icon

Prečo sa niektoré matky chcú zbaviť detí?

29. jún 2024

Taká rečnícka otázka, prečo niektoré matky nevydržia doma so svojimi deťmi? Prečo sa ich chcú hneď zbaviť sa?
Ledva začali prázdniny a už niektoré moje kamošky a známe hneď dnes ráno odniesli deti k starým rodičom. Ony išli domov aby si oddýchli od detí, aby mohli ísť do mesta na nákupy na kávičky a proste oddýchnuť si.
Možno ma budete hejtovat no nechápem to.
Ja som ten typ človeka čo chce čo najviac času tráviť s deťmi. Aby sme spoznávali spolu okolie chodili na výlety alebo aj hrali doma spoločenské hry.
Moje deti idú do táborov a keď budem mať ja dovolenku pôjdeme k starým rodičom. Majú do 70 rokov a už nevládzu toľko zdravotne. Tak im určite nesupnem deti a nezáujem.
Ako to máte vy?

fantaghiro21
1. júl 2024

@medda_beda ja si myslim,ze ona sama uz ma vo vsetkom zmatok.
Pripada mi,akoby v jeden den zapla iny starter ma svojom tele,a vsetky jej vyjadrenia odporuju tym predchadzajucim.

beasy
1. júl 2024

@tiezjedna ďakujem za prianie☺️ netvrdim ze vzdy ide podla predstav len situacie riesim sama a netaham do toho rodinu pripadne rodicov aby riesili veci za mna rovnako by som po nich nechcela aby sa starali o moje dieťa len preto ze nemam kvoli pracovnej vytazenosti cas ja alebo partner , nie je na tom nic zvlastne 😊

beasy
1. júl 2024

@malasandrika ale ja nemam skreslene predstavy, viem ako funguje zivot aj ake situacie mozu nastat ale budem ich riesit ja a moj partner nie moji rodicia alebo jeho rodicia, skratka pre mna je to tak ze ked sa niekto rozhodne zalozit rodinu ma sa jej aj venovat bez vyhovoriek ze je unaveny a podobne, kazdy kto si zaklada rodinu vie podla mna do coho ine a vie si zratat dve a dve, je samozrejme ine ked zena alebo prtner vazne ochorie alebo ide o hendikepovane dieta kedy je pomoc nutna, ale davat deti starym rodicom viac ako na par dni za zcelom chcem oddych od deti mi pride fakt na hlavu 😂 ved ked niekomu pride ze su deti velka zataz tak nech si todinu nezaklada a ak si ju zalozi tak tyhc par dni oddychu bez deti postaci nemusi ist o mesiac alebo tyzdne.. tam to potom uz hranici s lenivostou a pohodlnostou rodicov, nie je k tomu vazna situacia ale je to o nejakej komfotnej zone rodicov kedy starostlivost prenesu na starych rodicov s umyslom zbavit sa deti.. a to sa nerobí

beasy
1. júl 2024

@viestta mna najviac zaraza hlavne to ako tu strasne vela matiek hovori ze nemaju na nic cas, nic nestihaju, nevedia kde im hlava stoji ale kedykolvek sa pozriem na diskusie tak su zavesene na koniku od rana do vecera v priebehu celeho dna 😃 tak mi naozaj nedava zmysel to ze sa stazuju ako nestihaju ale toto stihaju, ja napriklad deti nemam ale odpisujem po 2-3 dnoch lebo nemam cas tu vysiet 🙂, dalsia vec je ze choroba rodicov, pripadne hendikepovane dieta su ina situacia ja hovorim o rodicoh ktori proste daju dieta starym rodicom na mesiac, dva, s tym ze neriesia a je to ich lenivost, je to velmi nezodpovedne a za mna hlupe lebo takto sa veci neriesa. Za mna je par dni vporiadku ale ked iz hovorime o tyzdnoch alebo mesiacoch je to na zamyslenie, a o to viac ked matka zahlasi ze si potrebuje oddychnut a dieťa tam je mesiac to akoze potrebuje mesiac oddychovat od vlastneho dieťaťa? To ho naozaj radsej nemala mať lebo neviem tento pristup pochopit a ani ho nikdy nepochopim 🙂

