Prečo sa mi nedarí schudnúť?
Začala som od apríla chudnúť, z váhy 95 kg som schudla na 93 kg a tam stojím. Viac to dole nejde. Zrušila som biele pečivo, všetky sladkosti, sladké vody a džúsy vôbec nepijem, nejem a nekupujem si žiadne junk food, snažím sa cvičiť, dala som si limit 10000 krokov denne, aj ich urobím, napriek tomu mi váha nejde dole.
Kde je chyba? Prečo? Čo mam ešte zmeniť?
Ďakujem za rady
@stanulienkat bola som behať, strašne má boleli kĺby. Neviem či sa valim komótne alebo mam vrtuľu v zadku, to nedokážem posúdiť
Aké kalorické tabuľky mi odporúčate? Prosím nejaké take aby som sa v tom vysomaríla
Nemusis rovno behat, to postupne. Musis mat aspon rychlu chodzu.
@sense cvičím všeličo čo nájdem na internet, aby to bolo pestré. Pozerala som si rôzne videá.
Podľa mňa máš inzulínovú rezistenciu, inzulín nevie sacharidy dopraviť do krvi a zostáva v krvi, tým pádom nechudneš. Skús obmedziť aj ovocie, alebo navštív diabetológa. Ja beriem siofor a kilá idú pekne dolu zrazu.
@darina77 To som ešte nepočula. Čo je to?
Treba kardio kde sa dosiahne tep minimalne 130 a cvicit aspon 45 minut, na klby odporucam jumping za 50 euro si kupis trampolinu pustis video a makas, strava je dolezita lebo obed francuzske zemiaky je rozdiel ci si mas 200 gramov alebo 400 gramov treba si pocitat kalorie a vaha pojde mega dole niekde robis velku chybu preto to stoji
Kĺby bolia každého aj mňa boleli a to som mala max 65kg.Teraz mám 57.
Známa vážila 103kg a obviazala si kolená.Začala pomaličky až nakoniec dokázala normálne behať a schudla riadne za rok.Z pomalej chôdze naozaj človek neschudne.Ja som tak chodila 8 hodín vkuse.
Ty však môžeš zvoliť ešte jednoduchšiu možnosť.Plávanie (ak sa otvoria bazény) nie je namáhavé na kĺby a človek dokáže schudnúť rýchlejšie.Vo vode človek používa aj iné svaly.
Samozrejme neschudneš pri plávaní s kamarátkou pri rozprávaní.Naozaj keby si začala plávať a niekto by ti vysvetlil základy správneho plávania tak by si schudla.Dokáže to byť riadna makačka.
@zuzubb007 ale kde?
Ja som mala najprv syndróm polycystických vaječníkov pribrala som som za dva roky skoro 40 kíl a pritom som jedla ako keď som mala 54 kíl. Pomohla mi až diabetologička keď mi zistili inzulínovú rezistenciu a predpísala mi siofor, už mám cca 20 kíl dole. Máš pravidelnú menštruáciu?
Ked ono zalezi ako velke porcie to su, prazenica z kolko vajec? K obedu polievka aj hlavny chod je pre mna trochu dost vela... Jasne, ze zo zaciatku treba opatrne, urcite ziadny beh, odpalis si klby... Zacni rychlou chodzou, neskôr pridat 3min chodza 1min beh alebo ako ti bude vyhovovat, tiez na internete najdes rozne videa, mne sa pekne podarilo schudnut aerobikom (mam svoje oblubene, ak by si mala zaujem, kludne mi napis IP, poslem ti linky) A urcite nie cvicit kazdy den, telo potrebuje regeneraciu!! A sledovat si tepovu frekvenciu, vypocitat v akom rozmedzi tvoje telo chudne, ked nie si naucena cvicit, teda telo nie je zvyknuté na takyto aerobny pohyb, na zaciatok ti bude stacit malo. Sama postupne uvidis, ako budes vladat viac a viac. Nemaj velke oci hned zo zaciatku, vydrz a uvidis ako to krasne pojde!
