Nič mi nepomáha chudnúť.
Ahojte. Ja neviem ci som sama na svete, ale mne sa asi nikdy schudnut nepodari. Mam za sebou pomerne turbulentne obdobie priberania a chudnutia a diet ktore trvali 10 rokov mojho zivota, ale poslednych 6 rokov jem naozaj fajn. Nejem pecivo a ked tak len semienkovy cisto ražný chlieb, varim si jednoduche jedla mimo rodiny. Nepijem sladene napoje, sladkost si dam len sporadicky a fakt drobnost - dve kocky cokolady. Snazila som sa dlhodobo ratat kalorie. Vsetci odbornici mi radia len jest viac. Lenze aj ked ratam kalorie a jem kolko treba a co treba nejde to. A to hovorim o dlhodobych pokusoch, to co som skusila som drzala aspon 6 mesiacov. A nic. Nikdy nic. Dve tri kg dole a vaha stoji dalsi pol rok. Nechapem to. Ani moje okolie to nechape. Mam sedave zamestnanie ale chidim hodinu denne rychlu chodzu.
Jedine co u mna zaberie je znizit prijem. Ale fakt ze drzat to okolo 900-1000 kcal. Ale zas pocuvam ze je to malo tak sa bojim. Je tu prosim niekto kto zaziva to co ja? Kto dlhodobo je malo a tak schudol a drzi si to? Preco na mna nefunguje to, co u ineho krasne slape?
@lucijja Najlepsie sa chudne, ked dodrzis jedinu zasadu:
Iba a len tekuta strava.
Dala som 3,5kg za 10dni. Samozrejme, u mna je to nutnost, nakolko mam dolamanu sanku. Ale skus papat tekutu stravu a váha pojde dolu. Ci chces ci nechces. Pretoze tolko vyziv a mixovaneho nezjes, ako reznov....
@zazvorka87 nuz ale podla @matejtrener je to iba vyhovorka 😂
@zazvorka87 mam kamaratku s touto diagnozou. Povodne bola v. 36-38. Potom v priebehu snad tristvrte roka nabrala strasne vela, zrazu z nej bola naozaj obezna zena. Ako hovoris, pneumatika najma okolo brucha, nohy mala stihle ako lan. Vselico skusala, kym jej neurcili diagnozu. Potom bolo jej prioritou otehotniet, velmi chceli druhe dietatko, po case sa jej to nastastie podarilo (ale samozrejme, hormony jej davali). S vahou to bolo u nej vselijake, roky sa hybala medzi v. 48-52. Velmi som ju lutovala - cvicila, jedalnicek mala na mieru, na dovolenky chodievame casto spolu, videla som, co je a kolko. Teraz posledne roky sa jej to nejako podarilo zvladnut, mozno to uz bude trosku aj vekom, (obe mame 50, ona menzes uz ma len sem tam) a uz dlhsie nosi v. 46 a podla nej to dalej nema ako dat. Neviem, neskumala som to, ale viem, ze ten problem s polycystickymi vajecnikmi a priberanim je realny. Odpisat tieto zeny, ze je to len vyhovorka, svedci o neinformovanosti....
@zazvorka87 praveze je zdravo, z toho, co vidim. Nezobe pomedzi hlavne jedla, jedalnicek dodrziava vypracovany pre nu podla dietologa. Sladke som ju nevidela jest ani nepamatam. Kebyze to nevidim, tiez neverim, bohuzial, je to tak. Jeden cas bola z toho velmi nestastna a velmi to s kamoskami riesila, ale uz to neriesi. Ma stastne manzelstvo (manzel tenky ako palicka), pracuje na sebe roky - cvici aj stravu kontroluje, chodi za odbornikmi, ale ked to viac nejde, tak to nejde. Hovori, ze viac by schudla asi uz len v koncentraku....
