónne. Kľúč k zdraviu je zdravá črevná mikroflóra, treba si naštudovať, ako ju správne kŕmiť.

sense
3. júl 2025
@glade22

@glade22 ono to bude zrejme tým že na každého funguje niečo iné...ale autorka neodpovedá plus teda to že sa jeden deň ktorý vyzerá byť celkom ok neznamená že to je denne, veľa ľudí zabúda že z jedného nezdravého jedla nepriberu ale ani z jedného zdravého a vyváženého neschudnu.
Tak ako veľa ľudí robí zásadnú chybu že pár dní dobre že nehľadajú a po pár dňoch nevydržia a zjedia všetko čo nezje ich. Pretože ich to frustruje že 5dni takmer nič nejedli a váha sa takmer nepohla alebo málo pohla. Alebo si myslia ako sú strašné aktívny keď spravili 8-10tis krokov pritom to nie je kvázi žiadna extra aktivita, ani keby ju spravili naraz ak zvyšok dňa majú sedavý režim, nevraviac o Tom že telo sa časom tejto aktivite prispôsobí a už to nie je pre telo prakticky žiadna zataz...ak sa bavíme o klasickej chôdza , nie slapani po kopcoch s rôznorodým prevysenim

majamat
3. júl 2025
@glade22

@glade22 hlavne ide o to, ze autorka neposkytla dost info, snazili sme sa analyzovat v com by mohol byt problem, polozili sme otazky, predlozili poziadavky na informacie a ona nic.

viackrat ziadali dofitit co zjedla az tyzden, resp viac dni a nic.
pytali sa ako ma nadstavene KT a nic.
spomenula bazal, ale kolko ma jest dokopy? zas nic.
pytala som sa jej ako si mera kroky, tiez nic.

no mas pravdu, ez su tu protichodne info. hlavne by bolo treba hodit to do K*T co ja som spravila a ten jeden den, co popisala vobec nejedla vela, skor malo. ejedla anio vela sacharidov, ci tukov. tuaim to bolo vcelu vyvazene, len na cely den to bola mala davka.

co sa tyka vyradovania potravin, vobec nic sa vyradovat nemusi. samozrejme so sacharidmi a tukmi treba opatrne, nesmu ist nad urcitu hrancu,a le vyradovanie nejakej zlozky potravy je podla mna cisty nezmysel a je smutne, ze sa to ludia este nenaucili. ved staci, ze zacne jest normalne po dietovani a rozbehne sa taky Jojo efekt, ze hroza. raz ked nejedavam sacharidy a zacnem, co ine to moze sposobit?

majamat
3. júl 2025

tento profil nesledujem, ani som o nom nevedela, ale minule som natrafila na vido a zaujalo ma koli tomu druhemu stihlemu cloveku - Petr Havlicek. je to cesky vyzivovy poradcaa je vcelku dobry. zaujimave j, ze chape, ze striktne diety, ci nizka tolerancia porusenia diety a pod. nie su dlhodobo udrzatelne. ide o to, ze clovek, ktory ma chut a nevie odolat, ak sa bude tyrat, je vyssie rizoko zlyhania, ako keby sa snazi dat si trosku a mat to pod kontrolou. zapracovat sem tam do svojho jedalnicka aj nieco menej zdrave.
nazory tohoto vyz. poradcu su vcelku triezve, ie prehnane.

tu su videa aj s tymto clovekom https://www.youtube.com/@fitness0079/videos

a este taj tu ma svoj profil https://www.youtube.com/@rozumvtroube

banalu
3. júl 2025

Aku mas vysku a vahu?

sense
4. júl 2025
@majamat

tento profil nesledujem, ani som o nom nevedela, ale minule som natrafila na vido a zaujalo ma koli tomu druhemu stihlemu cloveku - Petr Havlicek. je to cesky vyzivovy poradcaa je vcelku dobry. zaujimave j, ze chape, ze striktne diety, ci nizka tolerancia porusenia diety a pod. nie su dlhodobo udrzatelne. ide o to, ze clovek, ktory ma chut a nevie odolat, ak sa bude tyrat, je vyssie rizoko zlyhania, ako keby sa snazi dat si trosku a mat to pod kontrolou. zapracovat sem tam do svojho jedalnicka aj nieco menej zdrave.
nazory tohoto vyz. poradcu su vcelku triezve, ie prehnane.

tu su videa aj s tymto clovekom https://www.youtube.com/@fitness0079/videos

a este taj tu ma svoj profil https://www.youtube.com/@rozumvtroube

@majamat ja ich sledujem spolu s Jirkou to robia veľmi dobre nakoľko na tému nielen oblasti výživy aj cvičenia majú dobré názory každý z toho svojho pohľadu aj keď nie úplne sa vždy zhodnú,ale vtedy v podstate aj vysvetlia prečo ťa nezhoda v názoroch

majamat
4. júl 2025
@sense

@majamat ja ich sledujem spolu s Jirkou to robia veľmi dobre nakoľko na tému nielen oblasti výživy aj cvičenia majú dobré názory každý z toho svojho pohľadu aj keď nie úplne sa vždy zhodnú,ale vtedy v podstate aj vysvetlia prečo ťa nezhoda v názoroch

@sense ano, su fajn a ked si vezmes, ta rozdielnost nazorov a aj to, ze stale takto robia videa je fajn, lebo je v tom tolerancia, schopnost ptijat aj nazor toho dtuheho. ti co radia nieco striktne, to dobre nerobia.

taktotedanie
8. júl 2025
@anonym_autor

@zuzubb007 áno používam normálnu kuchynskú digi váhu a vypijem 3l vody

@anonym_autor skryte kcal podla mna to je problem

Strana
z3