Ako zvládnuť materskú dovolenku bez vyhorenia?
Ženy mna to už totalne nebaví. Ako mám prezit ešte dva roky? Momentalne 3mesacne a 1,5rocne dieta. Pozerala som už aj jasle ale s tými cenami by sme to neutiahli ani s dvoma platmi. Ja už som úplne zúfalá. Nevyspata. Bez energie. Bez svetla na konci tunela…..Staršej idu teraz zuby cize noci s ňou sa zhoršili. S bábätkom asi ani nemusím hovoriť. Cely deň sa len točím od jedného dieťaťa k druhému. Stále niečo. Furt som špinavá od mliečnych zvratkov kvôli refluxu, k pos*atym plienkam sa ani nevyjadrujem, furt niektoré dieta pre niečo place. Starsia chytá záchvaty hnevu lebo ešte nevie povedať čo chce, robí naschvaly, vymýšľa s jedenim…..Muž chodi z práce až večer. O oddychu alebo aspoň jednej hodine ticha môžem len snívať. Ja už takto nevladzem. Závidím mužovi keď rano odchádza do prace a ja tu musím ostať. Ze sa môže sústrediť na jednu vec a nikto mu tam nereve, nehulaka, že môže ist na záchod sám…. a zajtra zas ten istý kolotoc ako dnes, pozajtra to iste, popozajtra to iste….
Stari rodicia su dnes este pracujuci ludia..nechodia do dochodku tak skoro ako chodili ich rodicia..
Mám rovnako staré deti 😂😂 je to náročné. Skús pohľadať mamy.v okolí, ktoré sú na Tom rovnako. Príhovor sa.im na ihrisku alebo tu cez net, veľmi ti pomôže keď sa budeš rozprávať s nimi aj deti sa prehrajú... To bola pre mňa najlepšia rada, tiež som ju dostala...proste nie si v Tom sama ☺️ a o dva roky ich už len vypustis a budeš čítať knihu na lavičke 👍
A co robi pan manzel cez vikend??? Akoze nech sa nehneva, ak je cely tyzden prec, normalne by som sa s nim dohodla na sobotu alebo nedelu, ze aspon pol dna su deti na jeho starost. Ty si rano pospis, potom vypadnes niekde prec, pripadne sa budes venovat niecomu co ta bavi. Akoze su to aj jeho deti, a aj ty mas pravo si oddychnut a mat cas na seba.
Obcas cez tyzden ti nemozu prist pomoct stari rodicia? Byvaju daleko? Nemate dobre vztahy?
Ahoj. Viem co prezivas, spomenula som si na seba.. mala som 1,5r medzi detmi. Bol to masaker. Kojila som obidve dcery naraz aby starsia zaspala a druha malinke babo aby neplakala a mohla som starsiu uspat na obed. Samozrejme ziadny oddych, jedna spala druha hore a stale dookola. Ale ver mi je to len OBDOBIE. Teraz maju dcerky 6r a 5r + 2 rocneho braceka. S nim to uz bolo lahsie, kazdy sa cudoval ako ze lahsie s 3 dietatom. Ale uz tam bol vacsi vekovy rozdiel, baby sa spolu vyhrali a venovala som sa babatku. Ked sa narodila druha a prva mala 1,5 r to proste bolo o drzku dve male deti nesamostatne. Ten cas ide strasne rychlo, spatne ked sa zamyslim bolo to aj krasne s tymi malymi detickami. Teraz je to uz uplna pohoda. Starsia je v skole, stredna predskolacka a ja uzivam maleho 2 rocneho. Hlavne treba mat rezim pevny a nepustit. A ty musis mat nieco na co sa budes pravidelne tesit a ta nabudi aby si to zvladla. Nejaky cas sama pre seba, staci aj keby raz za tyzden alebo nieco si najist co ta bavi, zaujima. Nejaky zmysel. Skus poprosit svokru, mamu, sestru, tetu, kamosku niekoho blizkeho. Niekto sa urcite najde. Raz za cas vypnut a mat aspon chvilku pre seba to je zaklad. Inak, ked sa druha dcera narodila mala som aj opatrovatelku. Odporucam. Dcerka 1,5 r potrebovala chodit vela von a mala dcerka plakala spat chcela plus som chcela si porobit doma. Chodila 2x do tyzdna na 2-3 hodinky a ako mi to pomohlo. Isla somnou aj k lekarke s detmi, zobrala starsiu von a ja som trosku vydychla. Hladaj pomoc, nemozes byt na vsetko sama. Drz sa, bude lepsie ver mi deti su radost. ❤️
@zoja1234 chapem ako to myslis. Takto raz za cas urcite rodina moze pomoct prist, ale ono to bohuzial niekedy pomoze ale len na chvilu,pri tak malych detoch tu pomoc potrebujes kontinualne resp to by bolo idealne napr kazdy stvrtok a nie narazovo ze raz za 3 mesiace pride na tyzden niekto.