Moja osobna skusenost je, ze sa z 90% chudne stravou, nie tak pohybom. Ten je prospesny pre telo, zdravy, atd... ale chudnutie je strava. Ak sa Ti hmotnost pohla len trochu a strava je vyrazne upravena, niekde inde bude problem. Niekedy telo potrebuje cas a vysledok sa prejavi po mesiaci. Ale ak To u Teba trva dlhsie, prehodnot upravu stravy a zbav sa este niecoho, co robi problem (velkost porci,...)
@darina77 mam
Aj ja som chodila behat a strasne ma boleli kolena, hoc som bola chuda, asi zla technika, obuv, tvrdy povrch (aj ked ja som si kupovala drahe tenisky nepomohlo)odporucam bicykel a rychlu chodzu, takisto nejst vecer po osmej. Zemiaky, smotanu by som tiez vylucila, napr. namiesto toho daky kus kus so zeleninou a maskom, pohanku, quinou a tak. Vela cistej vody ale to vies. Drzim palce a urcite sa ti podari schudnut, musis byt vytrvala.
Tak to by bolo na dlhšie vysvetľovanie ale 1. dôvod prečo pravdepodobne ti váha nejde dole je ten, že tvoj príjem a výdaj je rovnaký nato aby ti váha išla dole musíš mať vyšší výdaj a menší príjem. Čo sa týka cvičenia ak cvičíš svalové cvičenia tak nikdy ti váha nepôjde dole resp. minimálne keďže sval váži viac ako tuk a len nimi spevníš telo, v tom celom mi pri tebe chýba kardio, ktoré v svojom dennom režime nemáš ale že vôbec bicykel, korčule, beh, plávanie, chôdza do kopcov, chôdza do schodov, rýchlochôdza... Ak chceš schudnúť na 1.mieste kardio aj každý deň a na 2.mieste silové tréningy tie zo začiatku maximálne 2x-3x, ktoré by som začala s HIIT nejakým pre začiatočníkov. Ale nikto ti tu nenapíše presne koľko čoho máš cvičiť keď ta ani nepozná najmä nie tvoj zdravotný stav. Tých 10k krokov sa do kardia naozaj rátať nemôžu to by mala byť samozrejmosť ako to, že každý deň dýchaš kyslík. 2. vylúčiť až do takej mieri cukry nemyslím, že je zdravé najmä ak tvoje telo nato bolo zvyknuté ako ok nemusíš každý deň mať sladké, ale ak schudneš na svoju vysnívanú váhu a začneš "normálne" jesť pretože predpokladám, že určite nebudeš vynechávať sladké jedlá a nápoje až do smrti tak váha ti pôde rapídne hore. Ja tiež sa vyhýbam nezdravím jedlám a nápojom ale ak mám na ne chuť tak si raz za čas dám. 3. Ak máš fyzický výdaj tak určite treba pridať viac vody 2-3l je naozaj málo ja niekedy len po cvičení vypijem 0,7-1l 😂 Ďalšia 4. otázna vec je, akú intenzitu máš počas tréningov ak tvoje telo zistilo, že ho veľmi ničíš na tréningu a nedáš mu dostatok živín tak si ukladá zbytočne veľa zásob. A nie je podstatné, čo ješ ale v akom množstve. To, čo si napísala jedálniček do jedného komentáru to nemá žiadnu výpovednú hodnotu, pretože je rozdiel ak praženica sa skladala z 1 vajíčka alebo 3. 5. Určite nechudneš kvôli číslu na váhe ale kvôli postave a nato sa treba zamerať, či tvoje mieri idú dole, či nejdu príliš rýchlo dole alebo príliš pomaly. Ak pôjdu rapídne dole tak takmer s určitosťou po tvojom chudnutí nastane jojo efekt ak ti pôjdu príliš pomaly dole tak zbytočne sa budeš trápiť keď dôvod môže byť aj zdravotný napr. štína žľaza. Celkovo tvoj postoj k tomu aj z komentárov mi príde, že sa radíš tým, čo ti internet ponúkol a poradil ale na každé telo platí niečo iné, internet nevie nič o tvojom zdravotnom stave, pri chudnutí je tiež potrebné vedieť, či si niekedy v minulosti sa venovala nejakému športu alebo nie inak bude chudnúť bývalý športovec a inak človek, ktorý nikdy sa športu nevenoval.
