Ako pomôcť manželovi na pokraji zrútenia?
Ahojte, prosim o radu, co by som mohla robit v mojej situacii. Mame 8 mesacne dieta, malo narocny start do zivota, ktoremu prechadzalo problemove tehotenstvo. Manzel ho moc lubi, avsak stale sa citi strasne zniceny, ma nervy na pokraji a hocico ho rozhodi, prakticky odkedy som mala problemy v tehotenstve, tak to vnima tak, ze je stale v napati, ze si nemoze oddychnut a je toho nanho vela. Akoze objektivne sme to tie prve mesiace po narodeni mali fakt narocne, ale mne pride, ze uz je to omnoho lepsie, hlavne teda prenho, kedze starostlivost o babo je hlavne na mne, v noci vstaval za cely cas asi 3x (a to sa drobec hlavne v poslednom case zacal v noci ovela castejsie budit, ale ja spim s nim sama v izbe, je kojene, takze muz sa nerusene vyspi), lenze on sa akoby nevie preprogramovat, ze uz sa to trochu zvolnilo, a stale ma pocit, ze je toho strasne vela a nema si kedy vydychnut. A to uz bol aj na tyzdnovej dovolenke s jednym kamaratom a ja mu stale hovorim, aby si spravil den volna, ale on ma pocit, ze to nejde. Je pravda, ze je doma stale co robit, ze je na nom prisposobovanie bytu pre drobca, tak aj teraz doma napriklad pripevnoval nabytok o stenu a stravil tym dost z vikendu. Ale pritom ma aj cas si oddychnut a teda keby chcel, kludne si moze spravit aj cely vikend volny, len on ma nejaky prehnany pocit zodpovednosti, ze tie veci musi spraviit a strasne ho to tazi, pricom by kludne tie veci doma pockali. Problem je, ze on psychicky nevie vypnut, takze aj ked ma ten volny cas, tak sa nevie realne zrelaxovat a vlastne aj kazdy vecer skonci tak, ze po veceri hned zaspi, takze ma stale taky pocit, ze ide v jednom kole a ze nema na nic cas. A potom je vlastne stale podrazdeny, casto ked ho o nieco poprosim, aby mi s dietatom pomohl...
Čo by sa dialo u vás doma, keby si ochorela? keby si mala horúčky a nevládala by si vstať z postele? postaral by sa aspoň o dieťa, ak už nie aj o teba? alebo by sa úplne zrútil a ty by si sa s vypätím síl plazila okolo neho až do úplného vyčerpania? mysli trochu aj na seba. Nebuď jeho matkou. Je dospelý muž, nepracuje fyzicky v bani. Máte zdravé dieťa, nemá sa čo rúcať a už vôbec nie, ak bol ešte týždeň na dovolenke (!). On bol úplne v pohode na dovolenke s tým vedomím, že nechal doma samú partnerku s polročným bábom? ty nepotrebuješ oddych? pre teba to nie je náročné? svojim spôsobom sa obdivujem. No zároveň ti radím, začni byť tak trochu sebec a váž si samú seba. On ťa len škaredo využíva. V manželstve predsa každý chvíľku ťahá pílku.....
No má to ťažké chudáčik 😂
Podľa mna je to preto, že pracuje z domu a nevie sa sústrediť zavrie dvere pracovne a je zase len doma.Pracu ako zvláda z tej nie je vyhorený?
Nemôže ísť robiť do roboty? Podľa mňa by mu pomohla zmena "pracoviska". Veľa chlapov si chodí do roboty oddýchnuť 😁 (psychicky, lebo podľa toho, čo popisuješ, je to niečo v hlave). Čiže vykašľať na celý home office a nech skúsi aspoň štvrť roka pekne do roboty, či to nebude lepšie.
Ja som chlap ale zároveň nechápem aký debilko mohol nazvať čas na výchovu dieťaťa ako "materskú dovolenku", DOVOLENKA je oddych... S dieťaťom niečo Non sens! Párkrát som suploval manželku a nemohol som sa ani vycikať sám, malinké stále pri mne... kým to chlap nezažije, nepochopí.... a hlavne mi pán Dr. diagnostikoval silnú alergiu na lenivých mužov, pijanov a večných vyhovaracov... Ja nič, za nič nemôžem, to rodina, nespravodlivosť, zamestnávateľ, vláda, mimozemšťania a neviem kto... Čistý človek narodený v znamení "UBLÍŽENCI!" Každý je na vine, len nie on chudacisko!"
