Najprv svadba, potom dieťa. Alebo presne naopak?
Ahojte mamičky, zaujíma ma váš názor na tému Najprv svadba, potom dieťa alebo naopak. V pôrodnici som bola pomaly jediná mamička prvorodička, čo mala priezvisko rovnaké ako moje dieťa. V podstate existujú štyri typy žien prvorodičiek:
1. Najprv si naplánovali svadbu a potom dieťa, až po svadbe sa začali snažiť o bábätko
2. Podarilo sa im otehotnieť a povedali si, že svadbu odložia, aby sa nevydávali tehotné a svadbu si užili, ako sa patrí
3. Otehotneli a preto ešte pred pôrodom narýchlo organizovali svadbu
4. Svadbu neriešia, nie je pre nich nejaká super dôležitá, ale deti spolu chcú mať a je im to prednejšie ako dať peniaze za svadbu.
Potom je ešte piata skupina, že krátko pred svadbou začali už pracovať na bábätku a vydávali sa v druhom, treťom mesiaci, ale tie padnú do 1. skupiny, keďže svadba už bola plánovaná ako prvá.
Zaujímajú ma všetky názory, zo všetkých skupín, že prečo ste sa tak rozhodli a ktorá zo 4 skupín prevláda v tejto dobe.
Za seba poviem, že sme sa najprv vzali (skupina 1), lebo som nechcela, aby všetci hovorili, že sme sa brali len preto, lebo som otehotnela, ale že sa berieme preto, lebo to my dvaja tak chceme a cítime. Samozrejme som si chcela svadbu užiť bez bruška resp. bez starosti o naše malé dieťatko.
Ale každý má na to svoj pohľad a určite ste si mnohé užili alebo užijete svadbu so svojimi detičkami.
Teším sa na diskusiu 🙂
@miriam11 Ved píše, že idú stavať domček 🙂
No ja som sa vydavat nechcela. Lenze potom som uz chcela deti a uvazovala som ze budu mat jeho ci moje priezvisko? Nepacila sa mi ani jedna moznost.... ze nebudu jeho alebo nebudu moje... jeho priezvisko sa mi vzdy pacilo tak som si ho vzala bez pripony ova. Cize nie som nim vlastnena sme rovnocenni ;) a pride mi fer ze on ma dedit po mne a ja po nom. Takisto mi pride vhodne mat narok na info pri zdravotnych problemoch jeho ci mojich. Aj pre mna je lahsie vediet ze som mu verejne slubila v dobrom aj v zlom. Je to vacsi zavazok ho v zlom neopustit. Ani ak by ochorel .... beriem to ako verbalizovanie utvrdenie toho co uz bolo. Spolocna hypoteka mi v pripade rozchodu pride ako tazsia vec na riesenie nez svadba.
Každa nech si žije ako chce. Ani manželstvo nie je záruka šťastného života. Paradoxné máme 10 známych čo boli manželia a už sú aj rozvedený a my sme jediný pár čo ešte manželia nie sme a sme spolu 15 rokov z toho 11 spolu žijeme. Svadbu plánujeme, ale nebola to u nás priorita. A nejde o to, že ju muž nechcel, chcel ja som ju nechcela. A teda môžem povedať, že muž nie je žiadny tutko ako to tu niekto napísal, je zodpovedný chlap a otec, ktorý sa o nás stará, dcéru nadovšetko miluje a dáva nám všetko čo môže.
každý nech si zariadi tak, ako chce. my sme sa zasnubili na jesen 2013, svadbu chceli na jar 2015, presny termin sme mali vybraty asi od jari 2014. akosi sme sa nezamyslali, co ma byt skor. O babo sme sa zacali snazit uz na jar 2013. ak by som otehotnela, vzali by sme sa, ale asi az po narodeni,kedze vtedy sme este neboli ofic zasnubeni, len sme vedeli, že chceme svadbu (muz cakal na sorávne miesto na zasnuby :D)...cize nebrali by sme sa pre to, ze som tehotna. aj ked by si to asi vela ludi myslelo, ale je mi to u prde...v lete 2014 sme sa snazit prestali, kedze bola svadba naplanovana na maj, nechcela som rodit presne pred nou, ani ju posuvat. sme si povedali, ze tak o po roka zase zacneme skusat... hm a v decembri som otehotnela :D takze nieco si planovat, predstavovat co a ako.. neviem, to asi nefunguje. ani to, ze mam papier, že som vydata, mi nezaručí, že to tak vždy bude. rovnako aj tí bez "papiere" mozu spolu prezit cely zivot
@lubik87 my sme nedokladali ziadnu dokumentaciu ani potvrdenie otcovstva. Ked sa maly narodil bol po mne a ked som ho v nemocnici potom zapisovala stacil mi nas sobasny list...teda ale my sme ten pripad ze sme manzelia, len ja sa volam inak ako muz...takze my sme to mali jednoduchsie.