Ďalšie upozornenie, ktoré by som ti dala je to, že poznám veľa fitnesiek, keďže v tej brandži som sa niekoľko rokov pohybovala, ktoré mali podobnú stravu skoro žiadne pečivo, žiadne cukry ako ty ale sa neskutočne zničili drvivá väčšina z nich ani krámy nemala ale tak verejne o tom pochopiteľne žiadna žena nehovorí a popri tom veľa iných zdrav. problémov pretože dlhé roky žili v kalorickom deficite a ten niekedy dokáže urobiť viac problémov ako obezita. Takže si dávaj veľký pozor aj nato aký máš príjem a aký máš výdaj preto ako som už písala najlepším riešením by bol odborník.
@deti95060810
Chodím teraz k fyzioterapeutovi, ktorý robí triatlon a aj trénuje beh. Vždy keď sa o tom bavíme, vždy mi povie, že najhoršie čo môžu nebežci spraviť, je obuť tenisky a začať len tak behať. Skôr či neskôr budú riešiť problém s kolenami, kĺbmi, chrbticou, hocičím ... vkuse takých ľudí rieši v práci. Keď ide trénovať nebežca, zo začiatku len posilňujú, tvoria nejaké svaly, potom chôdza, potom beh pár minút a rýchla chôdza a postupne pridávať. Baba píše, že ma 95kg ... ozaj myslím, že beh nie je úplne ideálny pohyb v jej prípade.
@elizabet173 za mesiac v podstate len kilo, lebo už sa snažím druhy mesiac a schudla som len 2 kg
Dôležité je sledovať si aj príjem a výdaj kalórií. Zbytočne robíš 10 000 krokov denne, keď príjmeš v jedle dvakrát toľko kalórií. Odporúčam stiahnuť si aplikáciu, napr. kalorické tabuľky, nastaviť si tam váhu a poctivo si zapisovať čo si kedy jedla, energetické hodnoty a koľko a čo si denne cvičila. Tam najskôr zbadáš, čo robíš zle.
@elizabet173 Nehovorím, že sa to nedá ale už len z toho ako chudne tak to nie je dobrý začiatok počas toho ako som písala svoj komentár som si všimla, že autorka napísala, že ju bolia pri behu kĺby to tiež môže mať zdravotný problém ale dôvod može byť aj zlá technika. To isté ak zle robí napr. brušáky alebo ktovie, čo cvičí lebo neviem, čo si pod tým cvičením mám konkrétne predstaviť tak ich môže robiť denne aj 500 a nebude mať to žiaden efekt a potom začne robiť správne 10 a bude to mať výsledok.
@felicita027 ja som zas nespadla z jahody, viem, že keď si spravím praženicu z 5 vajec, že je to veľa, mala som z 2.
Som ucitelka v MS, kedysi som veľa tancovala v súbore, ale to je už naozaj veľmi dávno
Treba vylúčiť múku a cukor,nejedz ani chlieb ani prílohy.Pozri stránku fitrecepty a klikni tam nízkokalorické,je tam kopa chutných jedál.
Podľa mna ješ malo, veľmi veľa ludi nechudne práve preto, ze jedia pod svoj bazalnu metabolizmus. Stiahni si kalorické tabulky, chod na Facebook do skupiny Chudnutie s kalorickymi tabuľkami a tam sa popýtaj ako nato. Navaz si a doplň si jedlo, ktoré máš kazdy deň, plus nezabudni zhodnotiť aj svoju aktivitu a uvidíš. Veľmi veľa žien jedáva pod bazalny metabolizmus a len priberajú a priberajú. Vôbec nemusíš vylučovať veci zo svojho jedálnička, ako ti tu radia, len musíš rozumne ten svoj jedálniček nastaviť.

@mareka49 bola som na krv, všetko v norme. To mi skontrolovala doktorka hneď na začiatku