luccija
1. júl 2024

Tak zrazu z 3 smenky a spánku do 11 je, že pracuješ úplne inak a pracovala si tak ako slobodná ktorej možno ešte navarili rodičia, alebo si si dala chlieb..Ked by si mala doma 2 deti o ktoré by si sa potom po nočnej doma starala, varila chodila na tie výlety, ktoré spomínaš v každom príspevku, tak by si po 4-5 hodinách spánku nebola ready tomu ver.Este povieš, že deti môžu byť zatiaľ samé.Ved ty si úplne mimo realitu.
A určite vieš, že deťom nezavolaju, nejdú ich pozrieť cez víkend ty si vlastne vseznala trúba, ktorá sa do každého stará.Teba mať za kamarátku je výhra niečo ti povedia a ty máš potrebu založiť príspevok a okydavat ich.Este je možnosť, že im ideš na nervy vedeli, že ťa to rozhodí a povedali ti to na truc nech máš nad čím dumat😉dnes, keď si deti s rodičmi nonstop píšu, volajú, videohovory ...ty povieš, že 2 m o nich nevedia.Staraj sa o svoje deti to je tvoja povinnosť druhých nerieš nerobi ti to dobre

viestta
1. júl 2024

@beasy ja sa ucim, ze nie vsetko musim chapat. A na druhej strane, nie vsetko co sa povie je aj myslene doslova. Ked budes mat dieta, mozno niektore vety vypadnu aj z teba a mozno spravis aj take veci, o ktorych teraz hovoris Nikdy

nekonecna_katastrofa
1. júl 2024

@viestta Takmer každú matku dobehla realita pri deťoch. Mnohé si spomenieme na tie "múdra", čo sme vypustili z úst ako bezdetné. Nechaj ju, nech si žije na svojom ružovom obláčiku. Ako sa hovorí: "Človek plánuje, Boh sa smeje."

akje
1. júl 2024

@nekonecna_katastrofa ja som v určitej fáze rodičovstva začala používať frázu: rodič mieni, dieťa mení 😃

tiezjedna
1. júl 2024

@beasy nemáš deti, a teda o reálnom fungovaní s nimi vieš úplný exkrement, ale vynášaš súdy akoby si ich mala aspoň 5, to je nejaký nový lifehack, ktorý si vyvesíš na socky??😉 Rada do života (nevyžiadaná, ale nemáš zač🙏): veľa veci nepochopíš, pokiaľ nebudeš život s deťmi žiť (schválne nepíšem, pokiaľ ich nebudeš mať, pretože cesta k nim nie je pre každého ľahká a priamočiara).

medda_beda
1. júl 2024

@beasy Takže ty ani nemáš deti 😂😂, ale už vieš ako budeš mať všetko tip top zariadené.
Tiež som ešte len tehotná, ale ja reálne viem čo musela moja kolegyňa rišiť, koľko zmien som jej prispôsobovala aby jej všetko vychádzalo.
Som zvedavá čo budeš robiť keď ti v jeden deň nevyhoveje zamestnávateľ alebo tvojmu mužovi a nebude mať kto ísť po deti.Ako si potom pomôžeš.

autor
2. júl 2024

@beasy Tuším ty si jediná kto pochopil moju diskusiu čo som mala na myslí.
Ostatné majú iný názor lebo ostatné ako vidím radi odkladajú deti starým rodičom aby mali od nich pokoj.

elenkaba
2. júl 2024

Napr.ja mam mamu aktivnu sestdesiatnicku, ktora uz je na dochodku, aj moj otec a pytaju si dceru na prazdniny, ma 8rokov, je uz samostatna, je s nou pohoda a travi u babky tyzden na zaciatku prazdnin a tyzden v auguste, obe strany si to neskutocne uzivaju a nikoho to neobtazuje ale iba tesi, mama ma este druhe vnuca, ale to nema ani rok, takze to samozrejme nestrazi. A zvysok prazdnin sa starame my rodicia o program, tabory atd...existuju aj rodiny, kde je situacia priam idealna a vnuca je samostatne, miluje starych rodicov a oni si ho pytaju, ale samozrejme nie cele 2 mesiace

