Je muž povinný "živiť" matku svojich detí počas rodičovskej, aj keď nie sú zobratí?
Ahojte.
Zaujíma ma či bude môj priateľ povinný živiť aj mňa počas rodičovskej dovolenky keď budeme mať spoločné dieťa a nie sme zobrati. Živiť myslím v takom slova zmysle ze samozrejme RP dam do spoločnej kasy ale to na polovicu našich výdavkov nestačí (teraz platíme všetko 50/50). Existuje na to nejaký zákon alebo to bude len na ňom? Samozrejme si rozumieme len sa do toho nevyznám tak sa spýtam
Velmi sa cudujem zenami, ktore si zakladaju rodiny s priatelmi a este ani nemaju jasno v zakl.veciach..
Rodina ma fungovat spolu, tak, ze partneri spolu zdielaju radosti, starosti, prijmi aj vydavky...
Prosim ta, hlavne si to ujasnite predtym, ako ostanes tehotna. Ale tak tieto financne veci sa aj tak vacsinou presunu na muza, ked ma zena dieta. Este na materskej je to okej, ale potom tych 400e je fakt.maximalne na dieta.
Ak mas normalneho muza tak je jazne, ze ta bude "zivit". 🙂
Pokiaľ nie ste zobratí, tak má vyživovaciu povinnosť len voči dieťaťu....ak by ste spolu nežili, máš súdne nárok na preplatenie polovice nákladov do pôrodu(teda vecí na dieťa, prípadne ak si mala na seba zvýšené náklady-lieky, vitamíny....
To nás vždy tak... pýtaš sa jednu otázku, ale ty ich na oplátku dostaneš 10. A k tomu milión zbytočných odpovedí a komentárov ktoré k otázke nič nemajú...tu je to proste tak..jedinú normálnu a správnu odpovedať dala kaktusik007.
ale zrazu aká hustá...keď máte všetko prebraté, tak načo zakladáš takúto tému?
@elizabet173 Je to tvoj názor a nikto ti ho neberie ale zamyslela si sa, v akých promile by sa pohybovala pôrodnosť na svk keby všetky ženy zamýšľali rovnako? To by deti mali len vrcholné manažérky s platom 3000 v čistom či ako?
"samozrejme rodičovský dám do spoločnej kasy"
Tak prvé mesiace ho skôr minieš na dieťa a na seba. Možno aj neskor. Podľa toho čo všetko z neho budeš platiť. Ak náhodou nebudeš kojiť, tak v prípade ze nebudeš mať materskú ale len rodičak, teda 200e, tak z toho pochybujem ze niečo dáš do rodinného rozpočtu. Mlieko, plienky, oblečenie a iné veci pre dieťa niečo stoja. Pravidelne.
Priateľ nemá žiadnu povinnosť živiť matku svojho dieťaťa. Ak už teraz idete vo výdavkoch 50na 50 bez ohľadu na príjmy a 80 a viac percent domácnosti (ako to už je v našej krajine zvykom) máš na starosti ty tak by som zvážila či mať dieťa s takýmto darcom spermií. Budem hnusná ale chlap čo žije so ženou na divoko, trvá na tom aby sa všetky výdavky delili na polovicu, potom jej spraví decko a ešte čaká že sa bude živiť sama je fakt len darca spermií a nič iné. To si už fakt môžeš nájsť priateľku a vychovávať dieťa s ňou a na chlapov úplne kašľať tak ako to chceli feministky druhej generácie. Alebo si nájsť chlapa ktorý chápe význam slova rodina aj to aké záväzky z toho pre neho vyplývajú a má odvahu byť (aspoň na čas keď je žena doma s bábätkom) živitelom rodiny tak ako generácie mužov pred ním.
@enziii78
ak by boli manzelia, manzel ma vyzivovaciu povinnost na manzelku
@lenkakravcova veď výdavky, ktoré spominas sú predsa "spoločný rozpočet" , nie? Aj keby ten rodicak minula za jeden deň (nájom, energie. veľký nákup potravín), prispela do spoločnej kasy. Neminula ho ako svoje vreckové napr. na 45. kabelku a podobne....
@katka700
Nemusis mat plat 3tis. v cistom, ale mala by si mat prijem, aby si dokazala rodinu uzivit. Ano, vela zien tak neuvazuje, idealne si s praitelom (u ktoreho byvaju) spravia 2-3 deti a potom ked sa nieco stane, idu z prenamu do prenajmu a cely zivot len zivoria a trapia sa...