@takaakoty nie je to celkom tak, nemame len privlastnovacie priezviska.Ja mam priezvisko za slobodna pridavne meno. Takze nie je to tak ze si niecia, ale mozes byt aj nejaka🙂 Ja som si nechala po svadbe svoje priezvisko, z dovodu toho ze ma tak vsetci poznaju v sukromnom aj pracovnom zivote, po tridsiatke som uz nemala zaujem s kazdym riesit preco si menim priezvisko a inak sa podpisovat a koniec koncov ho mam pekne....a nik okolo nas to neriesi a nespochybnuje nasu rodinnu spolupatricnost😁
Ja spadam do druhej skupiny, vzdy sme vedeli, ze sa chcene zobrat aj mat deti spolu.. povode som chcela svadbu prvu, ale medzitym mi zomrel ocino a nechcela som sa vydavat v case smutku, pocas ktoreho som otehotnela a potom som sa zase nechcela vydavat ani s velkym bruchom...dietatko sme planovali, snazili sme sa a zhodou okolnosti s nam vdaka Bohu podarilo ovela skor ako sme si mysleli... takze teraz v juli termin porodu a o rok v juni svadba, ktoru sme uz zacali vybavovat... ale ano nic sa neda planovat, veci v zivote vyjdu tak, ze proste asi az po case si uvedomime, ze vsetko to tak malo byt...
@evittam jasne ze ked sa niekto ozeni tak to neznamena ze je uzasne zodpovedny. Zalezi prave na motivacii, preco sa chcel ozenit a ci to bolo dobrovolne. Ved som to aj napisala. Ale vytrhnut jednu vetu z kontextu je asi zabavnejsie.
Pre mna nikdy nebolo vydat sa cielom. Mna osobne presvedcil az postoj mojho manzela ku mne a ku svadbe.
@majka99999 presne si to vystihla. Nedajboze by som HO v nemocnici chcela ist pozriet na JIS-ku a doprosovala by som sa tam ako "priatelka", "partnerka", "druzka"? Vykrikovala spoza dveri ze spolu mame 4 deti? Trapne...
@takaakoty ja napriklad nemám ová, ani naše dcéry ová nemajú.Som vydatá.
@evittam uplne si to otocila ale to asi vies. Som rads ze sa ti trtko huliaci travu tak paci (ten vyraz myslim). Popravde som si vsimla pocas desatroci, ze zeny, ktorych partneri si ich nevzali, su akymsi zvlastnym sposobom zatrpknute voci vydatym. A stale spominaju ako aj zenati muzi mozu byt taki a onaki...ved ked im to je jedno, tak naco to riesit.
@basska_b ahoj, ja som skupina 1, my sme sa naprv zasnubili, na zaklade toho sme zacali riesit vlastne bývanie, kupili sme si byt. Potom sme zacali riesit svadbu, ta bola rok po zasnubeni aby sme nieco nasetrili....povedali sme si ze babo budeme riesit az po svadbe. Takto nam to prislo prirodzene a bez stresov pretoze sme mohli postupne setrit na vsetko. Keby sme uz mali dieta pochybujem ze by sme si mohli dovolit taku svadbu aku sme mali a keby som bola tehotna tiez by mi bolo luto dat tolko penazi do svadby. Teraz mame po vsetkom, je nam fajn a keby sa nam zadarilo tak uz peniazky investujeme len do babatka. A samozrejme tiez sme sa brali z lasky a nechcela by som aby si ludia mysleli ze sa berieme lebo som v tom 😂.. My sme sa v týchto veciach s manzelom dokonale zhodli 😊
@babulkomale 😂😂😂😂 Vôbec nie som zatrpknuta a už vôbec nie voci vydatym zenam.
@zenaajmama Písala som o slovenských prezviskach, samozrejme, ak je nejaké cudzokrajne, môže byť bez pripony "ova". Alebo ked chce byť žena zaujímavá, býva v poslednej dedine na Orave a neprijme ova do úplne obyčajného slovenského priezviska....aby si potom hladkala ego, ze je niečo extra 😂
@takaakoty ja tiez nemam ová, moj dôvod je skloňovanie. Manzel je Čech vola sa Blažek. U nich sa sklonuje Blažková a u nas Blažeková. On nesuhlasil ze budem Blažeková a ja som nechcela byť Blažková lebo moj manžel nieje Blažko a mne to bolo uplne odveci aj mojej rodine...tak sme sa dohodli ze budem Blažek a aj deti budu.
Podla mna su divni ludia ktori toto riesia.lebo chodit po celej porodnici a sledovat kazde dieta ci ma priezvisko po matke alebo ine a z toho vydedukovat ci je vydata alebo nie.ja ani neviem ako sa deti volali a nie este toto riesit.