elenkaba
2. júl 2024

A existuju aj povolania, kde napr.lekar po nocnej stravenej 6hodin na operacnom sale, pohotovosti atd, pride domov po odovzdani sluzby o pol9, a ani nahodou nedokaze plnohodnotne sa bezne starat o deti cely den, bez spanku, vynimocne ked sa inak neda, tak ano. A ak to bude robit dlhodobo, tak si len zaraba na zdravotne problemy

elenkaba
2. júl 2024

@pralinka25 presne tak, su aj povolania, kde 10rocna retazova materska urobi neskutocne problemy po navrate do prace, ak sa jedna o vysokokvalifikovane povolania- vedec, lekar apod. tak aj tie 3roky je makacka pri navrate a nie este vela rokov, kym deti odrastu.
Ja som tiez zastancom vratit sa do prace max v 3rokoch dietata, mozno aj skor, nezostavat doma odkazana len na muza, aj ked je penazi viac ako dost, uplne idealne ciastocny uvazok, aby zostalo dostatok casu aj na deti, seba, cvicenie a pod...

akje
2. júl 2024

@autorka tak nakoniec si si predsalen nasla zenu, ktora ta chape. Bezdetnu 😁

aurora33
2. júl 2024

Ja som s deťmi rada, neodkladam ich nikde, ale nesúdim ženy, ktoré to robia. Tak to rob aj ty. A nesúď

cherrystone
2. júl 2024

moja dcera sa uz od zimy tesi na leto u starych rodicov. bazen, trampolina, zvierata, vylety. lenze oni su mladsi, maju vela sil, sami si ju pytaju a venuju sa jej. kdezto moji rodicia su presni opak a chodime tam akurat "posediet" na navstevu. moja babka pre mna bola ako druha mama, a chcem dopriat aj mojmu dietatu zazit tento krasny vztah, najma ked vidim zaujem z druhej strany. neviem preco by som mala drzat dieta doma. len preto, ze niekto iny nema tu moznost a zavidi? alebo preto, ze spravna matka neda svoje dieta prec ani do 30ky?

mircalla
2. júl 2024

@akje S profilom vytvorenym pred mesiacom a dokonalym prehladom o MK. A s bohorovnym tvrdenim, ze vsetky odkladaju deti starym rodicom na nekonecne dlhu dobu (obe to tvrdia). My starych rodicov ani nemame, vcelku ma to uraza @beasy

h2
2. júl 2024

Autorka, prepáč, ale tebe hrabe? To ti naozaj nestačilo 10 strán diskusie, aby si pochopila, že ženy neodkladajú deti k starým rodičom, aby od nich mali pokoj?! Ale že ich tam dávajú na prázdniny, lebo to vyhovuje všetkým zúčastneným, ako deťom, tak aj tým starým rodičom? Že sa tým buduje vzťah medzi nimi, deti majú zážitky na celý život, starí rodičia sa potešia a cítia užitoční?
Len pre tvoju informáciu, nie som matka, čo dáva dieťa k starým rodičom. Môj syn má už len jedného starého rodiča a to moju mamu, ktorá je aktuálne s nami na dovolenke (akože ona, ja a môj syn, sme tu spolu s ňou, muž je do stredy na služobke, čím končí a má do konca augusta voľno, ako každý rok, takže syna nikam odkladať nemusíme a ani to nerobíme).

lavender94
2. júl 2024

@beasy keby sa mali všetci riadiť tvojou teóriou, tak by populácia vymrela pred storočiami. Toto ide uplatniť, len keď jeden z rodičov nepracuje, pripadne ma veľmi pružný pracovný čas. By nás tu bolo 5 a pol dokopy. A zas uplne odignorovaný fakt, že kopa starych rodičov ma o tie deti záujem a že vzťah starý rodič-vnúča je dôležitý a keď je zaujem ho rozvíjať, neviem prečo by tomu mal niekto brániť dokazovaním si vlastnej samostatnosti. Ja neviem, mne to príde, že takýto názor ma len niekto, kto tu rodinnú súdržnosť a vzájomne pomáhanie si nikdy nezažil. Lebo tak ako ja som bežne trávila čas u nie len starych rodičov, tak ho teraz trávi aj moja dcéra a ja zas tým ľudom inak pomôžem.