@simsalabim nemýlim sa a vysvetlím prečo. Samozrejme, že viem, že v ľudskom tele je veľa hormónov. A samozrejme viem, že mnoho hormónov, má ako sprievodný jav priberanie, alebo chudnutie. Podotýkam, sprievodný. Môžem to kľudne rozmeniť na drobné... Hormón Ghrelín: zvyšuje chuť do jedla, môžeme ho nazvať aj hladový hormón. Ráno je najaktívnejší a keď je človek hladný, hodnoty tohto hormónu sú vysoké. Vtedy máme chuť sa doslova "nažrať" a to zvyšuje aj chuť na niečo nezdravé. Prečo ale nepovažujem tento hormón za nie tak podstatný pri nadváhe? Pretože stačí naozaj málo a tento hormón sa v tele nebude mať šancu prejaviť. Tak ako som napísal, treba mať racionálnu stravu, nevynechávať jedlo, a mať dostatok bielkovín v strave (tie znižujú hladinu ghrelínu v tele). Hladinu ghrelínu vieme znížiť aj konzumáciou horkej čokolády ale hlavne pomalým vychutnávaním si jedla. Bola by výhovorka viniť tento hormón za to "že nemôžem schudnúť". Leptín: Leptín je hormón, ktorý tvoria naše tukové bunky, aby povedali mozgu, či ich je dosť a či sú dosť veľké. Potláča hlad a znižuje príjem potravy, stimuluje vnútorné procesy svalových buniek, čím zvyšuje citlivosť svalov na inzulín a upravuje hladinu cukru v krvi, potláča inzulínovú rezistenciu (už sa pomaly začínam dotýkať témy inzulín 🙂 ) podporuje rast a delenie buniek atď. Známy americký endokrinológ dr. Scott Isaacs sa o úprave stravovania vyjadruje takto: „Aby vám nejaká zmena v stravovaní skutočne zlepšila účinok leptínu, nesmiete byť nikdy hladní. Možno sa vám to bude zdať paradoxné, že máte jesť viac, ak chcete schudnúť, ale to je presne to, čo vám chcem odkázať: Ak chcete, aby vám leptín pomáhal, jedzte viac. Nehovorím, že máte jesť čokoľvek alebo sa prejedať potravinami, o ktorých všetci vieme, že spôsobujú obezitu. Vedome sa však prejedajte tými dobrými a zdravými potravinami, aby vám ostalo menej chuti a miesta na tie zlé.“ Takže mali by sme obmedziť príjem tuku a čistého cukru v strave, obmedziť príjem tukov a čistého cukru. Mali by sme obmedziť príjem koncentrovanej fruktózy a fruktózového sirupu v nealko nápojoch, keksoch a cukrárenských výrobkoch (surové ovocie nie je rizikové). Mali by sme jesť tri hlavné jedlá a – ak to je potrebné – 2 až 3 malé kúsky ovocia, orechov, musli tyčinku medzi jedlami ako snack. Ku každému jedlu si by sme si mali navyše pridať aspoň jeden kus zeleniny. Obed a večeru môžete začať zeleninovým šalátom. Mali by sme jesť práve vtedy, keď sme hladní. Prejedať by sme sa mali iba zdravými potravinami a jedlami. Nedostatok spánku a chronická nespavosť znižuje tvorbu leptínu a súčasne vyvoláva leptínovú rezistenciu. Antikoncepcia znižuje hladinu leptínu (aj preto ženy priberajú, keď berú antikoncepciu). Čím viac tuku máme na sebe a v sebe, tým horšie signály leptín posiela do mozgu. Nakoniec, nie je to s leptínom také strašné, aby sa dalo povedať, že nemôžem schudnúť, lebo... Stačí sa držať vyššie spomenutého, a ak aj napriek tomu neschudnem, môže byť problém inde. Kortizol: steroidný hormón kortizol, tiež nazývaný ako hormón stresu. Na ľudské telo má taký vplyv, že ak je jeho hladina v tele zvýšená, tak okrem iného, naštartuje proces ukladania tuku v okolí pásu. Dokonca je zodpovedný za to, že ak je jeho hladina vysoká, máme chuť dať si niečo nezdravé- sladké, slané... Aj pitie kávy v strese zvyšuje hladinu tohto hormónu. Preto treba mať pozitívny prístup k životu a veľa sa smiať. Smiech a pozitívna