Inak, ja som ostala v inej krajine po VS kde prisiel aj moj manzel (cudzinec zase z inej krajiny), ostali ske tu zit,zalozili rodinu. Takze nebol to umysel ist sem za pracou, jedna pracujuca babka 500km,druhi stari rodicia 2800km. Ta pomoc v roku sa da spocitat na prstoch jednej ruky. Ale proste hej, pocitali sme s tym. Preto len autorke vyjadrujem sucit, je to tazke proste a oni to babo ani neplanovali. O to viac.
Vydrz este par mesiacov, to zvladnes, kazdym dnom to je lahsie a lahsie, uvidis. Manzel nech si zobere dovolenku a ty sa cez den vyspi (ak nekojis, da sa to aj v noci).
Potrebujes sa vyspat, si uplne vycerpana, ak sa ti to podari, budes ten stres lepsie zvladat
Mama 20m a 5m 😉 bude dobre
Zajtra, pozajtra, aj popozajtra ťa možno čaká to isté, ale popopozajtra bude sobota. Povedz manželovi, ako sa cítiš, že nutne potrebuješ pomoc. To minimum, čo pre teba môže urobiť, je, že ťa nechá ráno vyspať, koľko budeš potrebovať. Zrejme síce dojčíš, ale potom by si zase mohla spať a manžel nech sa postará. Zaslúžiš si to.
Tak muž asi pracuje, aby ste mali všetko zabezpečené... (Inak ak má náročnú prácu, tiež by si asi potreboval po celom dni, týždni oddýchnuť.... Podľa mňa náročné môže byť pre niekoho materská aj zamestnanie 🤷) rodina nie je povinná sa o deti starať (napr ja by som z mojej rodiny nikomu dieťa nezverila, z mužovej ok.. alebo ak treba ešte rodinu poobskakovať, je s tým viac roboty ako s deťmi.. nie každý stráži štýlom choď spať, ja ti porobím...) Dala by som do miestnej koníkovej, FB.. skupiny inzerát na to stráženie detičiek a sem tam si oddýchla, venovala sa koníčkom......
Stretávaj sa aspoň s maminami s deťmi z okolia...
Skús nájsť radosť v živote...akú energiu vyžaruješ ty, takú vyžarujú aj tvoje deti..
Autorka, ja budem mat 20mesiacov medzi detičkami a tiež zatiaľ radšej ani nemyslím na to, aké to bude, lebo myslím si, že podobné, ako teraz u teba. Ja plánujem na prvý polrok nájsť upratovačku a vykašľať sa na upratovanie, beriem to tak, že z materskej to zaplatím.... Naozaj sa snaž minimalizovať domáce práce, s tým varením - objednaj jedlo, alebo len urob najbanalnejsie jedla (tvarohové rezance a pod), raz do týždňa nech donesie jedlo mamka, svokra, či navari manzel.... Aj tak je to náročné a ešte teraz, keď je skoro tma, že ani sa von nedá veľmi ísť....
A tiež nie som zástancom telky u tak malého dieťatka, ale možno keby si v tých najzufalejsich chvíľach pustila rozprávku na 10minut staršej....