akje
2. júl 2024

@mircalla nejedna tu s autorkou diskututovala, vysvetlovala a autorka aj po 10 stranach diskusie napise do bodky to iste, co na zaciatku.
Ona sa nepytala, aby sa nieco dozvedela.. ona sa tu vsetkych pytala, aby ich dourazala 😊
S takymi sa neoplati diskutovat a ani si nechavat zvysovat tlak 😊

lenka567899
2. júl 2024

Ja nepracujem a aj tak pôjde dcérka ku starými rodičmi na 1-2 týždne. A teraz sa rozpuč od hnevu 😂✌🏻

nekonecna_katastrofa
2. júl 2024

@lenka567899 A ty sa nazývaš matka? Načo si si dieťa robila, keď ju teraz ideš dať preč? 😂 (Myslím to samozrejme ironicky) Prosím ťa vysvetli autorke, prečo dávaš svojho miláčika preč, lebo to nevie ani po 10 stranách pochopiť, ako môže jedna matka dať na tak dlhý čas dieťa k starkím. Mala si ju na 2 tábory dať! Tak by to bolo správne ☝️

dskjhfdlkdjhl
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
2. júl 2024

@beasy vieš, pokiaľ si bezdetna, nemôžeš (nemáš ani v podstate právo) hovoriť, ako to majú robiť ci nerobiť iní rodičia ktorí majú už dieťa alebo viac detí. Nemáš totiž ani poňatia, co to je reálny život s osobou, za ktorú si plne zodpovedná (preto vravím ze musíš byť rodič, nie čerpať skúsenosti trebárs so zivota so súrodencom). Ja mám 41 rokov, 2 deti a realita ma poriadne preplieskala, a stále sú situácie, ake mi ani nenapadli, ze môžu nastať, kým som deti nemala.
Takže nesud, neposudzuj a hlavne si nič nepredstavuj, lebo ver tomu, ze na život s dieťaťom sa NIKDY nedá dopredu pripraviť v zmysle "viem 100%,zs toto nebudem robiť, alebo na 100 budem toto robiť". Lebo skutočnost môže byť celkom iná.

zuzuliatko18
2. júl 2024

My sme ako deti milovali leta u starych rodicov, u jednych sme sa? vzdy stretli s bratrancami a sesternicami, takze nas bolo Vela a bolo nam veselo, babka s dedkom Nas brali do zahrady, na ihriska, k.miestnemu polovyschnutemu potociku... Druha babka s dedkom Mali kopu zvierat, prasiatka, kurence, kacky, zajace, chodili sme na rolu, nahanali sa V kukurici, za vcelami. Babky nam vyvarali co nam na ociach videli. A teda existovala maximalne pevna linka, takze sme on rodicoch tych par dni nevedeli (na vikend sme chodili domov). Preco by krasne prazdniny nemohli zazivat aj dnesne deti?
AJ ja a AJ muz sme vyrastali V rodinach, ktore si zvykli pomahat. Stari rodicia pomohli vykryt Leto, prip. Ine skolke volna, ich deti zase pomahali s inymi vecami, ktore potrebovali.
Iste, je mozne, ze existuju AJ ludia, ktori chcu mat od deti klud, AJ stari rodicia, ktori nemaju zaujem vnucata strazit. Ale to je hadam vec kazdej rodiny, ako si veci vyriesi. Z pohladu zvonka sa naozaj nema kto do toho co starat a riesit.

fantaghiro21
2. júl 2024

@beasy no ked vlasne teraz nemas cas,tak by si sa ani mnozit nemala si myslim(to citujem teba)
Ved by si bola "matka" nematka..
"Ked ludia nemaju na rodinu čas nemali by ju ani zakladať a venovať sa teda sebe a svojím prioritám."...tvoje vyroky