@kittykat22 jj modry konik je svina 😁. Obcas otvara oci a sklada ruzove okuliare 😁
@veronika1754 Dakujem za tip 🙂
@vivuska666 je
Nemala som cas odpisat, ale ked mi bude mala spat, tak sa vam vyjadrim 🙂
Autorka neviem či to už niekto napísal ale je ešte možnosť že tvoj muž je na hrane autistickeho spektra a keď nemá svoj kľud je nervny.
Lenže ani to neospravedlňuje že sa chová ako hnup.
Kto chce mať svoj klidek, pohodlicko a všetko podľa seba nech nelezie do vzťahu a nezakladá rodinu lebo rodina je aj o tom že sa do konca života prispôsobujes a robíš kompromisy teda veci čo ti nie na 100 percent vyhovuju.
Podľa všetkého tie kompromisy zatiaľ robíš len ty aby bol doma kľud a ešte chodíš po špičkách čo zas vymyslí a si v neustálom strese. To je veľmi zlé prostredie pre dieťa.
@leonakr Dakujem za odpoved 🙂 Takze si myslis, ze sa unho jedna o psychicke vyhorenie? Akzoe on jednoznacne ma psychicke problemy, urcite by to mal riesit, len neviem, ako to spravit, ked on nechce. Ale zrejme aj pre dobro vlastneho dietata by som ho mala donutit ist to riesit. Nech nevyrasta v takom ovzdusi. A co ti pomohlo, ak sa mozem spytat?
Napisem este takto hromadne, dakujem za vsetky relevantne odpovede a rady. Mame po 30ke, sme svoji uz par rokov, pri vstupe do manzelstva sme chceli deti obaja, potom sme mali fazu, ze sme zvazovali, ze nebudeme mat, potom som bola hlavne ja ta, kto chcel a on sam to necitil az tak silne. Ale drobca miluje. Psychicke problemy, resp. taketo stavy maval uz aj pred narodenim dietata, on mi aj hovoril, ze to nanho bude vela, takze si "za to mozem sama". Ale tak nutit som ho nenutila, dobrovolne sa rozhodol mat to dieta, takze ho to uplne neospravedlnuje, ze by so sebou nieco nemal robit. Moj prispevok nebol o tom, ze ho chcem zhejtit, mne je jasne, ze to nie je v poriadku, a ak som aj ja spravila zle zivotne rozhodnutia, tak uz teraz neostava nic ine, nez sa to snazit obratit co najpozitivnejsie, a to je to, co som sa tu pytala. A kym bol ma dovolenke, bola som u maminy, ona mi tiez pomaha s malou. Manzel sa v domacnosti zapaja, odkedy som bola tehotna, prebral aj starostlivost o psa. Takze neie je to tak, ze by odmietal pohnut prstom, unho je to fakt psychika, ze ho hocico lahko zoberie a proste sa nevie tak prestavit, ze je sam strojcom svojho stastia, ze okolnosti nikdy nebudu ideal.
Fuuuu s takým by som teda dieťa nemala.
@autorka zniesli ho tu pod čiernu zem, ale sú ľudia ktorí majú stres zo všetkého. Mám podobného jedinca doma 😃😃 akonáhle sa niečo naplánuje prípadne sa nakopi viac povinností, tak je v strese a najradšej by spal 😃
Pritom je workoholik a jeho obľúbená téma je práca 🙂
Pomáha mu keď ho ukludnim a zorganizujem program
Pohybu má dosť? Ak pracuje z domu, chodí sa prejsť aj von, na vzduch?
@unicornlady chodi von denne dvakrat so psikom
@misiak7777 No, riadne mu nalozili...ja dufam, ze ked bude male vacsie, ze sa to vylepsi. On nezvlada krizove situacie. Ale mohol by na sebe aj skusit popracovat. A ako ho prosim ukludnis?
