Prečo narastá počet obéznych ľudí okolo nás?
Prečo je všade toľko obéznych ľudí? Čím ďalej tým viac, nemyslím nadváhu pár kíl ale skutočnú obezitu, nad 100 kíl, ľudia sa nevidia ako vyzerajú a ako zle to vplýva na ich zdravie? Zamýšľam sa nad tým lebo nie je dňa aby som nevidela aspoň pár morbídne obéznych ľudí a to chodím len nakúpiť.
@stanulienkat a áno, viem, že sa s tým štíhli často stretávajú. Ja to beriem ako poklonu ☺️
@stanulienkat mozno mali ludia vacsie istoty, menej problemov. nie kazda obezita je len od toho ze mas rad jedlo. vela ludi je psychicky chorych , neliecenych, a prejedaju sa
Ľudia totiž strašne spohodlneli. Je hojnosť aká nikdy predtým nebola. Všade samé polotovary, potraviny plné stuženého tuku, konzervantov, tuku a cukru. Vo všetkom kvantá cukru. Ľudia sú leniví aj variť, tak radšej si jedlo objednajú. Sedavej práce je oveľa viac ako kedysi. Na pohyb sa kašle.
Osobne mi to je jedno, každý si je zodpovedný za svoj život a svoje zdravie sám. Ale samozrejme nedá sa nevšimnúť nárast obezity.
@stanulienkat vsetko je to z niecoho, tie predtym obezne kamosky zacali jest z frustracie, casto praca do noci, nezaujem partnera, tam to zacalo.
Mnohi ludia su jednoduchsi a vobec im nedopina, ze si tym prezieranim sa velmi skodia. A to nepisem, aby som ich urazila, je to fakt. Vidno to aj v tych roznych americkych reality shows, kde zenska sa vyzerie na 160k, a ked sa jej pytaju, ako sa do toho stavu dostala, tak s usmevom na perach do seba zacne tlacit vyprazane kridelka, namaca ich do salsy, prelozi hranolkami, hamburgerom, donutom a uziva si pri tom ohromnu pozornost. To je prototyp jednoduchsieho cloveka, ktory si ani neuvedomuje, ze by sa namiesto predvadzania mal hanbit. Nema na to mozgovu kapacitu, zial. Ale na konci musi spomenut, ze je to tym, ze je chora a nevie schudnut aj keby velmi chcela 👌🏻
A potom tie ostatne dovody - potrebujem ist do obchodu, ale nemam cas prejst 400m peso, a k tomu je zima. Tak sadnem do auta a mam to vybavene za 5 minut namiesto 15.
Do prace uz takmer kazdy dochadza autom. Ludia ziju v bytoch, cez zimu su zalezeni dni, cez leto sa im kvoli teplu nechce von, zapnu klimu a zostavaju zalezeni.
Pohodlny zivot robi z ludi obeznych. A ano, mnohi sa z vlastnej pohodlnosti vyhovaraju na chorobu. Nevravim, ze z roznych liekov nepriberaju, jasne ze ano, viem z vlastnej skusenosti. Ale je rozdiel pribral z liekov 15kg. A rozdiel pribrat na 120 (zena) alebo (150) muz. Tam to uz ako vyhovorka neposluzi.
Len este pridam poznatok vedcov a statistov- dnes sa hybeme v priemere o 1000 hodim rocne menej ako sa hybali nasi predkovia pred 100 rokmi.
Niektorym to robia lieky ktoré musia uzivat
Ja sa skôr radujem z toho že v mojom okolí sa väčšina usiluje o zdravý životný štýl, veľa kolegýň cvičí, prípadne začalo cvičiť a tak nejako sa motivujeme navzájom..obéznych ľudí mi je úprimne ľúto..s nejakým kilom navyše bojuje z času na čas každá z nás ale nechať to zájsť až tak ďaleko tak to už nie je potom sranda dať to do poriadku..
@stanulienkat za sociku nemali ludia ani take depresie, proste bol iny zivot, ludia nic nevedeli a bolo. My v podstate nevieme co so sebou. Obezita je opak pevnej vole, je to strata hranic, kontroly nad sebou. Plus je to strasne jednoduche , ides, kupis, zjes. Dokolecka. Mame kopec ludi s bulimiou, vela zien okolo mna grca roky. Lebo je to tiez taka strategia na pol ceste. Za mna su to vsetko strasne veci. Proti comu som ja uplne je normalizovanie obezity. Lebo je to skodlive. Take nahovaranie si, ze ake je to este v pohode. Na druhu stranu, mame uz dnes bezne vsetky mozne esteticke zakroky, tiez to je iba normalizovane, ale nie normalne. Ludom uplne prepina zial.
niektori ludia , hlavne ti sami, co ziju, mozno zajedaju samotu, mozno su nestatni, v depresii.kopec ludi je nestastnych vo vztahu, prezieranie sa a bulimia ako na striedacke...
obezita nie je len problemom kvoli tomu ze niekto ma rad jedlo..lebo proste kasle na to.
je to ukazovatel toho, ze ludia stracaju nad sebou kontrolu, a to je zle.ludia sa trapia mnohi, a preto sa prezieraju.
lahko ukazat prstom, ale ked to clovek nezazije na vlastnej kozi, je potom lahko pisat o tom, ako sa ma zit...ako sa ma spravne zit.
a to ze je to zdravotne nebezpecne, to je aj fajcenie a alkoholizmus. a kolki fajcia?
preco su regale plne sladkych vod, alkoholu a cigariet?