nálada znižuje stres a teda aj hladinu hormónu kortizol. Nič strašné. Estrogén: Príliš vysoká ale aj príliš nízka hladina tohto hormónu môže viesť k obezite. Ak je hladina veľmi nízka, telo berie estrogén z tukových zásob. Tuk v tele sa zvýši, aby nahradil chýbajúci estrogén, teda telo priberá. Ak ho je v tele veľmi veľa, tak to vedie k inzulínovej rezistencii a potom k obezite. Ak sa teda nejedná o zvýšenú produkciu estrogénu v tele, tak je to sprievodný jav menštruácie a hmotnosť nabratá v tomto období sa dá skorigovať mimo tohto obdobia, keď je estrogén zas v norme. Štítna žľaza: Funkcia štítnej žľazy sa môže pokaziť dvomi smermi: 1) zvýšená tvorba hormónov = hyperfunkcia alebo hypertyreóza a 2) znížená tvorba hormónov = hypofunkcia alebo hypotyreóza. Ak je jej hladina veľmi znížená, alebo "nefunguje" vôbec, tak až vtedy môže ľudské telo začať naberať. Hovoríme tu o kilách navyše, nie o morbídnej obezite. A aj to je len sprievodný jav, nie hlavná príčina. To, že priberáme, je hlavne z dôvodu, že telo nedokáže zužitkovať prijatú energiu, a táto energia sa uloží v podobe tukových zásob. Tu je dôležité stravu dodržiavať na 100 %. Tu nestačí dodržiavať znížený príjem kalórií, treba jesť pravidelne, piť veľa vody, nie minimum, hlavný podiel stravy by mali obsahovať bielkoviny. Potraviny by mali byť bohaté na jód, selén, zinok. Nakoniec, ani toto nie je nič, čo by sa nedalo dodržiavať. Na rýchle chudnutie s týmto problémom môžeme zabudnúť, ide pomaly, ale z dlhodobého hľadiska dáva zmysel a funguje. A ten, kto tvrdí, že to nejde, tak buď nedodržiava správne zásady na 100 % a niekde to zanedbáva, alebo má ešte ďalšie zdravotné problému, ktoré mu bránia páliť nadbytočný tuk. A ešte poviem niečo o spomínaných polycystických vaječníkoch... Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) patrí k bežným endokrinným poruchám u žien v reprodukčnom veku. Syndróm polycystických ovárií (PCOS) charakterizovaný hyperandrogenizmom, anovuláciou a metabolickým syndrómom v súčasnosti patrí medzi najčastejšie endokrinopatie u žien vo fertilnom veku. Hyperinzulinémia, ktorá je kompenzačným prejavom inzulínovej rezistencie, je jednou z jeho hlavných charakteristík, ešte raz- HLAVNÝCH CHARAKTERISTÍK! V súčasnosti sa tejto problematike venuje zvýšený záujem vzhľadom na predispozíciu k rôznym metabolickým ochoreniam (diabetes mellitus, dyslipidémia, ateroskleróza,
hypertenzia). U obéznych žien sa hyperinzulinémia vyskytuje 2–3 × častejšie než u štíhlych žien. Pokles hyperinzulinémie redukciou hmotnosti alebo pri liečbe inzulínovými senzitizérmi vedie k úprave menštruačného cyklu a zároveň znižuje riziko diabetes mellitus II. typu a kardiovaskulárnych ochorení v neskoršom veku. Obezita, ktorá sa často spája s hyperinzulinémiou, zohráva pri poruchách menštruačného cyklu rovnako závažnú úlohu. Pokles hmotnosti u obéznych žien s anovuláciou môže viesť k úprave menštruačných abnormalít. Redukcia hmotnosti je preto prvým terapeutickým riešením u obéznych pacientiek s PCOS. Inzulínovú rezistenciu (IR) možno z fyziologického hľadiska definovať ako stav, pri ktorom normálne množstvo inzulínu vyvoláva podnormálnu biologickú odpoveď. Znížená citlivosť periférnych cieľových tkanív na účinok inzulínu, inými slovami IR, predstavuje jednu z hlavných charakteristík diabetes mellitus II. typu, gestačného diabetes mellitus, obezity, hypertenzie, genetických syndrómov ťažkej IR, ako aj ďalších ochorení. Hyperinzulinémia (HI) je základnou charakteristikou mnohých žien s PCOS. Vyskytuje