Cudujem sa teda,na co si zabludila na MK ?
Aby si prisla poucovat matky,ked ty dieta nemas?
Mozno trpis pocitom nedocenenosti.
Ono v konecmom dosledku mozno zijes u maminky,vykoristujes ju ,popripade ani poriadne zazemie vlastnymi rukami vybudovane nemas...
V resp drvica vacsina mladych takto zacina...toto ti neprekaza?
Ps: co ak ti odpisujem ak s*riem na zachode?

beasy
2. júl 2024

@tiezjedna uz v prvej vete je pouzity typ komunikacie na urovni škôrkara takze v jednom mas pravdu 🙂 radsej napisem nazor normalne nez niekomu ako udajne matka pisat ze vie o niecom exkrement trosku na zamyslenie 😅 rady urcite nepotrebujem a to ze aktualne deti nemam nic nemeni na zasadach cloveka ze ich nejake ma a bude sa ich drzat ☺️ ale prajem aby dalsie tvoje reakcie a prispevky boli na vyssej komunikacnej urovni ako tento, uz len reakcie typu nemas pravo sa vyjadrovat na tuto temu lebo nemas deti je totalne na hlavu sa zamyslite ženy! To ze ste nezazili nejaku situacia vam odobera pravo mať na nu nazor a vyjadrit sa k nej? Pokial viem modry konik je slobodne forum, kde sa moze pytat kto chce aku chce otazku aka admin nezmazal prispevok tak je vporiadku s normami tohto portalu. To ci mam alebo nemam pravo je totalne smiesne nakolko nepotrebujem mat dieťa na to aby som mala nastavenie do života. Skor mam pocit ze vacsine zien na tejto stranke zacina totalne pripinat lebo ako ahle ma niekto svoj nazor a nie je totozny s vacsinou tak sa spravate ako zmyslovzbavene. Poprosim vas len o jednu vec, uvedomte sa ked uz ste naozaj rodicmi ucte svoje deti aspon presny opak toho co ste tu predviedli, a to je ze kazdy moze mat svoj nazor a aj ho vyjadrit a tie ktore napisali že žena ktora nema dieťa nema pravo sa vyjadrovať by sa mali naozaj na 5 minut posadit pred zrkadlo a porozmyslat o sebe, ci su naozaj take dokonale aby bol ich nazor nieco viac ako nazaor inych.. tymto sa k prispevku dalej uznebudem vyjadrovat a uprimne keby som vedela aka uroven spravania a iq funguje na tejto stranke a ze vacsinou ide o jedincov ktori vychovavaju buduce generacie a ich spravanie je taketo tak sa na tuto stranku ani neprihlasim. Stale som pocuvala o tom ako to tu funguje ale konecne som to zazila ake dokazu byť ženy zakerne a hnusne. Len preto ze ma niekto ine nastavenie a povie svoj pohlad na vec. Mozete sa hanbit.

beasy
2. júl 2024

@fantaghiro21 nemyslim si ze mas portal modry konik vo vlastnictve a ani nerozhodujes o tom kto tu byť može alebo nie, nie je nutne aby ten kto konik pouziva dieťa mal alebo sa oň snažil ale treba si najskor precitat pravidla a potom poučovat inych, poviem ti asi len tolko ze nezijem u maminky zijem uplne normalne ale nema to nic spolocne s touto temou, tvojou poslednou vetou si len potvrdila to ze ak vedies svoje deti k tomuto spravaniu a tomuto druhu komunikacie tak sa zrejme za teba budu hanbit ak si raz tvoj komentar precitaju, ale verim ze raz dospejes a budes vediet napisat aj nieco hodnotnejsie drzim palce ☺️

kate_cs
2. júl 2024

Moje deti ešte stále chodia do škôlky, hoci mne už začala dovolenka. A nemám najmenšiu výčitku svedomia. Ja mám aj svoje koníčky a potreby, mimo detí. Ľúbim ich, ale viem si zariadiť čas aj keď sú v škôlke. Prečo hneď súdiť? Len za to, že matka má aj iné koníčky ako tráviť všetok čas s deťmi? Teraz stihnem upratovať, robiť v záhrade, športovať, čítať knihy a po dvoch týždňoch, kedy sa zavrie škôlka, tu bude pre deti oddýchnutá matka pripravená si s nimi užiť leto.
Staraj sa o svoje deti a nesúď iné matky.