Mat dieta za kazdu cenu predsa nie je dogma...
Nedavno tu bola tema o Tom,ako priatel vyratoval vsetko do jedeho centa 50 na 50.
A zena bola z toho na nervy..najdi si ju.
Mas citanie na par vecerov. ..
K otazke,pre mn uplne automaticke,ale aby si nebola prekvapena.
Skor nez splodite dieta,dohodnite Sa a asi to Dante i na papier ...lebo niektori chlapi v tomto su dost divni/rozumej blbi/
Ak by môj chlap trval na polovici nákladov aj v prípade spoločného dieťaťa, dala by som si určiť výživné a žiadala platiť polovicu za starostlivosť o dieťa a domácnosť. A vrátila sa do prace
No niektore sa budete cudovat ale má povinnost. Dokonca ak je PN tak aj " vyzivne" na nu moze vysudit nie len vydavky spojene s tehotenstvom- dokonca aj tehu oblecenie, vitaminy, vybavicku...
Toto uz nie su vztahy. To mi pride ako obchodne zmluvy....
Ja som momentálne doma s našim druhým synom ktorý má štyri. Pred tým som robila jeden rok, a pred tým dva roky na vš od vtedy len RD. Ako celý čas má" živil " , boli sme síce manželia aj sme, ale ja som reálne za desať rokov čo sme spolu pracovala tak rok a v živote by jemu nenapadlo odomňa pýtať polovicu 😂 som doma, na neplatenej RD aktuálne, starám sa o dom, každý deň má navarené, upratané aj všetky iné manželské povinnosti. 🙂 Všetky účty platí zo svojej výplaty, peniaze nemáme delené, sú to naše peniaze hoci ja nezarabam ani cent starám sa o to aby bolo postarané o neho. Nikdy mi nedal pocítiť že som niečo menej, alebo žeby má musel on "živit" sme rodina, výdaje spolu komunikujeme ako normálna rodina 😳niekedy sa čudujem, čo za zvláštne vzťahy sú na svete. Čo si pamätám tak aj moji rodičia zdieľali či domácnost či financie, dokonca tuším mama nosila otcovu kartu lebo si nevedela zapamätať svoj pin, len jeho :D
najprv faru potom maru
ak si ta chlap nechce vziat a irobit z teba manzelku tak ty si s nim nerob deti
@janickacrazy ano, kazda druha diskusia je o tom, ako mam s priatelom jedno, dve deti.. neschopni muzi vziat si frajerku, s ktorou mam deti za zenu.
@jaroe
Keď som mala iba rodičák (pri prvom dieťati), tak som z rodičáku neplatila nič takéto. Platila som plienky, mlieko, oblečenie (pre mňa, dieťa). To mi vyšlo viac menej presne. Všetko to čo popisuješ platil manžel.
@lenkakravcova ja plienky, mlieko aj oblečenie v rozumnej miere považujem za rodinný výdavok, teda rodicakom prispeje autorka do spoločnej kasy. Veď to nie sú výdavky na jej koníčky alebo rozmary. Neviem, či sa chápeme. Ty si písala, že ako chce prispieť do spoločnej kasy, keď rodicak minie raz dva a ja hovorím, že tieto výdavky sa majú platiť zo spoločnej kasy a teda autorka prispeje.
@kaktusik007 ale ona s nim žije.
@winki13 a?
@jaroe Jaaj tak to myslíš. Chápem. Ja som to brala len hľadiska, že by bolo divné, keby toto všetko nakúpila z rodičáku (ak je na to tá dávka určená) a stále by požadoval aby platila dajme tomu polovicu nájmu, elektriny, potravín - lebo to už by bola asi určite aj v mínuse.
Tak na súde o výživné sa ma sudkyňa pýtala, či naozaj nechcem aj na seba výživné keď som na RD. Tak asi nárok máš. Predsa len si doma kvôli nemu a máš kvôli tomu obmedzené príjmy.

Nie je povinny zivit teba, nakolko nie si jeho manzelka. Vtedy maju manzelia voci sebe navzajom zakonnu vyzivovaciu povinnost. Je ale povinny zivit deti. Budem hnusna, ale mali ste sa vziat... ja by som nemala deti s clovekom, ktory si ma nechce vziat, aj kvoli tomuto