Je to o tom kto a ako vnima manzelstvo, zvazok atd...ja som za svadbu a potom dieta...prosto moderny trend ma “nechytil” a mam svoje zasady, predstavy...ako podla mna nie je vyhra, ze vsetci v “rodine” sa volame inak to je len to dnesne chlacholenie, ze je to iba papier funguje to aj tak...tak ked je to iba papier ako to, ze niekomu to za to, ta zena nestoji a nevezme si ju..za mna kto je chlap a miluje urobi ten krok dalej a spolu..
ja som bola 3x v porodnici a nikdy som taketo veci nesledovala.. prvy krat som tam bola ako slobodna, druhy a treti krat ako vydata.. v kazdom pripade ma aj tak volali menom dietata, cize aj ked som pri prvom bola mikicova, volali ma grmanova - takze nikto nemohol odlsedovat ci som alebo nie som vydata.. a uprimne nerozumiem celkom tomu, preco ta to zaujima.. a uz vobec nerozumiem preco sa pytas na svadbu a nie na manzelstvo, pretoze su to sice suvisiace veci, ale uplne odlisne..
s mojim muzom som 13 rokov, sme obaja introverti co neznasaju byt stredobodom pozornosti.. ja som nikdy netuzila po svadbe, jednoducho ich nemam rada.. byvali sme spolu od prveho rande /boli sme predtym priatelia/ a jednoducho sme neriesili.. ked sme mali pocit, ze chceme sa niekam posunut, zacali sme riesit dom, zacali sme stavat s hypotekou.. potom sme sa bavili o babatku a zazracne sa nam podaril prvy syn - po 7rokoch chodenia.. svadbu sme odkladali /alebo hlavne ja/ preto lebo som nechcela absolvovat tie blbosti okolo toho, ale vedela som, ze svokra by neprezila ak by sme nemali svadbu taku "aka ma byt".. ked sa nam podarila druha dcera, tak z cisto praktickeho hladiska manzelstva sme si svadbu poriesili.. bola to najnudnejsia svadba siroko daleko, lebo aspon dj sme nemuseli mat a nepijeme :D domov sme usli o 7dmej.. som rada, ze to mam za sebou a uz to nemusime riesit..
pre mna je svadba len vstup do manzelstva a manzelstvo je len prakticka cast partnerstva..
Ahoj 🙂
Tak moj sen bolo odjakziva najprv svadba a potom dieta, najma preto aby si ostatni nemysleli, ze sa berieme len kvoli babu. Blbost. Ale to viem az teraz. Boli sme spolu skoro rok a zacali sme pracovat na babatku. A presiel rok, babatko nikde tak sme zacali chystat svadbu. A ked boli datumy stanovene, veci vybavene a do svadby 5 mesiacov, s placom som sla za mojim chlapom, v ruke som drzala tehotensky test a povedala som mu len tolko "ja budem na svadbe taka tucnaaa" 😁
Nechcela som nic presuvat, ani odkladat ani rusit. Sice som sa vydavala v 26tt, svadobne saty boli skvele a brusko schovali a ja som si svadbu uzila presne tak ako som si priala a nemenila by som ☺
Ale je to kazdeho osobna vec a kazdy ma ine priority, preto nikoho nesudim.
jaaj a teraz trocha citam.. tiez nemam "ova" a uz som to niekolko krat olutovala, lebo stale to niekto riesil, tak som sa zacala predstavovat s ova, lebo ma otravovali tie otazky preco som "grman"..
volam sa dobromira a velmi sa mi pacilo nemat ova, hodilo sa mi to tam.. ale na slovensku stale niekto nieco riesi.. "preco je to tak a nie inak".. ked som bola decko, tak sa ma pytali, preco som dobromira, teraz sa ma aj pytali, preco som grman.. a tak moje prave meno vyslovujem len v oficialnom styku, alebo ho poviem blizsim kamaratom.. inak uz som len proste mirka grmanova :D
@jana_eyre ty sa volaš dobromira? woooow to je megakrásne meno 😍😍😍
@tomiholjubavi dakujem 🙂 tiez ho mam velmi rada.. a som asi jedina na slovensku :D
@jana_eyre ja mam inak tiez bez ova priezvisko. Aj svoje, aj mužove. ale k tomu mojmu rodnému sa ani nehodí, lebo je totalne neslovanské a bolo tam to -ova ako päsť na oko.
@basska_b Tak my sme sa brali az ked sa narodilo nase druhe babo Alexander ( vtedy mal 4mesiace) a my sme boli spolu uz 4roky. Za mna super lebo sme si presli za tu dobu vela starostami ktore nas naucilo akceptovat sa navzajom a presne sme vedeli ze uz chceme spolu zostat na veky ❤. Dnes sme spolu 7 rokov a ked budeme spolu 15 rokov tak planujeme svadbu v kostole lebo sme sa brali na urade 🤗

@wind123 nie, papier o uznani otcoivstva z matriky prikladas este pred porodom spolu s tehotenskou knizkou ...
@basska_b my sme riesili hypo a neoplatilo sa nam brat, bolo jednoduchsie vziat ju chlapovi samemu, akoby mal este vyzivovaciu povinnost na manzelku a dieta. takze aj to moze byt dovod 🙂