sa u štíhlych v 30 % a u obéznych žien s PCOS v 75 %. Súčasný záujem o IR vychádza z poznania, že táto porucha predisponuje k rôznym metabolickým abnormalitám, ktoré hrajú významnú úlohu v patogenéze aterosklerózy. Tieto abnormity sa vyskytujú u žien s PCOS často, pričom incidencia diabetu II. typu a artériovej hypertenzie je u nich v neskoršom období častejšia, než v porovnaní s bežnou populáciou. Obezita je prítomná približne u 50 % žien s PCOS. Obézne aj štíhle ženy s PCOS majú nižšiu inzulínovú senzitivitu v porovnaní
s hmotnostne podobnými zdravými ženami. Súčasné štúdie potvrdzujú hypotézu, že inzulínová senzitivita adipocytov je ekvivalentne nízka v skupine štíhlych aj obéznych žien s amenoreou pri PCOS. Zdá sa, že obezita a PCOS majú nezávislé účinky na inzulínovú senzitivitu, hoci nie je jasné, či obezita hrá úlohu v patogenéze PCOS alebo je len sekundárnym fenoménom tohto syndrómu. U štíhlych pacientiek s PCOS bol potvrdený podobný stupeň IR ako u obéznych. U obéznych žien je obezita prídavným faktorom, preto IR u nich môže byť výsledkom synergie medzi obezitou a miernejšou formou PCOS než u štíhlych žien s viacpríznakovým PCOS. Zlepšenie inzulínovej senzitivity poklesom hmotnosti sa prejaví aj ústupom hirzutizmu, úpravou menštruačnej poruchy a infertility. U obéznych žien sa veľmi pravdepodobne PCOS vyskytuje s výraznejšou inzulínovou rezistenciou, ku ktorej podstatne prispieva obezita. Takže je možné, že u obéznych žien nie PCOS spôsobuje obezitu ale dokonca, to môže byť naopak! Približne 50 % žien s PCOS nie je obéznych. Štíhle ženy s fenotypovou expresiou PCOS majú ekvivalentný stupeň tkanivovej IR v porovnaní s obéznymi ženami s PCOS. To podporuje názor, že IR môže byť aj primárnou črtou PCOS, nezávislou na hmotnosti. Toľko o PCOS. Dúfam, že teraz už je všetkým jasné, že hovoriť o obezite u ľudí s PCOS= hovoriť o inzulíne. Nechcem tu vypisovať o všetkých hormónoch, ktoré nadväzujú na priberanie. Zhrnul som len tie, ktoré považujem za najdôležitejšie v súvislosti s priberaním. Takže, len aby som to zhrnul. Som si vedomý faktu, že množstvo hormónov je úzko spojených s priberaním tuku, a nechcem to ani nijako zľahčovať, no v drvivej väčšine je obezita len sprievodným javom, a nie jeho hlavnou príčinou. A naopak v mnohých prípadoch tieto hormóny často spojené s priberaním sú prepojené s hormónom inzulín, ktorý som spomínal aj v prvom príspevku.
Som presvedčený o tom, že množstvo obéznych ľudí zľahčuje svoju situáciu konštatovaním, že oni schudnúť nemôže pretože (doplň si čo chceš). Stretol som sa s množstvom klientov, ktorí sa ma snažili presvedčiť o tom, že vyskúšali všetko a neschudli. No po identifikovaní problému v súčinnosti s lekárom sa nám podarilo dosiahnuť požadovaných výsledkov.
Z praxe chcem spomenúť aj to, že som mal množstvo klientov, ktorí chceli pribrať, a roky sa im to nedarilo. Tiež sa ma snažili presvedčiť o tom, že "samozrejme" stravu, tréning a ostatné náležitosti majú naštudované, a všetko dodržiavajú “pravítkovo”, no po konzultácii a reálnom identifikovaní problému sme zistili, že vlastne robili veci správne, ale nie na 100 %. A znova, z praxe viem, že ak ľudia majú nejaký problém, ktorý sa vymyká štandardom, kvôli ktorému nemôžu dosiahnuť ideálny stav a zároveň nedodržiavajú odporúčania odborníkov na 100%, podotýkam, NA 100%, NEDOSIAHNU CIEĽ!