To je zivotnym stylom. Lenivost,vsade sa vozia,nemaju pohyb,nezdrava strava,prejedaju sa. Mne je skor luto obeznych deti. Pomaly kazde druhe dieta je tak pri tele,ze je to az hroza.
@marca12 to nie je len zivotny styl. staci ze sa niekomu stane v zivote tragedia, a uz to ide. samozrejme, ze nepisem teraz o kazdom cloveku, ale moze sa stat.
@kittykat22 presne ako pises, niekedy sa to proste nabali, a nabalia sa aj kila, kktore sa tazko zhadzuju.
@kittykat22 ide o PRIORITY. Myslíš,že zdraví a štíhli ľudia nemajú prácu, deti, a aj nejaké trápenia?
anonym, ale kazdy sme iny a kazdy inac prezivame trapenia. a nie je trapenie ako trapenie. co je trapenie? strata zamestnania, ci zlomeny nechet, ci nebodaj znasilnenie alebo umrtie rodica surodenca ci dietata?
ale proste nemozes sudit podla seba. za to ze ty to zvladas, nemusim to zvladat ja.
neporovnavaj.
kazdy mame zivote pribehy ine.
a ano samozrejme, ze vacsina ludi ma pracu, deti,trapenia...
asi si v zivote vela nezazila zleho. gratulujem
@kittykat22 to, ze ludom ktori nemaju navyky sa o seba starat, ci fyzicky alebo dusevne, zacneme nutit zdrave jedlo v skolach, nezaruci, ze nebudu obezni. Najdu si svoj sposob ako sa prejedat aj keby mali na obed servirovany salat kazdy den. Jednoduchsi rodicia pribalia detom na desiatu 5 sladkosti aby neboli hladni, ked musia na obed “jest menu ako zajace”. A presne ti jednoduchi rodicia si v praci namiesto salatu objednaju sniclu, lebo sa treba poriadne naladovat nielen na sviatky, ale aj v bezny den.
Inak nasi stari rodicia a rodicia mali tiez vo zvyku neustale varit vsetko mastne, kaloricke, velke porcie, mat stale plnu chladnicku a nemohli sme sa od stola postavit kym sme nezjedli polievku aj druhe. Vsade ma prenasledovali, kym som nezjedla poslednu omrvinkinu chleba, lebo som bola velmi chuda ako decko. Snicle v nedelu museli byt a rovno 50 aj pre celu rodinu na dalsie 2 dni na obed aj na veceru.
Ale ako decka sme namiesto 3-hodinoveho pisania uloh po skole nabehali po veceroch 10km po dedine, ci teplo ci zima. Teraz deti sedia doma nad zositmi a telefonmi. A my dospeli tiez.
Tak vieš, aj matka Zem je guľatá. Prečo sa jej nepodobať? 🙂
A ty si možno ešte mladá a pekná a teba to čaká tiež.
Možno je to pre istotu. Vraj kým tučný schudne, dovtedy chudý umrie.
@kittykat22 ved prave, niekedy clovek zabudne na priority, a jedinym cielom je vobec prezit.
autorka zjavne nevie co je to naozajstne trapenie, ked clovek strati nad sebou kontrolu..
hadzat kazdeho do 1 vreca a tvrdit ze zeru, lebo im to chuti, je chore.
neobhajujem obezitu, ale obezita mna MNOHO pricin.
@kittykat22 kde sa povyšujem?
@balerina2025 neboj zažila som toho veľa zlého bolestného
@kittykat22 lebo kittykat22 je tvoje meno a tvoja identita :D ty vôbec nie si anonymná....
ale neskatulkuj.
kazdy sme iny
kazdy mame ine priority
ak tucnych ludi nenavidis a lutujes, uz to vieme a snad sa ti dnesnou diskusiou ulavilo.
mozem sa opytat kolko mas rokov?
@zuzinka888 ešte si zabudla ťažké kosti...
@balerina2025 kde píšem že nenávidím? 🙂
drazdia ti hrdlo...
niekto ti ublizil?

@kiki68 ano, anorexia zacne z pohnutky. Obezita je z prezierania, vacsinou z nudy, lenivosti. Tam treba pevnu volu. Nemam tieto 2 veci na rovnakej urovni. Za sociku tolko tucnych nebolo.