V tom pripade ak mal psychicke problemy aj predtym, tak potrebuje jednoznacne odbornika. 100% ho do toho aj dotlac, on to potom neskor sam oceni, ze si ho podrzala. Isla by som k psychologovi, ale v tomto pripade aj psychiatrovi. Neviem ci si obaja uvedomujete, co moze v buducnosti znamenat nerieseny a hromadeny stres. Nie je to ziadna hanba, taka depresia alebo podobne, je choroba ako kazda ina. Jednoducho chemicke procesy v mozgu funguju inak ako by mali. K tomuto vaetkemu mu moze kadeco pomoct. Je to aj alternativna medicina, resp. bachove kvapky na upokojenie, Lavekan, denne magnezium - mimochodom nedostatok horcika vie vyrobit velke problemy, aj psychicke, takze toto je zaklad. Navyse stres extremne spotrebuva horcik v tele, treba na to mysliet. Tvoj muz by mohol zit plnohodnotny spokojny zivot, ale musi sam chciet a snazit sa s tym nieco robit.
Tak drzim palce nech ho tam dostanes. Psycholog aj psychiater.
A nestaci chodit so psikom. Treba aspon 3krat tyzdenne poriadnu fyzicku aktivitu. Cize bud rychla chodza, fitko, beh, turistika, cokolvek pri com sa mu vyplavia endorfiny a trocha ponamaha srdce
Netreba sa porovnat ze iny muz to zvladol tak a tvoj to zvlada inak. Neni pod tlakom aj v praci? Mozno nevie spracovat ten stres tlak napatie, skusila by som si nechce ist k psychologovi, lebo suhlasim ak nema ziadne paychicky problemy ci depresiu, tak by sa mal spamatat, lebo mu davas dost priestor na vypnutie
On je zruteny a co ty? Je nacase ho prestat ofukovat a riadne mu vycistit zaludok. Aby jeden dospely chlap takto fnukal
@sandrasstini Nema stresujucu pracu, ale robi s ludmi (hoci len online) a niekedy ho vytacaju, takze ho to unavuje. Je to ale vsetko hlavne o jeho nastaveni a o tom, ze fakt nevie vypnut a zrelaxovat
@liv1 Zrejme by to fakt bolo treba. Ja som to opakovane hovorila, ze by potreboval takuto pomoc, ale on sa k tomu nejak nema. Jeden cas sme mali ak spolocne psychologicke poradne, ale vtedy mal pocit., ze nam tam vlastne nic prevratne neporadili, a mozno aj preto ma taky postoj, ze mu vlastne ten psycholog nepomoze. Mam ho k tomu nejak donutit?
@autorka môj sám sa definoval ako traged😃 vieš tu sú všetci múdri a dokonalí... 😉 Jeho stresy zmiernim humorom a ukludnim ho, že nejde všetko na neho spadnúť a nemusí robiť všetko naraz. A pomôžem mu zorganizovať prácu a povinnosti, aby nemal stres že furt dačo
Ono zase nie každý psychológ je aj dobrý psychológ.
a po niekoľkých sedeniach sa ma spýtala, že "čo máte vlastne za problém? Ak by ste vedela, aký máte problém, vyriešili by ste ho sama a nemusela by ste chodiť terapeutovi", tak akože díky, ešte viac som sa cítila neschopná. Očividne psychológovi majú chodiť ľudia, ktorých vlastne nič netrápi a chcú sa len vyrozprávať a dovi dopo.
A to si myslím, že sa viem dobre vyjadrovať. Akurát, čo ma traumatizovala ešte viac.
Takže aj rozumiem, ak má manžel zlú skúsenosť, tak neverí terapeutom.
Fuuha. To ma podla mna nejaký iný, vážnejší problém. Mame 3 deti a nikdy sme žiadny nábytok nepripevnovali 🤦♀️ Nemyslíš, že to trochu prehanate? Môj príde z roboty, dám mu max.hodku nech si oddýchne a ide sa. Von s deťmi nákupy kruzky. A tiež sme to nemali ľahké po zdrav.strake deti majú aj dg. Akože podľa mňa si na neho makka, ked on nezvláda 1 dieťa a život s nim tak nech vyhľadá odbornú pomoc.
Autorka a rozprávali ste sa otvorene, nech vyjadrí normálne svoje pocity z toho celého. Co ho najviac stresuje? Ma strach o život dieťaťa? Alebo ze nie je domacnost tip top? Skus ho uklunit ze bábätko je bábätkom len raz a treba si to užívať a nie sa stresovat. Ach kde sú tie časy ozaj.
Tvoj muž má zdravotný problém. Mal by sa ísť vyšetriť. Bez urážky.

@andrea2323 ved mi hovor 😁