Dúfam, že moja odpoveď nie je veľmi vyčerpávajúca, a že padne na úrodnú pôdu. Nižšie prikladám aj zdroje, ktoré potvrdzujú moje tvrdenia.
Castañeda TR, Tong J, Datta R, Culler M, Tschöp MH (January 2010). "Ghrelin in the regulation of body weight and metabolism". Frontiers in Neuroendocrinology.
Stress, Hormones, and Weight Gain- Medical Author: Melissa Conrad Stöppler, MD Medical Editor: William C. Shiel Jr., MD, FACP, FACR
I. Bukovského "Teraz to zíde - pravdy a klamstvá o chudnutí
Davis, S. R., Castelo-Branco, C., Chedraui, P., Lumsden, M. A., Nappi, R. E., Shah, D., & Villaseca, P. (2012, September 15). Understanding weight gain at menopause. Climacteric, 15(5), 419–429
Russell, A. L., Grimes, J. M., Cruthirds, D. F., Westerfield, J., Wooten, L., Keil, M., … Larco, D. O. (2017, June). Dietary isoflavone-dependent and estradiol replacement effects on body weight in the ovariectomized (OVX) rat. Hormone and Metabolic Research, 49(6), 457–465
Predseda Českej endokrinologickej spoločnosti prof. Michal Kršek- 100 kg na váze rozhodně není od štítné žlázy, vyvrací mýtus Michal Kršek pre český rozhlas Radiožurnál
Diet and Weight Loss Tips for Thyroid Patients, By Mary Shomon Medically reviewed by Lindsey Waldman, MD, RD
Inzulínová rezistencia a syndróm inzulínovej rezistencie a syndróm polycystických ovárií, Ivica Lazúrová, Ingrid Dravecká- I. interná klinika LF UPJŠ, Košice
Mier!

Aku mas velkost oblecenia? Vaha ma nezaujima. Ani BMI.
Napis ku mas velkost teraz a aku si mala ked si chodila do fitka.
Chudi chlapi pridu do fitka nabrat 20kg svalovej hmoty. BMI im vynde vysoke.
Co sa tyka fitka vahu nesleduj, sleduj obvod.
@lucijja Ahoj, ja mam podobnu vysku a vahu ako ty a co sa tyka behu,tak podla mna je to o kondicke...ja som pracovala 2,5 roka z domu( homeoffice, pri ktorom mate urcenu pracovnu dobu,pracujete aj po jej skonceni, vkuse telefonaty,obrovska zodpovednost a stres) a pribrala som hned po prvych 4 mesiacoch 10 kil...predtym som bol rozlietana a zrazu som nemala ziadnu kondicku...zacala som behat a presne to u mna vtedy bolo take,ako si opisovala ty...strasne som sa zadychala,srdce mi bilo ako sialene,pluca mi isli vyskocit,skoro vzdy som sa isla dovracat a po behu ma samozrejme prehanalo,kedze som rozhybala creva..no des...ale potom som zainvestovala do kvalitnych botasiek,oblecenia a hned sa mi lepsie bezalo..fakt 🙂 no a casom som citila,ze sa ta kondicka zlepsuje,tak som sa prihlasila na charitativny beh a az potom, ako som zazila tu atmosferu ma to zacalo skutocne bavit (vsetci ta povzbudzuju,tlieskaju,vyplavia sa ti endorfiny☺️) neviem sa dockat,ked skonci korona a tieto behy sa budu zase konat...ale teraz sa daju bezat aspon virtualne..medaila ti pride domov ☺️ A vravim,ze mam podobnu vahu a vysku ako ty a beham uplne v pohode, dokonca mam lepsiu kondicku ako vacsina mojich kamosiek 🙂 Ale inak tiez mam problem schudnut, ale u mna to robi stres,kedze sa ho neviem nijak zbavit 😔 a sedava praca...proste ked sedis na zadku 8-9 hodin denne,tak aj to cvicenie napr. hodinu, dve denne je podla mna malo..ten deficit pohybu je tam velky a treba asi ovela ovela viac cvicit alebo co 😔
Ja som teraz skúsila s mamou spoločný boj s diétou prodietix... Ne ze by som robila reklamu ani nič ale ozaj keď človek nezhresi ani nič ide to dole... Ja za 2 mesiace 13 kg a mama 11kg. Dá sa po programe aj opäť začať po čase na takú tu svoju,, vysnívanú,, postavu.