Existuju aj statne skolky, kde vezmu aj 2 rocne deticky, niekde aj pocas skolskeho roka(neviem odkial si). Niekde ponukaju aj strazenie deti v detskych centrach, pripadne skusit opatrovatelku. Inak existuju este take bezne veci ako vitamin C, D, zinok, magnezium(vela), cokolada a vino(primerane) 🙈🤣. Pohyb vonku prospieva detom aj tebe(nosic je fajn, aj dvojkocik). Ak ti zjedia hocico, tak varit jednoducho a na 2 dni. Mam doma 3,5 rocnu, 2,5rocneho a 7 mesacneho, takze chapem ta uplne. Prajem vela trpezlivosti a pevne nervy🙂
Tak ja mám deti 6 a keď si spomínam akosi som to neprežívala. posledné 3 mám s trojročným odstupom . Ale od 18 mesiacov boli v jasliach , a ja som išla pracovať do svojej firmy , do tých 18 mesiacov som chodila po celom strednom a západnom Slovensku. Kojila som pod Strečnom , kamioňáci na mňa trúbili , prebaľovala som deti v kufri môjho auta , zohnutá a na chrbát mi pršalo , keď bol doma bordel tak jednoduco bol , ked som nemala čas uvarit tak som si objednala + dieťaťu som dala HIPP. Ale áno , boli aj dni kedy som chcela ísť len na režim zavrieť sa niekde do jamy , v tme a tichu a len jesť, kadiť a nič viac. Moji rodičia pracujúci , ale napriek tomu mi chodili kočíkovať, brali to ako zdravotnú prechádzku . Aj svokra sem tam zabehla , ale to gro bolo primárne na mne. Muž pomáhal ako sa dalo keď prišiel z práce, kúpal , krmil , skladal prádlo , každý večer upratal kuchynskú linku . Dnes má najmenší 6 rokov a som z toho dá sa povedať vonku . Moje deti sú samostatné , všade chodia autobusom , úlohy si od tretej triedy robia úplne samé , ja len kontrolujem prospech a podpisujem ešte známky v žiackej . Chápem ťa, nič iné ti nezostáva len vydržať.
@emm_i pane bože, takéto rady, to akože takéto maličké deti ako zvládnu cudziu ženu, si neviem fakt predstaviť, príde pani z agentúry a mamina s kľudom Angličana odíde z bytu toto všetko predýchat niekde do parku? Do čerta, keď je autorka zúfalá, nech požiada o pomoc pri nastavení režimu dňa, tak ako jej to tu pár mamiciek radi, je to len obdobie, kopec žien týmto prešlo.
@taja567 poskytla som radu, ktorú môže a nemusí prijať/využiť a napísala som len vlastnú skúsenosť, že aj toto je možnosť. Ja som zo začiatku bola za prítomnosti danej ženy pri deťoch, asi mesiac, kým si na mňa zvykli. A až potom sme boli sami, a áno, zvykli si na mňa. Aj keď by ich dala autorka do jasiel, nad čím aj uvažovala, tak by boli a cudzou ženou (učiteľkou).
Myslím, že som len slušne napísala možnosť, takže nevidím dôvod, aby si sa do mňa navážala. Ďakujem.
Daj si pauzu. Kľudne pustí väčšiemu dieťaťu na hodinu dve rozprávky na YouTube.
Urob len krupicu na obed alebo si objednaj pizzu alebo niečo iné.
Pokúšaj sa spať vždy keď to ide, keď deti zaspia. A ak môžeš oddel ich zvlášť spať (spia iný režim, budú sa timlen navzájom budiť - uspi si vždy najprv jedno /mladšie. Staršie nech sa zatiaľ hra v inej izbe/, potom druhé dieťa zvlášť)
Pre info kedy zeny radite kde ja PAN otec tak odpoved je ze asi v praci. A preco je v praci ??? Mozete hadat...😂
Niektore rady ktore davat su fakt...
A ten otec nema narok si cez vikend odychnut tak ako aj matka? Takze skuste sa trosku zamysliet. Deti si robite vy nie babka,dedo a iny. Ich povinnost ich strazit nieje.