Zajtra začína na fitshakeri Plavkova výzva. Môžete skúsiť tú, tam máte na každý deň cvičenie a aj k jedálničku dostanete rady.
Ďakujem všetkým za milé slova. Do plavkovej výzvy som sa prihlásila tak cvičím navyše ešte toto. Prestala som rátať kalórie a na radu jednej z mamičiek tu som si kúpila knihy od Bukovskeho ktoré som prečítala a dávajú mi veľký zmysel. Takze jem 3x denne, obmedzila som príjem živočíšnych bielkovín a pridala veľa strukovín, tofu a zeleniny. Zemiaky nejem a bielu ryžu som vymenila za natural. Prestávam sa báť kukurice a fazule aj ovocia. Prestávam sa pomaly báť sacharidov. Vyhodila som si na FB všetky skupiny o chudnutí, lowcarb, paleo atd... uvidíme čo sa udeje. Jedna dobrá správa - chodím na wecko skoro každý deň a nie raz za dva týždne ako predtým. Takze niečo sa asi deje. Ale inak sa nevážim, nejdem sa stresovať. Hádam ak schudnem niečo tak to ucitim na veciach 🙂
@kosicanka1 jasné, 3 hlavné jedlá za deň sú štandard, ktorý vyhovuje väčšine populácie už niekoľko generácií, a samozrejme existuje množstvo výnimiek. Niekto je zvyknutý na IF, niekto je zvyknutý na časté jedenie, niekto na to kašle... A potom sú tu ľudia so zdravotnými problémami, ktorí musia dodržiavať zas špeciálne "diéty". Chcem tým povedať to, že aj keď to Tebe vyhovuje, niekomu inému nemusí. Nič nie jednoznačné, tak ako sú ľudia rôzni s rôznymi problémami, tak aj stravovacie návyky môže mať každý iné... 🙂 😇
@lucijja ahoj, mam teraz tiež problém schudnúť, ale nehadzem flintu do žita, zatiaľ 😁 chcem poradiť, aj keď, niekto zo už možno písal, niektoré príspevky som dosť preletela... Pomáha bicykel. Áno, aj beh, ten nie je Tvoja šálka kávy, tak poďme na bike.
Môj muž mal cez sto kg, teraz hundre ak má 85 pri 190 cm, mne to minulý rok tiež dalo pár kíl dole, ale ja som cez zimu polavila.
Nemyslím bicyklovať po rovine, ale horský bike a kopce.
Ako sa povie, do mŕtva. Potu potoky, často tlacis do kopca zo začiatku, ale ideš ďalej.
Je to skvelé na pľúca... Mam 44, nábeh na astmu, reumu, alergie, kadečo, ale keď makám, hneď to všetko lepšie funguje.
Vybudujes svaly, tie potom dobre spaľujú.
Mne to tento rok viazne, ale často jem hovadiny.
Pri jednej riadnej jazde v teréne spalim tak 500-800 kalórií, neviem ci stačí, tabuľky som nikdy nesledovala, mam len Garmin hodinky, odmeraju to.
Mladší syn na dva roky, inak by som dávala dlhšie jazdy a kilá by šli dole poriadne 🤣
Kúp si fajný bike, odpruzeny horák a chod kam chceš, uži si to 😊
@kosicanka1 ja sa stravujem ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera a druha vecera, denny prijem cca 8600 kJ a chudnem. Jedavam pravidelne aj avokado, arasidove maslo, kesu, mandle a pod. a chudnem cca 0,5 kg tyzdenne. Moj nazor, ak chce jeden schudnut, musi jest. Jest malo moze rovnako viest u niekoho k obezite ako prejedanie sa. Ak autorka prijima cca 1000 kcal denne, je to malo, pravdepodobne pod hodnotu bazalneho metabolizmu a to moze byt problem.
@lucijja no tak máš tu kopu protichodných rad 😎 7KM (väčšinou ešte viac) denne prejdem aj ja s vyssou hmotnosťou ako ty. Denne. A na váhe to nikdy neuvidím, jedine keď začnem aktívne denne riadne cvičiť tak sa mi začne váha hybat: odbehnem hodinu na eliptikale a denne cviicm zostavu od fyzioterapeuta, alebo na dovolenke keď hodiny plávam. Keď som riešila váhu, bola som zfuknuta pod zem, že jem malo. Písala som si to fakt poctivo mesiace a bolo to malo... Niekedy ani 1000🤦♀️ pitný režim nula bodov.. Pri mojej výške, práci a váhe bolo minimum 1400cal na to, aby som chudla... Co na mňa nefunguje je jest miliónlrat za den, na mňa funguje tak 2, max 3x denne.. inak som stále taka nájdená, nafucana... To co ty ješ, neviem.. Ani sa mi to nezdá ako výživná strava. Ale ja nie som odborník, len mam odsledované co funguje na mňa. Mam PCO čiže ja nečakám žiadne zázraky s váhou 😂 (k tejto diagnóze som prispôsobila to, že väčšinu stravy jem teplu a aj iné drobnosti ale to je iná téma,preto je dobré si zistiť ci nie je nejaký zdravotný problém)
A inak k športu, kašli na behy a fitko, keď ta to nebaví.. Ak nie je možnosť v okolí nájsť niečo iné, čo ťa bavi.. YouTube je plný videí a cviceni na doma. Od cvikov na hocičo až po jogu.. Len ide o to cvičiť a cvičiť spravne. Vôbec nie je pravda ze musis behať a riešiť cardio... Ak nemáš svaly, nemá ti co spaľovať energiu, treba ti posilnovat.. Na tvojom mieste kašlem aj na trénerov vo fitku, rpiapdne treba osloviť iných a najst toho správneho (mňa jeden naháňal 5x do týždňa, 2 h vo fitku a nič z toho, brusaciky a výpady viem robiť aj doma)... Mne sa najviac osvedčili fyzioterapeuti, zhodnotia stav, ukážu co a ako cvičiť, skontrolujú, poradia... Cviky nastavia tak, že sa dajú robiť doma s tým co máš k dispozícii.
@luludia presne ja som sa takto vyhladovala a dala 20kg hore.. 🤦♀️
Intermittent fasting 16/8 fungujem tak roky, zmenil sa mi metabokizmus, krasne si drzim vahu a som spokojna. Mam to nastavene tak, ze zacinam obedom o 12.30 a koncim druhou vecerou o 20.30 (ale uz len nieco lahke). Tych 8 hodin jem normalne, neobmedzujem sa.
baby ale divne je ze vsetci ma presviedcaju ze jem malo, ale ja jem 3x denne a ziadne vrabcie porcie... akurat si vyberam co zjem. Proste z peciva len ražné, bielkoviny teraz viac rastlinne, ale mavam aj ryby a maso chude tak 3x za tyzden. A fakt ja sa najem do syta, hlad skoro vobec nepocitujem.
ALE. po troch mesiasoch rychlej chôdze ma prestali boliet tie upony na chodidlach. Tak som poslednych par dni ODBEHLA tych niekedy 5 inokedy 6km. Viem, ze nic moc, aj to tempo len taky poklus, ale pre mna je to obrovsky posun. Kolena ma sice bolia ale ak raz niekedy nieco schudnem tak hadam prestanu, hehehehe.
A k tomu cvicim s fitshakerom tu plavkovu vyzvu. Tak uvidime no. Niekedy ked sa na seba divam do zrkadla mam pocit ze sa mi postava meni. A potom zase ze nie. Ja uz som zmagorena sama zo seba. Pred plavkovou vyzvou som sa zvazila a zmerala. Tak uvidim za dva mesiace, skôr sa nechcem, lebo ak nic neslo tak budem demotivovana...
@zazvorka87 ty si moc zlataaaa. Ďakujem 🙂
caute zeny. tak fitshaker vyzva je skoro za mnou. Okrem cviceni tam, zdravej strave som zacala aj behavat, za co mnohym zienkam tu dakujem - za motivaciu ze aj napriek nadvahe to ide. Viete kolko som za tie dva mesiace schudla? 1kg a cca 1 cm v pase a 0,5cm cez stehno. Takze motivacia znovu nula bodov. Ale na druhej strane, mozno by som mala 5kg viac keby nerobim co robim? Ach jo...