Prepacte ale ja som nazoru vase deti vase rozhodnutie vase starosti.
@vlado818 pan otec nepotrebuje kazdy vikend/volno oddychovat, dieta ma 2 rodicov a ako nahle dojde manzel z prace su na starostlivost o dieta cez den obaja 50:50 ;) cez volno to plati aj v noci. Neviem kde zijes, ale asi na inej planete, ak si myslis ze zena ma byt nonstop v praci a muz oddychovat kazde volno, takeho chuja nechce ziadna ;) ps: z prispevku autorky vyplyva, ze muz robi velke h* cez vikend a zena maka nonstop.
@vlado818 a kedy si chceš užiť svoje deti keď si cez týždeň v práci a cez víkend si chceš oddýchnuť???
Inak zvyšok príspevku súhlasím.... ja si len hryziem do jazyka aby som znovu nenapísala niečo sprosté.
Ale opäť sa mi potvrdilo co si všímam už dlho... vytúžené dieťa a nakoniec sklamanie z toho, že to nie je len o kocikovani a fotkách na instagrame
@simona20201309 Ale ved vikend ma 2 dni... Mozme sa prestriedat napr. Ja idem v sobotu na pivo zena v nedelu kam chce napr...
@katarinka289 a medzi deťmi mam rozdiel 16 mesiacov ,k tomu som mala doma ešte 3,5 ročnú .a zvládla som lebo som bola v kľude .o nič nejde len sa postarať s dobre vychovať detičky
@vlado818 pri 1,5r a 3 mesačnemu? No určite... by si videl to pivo ... v snoch
@veronika1754 hm...tak ja mam 4 a dost velky rozdiel medzi 2. a 3., ale mam dost, teraz najmensia 10 mes., starsi skoro 3 roky a ja prisaham, ze horsie je to teraz, ako ked mala 3 mes., vsetko, co najde, automaticky do ust, drhne sa mi dacim v kuse, zapchavam v kuse cumlom, lebo to sekunda, ked som si vcera sla vlasy umyt, natieklo mi do oci a zavrete som ich mala asi 5 sekund a stihla vybrakovat kos a sa mi krmila papierom, daky listok z kvetu a este kus ostrihanych vlasov 🤨. Dnes uz stihla odhryznut z dakej kartonovej krabicky, splha sa mi vsade. Toto mi ani jedno z tych 3 v takejto miere nerobilo. A do toho ten 3 rocny ju nahana na takom kamione, ked ona stvornozkuje, nechcela mu zobrat cumel, ked jej podaval, tak ju strcil a hlavicka do zarubne. No som rada, ze vobec daco navarim, akoze masaker. A spi tak 2x 30 min. a zvysok premrnci...fuuuh...
Ale zas, som rada, ze ich mam, len ten system fakt neviem najst. Ked mala nema ziadny normalny rezim.
Autorka, nezavidim Ti, ja som mala najmensi rozdiel 21 mesiacov, aj to bol masaker. Ale starsi syn bol zlaticko a nikdy zamerne babatku neublizil, to som sa mohla spolahnut, teraz mam 2 rocny rozdiel a je to na prasky.
A to naozaj bolo lepsie, kym bola malinka a nechodila, kam som ju polozila, tak ostala. Hoci to boli koliky, reflux, vreskoty tiez. Este co poradim, skus nosic, satku. Mne to dost pomohlo, aspon na chvilku.
Mne prisla obcas svokra pomoct, teraz bola ale dlho chora, tak neviem, ale poprosim ju este, lebo chcem do Vianoc aj usit tricka detom. A softshellky mam rozrobene. Velke susto. Muz je sice na HO, ale to mi realne nepomoze k nicomu, lebo vsak robit musi a vecer ide robit na dom. Aby sme cim skor mohli do domu. Takze vecer sme radi, ked prehodime par slov a pomoze mi aspon umyt zuby a nalozit umyvacku, aby rao bol aspon kus miesta na linke 🤔. Spavat chodim tak okolo polnoci a o pol 6 vstavame 🙄.

@kristinapetronela presne to som išla napisat